Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Stiže "El Ninjo"  (Pročitano 1889 puta)

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Stiže "El Ninjo"
« poslato: 16. Jun 2009. u 01:28 »
Američki Centar za klimatska predviđanja upozorava da fenomen "El Ninjo", koji može da dovede do poremećaja globalnih vremenskih prilika može da se razvije u roku nekoliko sledećih nedelja. Mesecima se primećuje rast temperatura okeana u tropskim vodama Pacifika.

Klimatski fenomen "El Ninjo", koji može da dovede do poremećaja globalnih vremenskih prilika u vidu suša i poplava, možda će se razviti u roku od nekoliko nedelja, upozorio je američki Centar za klimatska predviđanja.

"El Ninjo" se javlja zbog nenormalnog zagrevanja vode istočnog Pacifika, a američki stručnjaci predviđaju da bi uslovi za njegov nastanak mogli biti pogodni između juna i avgusta tekuće godine, preneo je Rojters.

Već mesecima se primećuje rast temperatura okeana u tropskim vodama Pacifika. I Australijski meteorološki biro je ovih dana objavio da su, ukoliko se nastave tekući klimatski trendovi na Pacifiku, izgledi da se "El Ninjo" pojavi do jula preko 50 odsto.

Prilikom pojave "El Ninja", sa zagrevanjem voda istočnog Pacifika, topliji i vlažni vazduh se kreće na istok, dok zapadni Pacifik, uključujući Australiju, biva izložen suvljim vremenskim prilikama, što dovodi u pitanje rod useva.

Najrazorniji "El Ninjo" je zabeležen u sezoni 1997/98., kada je izazvao sušu u Australiji i Indoneziji i poplave u Peruu i Ekvadoru.

"El Ninjo" može da donese vlažnije vreme i delovima SAD, a može da utiče i na monsunske padavine u Indiji.

U američkom centru naglašavaju da su u ekvatorijalnoj oblasti Pacifika temperature površinskog sloja okeana u porastu već pet uzastonih meseci, a registruje se i otopljavanje dubljih slojeva, što uobičajeno prethodi "El Ninju".

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/14/Nauka/65986/

Ako su ove prognoze tacne i "El Ninjo" udari punom snagom posto se jos uvek ne precizira intenzitet i trajanje ovog fenomena, u tom slučaju možemo očekivati da se efekti koje sa sobom donosi "El Ninjo" odraze i na vremenske prilike u našoj zemlji.  Na nekom od sajtova koji se bave ovom tematikom  sam pronasao informaciju da je uticaj "El Ninja" na vremenske prilike u Evropi  nesto blaži tj. nije toliko dramatičan i ekstreman kao sto je to slucaj sa drugim delovima sveta.Najčešći efekti koji pogadjaju Evropu a naročito Balkan poslednijh godina su veoma tople zime iznad proseka sa zanemarljivim količinama padavina i BEZ snežnog pokrivača u većini mesta, zatim velike suše u prolećnim mesecima narocito u aprilu, nenormalno topla leta sa obaranjem temperaturnog rekorda i sve jače olujne nepogode sa krupnim gradom i izuzetno jakim udarima olujnog vetra od koga u zadnjih par godina strada sve veci broj ljudi. Ove godine vec imamo dva smrtna slučaja od posledica olujnog nevremena. Ako vratite film malo  unazad setićete se da je  2007. godina koja je inace bila "El Ninjo" godina i najtoplija godina otkad postoje merenja u Srbiji! Meni je ta godina ostala u pamćenju po nestvarno toploj zimi bez snega u Kragujevcu a slicno je i bilo u vecini mesta čak je i na planinama bilo manje snega nego inače u sred januara ni minimalne temperature nisu isle ispod nule a maksimalne su bile u domenu martovskih vrednosti  pa onda nezapamćena suša koja je pogodila celu srbiju u aprilu i oboren temperaturni rekor iz jula meseca od 44 stepena sve ove podatke možete proveriti na sajtu RHMZ gde se nalaze klimatske karakteristike 2007.godine  ako ste zaboravili a ima ih dosta i na ovom forumu a većina se seća ovoga jer je osetila na svojoj koži. Te godine je Kragujevac pogodila razorna oluja sa orkanskim udarima vetra preko 120 km/h  i nacinila visemilionsku materijalnu stetu a Da ne zaboravim da napomenem da je veći deo Evrope u januaru 2007. god. pogodio uragan Kiril koji je odneo mnogo života u Nemačkoj i ostalim delovima Evrope. Dok je na primer 2008. god na snazi bila El Ninja suprotna vremenska pojava koja donosi hladnije vreme  tako je 2008. bila hladnija i da kazem normalnija od 2007. otuda i onako lepe i idilične slike snega iz februara na forumu  ;)

Jos jedna važna stvar po mišljenju mnogih naučnika "El Ninjo" ide rame uz rame sa  klimatskim promenama koje će se znatno ubrzati posle 2009. godine.  :pop: