Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Geografski raspored vazdušnog pritiska - cikloni i anticikloni  (Pročitano 13006 puta)

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Geografski raspored vazdušnog pritiska na zemlji prikazuje se izobarskim kartama. Izobare su krive linije koje spajaju mesta sa istim godišnjim ili mesečnim vazdušnim pritiskom. Obično se radi izobarske karte za mesece januar i jul.

Oblasti na zemlji u kojima je vazdušni pritisak viši od 760mm živinog stuba ili 103 mb nazivaju se anticikloni. Njih je lako uočiti na izobarskim kartama. Predstavljeni su zatvorenim izobarama sa najvišim pritiskom u centru. Oblasti sa pritiskom nižim od 760mm živinog stuba ili 1013 mb nazivaju se cikloni ili depresije . I njih je lako uočiti na izobarskim kartama. Kao i anticikloni, predstavljeni su  zatvorenim izobarama, ili pritisak u njima opada prema centru gde je najniži.

Uporednom analizom januarskih i julskih izobarskih karata dolazi se do sledećih zaključaka o geografskom rasporedu vazdušnog pritiska na zemlji




- U ekvatorijalnoj oblasti su visoke temperature, pa se topli i vlažan vazduh lako izdiže u visinu. Zbog toga je u tim predelima nizak vazdušni pritisak.
Vazduh koji se diže u visinu iznad ekvatorijalnih oblasti kreće se ka polovima.  Veći deo te mase spušta se  u suptropskim oblastima obeju polulopti, što utiče na povećanje vazdušnog pritiska. Za vreme u Srbiji veoma je značajan anticiklon sa središtem oko Azorksih ostrva

- U Subpolarnim oblastima je tokom cele godine nizak vazdušni pritisak , jer se topliji vazduh iz nižih delova izdiže u visinu iznad vrlo hladnoh vazduha iz polarnih oblasti. Zimi je najizrazitiji Islandski ciklon,koji utiče na vreme u našim krajevima.

- U umerenim širinama zimi na rashlađenom kopnu preovlađuju anticikloni, a leti su skoro u istim oblastima na zagrejanom kopnu cikloni. Zimi je najveći anticiklon na severnoj polulopti u istočnom Sibiru (Jakutiji). Sibirski anticiklon utiče katkad i na vreme u našim krajevima - tada je vedro i vrlo hladno.


- U polarnim predelima, zbog niskih temperatura, vazdušni pritisak je uvek visok.

Izvor....moje sopstveno znanje, uz pomoć geografske enciklopedije  ;)  :D

Srednjoevropski AC



Česta letnja situacija,Azorska AC



Ciklon u Islandu



Za nas zimi često najbolja situacija, Ruska AC zahvata veći deo Evrope,dok je u Sredozemlju ciklon

« Poslednja izmena: 27. Mart 2010. u 02:50 Boda Tajson »
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boda Tajson

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 2.204
  • Starost: 41
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Geografski raspored vazdušnog pritiska - cikloni i anticikloni
« Odgovor #1 poslato: 27. Mart 2010. u 02:53 »
Kimi, svojim tekstovima si me inspirisao da napravim spisak gde ce biti objedinjene sve ovakve korisne teme.

Svaka cast :super:

Eat healthy. Exercise often. Die anyway.