Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Polarni vorteks (Polar vortex)  (Pročitano 83106 puta)

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #20 poslato: 31. Januar 2017. u 10:51 »
Ipak je ovo iz mog proslog posta bio samo jedan izlaz GFS-a, i za sada, prema novijim izlazima, nema naznaka "cepanja stratosfersog PV-a. Dok bi polarni vorteks u troposferi sasvim sigurno "osetio" posledice ovog zagrevanja u stratosferi, kako sada stvari stoje.

Trenutna brzina mlazne struje nad 60-om paralelom, na 10hPa iznosi 10.2 m/s.

Temperatura nad severnim polom na 30hPa:



Temperatura nad severnim polom na 10hPa:


Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #21 poslato: 01. Februar 2017. u 12:04 »
Nema nekih znacajnijih promena u prognozi sto se tice stratosferskog zagrevanja.

Brzina zonalne struje nad 60-om paralelom na 10hPa iznosi 3.6 m/s.

Temperatura na 30hPa nad severnim polom:



Temperatura na 10hPa:



Trenutni polozaj polarnog vorteksa na 10hPa:



Vidimo da je na snazi izrazito zagrevanje nad severnim polom a 10hPa, ali kako sada stvari stoje to nece biti dovoljno za obrtanje zonalne struje. Ali ako ipak dodje do toga, sutra ili prekosutra je najveca sansa za to, pa cemo pratiti kako ce se stvari odvijati.

Hajde da pogledamo i kako izgledaju prognoze brzine zonalne struje.

GFS ensembli:



ECMWF:



Vidimo da modeli ne "daju" obrtanje zonalne struje na 10hPa, ali je ona skoro potpuno zaustavljena.

Prognoza AO indeksa:



Vidimo i da se prema sadasnjim prognozama AO indeks "krece" ka negativi, sto potvrdjuje trenutne prognoze modela i nagovestava jacanje polja povisenog vazdusnog pritiska na severu, pa samim tim i nestabilniji, tj. poremecen polarni vorteks u troposferi.
« Poslednja izmena: 01. Februar 2017. u 12:35 Mile94 »

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #22 poslato: 02. Februar 2017. u 18:29 »
Cini se da smo ipak dobili tehnicki SSW dogadjaj. Ako pogledamo jucerasnji ECMWF 12Z videcemo da on pokazuje obrtanje zonalnih struja na 10hPa juce u toku dana, ali jako minorno i kratkotrajno obrtanje, uz brzinu zonalne struje od -0.1 m/s.



Brzina mlazne struje danas iznosila je 1.4 m/s.

Temperature na 10 i 30hPa nad severnim polom:





Vidimo i da se zagrevanje sa 10hPa odrazilo i na nize slojeve stratosfere, tacnije na 30hPa, a bitno je da vidimo to, da bismo znali da zagrevanje ipak pocinje da ima uticaja na nize slojeve.

AO indeks pokazuje ono sto sam vec i pretpostavio, naravno, slabljenje polarnog vorteksa u troposferi sto ce i omoguciti da se formira ovako izrazen anticiklon nad Skandinavijom.



Doduse NAO indeks idalje ostaje u pozitivi, pa i to objasnjava zbog cega modeli nastavljaju da crtaju aktvnost nad Atlantikom.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #23 poslato: 07. Februar 2017. u 23:52 »
Nisam pisao neko vreme u ovoj temi, cisto da bih sacekao da se desi nesto zanimljivije pa da bi bilo vise materijala za novi post.
Obzirom da sam u temi "Dugorocne prognoze" pomenuo finalno zagrevanje u stratosferi, kao i "unistavanje" PV-a za ovu sezonu, u ovom postu cu to malo da pojasnim za one koji nisu upuceni u to.

Naime, kad su u pitanju SSW dogadjaji, delimo ih na tri glavna, i to su major warming, minor warming i final warming. Postoji i cetvrta vrsta, a to je canadian warming, i to zagrevanje se desava uglavnom pocetkom klimatoloske zime, ali drzacu se prve tri vrste zagrevanja.

