Meteorološki Forum

Vreme => Prognoze => Temu započeo: Bart 25. Februar 2017. u 18:38

Naslov: Mart 2017
Poruka od: Bart 25. Februar 2017. u 18:38
Za prvi dan marta izgleda da je rezervisan jedan hladni front ali slabiji i od ovog sto se vidi po temperaturama... Padavine izgleda slicne od 5-10mm u vecem delu zemlje, naravno ima izuzetaka i pitanje je sta ce se ostvariti...
(https://s27.postimg.org/4ta275rab/Screenshot_3.png)
(https://s27.postimg.org/57be6rbdv/Screenshot_4.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Srđan 26. Februar 2017. u 08:13
Da, u sredu prolazno naoblačenje sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima, na visokim planinama (preko 1500mnv) pred kraj padavina sa susnežicom i vlažnim snegom (na zapadu i jugozapadu snežna granica će se spustiti nešto niže, na oko 1100mnv) i padom temperature (frontalno zahlađenje) već kasnije u drugom delu noći i tokom jutra "stiže" do severozapadnih, sredinom dana do centralnih i jugozapadnih, a do kraja dana i do krajnjih istočnih i jugoistočnih krajeva zemlje. Za nekoliko sati u većini predela se očekuje 5-10mm vodenog taloga, dakle padavine će biti "efektivne". Najmanje padavina (ispod 5mm), kako to biva prilikom frontova sa severozapada, biće na istoku zemlje, a ovoga puta slična situacija se očekuje i u većem delu Vojvodine (naročito Bačka i sever Banata). Sa druge strane, najvećoj količini (i do 15mm) se mogu "nadati" stanovnici zapadne, jugozapadne i većeg dela centralne Srbije. Manji snežni pokrivač se očekuje samo na najvišim planinama. Inače, frontu će prethoditi pretežno vedro vreme, koje će se na jugoistoku zadržati veći deo prepodneva. Takođe, bitno za napomenuti je slab i umeren, u košavskom području i na planinama umeren i pojačan, na području južnog Banata, Pomoravlja, Donjeg Podunavlja (naročito kroz Đerdapsku klisuru) i na višim planinama povremeno i sa jakim udarima, južni i jugoistočni, samo na zapadu i jugozapadu zemlje - jugozapadni, vetar, kojeg će nakon prelaska fronta "zameniti" umeren i jak (posebno pri prelasku), severozapadni, na istoku (naročito na planinama) ponegde i sa olujnim udarima. Uveče slabljenje vetra osim na istoku, kako to biva u ovakvim situacijama, gde će umerenim i jakim intenzitetom duvati tokom cele noći. Najviša dnevna temperatura od 8ºC na severozapadu do 18ºC na jugoistoku zemlje. Dok će se temperatura u severozapadnim krajevima tokom većeg dela dana kretati oko 8-9ºC, u centralnom pojasu zemlje uglavnom bi jutro, odnosno pre podne (kako-gde), bili najtopliji delovi dana, dok će se pak u jugoistočnim krajevima relativno toplo vreme sa temperaturom iznad 15ºC zadržati do ranih popodnevnih časova. Na području Beograda se tako tokom jutra i ranog prepodneva očekuje blagi porast temperature i ona će se kretati oko 10-11ºC, koliko se očekuje i početkom dana (oko ponoći), da bi potom usledio pad, te bi do večeri opala na oko 7-8ºC.

Na istoku zemlje se postepeno slabljenje vetra očekuje tek u četvrtak tokom dana.

Od četvrtka sledi ponovni porast temperatura. Do kraja nedelje preovladavaće pretežno sunčano i iznadprosečno toplo, samo u petak i nedelju uz umerenu oblačnost. Vetar će biti u skretanju na južni i jugoistočni, krajem nedelje u pojačanju, pa će u košavskom području u subotu i nedelju biti uglavnom umeren, povremeno sa jakim i olujnim udarima (naročito na području Banata, Pomoravlja, Podunavlja, područja Beograda...). Najviša dnevna temperatura u većini mesta u četvrtak oko 14ºC, u petak za 2-3ºC toplije, a za vikend oko ili malo ispod 20ºC. Jutra će takođe biti relativno topla i uglavnom bez jutarnjih mrazeva. Jedino će na istoku biti hladnije sa najvišom dnevnom temperaturom tokom celog perioda (čet-ned) oko 13-15ºC.

Početkom naredne nedelje se očekuje jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom u celoj zemlji. Vetrovito.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Mile94 28. Februar 2017. u 21:10
Dakle, kao sto je Srki vec rekao, ali nije zgoreg da se ponovi, nocas u drugom delu noci, ocekuje nas naoblacenje sa severozapada uz kisu i pad temperature, sutra ujutru temperature po Vojvodini bi se kretale uglavnom oko 10-og podeoka osim na krajnjem severozapadu gde ce biti malo svezije, ali bi vec u toku prepodneva sa severozapada usledio pad temperature pa bi se temperature uglavnom kretale oko 7-8C. Kisa ce poceti da pada, naravno, prvo na severozapadu, vec pred jutro, da bi se u toku prepodneva sutra prosirila na citavu Vojvodinu, centralnu i zapadnu Srbiju, dok bi istok i jugoistok zemlje dobio kisu sutra popodne. Maksimalne temperature ce se kretati od 8C na severozapadu do nekih 18C na jugoistoku i istoku nase zemlje. Prepodne ce duvati uglavnom juzni i jugozapadni vetar, na istoku i jugoistoku zemlje jugoistocni, koji ce, u toku dana biti u skretanju na zapadni i severozapadni.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: ciklon 28. Februar 2017. u 23:31
E kada nije bilo ovakve situacije kada je trebalo ne treba nam ni sada. Jeste da ima jos nedelju dana do termina ali nije ovo prvi izlaz koji vidi ovaj razvoj. Jedino ko se ovome moze radovati i izvuci neku korist su planine jer bi ovako vreme malo produzilo zimsku sezonu koja nije bas sjajna.

(http://i66.tinypic.com/15d6f0l.gif)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Bart 01. Mart 2017. u 09:56
Smanjene padavine malo... Ni sada nece pasti jedna prava kisa... Meni je 5+ bilo ok, ispod slabo...
(https://s4.postimg.org/hjh2ajvgt/Screenshot_1.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Mile94 02. Mart 2017. u 16:48
Trebalo bi napomenuti da na severu zemlje, pogotovo na zapadu Vojvodine i nocas postoji sansa da padne nesto malo kise. Zatim, do kraja nedelje nas ocekuje suncano i toplo vreme. Temperature bi za vikend bile blizu i oko 20C u mnogim mestima. U nedelju ima uslova za slabu kisu, prvenstveno na severu i severozapadu, kao i u centralnim i istocnim krajevima zemlje mestimicno. Zatim pocetkom iduce nedelje nas ocekuje pad temperature i kisa povremeno. Ne bi trebalo da bude vece kolicine padavina. Modeli daju naznake za kisu i oko 8-9. marta, ali jos uvek to nije iskristalisano. U svakom slucaju sledeca nedelja nam donosi promenljivo vreme. Maksimalne temperature bi bile uglavnom malo iznad 10C.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 03. Mart 2017. u 10:39
GFS za ponedeljak daje uslove za konvektivne padavine u toku popodneva, dok u toku večeri ima nešto konkretniji talas padavina za zapad zemlje te Srem. EC uglavnom drži padavine takođe za zapad zemlje i delove Vojvodine.

Najveće mimoilaženje je za sredu i četvrtak, za kada GFS daje obilnije padavine za centralne i južne predele, uz prilično nisku snežnu granicu.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Profiamater 03. Mart 2017. u 12:48
Posle veoma toplog utorka (nisam bio u Srbiji pa sada videh da su temperature išle i do 23C) u Srbiji će sutra u dosta mesta maks. temp. biti ≥20.0C.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Bart 03. Mart 2017. u 19:11
Ponedeljak moze biti zanimljiv, nije nista posebno ali tek je pocetak marta, malo daje gfs padavine, ne znam, verovatno nema dovoljno vlage u visim slojevima... Ali za pocetak je dosta  :)
(https://s12.postimg.org/4fxxtbrot/Screenshot_1.png)
(https://s12.postimg.org/6yjmu0df1/Screenshot_2.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Srđan 04. Mart 2017. u 23:58
Srednjoročna prognoza vremena za Beograd i širu okolinu (5-8. mart):

Nedelja: Oblačno i veoma toplo za ovaj period godine, povremeno sa slabom kišom, uglavnom tokom jutra, kao i krajem dana i tokom večeri. Vetar slab i umeren, sredinom dana na udare povremeno i pojačan, južni i jugoistočni, tokom večeri prolazno zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura 12ºC, najviša dnevna 19ºC.
U toku noći pretežno oblačno i uglavnom bez padavina. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni.

