Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nestabilnosti u Valjevu 18. 08. 2016.  (Pročitano 1131 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.156
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Nestabilnosti u Valjevu 18. 08. 2016.
« poslato: 19. Avgust 2016. u 02:58 »
Posle jučerašnjih nestabilnosti, one su se i danas nastavile. Jutro je bilo sveže i malo do umereno oblačno, ali se oko podne razbila oblačnost i počelo da pregreva. Čuo sam se telefonom sa babom iz Bratunca (Bosansko Podrinje) i rekla mi je da grmi sa oklnih brda. Medjutim u Bratuncu se sve svelo na grmljavinu u okolini jer se na radaru videlo da se sve što je prilazilo tom mestu raspalo. Razvoja je bilo i oko Valjeva oko 15h, ali sam otišao da se okupam i nakon toga kada sam završio, rekao mi je stric da je prema jugu jednom dobro zagrmelo. Medjutim, prave zanimljivosti nastupaju oko 18h.

Radar koji je pratio dugo održani usamljeni jednoćelijski oblak. Bližeći se Valjevu, ispaljivao je seriju dobro definisanih munja. Što znači da je bio veoma naelektrisan. Njegovo kretanje je bilo sa severozapada iz pravca Loznice.










Razvoji oko 15h su obećavali zanimljivo predveče.




Usamljenik se sa severozapada polako bliži. Uskoro počinje i da grmi.








Pogled na jug odakle se video nakovanj kao deo većeg višećelijskog sistema u požeškom i kosjerićkom kraju koji je opet doneo velike nevolje sa obilnim padavinama i gradom.






Oblak sa severozapada se sve opasnije približava, a grmljavina se pojačava.








Munje se već u ovom trenutku vide daleko na zapadu i severozapadu kako tuku nisko.








Sada udaraju mnogo žešće i počinje sa puca u blizini. Nažalost ni jednu nisam mogao da uhvatim jer moj foto aparat nije nekog mnogo velikog kvaliteta kao kod drugih članova koji munje slikaju sa lakoćom. :confused:


Sve opasnije prilazi, ali sam znao da će glavnina da me omaši i da odvuku planine koje su južnije od mene.






Usledio je kratkotrajan pljusak uz veoma jaku grmljavinu u početku, ali se kasnije utišala i bila umerena. Sevanja je bilo pregršt. Nije dugo padala. Možda od pet do deset minuta u početku jakim, a kasnije umerenim intenzitetom. Nije pao ni 1 ceo lm2, jer je bilo kratko, a ionako mali oblak me okrznuo.

Pogled na jug i jugoistok odakle je poprilično sevalo i grmelo. Glavnina je otišla baš na tu stranu ka onom višećelijskom sistemu južno od Valjeva i dalo mu dodatno na snazi.






Ja sam prezadovoljan ovim danom jer od kad pratim vremenske prilike, a to je od 1998-e godine, nikad nije zagrmelo 18-og avgusta. Svih godina je mašilo taj datum. Pogledajte u arhivi: http://www.ogimet.com/ranking.phtml.en
« Poslednja izmena: 19. Avgust 2016. u 03:27 Stefan Valjevo »