Major warming je znacajno zagrevanje u stratosferi usled koga dolazi do potpune promene smera zonalnih struja nad 60-om paralelom severne geografske sirine i cepanja polarnog vorteksa na, uglavnom, dva dela, ili njegovog dislociranja nad nize geografske sirine. Ovo zagrevanje je vrlo naglo i dramaticno pa temperature mogu da porastu i za 50C za svega nekoliko dana.

Minor warming je manje izrazeno zagrevanje, koje nije u stanju da promeni smer zonalnih struja vec ih samo uspori. Da bi zagrevanje "zasluzilo" i naziv minor warming potrebno je da se uoci zagrevanje u stratosferi za bar 25 stepeni C u roku od najvise nedelju dana. Ovo zagrevanje ne moze znacajnije da poremeti PV, u smislu da dodje do njegovog cepanja.

E sada, da bismo dosli do termina "final warming" potrebno je da znamo par stvari o samom polarnom vorteksu. Naime, zonalna struja u stratosferi, kakvu imamo u toku zime, tj. zapadna struja je prisutna samo u toku zimskog perioda, dok u toku toplijeg dela godine imamo istocno strujanje u stratosferi i PV, ovakav kakvog znamo u toku zime, nije prisutan.

Evo kako izgleda karta na 10hPa iznad severnog pola u toku leta:



A evo kako je to u toku zime, kada PV nije znacajnije poremecen:



Dakle, jasno je da nesto mora da se desi da bismo presli iz ovog zimskog rezima u letnji, nesto mora da se desi da bi taj polarni vorteks bio unisten. A to nesto se naziva final warming, tj. finalno zagrevanje.
Doduse, mislim da konkretno, ovo potencijalno zagrevanje nakon 20-og februara nece biti finalno zagrevanje jer je u tom periodu jos uvek rano za tako nesto, ali treba to pratiti, posebno vise slojeve stratosfere (1-10hPa) jer odatle pocinje, i postoji mogucnost da se to zagrevanje nastavi i da vec u martu imamo finalno zagrevanje. Inace, finalno zagrevanje se moze desiti rano, u martu, ali i mnogo kasnije, cak i u maju mesecu.
Toliko za sada, u sledecem postu cu obratiti vise paznje na trenutno stanje sa polarnim vorteksom u stratosferi.

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 3.992
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #24 poslato: 08. Februar 2017. u 00:25 »
Bravo Mile za detaljne analize  :tu: Postao si pravi expert za PV :)
Bas me zanimalo kako izgleda prelazak zime u prolece,uz nadu da ce biti sve lepse vreme ;)

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #25 poslato: 08. Februar 2017. u 12:23 »
Hvala risbo.  :)

Pronasao sam korisnu tabelu koja prikazuje SSW (sudden stratospheric warming) i SFW (stratospheric final warming) dogadjaje po godinama, od 1958. do 2012. godine, uz podatke o datumu kada se SSW/SFW  desio kao i uz podatke o tome sta se desilo sa polarnim vorteksom usled svakog zagrevanja, tj. da li je on bio podeljen (S) ili dislociran (D). Samo da napomenem da je u nekim godinama bilo zagrevanja u stratosferi, ponekad i vrlo izrazenog ali nije doslo do obrtanja zonalnih struja, kao na primer 2012. godine, pa SSW dogadjaj nije registrovan jer nisu ispunjeni uslovi za njega.



Iz ove tabele mozemo da uocimo da su se finalna zagrevanja u martu desavala uglavnom u zimama u kojima nije bilo SSW dogadjaja ili se on odvio vrlo rano u toku zime. Postoje istrazivanja koja potvrdjuju ovu teoriju, ali naravno da to nije u potpunosti sigurno i nije 100% potvrdjeno pravilo. Na ove podatke nisam obratio paznju kada sam rekao da mozemo ocekivati da se vec pocetkom marta desi finalno zagrevanje. Ukoliko bi se drzali statistike, finalno zagrevanje ne bi trebali da ocekujemo pre aprila.
« Poslednja izmena: 08. Februar 2017. u 12:35 Mile94 »

Van mreže krstivoje

  • **
  • Poruke: 825
  • Starost: 40
  • Lokacija: Рача Крагујевачка
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #26 poslato: 10. Februar 2017. u 08:59 »
a sta se dogadja u jesen, kako polarni vorteks prelazi u zimski mod, tj.kako strujanja prelaze iz istocnih u zapadna, isto neko zagrevanje ili nesto drugo...?