Ponedeljak: Svežije, ali i dalje relativno toplo. Osvanuće umereno oblačno sa sunčanim periodima uz slab i umeren, južni i jugozapadni vetar. Već kasnije tokom jutra ili tokom prepodneva jače naoblačenje sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima. Moguće su i grmljavine. Vetar u skretanju na slab i umeren, pri prelasku fronta kratkotrajno pojačan, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura 10ºC, najviša dnevna 14ºC.
U toku noći delimično razvedravanje. Vetar u skretanju na uglavnom slab, istočni i severoistočni.

Utorak: Novo jače naoblačenje, povremeno sa kišom. Još malo svežije. Vetar slab i umeren, u drugom delu dana na udare povremeno i pojačan, severoistočni. Najniža temperatura 5ºC, najviša dnevna 10ºC.
U toku noći oblačno i vetrovito sa kišom, uz umerenu količinu padavina.

Sreda: Oblačno povremeno sa kišom, intenzivnijom tokom jutra. Očekuje se umerena količina padavina. Vetar uglavnom slab i umeren, u prvom delu dana na udare povremeno i pojačan, severni i severoistočni. Najniža temperatura 6ºC, najviša dnevna 11ºC.


Dugoročna prognoza vremena za Beograd i širu okolinu (9-13. mart):

Još u četvrtak pre podne se zadržava oblačno, povremeno sa slabom kišom. Posle podne i uveče postepeno razvedravanje. Severni i severoistočni vetar u slabljenju. U petak pretežno sunčano i toplije. U subotu umereno oblačno i veoma toplo za ovaj period godine. Tmax oko 20ºC. Južni i jugoistočni vetar u pojačanju. U nedelju naoblačenje, ali se zadržava relativno toplo. Moguća je slaba kiša. Vetrovito (topla košava). Početkom iduće sedmice oblačno i svežije sa kišom povremeno. Vetar u skretanju na umeren i pojačan, severozapadni.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 05. Mart 2017. u 09:58
Jutros se i EC raspištoljio sa padavinama. Najviše bi dobio izgleda zapad i jugozapad, i do 50 litara bez problema.

Više zone će napokon dobiti pravo zatrpavanje. U spomenutim predelima sa najviše padavina će i snežna granica biti najniža.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Miki 05. Mart 2017. u 11:27
 ^^ GFS u jutarnjem izlazu daje i do 60+ litara za zapad zemlje, centralni i istočni krajevi takođe bi mogli dobiti nešto obilnije padavine.
Ciklon se formira sutra u večernjim satima iznad Đenovskog zaliva i polako će se premeštati ka Jonskom moru te i južnije od Grčke u toku predstojeće sedmice.
Rezima: Sledeća nedelja u znaku svežijeg vremena u odnosu na ovo što smo do sada imali uz dosta kiše u navedenim krajevima. Kao što već reče Srđan, moguće su i konvektivne padavine sutra zbog priliva hladne mase po visini u sklopu visinskog fronta dok bi u prizemlju i dalje strujao topli vazduh sa jugozapada.

(http://image.prntscr.com/image/7ce3c72227474a2c9543dc9bce4f8c20.jpeg)

(http://image.prntscr.com/image/8b092cc6089646ef9f8b17cb3003f45a.jpeg)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Milosh 05. Mart 2017. u 12:09
Sutra definitivno moguće prve grmljavine ove sezone, bilo bi to celih mesec dana ranije u odnosu na neki prosek. Videćemo da li će se ostvariti:

(http://s4.postimg.org/wfu6tcawt/GFSOPIT06_30_11.png)

(http://s4.postimg.org/78jat37st/GFSOPIT06_30_4.png)

(http://s4.postimg.org/yum2drr5p/GFSOPIT06_30_3.png)

Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 05. Mart 2017. u 15:41
Bilo bi interesantno, ali obično se za tih prvih nekoliko situacija uvek nešto "izmulji" na kraju, pa nestabilnost izostane.

I za sutra postoji potencijalan problem, u vidu oblačnosti koja bi mogla da se  zadrži iznad naših krajeva kada nas ovaj oslabljeni padavinski talas pređe tokom večeri i noći.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Srđan 05. Mart 2017. u 20:40
Nedelja:
... Vetar slab i umeren, sredinom dana na udare povremeno i pojačan, južni i jugoistočni, tokom večeri prolazno zapadni i jugozapadni....

