Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Veliko nevreme u Kragujevcu 10. avgust 2007.  (Pročitano 25954 puta)

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Veliko nevreme u Kragujevcu 10. avgust 2007.
« poslato: 30. Mart 2010. u 02:39 »

Nevreme nanelo milionske stete



Летели су кровови, стабла из корена, прозорска стакла и саобраћајни знаци. Град је затражио помоћ од Републике од 20 милиона динара како би санирао последице олујне кише и ветра који је буквално разорио град на Лепеници.
Штета је колико-толико умањена јер су противградне станице Регионалног радарског центра „Бешњаја“ код Крагујевца испалиле 236 противградних ракета, захваљујући чему је избегнута већа штета од града, изјавила је Светлана Биљић, руководилац тог центра.

У Клиничком центру у Крагујевцу пао је кров са зграде Института Медицинског факултета, а оштећене су лабораторије са скупоценом опремом и животињама које се користе за експерименте. Полупани су прозори на Психијатријској и Дечјој клиници, а на одељење нефрологије и централне лабораторије прети да се сруши лимени кров, који виси у ваздуху.
Штаб цивилне заштите Крагујевац оценио је да је ситуација у граду, после јучерашњег олујног невремена под контролом и саопштио да је, према првим проценама, штета изузетно велика, због чега је од Владе Републике Србије затражена помоћ од 20 милиона динара.

Штаб цивилне заштите позвао је грађане да у својим месним заједницама пријаве штету коју им је причинило невреме како би могли да преузму најлон за привремено санирање кровова и прозора, јер метереолози најављују нове падавине.
Током невремена повређено је више грађана који су задобили повреде од комада стакла, црепа и грања који су летели на све стране.

За 15 минута колико је трајало невреме пало је 28 литара воде по метру квадратном, а јаку кишу је пратио и ситан град величине зрна кукуруза.
Регионални центар противградне одбране на Бешњаји испалио је више од 200 противградних ракета, па градоносни облаци нису причинили већу штету усевима у околини Крагујевца.

После невремена, поједини делови града су остали без струје, а према информацијама из Електрошумадије, од јуче јутро сви потрошачи су добили електричну енергију.
Оштећене су основне школе, одлетели су кровови са школа „Светозар Марковић“, „Ђура Јакшић“ и „Вук Караџић“ и Техничке школе за машинство и саобраћај, вртића „Невен „ и „Лане“, затим Дом за смештај ученика Артем, фабрика „Филип Кљајић“, зграда Царине, једне стамбене зграде у Змај Јовиној улици, а олуја је порушила далековод на Метином брду и оштетила стотинак приватних кућа и станова. Озбиљно је оштећен и кров Института Медицинског факултета па би настава могла да буде угрожена. У саопштењу факултета наводи се да је олујни ветар подигао кровну конструкцију и да су оштећене вежбаонице за редовну наставу и лабораторије у којима је смештена скупа опрема, као и да су угрожене животиње које се користе за експерименте.

Страдао је и далековод на Метином брду, као и приватне куће у центру града, у насељима Мала вага, Пивара, Бресница и Белошевац.
У насељу Теферич, надомак куће породице Ђокић, у Улици Ужичке републике, запис стар две деценије, висок двадесетак метара, поломљен је и прети да се обруши.
- Долазили су ватрогасци, али и они нису могли да изађу на крај с њим. Ако падне, уништиће нам куће, а за то ће бити довољан и поветарац - каже Божидар Ђокић.

Мештани Бреснице и Теферича причају да је пуцало као у време бомбардовања, а воду из подрума и кућа избацивали су двадесет сати.
Олујно невреме проузроковало је озбиљне кварове на нисконапонској мрежи, па је већи део града остао без струје.
- Поједине улице и породичне куће у приградским насељима и даље су без струје, пријављено је на стотине кварова, али је 98 одсто територије града уредно снабдевено струјом - изјавио Небојша Васиљевић, главни градски менаџер. У ЈКП „Водовод и канализација“ кажу да немају интервенција ни пријављених кварова. Саобраћајнице су јуче биле закрчене, али и брзо оспособљене. Комуналци још чисте улице од зеленила и растиња које је летело наоколо, ношено ветром који је дувао око стотину километара на сат.

