Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Grad (Najveće zrno grada)  (Pročitano 3518 puta)

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Grad (Najveće zrno grada)
« poslato: 18. April 2006. u 14:10 »
Evo bila je jedna zanimljiva rasprava na forumu krstarice o najvećem zrnu grada, pa i o veštačkom izazivanju oblaka što je meni veoma zanimljivo.

pandiani:
kao sto ti je vjerovatno poznato cumulonimbusi donose između ostalog i grad, pa de nam reci znas li gdje je i kad palo najvece zrno grada na zemlji i koliko je bilo tesko?
pozdrav

uzgred, od oblaka mi se vise sviđaju cirrostratusi


cumulonimbus:
Vrlo je tesko dati taj odgovor. Ne znam zaista, to je statistika, treba se raspitati.. Poznato je da su velika zrna grada, cak citave sante leda padale u Srbiji za vreme i posle bombardovanja koja su potpuno npr. unistavala automobile na ulicama. Na zalost, nije uzet nijedan uzorak tih velikih gromada leda. Sigurno su strasno velika zrna grada iz Cumulonimbusa koji obrazuju tornada, mozda oko 15-20cm u precniku.

pandiani:
interesantno je to sto si spomenuo da su velika zrna grada padala za vrijeme i poslije bombardovanja srbije, jer mislim da to nije bilo slucajno, vec da su to amerikanci izazvali. moje je misljenje da su posipali oblake raznim hemikalijama da bi izazvali "opasne" padavine. mada, taj grad nije ni priblizno opasan kao npr. padavine koje su izazvali u vijetnamskom ratu. nadam se da razumijes o cemu govorim.
uzgred, najvece zrno grada je palo 1902. u kini i tezilo je 4,5 kg.


cumulonimbus:
Da, poznata su vestacka izazivanja oblaka u Vijetnamskom ratu. To se cinilo za vreme strasnih bombardovanja Vijetnama za vreme Niksonove administracije. Naime, stimulisani su oblaci za vreme, pre i posle velikih monsunskih kisa da bi se monsunska sezona sa pola godine produzila na celu. To je cinjeno da bi se onemogucio transport vojnika iz Severnog ka Juznom Vijetnamu prugom jer bi ona bila potpuno odsecena zbog poplava, odrona zemlje itd. To je cinjeno ili AgI (srebro-jodid) ili suvim ledom (CO2 na niskoj temperaturi, oko -76 Celzijusa) koji omogucavaju dodatno formiranje oblacnog leda (ledenih kristala). Naime, prvi, AgI sluzi kao jezgro mrznjenja na kome se obrazuju zametci leda dok drugi brzo, lokalno snizava temperaturu vazduha svojim isparavanjem te ima uslova za formiranje ledenih kristala. Ove supstance se koriste i u mirnodopske svrhe, pre svega, za razbijanje magle, razbijanje grada, stimulaciju padavina.
Milsim da nisu Amerikanci ubacivali nikakve hemikalije ovog tipa u atmosferu za vreme bombardovanja, velike kise su verovatno bile zbog velikog broja avio-preleta, jer je time velika kolicina izduvnih gasova sluzila kao pomenuta jezgra koja su vrlo vazna za produkciju oblaka i padavina. Inace, sve te supstance u atmosferi se nazivaju aerosoli.

Van mreže ALEN

  • *
  • Poruke: 25
  • Starost: 31
  • Lokacija: Pazin, središnja Istra
    • Vrijeme u Istri
Grad (Najveće zrno grada)
« Odgovor #1 poslato: 20. April 2006. u 11:21 »
Moji izvori govore da je najveće zrno tuče palo u Kanasau (SAD), u rujnu 1970. godine. Promjer mu je bio 43 cm, a masa 0,75 kg.

Van mreže lazarusz

  • Poruke: 4
  • Starost: 39
  • Lokacija: novi sad
grad
« Odgovor #2 poslato: 25. April 2006. u 11:15 »
ja se nesto secam da je u knjizi iz geografije u gimnaziji bilo da je najvece zrno grada palo u minhenu al ne znam ni precnik ni masu.provericu
lazarusz

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.473
  • Lokacija: Novi Beograd
Grad (Najveće zrno grada)
« Odgovor #3 poslato: 25. April 2006. u 14:36 »
To je bila cuvena oluja u Minhenu 1984 godine, skinuo sam neki video zapis te oluje. Tad je bilo najvise krupnih zrna grada, bas je bilo mnogo ostecenih fasada, aviona na aerodromu i slicno.