Sinoć sam napisao u svojoj srednjoročnoj prognozi vremena za Beograd da se večeras očekuje prolazno skretanje vetra, što su visoko rezolucijski modeli jasno predvideli. Naime, u poslednjih sat vremena, uz okretanje vetra na uglavnom umeren, u delovima grada na udare povremeno i pojačan, zapadni-jugozapadni, došlo je do priticanja nešto hladnije vazdušne mase, pa je temperatura u osetnijem padu. Reč je o oslabljenom hladnom frontu. Tako je na Vračaru u 19h izmereno 15,0ºC uz slab i umeren, južni vetar, da bi u 20h na istoj stanici bilo "samo" 10,9ºC. Na aerodromu u Surčinu pad je bio nešto slabije izražen; u 19h tamo je bilo 14,2ºC uz slab i umeren, jugoistočni vetar, a u 20h "samo" 10,4ºC. Tokom večeri zadržalo se pretežno oblačno i bez padavina, kako je i trenutno. U ovim trenucima prema AMS-u na Vračaru je 10,4ºC.


Naoblačenje mestimično sa kišom, koje je zahvatilo veći deo Vojvodine, zapad, kao i krajnji jugozapad zemlje, u narednih sat vremena proširiće se na južni Banat, područje Beograda, kao ostatak Jugozapadne Srbije.

Prvi talas padavina na području Beograda usloviće slabu i umerenu kišu u periodu oko 21-23h.


Izvinjavam se, greškom sam poslao poruku u pogrešnoj temi. Molim moderatore da premeste moj post.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: sale pn 07. Mart 2017. u 00:11
Od ovog cklona ce u Bosni biti pravi potop, tamo se daje i do 100m u prestojeca dva dana u nekim delovima. Kod nas na svu srecu nece biti toliko, najvise padavina ce biti na zapadu i jugozapadu zemlje i delu Sumadije, kao i na zapadu Srema i Backe duz granice sa Hrvatskom 30-40mm. Uostalim krajevima oko 10mm, najmanje u Banatu svega par mm, a intresantna mi je ova padavinska rupa na severu Banata:

(https://s20.postimg.org/uxj4ivx25/GFSOPIT18_51_18.png)

Modeli su veceras bas promenili pricu za petak i vikend, moglo bi da bude dosta hladno sa povremenom kisom, ali videcemo sta ce sutra reci izlazi. Na povratak lepog, toplog i stabilnog vremena cemo cekati jedan duzi vremenski period kako se sada cini.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Mile94 08. Mart 2017. u 10:03
Veceras i u toku noci u vecem delu Srbije ocekuje se slabljenje i prestanak kise, a do sutra ujutru ona ce stati i na jugozapadu zemlje gde ce se padavine najduze zadrzati.
Ali predah od kise nece dugo trajati, nova kisa nas ocekuje vec u petak, prvo na severu a zatim i u ostalim krajevima zemlje. Slaba kisa bi padala i u subotu prepodne, osim u Vojvodini i na istoku Srbije, barem je takvo stanje na modelima, za sada.

Za period nakon toga modeli nam jos ne daju nikakve sigurne informacije. EC ne "vidi" nikakve padavine naredne nedelje dok bi po GFS-u nove padavine usledile vec u ponedeljak popodne. Ono sto je manje-vise sigurno je to zahladjenje po visini, koje bi, u slucaju da se situacija razvije u smeru koji GFS trenutno daje, donelo dosta hladnije vreme uz uglavnom kisu povremeno u nizim krajevima i sneg na planinama. Ukoliko bi se "poklopile" padavine i prodor nesto hladnijeg vazduha po visini padanje snega ne bi bilo iskljuceno ni u nizim krajevima ponegde.
EC-ov scenario je drugaciji, uz suvo vreme i sunce temperature na 2m ne bi toliko pale, pa to zahladjenje po visini ne bi bilo ni toliko primetno u nizim krajevima.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Bart 09. Mart 2017. u 10:39
Ocigledno Banat najbaksuznije mesto za kisu u Srbiji  ;)
(https://s9.postimg.org/n09cr931b/Screenshot_2.png)
(https://s9.postimg.org/4yut76ye7/Screenshot_3.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Joe 09. Mart 2017. u 10:46
Sutra nova tura padavina i još jedan hladan front.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 09. Mart 2017. u 18:39
Videćemo sutra ko će biti pametniji, jer je razilaženje ogromno.