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #27 poslato: 10. Februar 2017. u 11:42 »
Super pitanje, odgovoricu ti, naravno. Samo da napomenem, polarni vorteks ne nestaje u troposferi ni tokom leta, samo u stratosferi dolazi do promene smera zonalnih struja. U troposferi je zapadno strujanje prisutno cele godine samo sto je u toku leta polarni vorteks mnogo slabiji.

Svi znamo da u zimskoj polovini godine severna hemisfera dobija manje sunceve svetlosti koja pod manjim uglom pada na povrsinu, a to se naravno odnosi pogotovo na severni pol gde imamo te takozvane polarne noci, pa sunce u toku zime ni ne izlazi iznad horizonta. E sada, to je veoma vazno i kada je u pitanju temperatura u stratosferi, naravno, jer najveci deo toplote koji imamo, kako na povrsini tako i u nasoj atmosferi dobijamo od sunca. Jos jedna bitna stvar, u stratosferi imamo obrnutu situaciju sa temperaturom nego u troposferi. Naime, sa porastom visine u stratosferi raste i temperatura, suprotno od onoga sto imamo u troposferi. U stratosferi se nalazi ozonski omotac koji apsorbuje UV zracenje na oko 35km visine, i ta energija se pretvara u toplotu sto zagreva stratosferu, a to odgovara prvom zakonu termodinamike (energija se ne može unistiti niti ponovo ni iz cega stvoriti, ona samo moze prelaziti iz jednog oblika u drugi). Naravno to zagrevanje se dogadja u toplijem delu godine kada prostor nad severnim polom dobija najvise sunceve energije. Obzirom da to znamo sledi jednostavno objasnjenje. Nakon jesenje ravnodnevnice i stratosfera nad polom dobija sve manje toplote od sunca jer sunce sve krace i krace obasjava taj deo sveta, usled toga se i zagrevanje zaustavlja, i krece hladjenje. Sto dovodi do jakog (negativnog) temperaturnog gradijenta izmedju polova (u nasem slucaju severnog pola) i tropskih predela sto dalje dovodi do nastanka polarne mlazne struje (polar night jet) na ~60-om stepenu SGŠ, koja kruzi oko pola u smeru zapad-istok brzinom i do 80m/s i tako izoluje hladan vazduh nad severnim polom od toplijeg nad tropskim predelima ali i nad krajevima u srednjim geografskim predelima.

Van mreže krstivoje

  • **
  • Poruke: 825
  • Starost: 40
  • Lokacija: Рача Крагујевачка
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #28 poslato: 11. Februar 2017. u 08:44 »
hvala mile na odgovoru i izdvojenom vremenu... :tu:

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #29 poslato: 14. Februar 2017. u 15:16 »
Polarni vorteks se delimicno oporavio, ali zonalna struja svakako vise nije jaka kao pre zagrevanja, trenutna brzina zonalne struje iznosi 25.4m/s.

Temperature na 10 i 30hPa:






Iako se PV, kao sto sam rekao, delimicno oporavio, kako sada stvari stoje, to nece dugo trajati i vreme je da nastavimo pracenje stanja polarnog vorteksa i temperature u stratosferi. Stvari ponovo pocinju da postaju interesantne.

Modeli vide novo zagrevanje, i to poprilicno izrazeno zagrevanje.

ECMWF:



GFS:



Ono sto GFS "crta" za dalje pokazuje veoma poremecen PV i promenu smera zonalne struje. Ne mogu sa sigurnoscu nista reci, u vezi toga da li bi ovo moglo biti finalno zagrevanje ili ne, obzirom da bi to bilo vrlo rano da se tako nesto desi vec krajem februara, ali nastavicemo da pratimo.



