Meteorološki Forum

Meteorologija => Zanimljivosti => Temu započeo: uros_vozdovac 15. Maj 2014. u 12:02

Naslov: Molba za objašnjenje
Poruka od: uros_vozdovac 15. Maj 2014. u 12:02
Ovaj potop je svakako tema dana, i u tom svetlo zamolio bih ljude koji svakako znaju o tome mnogo više od mene. Mislim da bi u ovoj situaciji bilo dragoceno.

Uopšte nisam evo celo prepodne našao kvalitetno objašnjenje zašto se ovo dešava, kako se dogodilo to što se dogodilo i koliko je to što se događa uopšte "normalno" Bilo bi dobro objasniti poreklo ove prirodne pojave, sled okolnisti koji su doveli do ovoga i neku izlaznu strategiju - kako će se razvijati, koliko ima da traje i uzročno posledično - zašto će trajati toliko i koje su okolnosti dovele da se tako razvija.

Kako je ovo prirodno pojava - zašto nije češće, koje su okolnosti koje sprečavaju da se ovo češće dešava i zašto ovaj put nisu sprečile?

Ima li delovanje čoveka uticaj na ovakav razvoj situacije, ukoliko da - šta je u pitanju?

Kako nisam meteorolog, pojma nemam o odgovorima na ova pitanja, ali mislim da je značajno da se objasni ljudima, pa bih rado takav tekst sa ekipom iz tima razglasio po internetu, a ako ima volje i u bitnijim medijima.

Takođe ukoliko među korisnicima ovog foruma i zajednice ima ugroženih i ne daj bože poplavljenih, ne bi bilo loše da se otranizuje neka pomoć, pa ukoliko se "vlasti" ovde reše, mi bi pomogli iz ubuntu-rs tima na svaki način.

Hvala unapred, i ukoliko nisam na pravo mesto postavio post - molim da se prebaci gde god uredništvo misli da je najpogodnije
Naslov: Odg: Molba za objašnjenje
Poruka od: Milosh 15. Maj 2014. u 13:03
Planirali smo da večeras napišemo na našem sajtu detaljan tekst o ovom ciklonu, sa objašnjenjem zašto se ovo desilo sa meteorološkog aspekta, kolika je zapravo vjerovatnoća da se ovako nešto desi. Ipak, s obzirom na aktuelnost teme, nećemo čekati veče, tekst će biti napisan ranije, pa ću ovdje i na fejsbuku podijeliti link.
Naslov: Odg: Molba za objašnjenje
Poruka od: uros_vozdovac 15. Maj 2014. u 13:19
Hvala Miloše, mislim da bi bilo dragoceno. Ukoliko misliš da bi bio kvalitetan tekst, da ga poguramo u glavne medije, kao autorski tekst? Ukoliko misliš da je dobro - šibni mi ili pp ili broj telefona da te okrenem
Naslov: Odg: Molba za objašnjenje
Poruka od: Milosh 15. Maj 2014. u 16:44
Evo teksta na sajtu: http://www.serbianmeteo.com/wp/ciklon-koji-je-usao-u-istoriju-ciklon-tamara-13-16-maj-2014/
Ako misliš da je dovoljno kvalitetan, šalji dalje. :)
Naslov: Odg: Molba za objašnjenje
Poruka od: uros_vozdovac 15. Maj 2014. u 17:49
Hvala Miloše, ako želiš javi mi i prezime da te predstavim kako dolikuje, i moj si gost na blogu, zasad, očekujem da se uskoro nađe na naslovnoj B92.

Odličan tekst, ako imaš volje i vremena registruj se na B92 obično je dobra rasprava oko tema blogova.
http://blog.b92.net/text/24191/Ciklon-Tamara/ (http://blog.b92.net/text/24191/Ciklon-Tamara/)
Naslov: Odg: Molba za objašnjenje
Poruka od: beket 15. Maj 2014. u 17:54
Miloš je napisao svoje prezime na kraju teksta. Takođe mislim da je tekst odličan, kako se i očekuje od jednog (uskoro valjda i diplomiranog) meteorologa, samo je možda previše stručan za dnevnu štampu i ne bi valjalo da to neko iskasapi... Ali za portal SerbianMeteo - to je veliki plus.
Naslov: Odg: Molba za objašnjenje
Poruka od: uros_vozdovac 15. Maj 2014. u 17:59
Da sad vidim i ja - hvala. Ispravio sam u blogu, i u redu za vesti :)
Naslov: Odg: Molba za objašnjenje
Poruka od: uros_vozdovac 16. Maj 2014. u 10:28
Odlične statistike teksta, postaviću ovde za dan dva, a dobili smo i naslovnu B92, Miloš je napisao odličan tekst.

Juče je bilo problema sa hostgatorom, nadam se da nismo prebacili limit ;)