Dok GFS u poslednjem izlazu za moj kraj daje tek 4,5mm za sutra i prekosutra u prvom delu dana, EC drži "ogromnih" 20-25mm.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Кембел 09. Mart 2017. u 19:01
Кими, кад се очекује киша код нас, добро би ми дош'о још један дан да одмарам од посла  :grin:
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 09. Mart 2017. u 19:06
Reklo bi se negde posle 11h svakako.  :)

GEM-ova litraža:

(https://s29.postimg.org/ejuki6vzr/GEMOPIT12_60_18.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: sale pn 09. Mart 2017. u 20:35
Taj prvi talas padavina u toku dana koji ce se spustati sa severa svojom glavnimom definitivno nece kaciti moj kraj kao ni istok i jugoistok zemlje. Medjutim uvece dolazi nov talas padavina ovoga puta sa istoka i on bi trebao da donese ovde kod mene nekih 5-10mm u noci petak na subotu. Ono sto ce svakao obleleziti naredne dane jeste umeren povremeo jak severozapadni vetar.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Mile94 09. Mart 2017. u 21:35
Sve je vec receno, sutra nas ocekuje nova kisna epizoda. Padavinska masa sa severozapada ce se u toku prepodneva prosiriti na veci deo zemlje pa bi do sredine dana kisa trebala da padne u vecini krajeva zemlje. Sto se tice kolicine padavina kod mene ne ocekujem vise od par mm, najvise kise ce ponovo dobiti zapad i jugozapad zemlje.

Vecerasnji EC je dodatno smanjio kolicinu padavina u Vojvodini za sutra u odnosu na prethodni izlaz.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Bart 10. Mart 2017. u 09:14
(https://s9.postimg.org/n09cr931b/Screenshot_2.png)
(https://s9.postimg.org/4yut76ye7/Screenshot_3.png)


Evo razlike jutrosnjeg izlaza u odnosu na jucerasnji...Na istoku povecane padavine a na jugozapadu smanjene...
(https://s10.postimg.org/sc4xut5t5/Screenshot_1.png)
(https://s10.postimg.org/ui3u31ynd/Screenshot_2.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Bart 10. Mart 2017. u 18:51
Pa ovo za nedelju izgleda kao slab sneg... Lepo  :laie:
(https://s7.postimg.org/m0zbc08gb/Screenshot_1.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Milosh 11. Mart 2017. u 16:58
GFS iz izlaza u izlaz povećava količinu padavina od visinskog ciklona sutra i preksutra, polako to izgura do 15-ak mm za Beograd. Ostali modeli daju znatno manje.

(http://s8.postimg.org/mlsfydm05/GFSOPIT12_48_18.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Mile94 14. Mart 2017. u 17:42
U narednim danima, temperaturno gledano, cini se, da necemo imati neke bitnije oscilacije u maksimalnim temperaturama u odnosu na danasnji dan, temperature bi uglavnom bile par stepeni iznad desetog podeoka. Sutra uvece i u toku noci se ocekuje slaba kisa uglavnom na zapadu zemlje, a u cetvrtak ujutru i u ostalim krajevima mestimicno moze biti slabe kise, osim u Vojvodini, Macvi i u delu Sumadije.

U petak bi bilo uglavnom suncano, ali vec u subotu poslepodne i uvece sa severa bi nam stiglo naoblacenje sa kisom, prvo na sever zemlje koje bi se prosirilo i na ostale krajeve pa bi kise bilo i u nedelju. Uglavnom ne bi bilo obilnijih padavina.

Sto se tice porasta temperature, modeli, za sada, tako nesto vide za utorak i sredu naredne nedelje, kada bismo mogli da imamo maksimalne temperature oko 20C.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Mile94 16. Mart 2017. u 19:13
U subotu bi, na severu i severoistoku Vojvodine, moglo biti slabe kise u toku celog dana. Kisa ce popodne i uvece da se prosiri na ostatak Vojvodine a zatim i na ostatak zemlje.

Kolicina padavina prema GFS-u do ponedeljka ujutru:

(https://s4.postimg.org/jlnot8lu5/GFSOPIT12_90_18.png)

EC daje manje padavina nego GFS severoistoku zemlje a nesto vise Beogradu i okolini, kao i delovima centralne Srbije. Oba modela daju najvise kise delovima borskog i pomoravskog okruga. Zapad i jugozapad zemlje bi ovoga puta imao najmanje padavina.

Prognoza za narednu nedelju je bolja za ljubitelje lepseg vremena, i GFS i EC "vide" porast temperature, s' tim da GFS za sada "daje" vise temperature. Prema EC-u, veci deo naredne nedelje bismo imali temperature izmedju 15 i 20C, najtoplije bi bilo u utorak, dok bi po GFS-u takodje od ponedeljka temperature bile u porastu, ali bi bile vise nego sto EC za sada "daje" za taj period. Veci deo nedelje oko 20C, a za naredni vikend bi temperature bile ponegde mozda i do 25C ako bi ostala ovakva situacija kakva je sada na kartama. U toku naredne nedelje modeli ostavljaju otvorenu mogucnost za nesto kise u sredu.

