Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zanimljiva pojava u Čilu  (Pročitano 2134 puta)

Van mreže slovenka

  • **
  • Poruke: 1.872
  • Starost: 38
  • Lokacija: Prebold / Miklavž pri Taboru / Slovenija
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
Zanimljiva pojava u Čilu
« poslato: 11. April 2008. u 17:17 »
VIDEO: Taljenje ledu povzročilo cunami

Zaradi taljenja ledu je ledeniško jezero nabreknilo in se takoj nato izpraznilo. Pri tem je nastal 'cunami', ki se je vrtinčil skozi reko.


Jezero bo potrebovalo še nekaj časa, da nazaj dobi svoj prvotni volumen.

Zaradi taljenja ledu v južnem Čilu je ledeniško jezero nabreknilo in se takoj nato izpraznilo. Pri tem je nastal 'cunami', ki se je vrtinčil skozi reko. Ranjenih ni bilo.

Znanstvenik Gino Casassa je povedal, da se je zaradi taljenja ledenika Colonia, za kar naj bi bilo krivo naraščanje temperatur, napolnilo jezero Cachet, kar je povzročilo naraščanje pritiska na površini ledu. Voda je naredila 8 kilometrski tunel skozi ledenik in se iztekla v reko Baker.

''Najbolj neverjetno je, da se je tako velika količina vode premikala v nasprotni smeri toka,'' je povedal Casassa. ''Bil je resnični rečni cunami.''

Casassa je poudaril, da so bile temperature v preteklem poletju nenavadno visoke. ''To je fenomen, ki se periodično pojavlja skozi vso poletno sezono. Povzroči pa ga taljenje velikih gmot ledu, ki preplavijo nekatera jezera,'' je povedal in dodal: ''Glavni vzrok za to je globalno segrevanje.''

Jezero Tempano, ki je v čilskem Nacionalnem parku Bernardo O'Higgins, je preteklo leto nenadno izginilo in od takrat je dobilo le nekaj svoje prvotne količine.

VIR: http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/taljenje-ledu-povzrocilo-cunami.html
POGLEDAJTE 2 VIDEA NA OVOM LINKU!!! :P :-[ 8)

I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/