Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteorološka opservatorija-Beograd  (Pročitano 5411 puta)

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Meteorološka opservatorija-Beograd
« poslato: 16. Mart 2009. u 13:52 »


Зграда I српске опсерваторије



Налази се у Булевару ослобођења бр. 8. По оснивању Провизорне астрономске и метеоролошке опсерваторије 1887. у Београду, приступило се припремама за подизање зграде за њен смештај. Зграда Метеоролошке опсерваторије саграђена је 1890–91. као павиљон са спратом мање површине од приземља, према пројекту архитекте Димитрија Т. Лека, а по скици њеног оснивача, професора Милана Недељковића. Изведена је у духу романтизма. Главна фасада завршава се зупцима који образују атику и ограду терасе, постављене изнад једног дела поткровља, а остале фасаде степенастим забатима. Прозори у приземљу и улазна врата су лучно завршени. Декорацију фасада чине оквири прозора и испупчене хоризонталне траке на зидовима. Око зграде је формиран парк. Њеном изградњом Србија је добила прву зграду такве намене, опремљену савременим инструментима, установу дугог континуираног рада, из које се развијала и ширила ова служба. Конзерваторско-рестаураторски радови завршени су 1987–1988.

izvor: http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.yu
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Meteorološka opservatorija-Beograd
« Odgovor #1 poslato: 16. Mart 2009. u 13:55 »
Danas, najstarija namenska zgrada za meteorološke potrebe, skoro potpuno je izgubila svoju zamišljenu namenu. Od 1924. godine iseljena je Astronomska opservatorija, a od 2008. godine i Meteorološka opservatorija. Danas ova zgrada služi samo kao smeštaj meteorološke stanice Beograd i kao sedište Virtuelnog klimatskog centra 'Milanković'.

Svaki napredak je lep, naročito ako nije ni na čiju štetu...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Meteorološka opservatorija-Beograd
« Odgovor #2 poslato: 16. Mart 2009. u 13:58 »
Merenja započeta pre više od 150 godina
Beograd kakav malo poznajemo: Meteorološka opservatorija u Karađorđevom parku


Prva redovna meteorološka merenja u Beogradu i Srbiji započeo je još davne 1848. godine profesor Vladimir Jakšić na svom imanju na Senjaku.

Nekoliko godina kasnije, u skoro 30 gradova u Srbiji započela je sa radom i organizovana mreža meteoroloških stanica. Međutim, na zahtev profesora Velike škole Milana Nedeljkovića, Uredbom tadašnje Vlade osniva se Opservatorija u Beogradu 1887. godine kao centralna ustanova za prikupljanje podataka iz cele zemlje. U početku ova ustanova bila je smeštena u iznajmljenoj kući preduzimača Ernesta Gajzlera, na uglu današnjih ulica Vojvode Milenka i Svetozara Markovića.

U to vreme Opservatorija je predstavljala prvu i jedinu ustanovu ove vrste na Balkanu, a delovala je u okviru Velike škole. Sopstvenu zgradu Opservatorija dobija već 1891. godine na Zapadnom Vračaru, odnosno u Karađorđevom parku. Zgradu je projektovao poznati arhitekt Dimitrije T. Leko, upravo za potrebe meteoroloških i astronomskih istraživanja. Ovaj objekat odlikuje se simetričnošću kako na strani na kojoj se nalaze vrata, tako i na ostalim stranama. U narodu ova zgrada bila je poznata i kao Zvezdara. Prvobitno budžet je finansirao sam profesor Nedeljković, koji je bio i prvi upravnik Opservatorije. Međutim, prvi ozbiljniji instrumenti kupljeni su već 1903. godine pozajmicom iz inostranstva. Takođe, tih godina započeta je i izrada prvih prognoza vremena. Izveštaje o vremenu i vremenske prognoze objavljivane su od 1912. godine i u dnevnom listu „Politika“.

Za vreme Prvog svetskog rata, u periodu od 1916. do 1918. godine, ovaj objekat zauzela je nemačka okupaciona komanda. Opservatorijom je tada rukovodio Konrad, profesor meteorologije iz Beča, a zahvaljujući njemu je i očuvana ova služba. Vojska je nakon toga odnela sa sobom i veliki broj instrumenata. Međutim, Nedeljković je na račun ratne odštete kupio nove astronomske i meteorološke instrumente u Nemačkoj. U narednim godinama osniva se i Hidrografski odsek u okviru ove ustanove, a kasnije meteorološka služba postaje je i član Međunarodne meteorološke organizacije. Na inicijativu Nedeljkovića, godine 1924. astronomska i meteorološka opservatorija razdvajaju se na dve ustanove.

U zgradi u Karađorđevom parku sa radom nastavlja Meteorološka opservatorija, koja nije prestajala sa funkcionisanjem čak ni u toku Drugog svetskog rata. Međutim, Uredbom Vlade iz 1947. godine služba je preimenovana, odnosno osnovan je Savezni hidrometeorološki zavod. Meteorološka služba Srbije bila je, iste godine, i jedan od osnivača Svetske meteorološke organizacije.

Sedište Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 1983. godine do danas nalazi se na Košutnjaku. U staroj zgradi, koja je adaptirana pre dvadesetak godina, danas se i dalje obavljaju merenja svih meteoroloških elemenata i vrši proučavanje klimatologije. Takođe, u njoj se trenutno čuvaju i mnogi stari i vredni instrumenti koji se više ne koriste, kao i arhivski materijal. Ovaj objekat u Karađorđevom parku zaštićen je i kao spomenik kulture.

Astronomska opservatorija

Astronomska opservatorija postaje zasebna ustanova 1924. godine, a dve godine kasnije dobija prvog direktora dr Vojislava Miškovića. Objekat za ovu opservatoriju podignut je na Velikom Vračaru, u današnjoj Volginoj ulici, gde se i trenutno nalazi. Narod je ovaj objekat nazivao Zvezdarnicom, po čemu je, kako se smatra, i čitav kraj dobio naziv Zvezdara.

izvor: http://www.danas.rs

AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Meteorološka opservatorija-Beograd
« Odgovor #3 poslato: 16. Mart 2009. u 14:02 »
Takođe, u njoj se trenutno čuvaju i mnogi stari i vredni instrumenti koji se više ne koriste, kao i arhivski materijal.

Ne više. Arhivski materijal je iseljen, a meteorološki instrumenti premešteni u drugi objekat.
Od starih stvari ostale su samo uspomene i šačica zapsolenih...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...