Za sada u prognozama AO indeksa ne vidimo neke znacajnije naznake da bi u tom periodu mogao "otici" u negativu ali mislim da bi to moglo da se ocekuje uz ovakav razvoj situacije.



Ostaje nam jos da pogledamo GFS-ove ensemble za prognozu brzine zonalne struje na 10hPa i da pogledamo vertikalni presek stanja, gde mozemo da vidimo kako se promene iz visih slojeva stratosfere prenose na nize slojeve.



Vidimo da su GFS ensembli ovoga puta dosta slozniji u tome da bi zonalna struja mogla da promeni smer, nego sto je to bilo u toku prethodnog zagrevanja, tako da nam ostaje da pratimo i da pokusamo da utvrdimo kakav ce to uticaj imati na PV.

Sledi vertikalni presek na kom se jasno vidi veoma znacajna promena smera zonalnih struja pocevsi od vrha stratosfere, koja bi se odrazila sve do sloja na 30hPa pa i nize na kraju prognoziranog perioda, prema trenutnom izlazu.



Veoma zanimljiva situacija za pracenje svakako. Ostaje nam da vidimo sta bi se desilo nakon toga i kako bi to uticalo na PV a samim tim i na nize slojeve dalje, u martu mesecu.

« Poslednja izmena: 14. Februar 2017. u 15:32 Mile94 »

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #30 poslato: 23. Februar 2017. u 16:55 »
Malo sam se ulenjio u pracenju stanja u stratosferi ali nadam se da ce mi biti oprosteno.  :D :blush:

Trenutno je "na snazi" pocetak zagrevanja na 10hPa nad severnim polom. Temperature na 10 i 30hPa:





Brzina zonalnog strujanja nad 60-om paralelom iznosi 9.7m/s, u narednim danima cu se truditi da ispratim ovo "novo" zagrevanje sto je bolje moguce, a kasnije i da vidimo potencijalne efekte toga.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #31 poslato: 26. Februar 2017. u 20:14 »
Ovo "novo" zagrevanje nad severnim polom u stratosferi je danas dostiglo svoj "vrhunac", te je kao posledica toga mlazna struja skoro potpuno zaustavljena danas. Trenutna brzina nad 60-om paralelom, na 10hPa iznosi 0.8m/s.

Evo kako danas izgleda stanje na 10hPa:



Temperature na 10 i 30hPa:





Sto se tice temperatura na 10hPa, ne ocekuje se dalji bitniji porast u odnosu na trenutno stanje, jedino sutra jos je moguc blagi porast temperature u ovom sloju atmosfere, dok na 30hPa tek treba da se bitnije odrazi ovo zagrevanje iz visih slojeva, tako da na 30hPa u narednim danima treba ocekivati porast temperature.

Ovo zagrevanje ce imati uticaja na polarni vorteks naravno, ono sto ne znamo je kako ce se to i da li ce se odraziti na nize slojeve, ali upravo iz tog razloga i pratimo sve ovo. Trenutne prognoze za AO i NAO indeks nagovestavaju da bi oba indeksa mogla otici u negativu, bar na kratko, u martu mesecu, sto je jos jedan pokazatelj slabljenja polarnog vorteksa, i u troposferi. Ono sto je manje-vise sigurno je da se stratosferski polarni vorteks nece znacajnije oporaviti i da ga u "punoj snazi" necemo videti do naredne zime. Jos uvek nema naznaka finalnog zagrevanja ali mislim da se ono i nece dogoditi pre aprila meseca, a do tada bismo imali vrlo oslabljen stratosferski PV, uz dosta sporija zapadna strujanja, verovatno ne brza od 15-20 m/s.


Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #32 poslato: 28. Februar 2017. u 21:42 »
Stratosferaki PV je "preziveo" i ovo zagrevanje, i u narednim danima ce se delimicno oporavljati, ali ne znacajno, i svako naredno zagrevanje ce imati sve veci i veci uticaj na PV, i sve teze ce dolaziti do njegove regeneracije sve dok se u potpunosti ne unisti za ovu sezonu, a kad ce se to desiti, tj. kad cemo imati finalno zagrevanje, ostaje nam da pratimo.

