Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: TIGRASTI KOMARCI - nova vrsta komaraca na Balkanu!  (Pročitano 32140 puta)

Van mreže JOPA

  • ***
  • Poruke: 2.340
  • Starost: 2019
  • Lokacija: Split
TIGRASTI KOMARCI - nova vrsta komaraca na Balkanu!
« poslato: 30. Jul 2007. u 09:54 »
Leglo opasnog komarca usred Splita


IZDRŽLJIVA VRSTA Riječ je o agresivnim insektima koji će istiskivati autohtone vrste komaraca, zauzimajući njihova staništa. Karakterizira ih velika izdržljivost, a legu se u ustajaloj vodi, najčešće u automobilskim gumama...


Staništa azijskih komaraca najčešće su u odbačenim automobilskim gumama, a naročito im pogoduje vlagaSPLIT - Azijski tigrasti komarac sletio je i u Split. Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije otkrili su leglo tih insekata u odbačenoj automobilskoj gumi u blizini Željezničkog kolodvora, no ističu kako panici nema mjesta.
— To smo leglo uništili, a osim njega, unatoč pojačanom monitoringu, nismo našli niti jedno drugo. Međutim, iako je riječ o invazivnoj vrsti komaraca, građani se ne moraju bojati jer kod nas nema zaraznih bolesti koje bi oni mogli prenositi — ističe Toni Žitko, biolog u Odjelu za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda.
Tigrasti se komarac od običnog, objašnjava, razlikuje po tome što napada i danju, a ne samo noću, kao i po tome što ima jači Tigrasti komarac ima karakteristične bijele pruge na nogama i zatkuubod i ostavlja jači trag na koži. Ime je dobio zbog bijelih pruga na tamnosmeđem tijelu, a njegova je domovina istočna Azija, gdje prenosi žutu i denga groznicu te ostala slična zarazna oboljenja. U Italiji je, kako navodi Žitko, prisutan već 15 godina, odakle je, kako se pretpostavlja, stigao iz Amerike. Iz Italije se počeo širiti Europom, pa je njegov dolazak u Hrvatsku zapravo bio očekivan.
— Vjerujem da će se tek u sljedećim godinama pokazati koliki je to problem. Riječ je o agresivnim insektima koji će istiskivati autohtone vrste komaraca, zauzimajući njihova staništa. Karakterizira ih velika izdržljivost, a legu se u ustajaloj vodi, najčešće u automobilskim gumama, budući da su njihova prirodna staništa duplje drveća — navodi Žitko.
Napominje i kako je, od pojave azijskog komarca u Hrvatskoj, s kolegama pojačano kontrolirao splitsku luku, posebno robu koja stiže iz Italije, ali jedino pronađeno leglo bilo je ono na Željezničkom kolodvoru. No, s obzirom na nadolazeću zimu, mišljenje je biologa kako nam ta vrsta insekata sljedećih mjeseci neće praviti probleme, pa će prava bitka protiv njihova eventualnog širenja, kako najavljuje Žitko, početi u proljeće.

 
Zadrani u ofenzivi

Ponovljeni tretmani dezinsekcije na području Zadra nisu uspjeli suzbiti broj azijskih tigrastih komarca, pa je Zavod za javno zdravstvo predložio da se obavi monitoring legla i odraslih jedinki nove vrste komarca koja muči brojne Zadrane. Rješenje se vidi u široj akciji kojom bi se suzbila i uništila legla ličinki i isušile različite lokve i stajaće vode gdje se ovi komarci razmnožavaju. U Zadru ima pet tisuća crnih jama koje uglavnom nisu propisno zatvorene, a komarcima predstavljaju jedno od omiljenih staništa.
Primjerke nove vrste komarca zadarski je Zavod otkrio u uvali Draženica i u blizini Maraske, a pretpostavku da se radi o azijskom tigrastom komarcu potvrdila je identifikacija koju je obavio prof. Enrih Merdić s Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Osijeku.



U napad - avijacijom!

Tigrasti azijski komarac nešto je tamniji od domaćih i ima karakteristične bijele pruge na nogama i zatku, a pretpostavlja se da je u Europu stigao 1972. godine u vodi iz - automobilskih guma! Odlagališta automobilskih guma i u Europi su mu često stanište, a do kakvih teškoća može doći ako se tigrasti proširi, najbolje pokazuje primjer glavnoga grada Bangladeša. Gradonačelnik Dake Sadek Hossain Koka je sugrađanima obećao da će ih osloboditi komaraca, a kada je shvatio da taj rat neće lako dobiti, zatražio je pomoć vojnog zrakoplovstva i helikoptera koji su o trošku gradske uprave trebali biti prilagođeni za zaprašivanje komaraca.

SD - objavljeno prije nekoliko dana

***
Strašno! :S