Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme 1.juna 2008  (Pročitano 26911 puta)

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Nevreme 1.juna 2008
« poslato: 01. Jun 2008. u 17:39 »
Sinoć sam u želji da posmatram radio nebo, priključio aparaturu, ali sam umesto vanzemaljskih objekata, čuo na svoje iznenađenje električna pražnjenja koja su bila dosta udaljena od mene. Napokon, nakon penjanja na sprat, video sam u daljini "sevalice", ali nikakvog zvuka nije bilo, pa nisam siguran da li je oluja bila zaista daleko (100km ili više), ili nije bilo pražnjenja prema zemlji (u šta ne verujem, jer ih vidim na svojim snimcima).
Otud bih voleo da neko ubaci i satelitski snimak ili bilo šta što bi moglo reći gde se kretao poremećaj, tako da mogu izvući zaključke o njegovoj daljini i snazi.
Naravno, ovo me je sprečilo da dalje snimam Jupiter, ali sam umesto toga slušao naš "domaći repertoar" ovde na zemlji :)

Period snimanja je kao što se vidi na snimcima, od 00:00h do 00:20h sinoć.



Na prvoj slici se vidi kompletan dvadesetominutni period snimanja. Neverovatno je koliko se signal menjao tokom tog perioda. Snimanje oluja koje su daleko je na naki način drugačije od onog kada su blizu. Jer ovde, igra ulovu tlo, kao i jonosfera, koja je aktivnija i od koje se kao odblesak, šalju signali i mogu zabeležiti na radiju.
Snimak je pun oštrih pikova, koji su zaista česti, jer je pražnjenje bilo neverovatno lepo, a aktivnost atmosfere burna. Nije bilo silovito kao kada je blizu, već nekako, kao da slušam udaljenu stanicu sa drugog kontinenta :)

Nažalost, bio sam umoran da dalje slušam radio emisije atmosfere (niko to više i ne radi, jer nema potrebe za time... elektronika radi sve sama danas). A ja volim da slušam, jer je to jedna stara navika, koja sve to čini stvarnijim. Bez toga, nekako je sve "odrađivanje posla" :)



Ova slika je uvećan detalj jednog dela dijgrama. Nisam birao, jer je svaki deo jednako lep. Jednostavno sam uvećao jedan, gde se lepo vidi karakteristika signala, koju samo munja može pružiti... kao naravno i ono teško opadanje napona, koje još uvek ne znam tačno zbog čega se dešava. Imam neke ideje, ali videćemo kasnije, kada prođe neko vreme u razmišljanju.

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Nevreme 1.juna 2008
« Odgovor #1 poslato: 29. Maj 2010. u 16:23 »
Nele, ti sigurno znas. Da li na taj nacin rade munjobrojaci? koji posle na karti prikazu tackice gde je bilo sevanja... ili se to radi preko satelita?

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: Nevreme 1.juna 2008
« Odgovor #2 poslato: 30. Maj 2010. u 11:33 »
Stefano, radi se i jedno i drugo. Satelitski je bolje, pošto je lakše odrediti i broj i tačno mesto udarca svakog groma.

Postoje i zemaljske službe, koje rade sa prijemnicima dosta niskih učestanosti. Koliko znam, za munje je u pitanju frekvencija od 24kHz zvanično. Niska je zato što se tako bolje rasprostiru talasi duž zemljine površine. Međutim, ovako je teško odrediti udaljenost.

Brojači munja se lako i izrađuju. Ali takvi broje samo one koji dolaze od oluja nekoliko stotina kilometara u radijusu. I dobija se samo broj udaraca groma, ništa više.

Što je oluja bliže, to je lakše detektovati je. Čak, kada priđe dovoljno blizu, osetimo je i na vodovodnim cevima, kada ih uhvatimo rukom na primer.
Dakle bilo kakvi prijemnici, tada rade jako dobro. Što će reći, problem je kako detektovati one koje su jako daleko i relativno slabe.

Otud je satelitski najbolje. Bar što se tiče dobijanja zvaničnih rezultata koje vidimo na internetu vezanih za ovo. A da je zabava pratiti ih od kuće, jeste. Eto, moji prijemnici baš luduju, pa odoh da slušam zračenja, pošto se nešto približilo... :)

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Nevreme 1.juna 2008
« Odgovor #3 poslato: 31. Maj 2010. u 11:38 »
Grmljavinu nisi mogao da čuješ zbog nepovoljnih akustikčnih osobina atmosfere noću. Naime, zbog temperaturne inverzije, niži sloj vazduha, kao gušći, odbija većinu zvučnih talasa od sebe nazad uvis, naročito ako dolaze pod malim uglom, skoro tangencijalno (kao što to biva sa svim oblacima udaljenim od 6-7 km naviše). Igrao si 'žabice' na vodi... e pa to ti je to isto, samo sa vazdušnim slojevima.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: Nevreme 1.juna 2008
« Odgovor #4 poslato: 31. Maj 2010. u 21:58 »
Nisam siguran po tvom postu ptprince, kome si se obratio.
 
Niko i ne spominje akustički slušane gromove. Govorim o čisto elektromagnetskim, magnetskim (kao kod zemaljskih prijemnika), ili vizuelnih (kao kod satelita - jedan od načina recimo).

Kod munja se detekcija radi na ekstremno niskim frekvencijama. Ja sam se naslonio na ovaj problem prateći Teslu i njegove radove iz davnina. Naime i danas je relativno lako čuti sve osnovne frekvencije zemlje i prikazati ih lepo grafički (osnovu i harmonike). Između njih, konstantno se može "čuti" stacionarni talas koji se kreće preko površine zemlje. Kažem čuti, jer je u pitanju detekcija radio-prijemnicima...

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Nevreme 1.juna 2008
« Odgovor #5 poslato: 01. Jun 2010. u 09:58 »
Zbog ovog dela teksta sam reagovao.

Napokon, nakon penjanja na sprat, video sam u daljini "sevalice", ali nikakvog zvuka nije bilo, pa nisam siguran da li je oluja bila zaista daleko (100km ili više), ili nije bilo pražnjenja prema zemlji (u šta ne verujem, jer ih vidim na svojim snimcima).

Nisam ukapirao da je i penjanje na krov bilo povezano sa elektromagnetskim slušanjem gromova.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: Nevreme 1.juna 2008
« Odgovor #6 poslato: 02. Jun 2010. u 08:09 »
Mislio sam da komentarišeš poslednje postove.

Običo se čuju, nevezano za doba dana. Ono na šta sam mislio, jeste da se čuju ako su prema zemlji, a nikako ako su između oblaka ili su samo statička pražnjenja bez varnice, jakog jonizovanja vazduha. Tada se ne čuju ni ako su 10km ili bliže. A to me je bunilo u toku snimanja.
Inače, neki od prijemnika je neophodno da budu instalirani neposredno do antene, ispod samog izvođenja držača za nju. Neophodno iz više razloga, ali nepogrešivo, pa često treba pratiti više vrsta prijemnika odjednom. Frustrirajuće, ali interesantno.
Naravno, vizuelno praćenje je takođe nešto što se radi...ako ništa drugo, iz uživanja. Vremenom se stiče iskustvo u doziranju daljine koja se može očekivati, uzimajući u obzir snimke na računaru i zvučno-vizuelno praćenje.