Trenutna brzina zapadnih struja iznosi 2.1 m/s, temperature na 10hPa polako pocinju da padaju, dok su na 30hPa jos uvek u porastu, i tako ce da ostane najverovatnije do sutra.





Nece dugo trajati "mirniji" period u ovom sloju stratosfere koji najvise pratimo, na 10hPa nas, po svemu sudeci, ocekuje novo zagrevanje vec oko 10-og koje bi prema sadasnjim prognozama moglo i da obrne zonalne struje, pa bi to onda bio tehnicki SSW, ostaje nam da vidimo da li bi "to bilo to" za ovu sezonu ili bi PV uspeo da se oporavi i nakon toga.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #33 poslato: 02. Mart 2017. u 21:21 »
Interesantan "izliv" ogromne količine hladnog vazduha iz oblasti Grenlanda dalje ka istoku prema Skandinaviji. VIde ga i EC i GFS.

Dragi kolega @Mile94, verovatno ima neke veze sa zagrevanjem i narušavanjem PV ?



Super zapazanje Kimi, svakako da cu probati da odgovorim sto bolje mogu, i mislim da je ipak ova tema prikladnija za pricu o ovome.  ;)

Svakako da je povezano sa tim. Naravno, vrlo dobro znas koliko mnogo faktora utice na procese u atmosferi, ali povezanost svakako mozemo pronaci.

Naime, trenutno stanje u stratosferi je takvo da je PV znacajno oslabljen uz zonalne struje od svega 1-5 m/s u proseku. Ako bismo sada bili u mogucnosti da izmerimo vazdusni pritisak nad 20-om paralelom na visini od 10hPa (~30km) i uporedili ga sa vazdusnim pritiskom izmedju 37 i 45-e paralele na istoj visini dobili bismo znacajno negativan stratosferski AO indeks. U teoriji bismo mogli da ocekujemo da to propagira na dole i u nize slojeve atmosfere, ali u praksi nije uvek bas tako.

Ono sto mi treba da vidimo je da li ovoga puta ipak mozemo da ocekujemo da vidimo posledice tog zagrevanja u stratosferi i slabljenja PV i u nizim slojevima. Za pocetak bi bilo dobro da pogledamo kartu za sloj od 10hPa za, recimo danasnji dan:



Kao sto vidimo, u ovom sloju atmosfere imamo zagrevanje nad severnim polom, a ono sto nas zanima je kako ce se to odraziti na nize slojeve. Da bismo to pokusali da saznamo sledece sto treba da uradimo je da "bacimo pogled" na stanje u nizim slojevima u atmosferi.
Ali necemo gledati za isti termim, nego, uzmimo u obzir da zagrevanju koje se odvija trenutno treba odredjeno vreme da se odrazi u nize sloje, pa cemo shodno tome pogledati kako EC "vidi" stanje u atmosferi za sloj na 150hPa, recimo 6-og marta:



Dakle, vidimo da podrucje nad Grenlandom i u ovom sloju manje-vise ima najvisu temeraturu i da se zagrevanje iz visih slojeva pocelo odrazavati i u nize slojeve.
To je prvi korak koji smo trebali da uradimo. Ono sto sledi je, naravno, utvrdjivanje da li i u kojoj meri to moze uticati na vreme kod nas, sto je mnogo teze svakako. Da bismo videli kakvo je stanje sa troposferskim polarnim vorteksom mozemo se sluziti i numerickim modelima i kartama geopotencijala i vazdusnog pritiska na 500hPa ali mozemo takodje pogledati i na prognozu za AO indeks. Trenutno prognoza ovog indeksa "vidi" njegovo kratkotrajno "spustanje" u negativu, sto se i poklapa sa prognozama vezanim za vise slojeve ali i sa kartama geopotencijala numerickih modela za 500hPa. Evo i prognoze AO indeksa:



