Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Зима односи животе у Европи  (Pročitano 1256 puta)

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.198
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Зима односи животе у Европи
« poslato: 27. Januar 2010. u 00:11 »
Све више жртава таласа хладноће, који је захватио већи део Европе. У Немачкој се смрзло 14 бескућника, што је највише у последњих 13 година. Од хладноће у Пољској до сада умрло 202 људи.

Лед и снежне падавине пореметиле су и железнички и путни саобраћај у делу источне и југоисточне Европе, јављају светски медији.

Најмање 14 бескућна смрзло се ове зиме у Немачкој, што је највећи број жртава у последњих 13 година, јављају немачки медији.

С обзиром да оштра зима и даље траје, организације за помоћ бекућницима захтевају да се о тој категорији људи поведе више рачуна.
nemacka.jpg
Немачка

Немачка је окована ледом и снегом, а температуре на североистоку земље и граници према Пољској достижу и до минус 20 степени, саопштавају метеоролози.

Клизави путеви су проузроковали велики број саобраћајних несрећа и застоја на аутопутевима, а снег и зима отказивање летова у авиосабраћају и смањен речни саобраћај, нарочито на Елби и Одри, као и на каналима.

Немачка метеоролошка служба прогнозира да ће и наредних дана широм Немачке бити хладно, са мразом и снегом.

У Турској је у последња три дана од хладноће умрло пет особа, углавном старијих људи.

Због снежне мећаве која је захватила Истанбул у ноћи између петка и суботе 14-милионски град је током викенда остао без струје, воде и гаса. Очекује се да ће се температуре у том граду спустити на 15 степени испод нуле, што се раније веома ретко дешавало.
turska1.jpg
Истанбул

Због високих снежних намета одсечено око 2.800 села.

Бугарске власти су објавиле да су од петка због изузетно ниских температура (минус 29 степени) три особе преминуле. Област Варна је због снежних падавина одсечена од остатка земље, а неке школе у Бугарској нису радиле због хладноће.

Поновни удар јаких мразева у Средњој Европи однео је током протеклог викенда шест живота у Чешкој, где је од почетка године од хладноће умрло 10 људи. Углавном је реч о бескућницима, али у Острави на истоку Чешке нађено је смрзнуто тело старијег мушкарца у стану у коме је било искључено грејање.

Температуре у Чешкој од краја прошле седмице, пре свега на истоку земље, спуштају се и до 24 степени испод нуле.

У Пољској од хладноће умрле 202 особе

У Пољској сибирске хладноће од око 30 степени испод нуле протекле ноћи није преживело 10 људи, чиме се број оних који су до сада умрли од хладноће у тој земљи попео на чак 202, саопштио је Центар за безбедност пољске владе.
polska.jpg
Пољска

Највише жртава ноћас је било у Малопољском војводству на југу земље, где је од смрзавања умрло троје људи, рекла је пољском радију Ана Адамкјевич из Центра за безбедност.

Температуре се спуштају на тридесет степени испод нуле пре свега на југу и истоку Пољске, где је војска морала да евакуише и нека сеоска газдинства, пошто се на ледом окованом Бугу вода излива и почиње на неким местима да плави обале.

У Лубелском војводству затворено је већ тридесет школа, а деца су добила непланирани распуст, пошто по таквом мразу школа није у стању да загреје учионице на више од 15 степени, док по прописима у њима мора да буде бар 18 степени.

Ноћ између недеље и понедељка била је најхладнија у Пољској последњих година, пошто је на истоку земље, крај Бјаловјежске прашуме измерено 35 степени испод нуле. Метеоролози, међутим, подсећају Пољаке да је у прошлим деценијама било још хладније, а званични рекорд је 41 степен испод нуле који је измерен 11. јануара 1940. године.

У Румунији преминула 31 особа

У протекла два дана у Румунији је од хладноће преминуло још осам људи, чиме се број жртава ниских температура у протеклих седам дана у тој земљи попео на 31.

Румунско министарство здравља је саопштило је да је осам особа умрло од хладноће у  жупанијама Алба у централној Румунији (1), Ботошани (3) на северу, Јаши (2) на истоку земље, Неамт (1) на северу и Сучава (1), такође на северу земље, пренео је Ађерпрес.

У централној Румунији јутрос је забележена рекордно ниска температура од 32 степена испод нуле.

У жупанији Ковашна, такође у централном делу земље, у понедељак је забележена температура чак од 34,4 степена испод нуле.

Минималне температуре забележене у овом делу земље раније нису падале испод минус 29,5 степени.

Izvor:RTS

 :o :o  :o
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Зима односи животе у Европи
« Odgovor #1 poslato: 27. Januar 2010. u 11:15 »
Ovo je zaista nehumano,u 21. veku u visoko razvijenim zemljama EU ljudi umiru od hladnoce! Razumem one kukavce u Indiji kad padne blizu nule njih odmah stotinu premine od hladnoce ali Evropa...pa to je demokratsko-socijalno odgovoran kontinent :blahblah: ... eh,toliko o tome.

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Зима односи животе у Европи
« Odgovor #2 poslato: 27. Januar 2010. u 11:35 »
Zaboravljaš da u svakom društvu postoje siromašni, nehigijenska naselja, beskućnici, oni koji su ostali bez ikakvog imetka... ali i zalutali u bespuću, promrzli, gladni... pa čak i zalutali pijanci. Takvi jadnici najčešće stradaju od zime. Nikakva savremenost društva im nije pomogla da se izbacve iz siromaštva (sve zastupljenija kategorija u Evropi), a neće moći ni da im pomogne da se spasu ovako nenormalno jakog mraza. Previše ih je, i nema te ekonomije niti sistema koji će njih dovesti u neki pristojni život. Samo pogledaj neko kartonsko naselje...

Setih se sada svog tasta koji mi je ispričao vic:
Zebe Ciga na mrazu i hladnoći pod nekim kolima za vuču i kaže:
- Dobro je da su ove žbice na kolima čitave, pa mi nije toliko hladno
Zatim pruži ruku i prokomentarisa:
- Kako li je hladno onima napolju?

... crnjak ...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Зима односи животе у Европи
« Odgovor #3 poslato: 29. Januar 2010. u 11:23 »
Ma ne zaboravljam ja to sto si ti naveo nego sam bio blago cinican u onome sto sam napisao.
U tim istim drzavama se manje vise svake godine dogodi nesto slicno sad dal ih umre 10 ili 100 to je pitanje jacine mraza ali umiru to je poenta.
Iste te drzave izdvajaju ogromna sredstva za neke gluposti(jedna od najvecih je borba ili sta vec sa globalnim zagrevanjem,kakav paradoks).Mogli bi da naprave ustanove koje bi se koristile u ovakvim uslovima i gde bi svi mogli da se sklone kada se priblizi ovako jaka zima,oni bar imaju pouzdanu prognozu pa to na vreme znaju  :D
Svima koji nemaju gde nije nista drugo potrebno nego toplota tako da to nisu neki skupi projekti,mnogo,mnogo jeftiniji od onog jednog sto sam naveo.

Vic je dobar  :lmao:,ali je bas crnjak  :-X