Од јуче по подне ТВ Канал 9 и ТВ ИН не емитују програм.
Како сазнајемо, троје Крагујевчана је лакше повређено током невремена праћеног јаком кишом и градом, које је разбијало и прозорска стакла. Грађани који су претрпели штету могу да је пријаве у месним заједницама. На лице места ће најпре изаћи комисија, а коначну реч о надокнади даће Централна градска комисија.


Evo kako je izgledala oluja prvih par minuta, kasnije se intenzitet oluje znatno pojacao...
Obratite paznju na stravican zvuk. Te godine sam imao psa koji je tad bio star skoro godinu dana i mnooogo se uplasio jedva sam upeo da ga smirim jadnicak. Preziveo je zesce traume i sad laje i kad duva kosava :-\

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PeGoLu26tw4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PeGoLu26tw4</a>

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Veliko nevreme u Kragujevcu 10. avgust 2007.
« Odgovor #1 poslato: 30. Mart 2010. u 12:55 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fvp9Gsr52Hc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fvp9Gsr52Hc</a>

Slike grada posle nevremena, kao da je protutnjao uragan.... nema zgrade koja nije ostecena, limenih krovova na sve strane.
Ceo krov sa osnovne skole "Svetozar Markovic" je istrgnut s tim sto je jedan deo odleteo vise od sto metara i pao ispred hale Jezero, a drugi deo je preleteo zgradu preko puta moje, moju zgradu i pao na ulicu  i pri tom unistio jedna parkirana kola :o

Od tada oluje vise ne posmatram sa terase..... :ufff:

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Odg: Veliko nevreme u Kragujevcu 10. avgust 2007.
« Odgovor #2 poslato: 30. Mart 2010. u 14:53 »
Opako nevreme!

Radarski snimak oblak je već prošao Kragujevac:



O brzini vetra nemam podatke za ovo nevreme. 10. i 11. avgust 2007. su bili olujni dani. 11.8. je u Jagodini grad razbijao šoferšajbne.

Lazare možeš li da postaviš link sa kog si preuzeo vest o nevremenu. Potrebno je navesti izvor odakle je tekst preuzet.  

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Veliko nevreme u Kragujevcu 10. avgust 2007.
« Odgovor #3 poslato: 31. Mart 2010. u 00:29 »
Evo linka odakle sam preuzeo tekst. Za razliku od mnogih drugih izvora, ovo je  najpotpuniji izvestaj o materijalnoj steti.

http://www.enekretnine.info/opcija/btg_novosti/16/1947//Nevreme/nanelo/milionske/stete

Pavlovicu, hvala za radarski snimak.... :super:

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Odg: Veliko nevreme u Kragujevcu 10. avgust 2007.
« Odgovor #4 poslato: 31. Mart 2010. u 00:35 »
Hvala Lazare!

Nema na čemu za radarski snimak  ;) Skupljam snimke svih značajnijih oluja od 2007. pa nadalje :)




Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Veliko nevreme u Kragujevcu 10. avgust 2007.
« Odgovor #5 poslato: 31. Mart 2010. u 01:05 »


A large upper cut-off low covers much of central Europe, the Balkan, and Italy where the core is. Weak low pressure is present over a large area at the surface, and synoptic/mesoscale dynamics are mostly confined to the region of Italy and western Balkan.

Low level convergence zones are present along old frontal boundaries: from northeastern France to Czech Republic, over the mountains near the Czech-Polish border into northeastern Germany, bending into Denmark and Sweden (a larger scale cyclonic flow pattern), and more complex convergence regions over the western Balkan, by a combination of orography and ascent/descent patterns due to dynamic forcing.



...Balkan, Hungary...

With moderate instability and ample quasi-geostrophic forcing east of the upper low, a large coverage of storms is expected. The presence of at least 10 m/s deep layer shear (and 100-200 m2/s2 SREH) and persistent convergence zones suggests that long-lived multicells are likely, which will have a reasonable chance of large hail given the amount of instability.



Instability is maximized along these zones, generally highest forecast over the Balkan and northeastern Germany, 500-1500 J/kg.
Vertical shear is weak, and today much confined to the Balkan and a shortwave mid level trough near western Belarus. Slow storm motion vectors over a large area suggest enhanced threat of local flash floods and landspouts.