Ako na ovo dodamo i cinjenicu da bi u istom periodu mogli da ocekujemo da i NAO indeks bude neutralan, to nam vrlo jasno pokazuje zbog cega modeli tako uporno "daju" polja povisenog vazdusnog pritiska nad Atlantskim okeanom, oko Islanda ali i nad Grenlandom.
NAO indeks:



I jos, ako na sve ovo, dodamo podatak da se kao posledica zagrevanja u stratosferi ocekuje i usporavanje zonalnih struja i u nizim slojevima, mislim da je jasno zbog cega modeli prognoziraju rast vazdusnog pritiska nad Atlantikom i Grenlandom, i transfer hladnijeg vazduha ka istoku i jugoistoku.

Vertikalni presek prikaza brzine zonalnih struja u narednom periodu:



Dakle, ukoliko pogledamo karte koje sam gore postavio, za stanje na 10hPa, pa zatim na 150hPa, a onda trenutno prognozirano stanje na 500hPa za termin koji si ti, Kimi, postavio, konekcija je vrlo lako vidljiva.

500hPa GFS12Z 10. Mart:



Naravno, numericki modeli izradjuju svoje karte na osnovu ulaznih podataka koji se konstantno menjaju, i sve ovo o cemu sam ja pisao u ovom postu je sklono promenama do prognoziranog termina, ali koristeci trenutno stanje, i trenutne ulazne podatke numericki modeli dolaze do ovakvih scenarija za kasnije termine:



Dakle, model "predvidja" samo ono sto u ovom momentu deluje najlogicnije za ostvarenje na osnovu mnogobrojnih parametara i faktora, ali, na zalost (ili na srecu :) ) jos uvek nismo u mogucnosti da sa sigurnoscu prognoziramo za ovoliko dug period unapred bas zbog toga sto su svi ovi parametri koji uticu na krajnji produkt modela itekako skloni promenama, i menjace se svakako, sto nama jedino ostavlja mogucnost da sa paznjom pratimo idalje, i samim tim i ucimo o tome svakoga dana. Takodje, bas zbog nemogucnosti da prognoziramo tacno za toliki period, to nama otvara put da pokusamo da povezemo neke stvari i da pravimo sto bolje prognoze na osnovu zapazanja, pracenja raznih faktora, kao i da razvijamo sposobnosti da u buducnosti, na osnovu iskustva u pracenju i belezenju ovakvih situacija, sto bolje predvidimo u kom pravcu bi se mogli kretati razni faktori od kojih nam zavisi nasa prognoza vremena, i za to, izmedju ostalog, sluze ljudi u celoj ovoj prici, numericki modeli sami po sebi nisu sposobni za takvu vrstu prognoze u potpunosti, bar ne jos uvek. :D

Raspisah se ja, ali potrudio sam se da sto bolje sagledamo stvari, i pronadjemo sto vise dodirnih tacaka izmedju raznih faktora i onoga sto nam modeli prikazuju, i sto je krajnji rezultat citave ove price - a to je vremenska prognoza. :)
« Poslednja izmena: 02. Mart 2017. u 21:41 Mile94 »

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #34 poslato: 26. Mart 2017. u 20:18 »
Dugo nije pisano u ovoj temi, jer se u stratosferi i sto se tice stratosferskog polarnog vorteksa u poslednjih mesec dana nista novo nije desavalo. Dakle, imali smo uglavnom slabe zonalne struje, do 15m/s, kao sto sam i rekao da ce biti, te oslabljen stratosverski PV i uglavnom blago dislociran ka Evropi zbog konstantnog povremenog zagrevanja nad severnim polom u stratosferi. I trenutno je takvo stanje.
Sto se tice finalnog zagrevanja, mislim da bismo mogli da ocekujemo da se to desi u Aprilu, postoje neke naznake da bismo pocetak toga mogli videti vec u prvih deset dana aprila. Ostaje nam da pratimo, i da vidimo kad cemo konacno preci iz zimskog u letnji "mod" sto se tice stratosfere, а sto se tice racunanja vremena to smo danas obavili. :)

