Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: POPLAVE u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH  (Pročitano 1761 puta)

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
POPLAVE u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH
« poslato: 09. Januar 2010. u 19:18 »
Crna Gora je formirala timove za evakuaciju stanovništva na područjima koja su ugrožena poplavama. Poplavljena naselja širom BiH. Poplave i led nanose štete i Hrvatskoj.

Zbog poplava jedan broj stanovnika Žabljaka Crnojevića evakuisan je, a u opasnosti su i zetska sela Gostilj, Vranjina, Ponari, a poplava preti i selima Kurilo i Berislavci, javili su podgorički mediji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore formiralo je tri tima za evakuaciju stanovništva na područjima koja su ugrožena poplavama.  Timovi su osnovani za Rijeku i Žabljak Crnojevića, Zetu i za priobalno područje Bojane u opštini Ulcinj, saopštio je pomoćnik crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Zoran Begović.

Rekao je da je situacija na reci Bojani ozbiljna, ali da trenutno nema potrebe za evakuacijom građana sa tog područja.

Voda iz Skadarskog jezera prodrla je do nižih kota starog jezgra Virpazara. Kanalizaciona mreža nije u funkciji i preti izlivanje fekalija, ugrožen je i vodovod, a žitelji Virpazara najviše strahuju od činjenice da je voda prodrla u trafostanicu.

Za sada, kako se navodi, nivo vode nije dosegao nivo koji bi ugrozio električna postrojenja, ali, ukoliko se to u narednim danima dogodi zbog novih padavina, što je realnost, Virpazar bi ostao bez struje, telefona i vode, a život stanovnika bio paralizovan.

Kako je javio Radio Antena M, Begović će boraviti u Skadru gde sa albanskim kolegama razgovarati o aktuelnoj opasnosti od poplava koje pret u dolini reke Bojane i Drima, kao i području Skadarskog jezera, kao i mogućnostima saradnje u sprečavanju daljeg pogoršanja situacije.

U Skadru evakuisano oko 3 500 ljudi

U okolini Skadra albanske vlasti su, zbog opasnosti od poplava, evakuisali oko tri i po hiljade ljudi.

Albanski premijer Salji Beriša negirao je juče da su, zbog obilnih kiša, brane hidroelektrane na reci Drim otvorene.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, umerene ili obilne padavine na području Crne Gore očekuju se i danas, a u severnim predelima kišu će, kako se navodi, zameniti susnežica i sneg.

"Akumulaciona jezera u Nikšiću, čiju vodu koristi hidrocentrala Perućica prelivaju", rekao je poptpredsednik te opštine Momčilo Mićunović. Hidrocentrala, zahvaljujući ogromnim padavinama, sada radi isključivo na dotocima.

Nevolje zbog poplava imaju i stanovnici ravničarskog dela Malesije, na području Podgorice.

Sve reke u Crnoj Gori se približavaju ili su već dostigle rekordan nivo vodostaja.



Poplave i led nanose štete Hrvatskoj

Delovi Dalmacije ugroženi su nabujalim rekama, dok led lomi stubove električne mreže po Lici.

Reka Krka čiji nivo vode raste zbog obilnih kiša zadnjih dana ugrožava Knin u kome je deo zgrada na ulazu u grad već poplavljen.

Poplave ugrožavaju i dolinu Neretve pri čemu je najteže stanje u mestima Kominu i Metkoviću gde su poplavljene porodične kuće u jednom od prigradskih naselja.  Zbog visokog nivoa vode koja je poplavile puteve, obustavljen je saobraćaj na okolnim putevima, ali i na pravcu prema BiH gde je zatvoren granični prelaz Gabela Polje-Metković.

Na područjima uz reke Savu, Kupu i Unu uvedene su mere pripremnog stanja kao i redovne i vanredne mere odbrane od poplava, iako se u narednim satima predviđa blagi pad nivia Save.


 Poplavljena naselja širom BiH

Obilne kiše su tokom prošle noći dovele do porasta vodostaja Save, Neretve, Sene, Vrbasa i drugih reka u Bosni i Hercegovini, izazivajući poplave i klizišta u naseljima širom zemlje, a olujni vetar je ostavio bez struje više od 70 sela.


Metereolozi predviđaju još padavina ovog vikenda, a specijalne jedinice za zaštitu od poplava su u stanju pripravnosti, javljaju bosanski mediji.

Vodostaj reke Save u Semberiji jutros je bio 740 centimetara, što je za 10 centimetara manje od kritične tačke kada na snagu stupaju vanredne mere odbrane od poplava, rekao je agenciji Srna šef odseka Civilne zaštite opštine Bijeljina Drago Ristić.

Vodostaj reke Drine trenutno stagnira, ali se preksinoć izlila i poplavila desetine vikend kuća u naseljima Popovi i Amajlije, kao i 10 okučnica i oko 600 hektara oranica u Janji.

Vodostaj Neretve na mernoj stanici Carinski most u Mostaru jutros je iznosio 1099 centimetara, što je za 10 do 15 centimetara više u odnosu na jučerašnji dan, izjavio je agenciji Fena službenik Operativnog centra Civilne zaštite Branimir Arapović.

Do porasta vodostaja je došlo zbog pražnjenja akumulacije Hidroelektrane Mostar i povećanja padavina. Na tom području je poslednjeg dana palo 28 litara kiše po metru kvadratnom, a očekuju se obilnije padavine tokom dana.

Vodostaj reke Sane od juče je porastao za 114 centimetara, usled obilne kiše koje je, u poslednja 24 časa, palo 22 litra po metru kvadratnom. Jutros je na mernom mestu kod gradskog mosta u Prijedoru izmeren vodostaj od 402 centimetara.

Na području opštine Bihać, zbog padavina i topljenja snega, poplavljeni su stambeni i pomoćni objekti, poljoprivredno zemljište u nekoliko naselja, dok su neka ostala i bez vode.

Zbog olujnog vetra bez struje je ostalo više od 35 sela na području opštine Rogatica, a bez električne energije je i više tunela na magistralnom putu Rogatica - Višegrad.

Isti problem oluja je izazvala i u više od 40 sela na području opština Sokolac i Han Pijesak.




IZVOR: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/422451/Poplave+i+dalje+prete+Crnoj+Gori.html