Razlog toga je sto su modeli onaj ciklon koji je crtan za period oko 23-24. pomerili dalje na zapad, i prema trenutnim kartama on bi bio nad Spanijom pa bi nama doneo dosta toplog vazduha sa juga.

Meteogram GFS-a:

(https://s24.postimg.org/il9egctxx/35316670_metgram.gif)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Bart 16. Mart 2017. u 23:24
Lepe tmax a i tmin su ok sledece nedelje, lepe prolecne...  :)
Italijanski wrf od subote 13h do nedelje 13h...
(https://s30.postimg.org/a2p1vym1t/Screenshot_3.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: sale pn 18. Mart 2017. u 17:05
Od ponedeljka sledi niz pravih prolecnih dana sa tempraturama iznad 20C, a od utorka ce se meriti i 25C u nekim mestima. Ovako toplo ce biti sve do iduceg vikenda kada bi doslo do manjeg pada temperature.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Srđan 19. Mart 2017. u 00:44
Srednjoročna prognoza vremena za Beograd i širu okolinu:


U nedelju oblačno, kišovito i hladnije. Padavine će biti povremene i slabog intenziteta. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura 10ºC, najviša dnevna 13ºC.
Kasnije popodne i krajem dana očekuje se kratkotrajan prestanak padavina, tako da bi tokom većeg dela noći bilo promenljivo oblačno i suvo. Krajem dana i uveče vetar u slabljenju, a tokom prvog dela noći u skretanju na južni i jugoistočni.

U ponedeljak rano ujutru uz više oblačnosti biće uslova za slabu kišu. Tokom dana promenljivo oblačno, suvo i toplije. Vetar slab, severozapadni. Najniža temperatura 8ºC, najviša dnevna 18ºC.
Krajem dana i tokom večeri skretanje vetra na jugoistočni pravac. Tokom noći vedro.

U utorak pretežno sunčano i još toplije. Biće veoma toplo za ovaj period godine. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura 9ºC, najviša dnevna 22ºC.

U sredu sunčano i veoma toplo za ovaj period godine. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura 12ºC, najviša dnevna 24ºC.

U četvrtak umereno oblačno i veoma toplo za ovaj period godine sa sunčanim periodima. Vetar slab, promenljivog pravca. Najniža temperatura 12ºC, najviša dnevna 23ºC.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 19. Mart 2017. u 18:32
Narednih dana će gotovo sigurno uslediti pravi bum u buđenju prirode. To je da kažemo jedino nešto lepo.

Samo sinoptički gledano situacija za popi#deti. Imamo prezapadan upad, koji nas nakljuka toplinom sa juga u početku. Zatim jačanjem anticiklona severnije i istočnije taj ciklon se bukvalno danima i danima ukopava iznad gotovo identičnog područja, bez tendencije širenja ka nama. Najgore je što i napumpana toplina time i dalje ostaje iznad nas  :ranting: :ranting:
Samo daj da se greben anticiklona što brže spusti ka nama, da se razduva vetar i razbije taj balon toplote.... tuga šta se priželjkuje još u martu...

(https://s19.postimg.org/fqdw0xqeb/ECM1_144_2.gif)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Somborac 19. Mart 2017. u 18:59
Ali što je problem da bude 20ak stepeni krajem marta?
Prirodi je svakako vreme da se polako budi..
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Кембел 19. Mart 2017. u 22:20
Проблем је што је стварно претопло и што ће известан период бити претопло  :)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Boce 19. Mart 2017. u 22:58
Obično se plati danak iznadprosečno toplom prvom mesecu proleća. Da li će to biti do kraja marta ili tek u aprilu videćemo.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Profiamater 20. Mart 2017. u 00:11
Druga stvar mi je dodatno privukla pažnju:

na sajtu Blica (15.3.2017.) piše "Česti upadi hladnih frontova izazvani Azorskim anticiklonom doprineće variranju temperatura, pa će nas pravo proleće zaobići do kraja marta."
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/prevrtljiva-baba-marta-evo-sta-nas-sve-ocekuje-do-kraja-meseca/y3htdwc