U narednim danima cu se potruditi da izdvojim vremena da pronadjem neke zanimljive tekstove na ovu temu, pa mozda nesto i sam napisem, u svakom slucaju mislim da ova tema nece biti neaktivna do sledece zime, povremeno cu svakako pisati o stvarima koje mi se budu cinile zanimljivim vezano za ovu temu.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #35 poslato: 07. April 2017. u 00:01 »
Veceras cu samo kratko.
Trenutna brzina zapadne struje nad 60-om paralelom severne geografske sirine iznosi samo 4.3m/s, i u naredna dva dana se ocekuje dalje usporavanje i potpuna promena njenog smera, usled novog zagrevanja, koje bi vrlo lako moglo biti i ono poslednje za ovu zimsku sezonu.
Vise o tome sutra.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #36 poslato: 09. April 2017. u 22:42 »
Izvinjavam se onima koji prate ovu temu (nadam se da vas ima  :)), zaista nisam stigao da napisem nista u toku ovog vikenda, a obecao sam da cu pisati.
Bas u toku ovog vikenda je doslo do final warming-a, te je i zvanicno zavrsena "sezona" stratosferskog polarnog vorteksa, strujanja na 10hPa su promenila smer sa zapadnih na istocna i tako ce ostati sve do jeseni.

Trenutna brzina strujanja nad 60-om paralelom na 10hPa iznosi -3m/s i u narednim danima ce doci do daljeg jacanja istocnog strujanja.

Evo kako trenutno izgleda stanje u stratosferi na 10hPa, sto se tice geopotencijala i temperature.



Vidimo da je doslo do porasta temperature nad severnim polom uz anticiklon koji ce biti prisutan u toku cele letnje sezone.
U toku ove nedelje cu se potruditi da napisem nesto vise o ovome, kao i o jos nekim stvarima koje mogu biti zanimljive a vezane su za ovu temu.

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #37 poslato: 13. April 2017. u 22:22 »
Mile, hvala na svemu što si napisao. Bravo za trud i upornost!  :tu:
Verujem da ima ljudi koji ovo čitaju i koje ova tema zanima -odavno sam napisao da bih bio veoma zadovoljan ako 2% od ukupnog broja članova čita sve što se piše u ovoj temi (2% je približno 45-oro ljudi a to nije malo  :)).
Neke teme jednostavno nisu "popularne" ili ih možda članovi čitaju ali ne ostavljaju komentare -npr. u temi "edukacija" ili "ponuda poslova u meteo-firmama" ima malo komentara/odgovora ali to ne znači (ili se bar nadam  ;)) da to maltene nikoga ne zanima.

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #38 poslato: 13. April 2017. u 22:34 »
Lemi imam jedno pitanje mozda glupo ali iskoristicu ono nema glupih pitanja  :) Nadam se da ovo ipak nije nesto mnogo komplikovano i profi :)
Koja je veza ako je ima izmedju final warming-a i ovog eventualnog zahladjenja?

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #39 poslato: 13. April 2017. u 23:30 »
Profi, hvala ti zaista!  :) Тakodje se nadam da je ovo nekome zanimljivo, cak sta vise znam da jeste pojedincima, i nadam se da ce samo biti sve vise zainteresovanih za ovu temu.

Bart, daleko od toga da je ovo glupo pitanje.  :tu: Ja sam cak razmisljao ovih dana upravo o tome, i mislio sam da moj sledeci tekst u ovoj temi obuhvati i to, tvoje pitanje je super uvertira i hvala ti na tome.  :D

Obzirom da je kasno, a da sam ja, malo je reci, prehladjen, sada nikako ne mogu detaljno da se upustim u tu temu, ali sutra pisem sve, i malo cu "procesljati" i kroz istoriju, pogledati kad je koje godine bio final warming (vec ima to u ovoj temi), pa cu da proanaliziram vreme kod nas i u svetu nakon toga, da vidimo kakav je, da li ga uopste ima i u kojoj meri je prisutan uticaj finalnog zagrevanja na troposferu.
Pozdrav do sutra!  :)