Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Сунчеве пеге утичу на климатске промене  (Pročitano 1046 puta)

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Више сунчеве енергије има огроман утицај на глобалне временске прилике. Додатно загревање повећава количину кише у тропским пределима и утиче на интензитет монсуна у Индији.


Мале промене у количини енергије коју емитује Сунце могу да имају огроман утицај на глобалне временске прилике, на пример на интензитет монсуна у Индији који се предвиђају годинама унапред, објавили су амерички научници.

Сунце пролази кроз 11-годишњи циклус базиран на броју пега на његовој површини, које производе ерупције енергије, а један од највећих изазова за метеорологе је утврђивање како разлика у енергији између соларног максимума и минимума од само 0,1 одсто утиче на климу у свету, пренео је Ројтерс.

Користећи сложене компјутерске моделе и податке о времену из последњих 100 година, интернационални тим научника, предвођен стручњацима америчког Националног центра за атмосферска истраживања, је дошао до закључка да чак и мало повећање сунчеве енергије може да интензивира појаву ветрова и кише.

Истраживање је показало да се током периода јаке соларне активности ваздух у горњим слојевима атмосфере, прецизније у стратосфери, загрева. То се догађа у тропима, где је сунце и иначе најинтензивније.

Додатно загревање мења трендове у активности ветра у горњим слојевима атмосфере, што повећава количину кише у тропским пределима.

Више сунчеве енергије такође доводи до благог загревања површине океана у суптропском Пацифику, где иначе има мало облака. Тиме долази до већег испаравања и стварања додатне влаге, коју ветрови носе до већ ионако кишних предела на западу тропског дела Пацифика, објаснили су научници.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*