Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Plimski talas  (Pročitano 2350 puta)

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.473
  • Lokacija: Novi Beograd
Plimski talas
« poslato: 01. Jun 2010. u 21:47 »
Sinoc sam skinuo neki dokumentarac sa rapidshare-a o plimskom talasu u Hrvatskoj, u Velikoj Luci, 1978 godine.
Za plimski talas se cesto kaze da je meteo cunami. U Velikoj Luci tog letnjeg dana 1978 godine desila su se 2 plimska talasa, jedan u 5.15h ujutru visine 4 metra i razorniji oko 8 ujutru visine 6 metara koji je brisao sve pred sobom.

Izmedju ta 2 talasa more se toliko povuklo da je izmedju 2 obale Velike Luke moglo da se hoda.

Koliko sam shvatio plimski talas nastaje samo u uvalama i karakteristicnim zalivima i desava se kao poremecaj rezonanci, gde se javlja efekat interferencije talasa, samim tim kada taj povecan talas dodje u plitko more on postaje sve veci i veci i ponasa se kao pravi cunami, s'tim da nema veliki period i talasnu duzinu, samim tim ni snagu kao pravi cunami.

U tom dokumentarcu izjave ocevidaca su zaista neverovatne. Jedan sada stariji covek kroz suze je pricao kako je spasavao 2 cerke kada je voda prodrla u kucu i da od straha vise nije mogao da zivi u toj kuci i da se preselio na neko drugo mesto.

Takodje jedan od mestana je patentirao i izgradio uredjaj koji upozorava na visoku plimu.

Pominjani su i plimski talasi 2007 i 2004 godine u Hrvatskoj, ali su oni bili mnogo manje razorni.

Pominjano je da se plimski talasi javljaju i u velikim jezerima Severne Amerike.


Van mreže Marko_bg

  • **
  • Poruke: 1.065
  • Starost: 39
  • Lokacija: јужни Београд, Церак - Жарково
Odg: Plimski talas
« Odgovor #1 poslato: 04. Februar 2011. u 19:07 »
http://www.meteo-info.hr/meteoclanci/meteotsunami.php

Случајно сам налетео на овај текст, па да га поставим овде. Занима ме само да ли на црногорској обали Јадрана постоје услови за овакав талас, будћи да сам свако лето тамо.