Kao što je i pisalo u cenjenom "Blicu", od "pravog proleća" u nastavku marta neće biti ništa -posle sutrašnjeg naglog porasta temperature (nakon današnjeg prohladnog i tmurnog vremena) ipak nam predstoji hladan period i od utorka do subote se očekuje veoma sveže vreme sa povremenom kišom kao posledicom "upada hladnih frontova". U nižim krajevima dnevna temp. će biti između 4 i 8C a u predelima iznad 1000m padaće sneg uz formiranje snežnog pokrivača (a na najvišim planinama doći će do povećanja već postojećeg). To što negde može da se pročita da će maks. dnevne temperature u Beogradu u spomenutom periodu (utorak-subota) uglavnom biti od 22 do 24C je posledica nepažljivog tumačenja sinoptičke situacije i možda bi sredstva javnog informisanja ili pojedinci zaposleni u njima (ovo se odnosi SAMO na one koji ne vole ili ne umeju da sami napišu tekst nego samo "kopiraju" nečiji komentar sa ovog foruma) mogli da izdaju blagovremeno upozorenje.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 20. Mart 2017. u 15:17
Jutros prvo UKMO, pa EC a evo na kraju i poslednji run GFS-a daju spuštanje visinskog ciklona sa severa, severoistoka ka centralnoj Evropi. To je novina, videćemo gde će ovo na kraju završiti, čini se da bi vrlo verovatno nastavilo ka Balkanu:

(https://s19.postimg.org/kj1y0z65f/ECM1_144_3.gif)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Joe 21. Mart 2017. u 10:29
Narednih dana veoma toplo vreme, čak i za ovo doba godine sa maksimalnim temperaturama preko 20 stepeni. Za vikend je sve izglednije da nas očekuje novi hladni front. Ništa novo. :angry: Neda baba marta sunčan i topao vikend pa to ti je. Maksimalne temperature bi pale ispod 15 stepeni, a moguće su i padavine. Videćemo šta donose naredni izlazi.

Trenutna sinoptička situacija u nedelju po GFS00Z.

(http://dodaj.rs/photos/20170321149008509167496.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Srđan 21. Mart 2017. u 22:38
Trodnevna prognoza vremena za Srbiju

Sreda: Jutro po kotlinama sveže. Tokom dana provladavaće pretežno sunčano i toplo. Kasnije popodne u brdsko-planinskim predelima na zapadu, jugozapadu, jugu i jugoistoku uz jači lokalni razvoj oblačnosti biće uslova za kratkotrajnu kišu ponegde ili kratkotrajni lokalni pljusak. U toku večeri kratkotrajne padavine konvektivnog porekla biće moguće i na području Bačke, Srema, kao i u nižim predelima na zapadu i jugozapadu zemlje. Reč je o veoma maloj količini padavina, dok će se u mnogim krajevima zadržati suvo. Vetar slab i umeren, u donjem Podunavlju i na jugu Banata povremeno (uglavnom pre podne) i jak, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 4ºC u pojedinim kotlinama do 14ºC na jugu Banata (okolina Vršca) i području Beograda, najviša dnevna od 21ºC u Negotinu do 27ºC ponegde u centralnim i južnim predelima. U toku noći u celoj zemlji vedro.

Četvrtak: Promenljivo oblačno i toplo, u većini mesta sa dužim sunčanim periodima. Posle podne uz jači lokalni razvoj oblačnosti retka pojava kratkotrajne kiše ili kratkotrajnog lokalnog pljuska u brdsko-planinskim predelima u zapadnim, južnim, jugoistočnim i centralnim delovima zemlje, kao i ponegde na području Vojvodine. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 5ºC do 15ºC, najviša dnevna od 19 do 25ºC. U toku večeri i noći razvedravanje u celoj zemlji.

Petak: Preovladavaće pretežno sunčano i toplo. Vetar slab, severozapadni. Najniža temperatura od 6 do 13ºC, najviša dnevna od 20ºC do 25ºC.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: zec 22. Mart 2017. u 09:13
Danas su mogući izolovani razvoji:

(https://s24.postimg.org/vgypkhb0l/gfshu00_shear_015.gif)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Milosh 22. Mart 2017. u 09:39
Da, GFS gura tu priču već danima. Ostali modeli mu se stidljivo pridružuju. Vidjećemo može li nam ovo veče prirediti neka iznenađenja.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Joe 22. Mart 2017. u 11:12
Baš gledam. Ovo večeras liči na pljuskove sa grmljavinom na severu Srbije po GFS-u.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Kimi 22. Mart 2017. u 12:00
Pošto još nema dogovora oko putanje visinskog ciklona, tako se i temperature za vikend razlikuju kod dva globalna modela.

Dok GFS daje pad temperature u većem delu zemlje u subotu (izuzev juga), EC "osveženje" za dane vikenda vidi samo na severu zemlje.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Gaara 23. Mart 2017. u 10:38
Modeli su saglasni da će najniže temperature biti u noći nedelja/ponedeljak i u ponedejak ujutru s tim što sada EC daje i jugu nešto jače zahlađenje:

(https://c1.staticflickr.com/3/2824/32759398204_bb3fc2edd3_z.jpg) (https://flic.kr/p/RUQtLq)ECMOPEU00_96_2 (https://flic.kr/p/RUQtLq)

(https://c1.staticflickr.com/4/3669/32788089183_16d37fcdd8_z.jpg) (https://flic.kr/p/RXnwAt)gfs00 (https://flic.kr/p/RXnwAt)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Darko Vr/Sc 23. Mart 2017. u 15:48
Da Gara EC daje nesto malo vise padavina jugu zemlje ali ovo je opasno...voce je krenulo tesko nama :worthy: valjda ce se popraviti to u sledecem izlazu, nije veliki minus ali vlasnog snega ce biti svakako...
(https://s28.postimg.org/z16kc01rx/IMG_20170323_144517.jpg)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Bart 24. Mart 2017. u 10:39
U utorak ujutru izgleda da ce biti mraza mislim na juznu polovinu zemlje, za sredu videcemo, mraz do -3 valjda moze samo da proredi cvetove sve ispod toga je veoma opasno dobro sto ono zahladjenje sto se crtalo posle toga ode daleko na istok... Ali trebala bi jedna dobra kisa ovde pre svega zbog povrsinskog sloja zemlje...
(https://s28.postimg.org/5qlb9rhy5/Screenshot_8.png)
(https://s28.postimg.org/3xielfwrh/Screenshot_7.png)
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Mile94 25. Mart 2017. u 19:53
Dakle, ocekuje nas kratkotrajno zahladjenje, sutra u nizim krajevima maksimalne temperature uglavnom oko 10-og stepena, na krajnjem istoku zemlje i za dva-tri stepena vise. U ponedeljak u najtoplijem delu dana malo toplije nego sutra, a zatim nas ponovo ocekuje porast temperture, ali ne bi bilo ovoliko toplo kao prethodnih dana kako sada stvari stoje. Temperature bi uglavnom "isle" do 20-og stepena, na zapadu i u centralnim predelima moguca i malo visa temperatura.

Padavinski gledano, nece tu biti nesto mnogo kise nigde, sutra na jugozapadu zemlje uglavnom, par mm kise, na vecim nadmorskim visinama, uglavnom iznad 1000m ce biti i susnezice i snega, a sredinom dana ponegde i po Vojvodini ce biti moguca sasvim slaba kisa.

Sto se tice minimalnih temperatura, a to mnoge zanima trenutno pred ovo zahladjenje, pojave mraza ne bi trebalo da bude po Vojvodini, ali ce u ponedeljak biti poprilicno "granicna" situacija, cini mi se. Zapad, jugozapad i jug Srbije na zalost imaju vise sanse za mraz u ponedeljak i utorak ujutru. Lokalna pojava slabog mraza nije iskljucena ni po centralnoj i istocnoj Srbiji.
Ali raduje cinjenica da su modeli u odnosu na juce "podigli" minimalne temperature za citavu teritoriju zemlje.

Po Vojvodini, kao sto sam vec napisao, minimalna temperatura ne bi trebalo da "padne" ispod nule, ponegde moze biti samo slabog prizemnog mraza. U ponedeljak ujutru temperature ce i ovde biti vrlo blizu nuli, i kretace se, najverovatnije, od 1-3C. Nesto jaci severni-severoistocni vetar u noci nedelje na ponedeljak ovde bi mogao da "obezbedi" da temperature ne padnu ispod nule do ponedeljka ujutru, dok utorak ujutru ovde ne bi trebalo da bude problem, sto se tice minimalnih temperatura.
Naslov: Odg: Mart 2017
Poruka od: Srđan 29. Mart 2017. u 23:36
Sutra, u četvrtak (30. mart), osvanuće vedro i sveže jutro. Tokom dana ugodno toplo. Pre podne u većini mesta pretežno sunčano, a od sredine dana uz promenljivu oblačnost. Posle podne i uveče samo ponegde će biti uslova za kratkotrajnu kišu ili slab lokalni pljusak i to uglavnom u brdsko-planinskim predelima i na istoku zemlje. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 1ºC do 10ºC, najviša dnevna od 19ºC do 23ºC. U toku noći razvedravanje i postepeno okretanje vetra na jugoistočni pravac.

U petak (31. mart) nakon svežeg jutra, tokom dana pretežno sunčano i ugodno toplo, samo posle podne u brdsko-planinskim predelima uz dnevni lokalni razvoj oblačnosti. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 3 do 9ºC, najviša dnevna od 17ºC do 22ºC. U toku noći vedro.