Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mlazna struja - Jet stream  (Pročitano 8914 puta)

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Mlazna struja - Jet stream
« poslato: 07. Januar 2011. u 16:47 »
Valja nam malo napisati o ovoj pojavi u atmosferi.


Naime, mlazna stuja je pojava jakih vetrova u gornjoj troposferi i donjoj stratosferi.E sada, to nisu bilo kakvi vetrovi, ona se pojavljuje kao ''reka'', tj. kao relativno uzak(nekoliko stotina km) i plitak sloj(1-2 km) vrlo jakih vetrova.U duzini one mogu da budu i po nekoliko hiljada kilometara.U sustini one obavijaju celu Zemlju, ali sa manjim slabljenjima i prekidima.

Mlazna struja se obicno nalazi na oko 200-300mb visine.Na nasoj planeti postoje, na severnoj hemisferi dve znacajne mlazne struje.To su polarna i suptropska mlazna struja.Postoji i ekvatorijalna mlazna struja.



Suptropska mlazna struja je manje ispitivana i manje znacajna za vreme u prizemlju, kao i pripadajuci suptropski front, koji se javlja samo u visoj troposferi, dok u prizemlju iscezava.





Za nas je mnogo znacajnija polarna mlazna struja.

Mlazna struja nastaje kao posledica rotacije Zemlje i razlicitog termickog zagrevanja polova i ekvatora.Obzirom da ona obavija celu Zemlju, ona se javlja kao meandrirajuca cirkumpolarna struja.Kada ta struja u svom toku dobije one izrazene meandre u meridionalnom pravcu onda njih prepoznajemo kao Rosbijeve talase po kojima se voze nasi cikloni.Bitno je napomenuti da Rosbijevi talasi nastaju kao posledica menjanja intenziteta koriolisove sile sa geografskom sirinom.

Jasno nam je svima zasto nastaje mlazna struja, kao posledica rotacije zemlje, ali postoji i jedan bitan faktor zasto ona nije rasplinuta u sirem sloju, nego je relativno uska.Odgovor na to daje ocigledna karakteristika atmosfere da se termicka razlika izmedju razlicitih vazdusnih masa(polarna i suptropska), nigde ne moze naci kao postepena, vec vrlo nagla.Na primer, kada bi se kretali iz jedne u drugu vazdusnu masu, naisli bi na mesto gde se javlja NAGLI skok(pad) temperature, vlaznosti, vetra, itd. To znaci da je mlazna struja direktno i usko povezana sa atmosferskim frontom (u ovom slucaju polarnim).Tacnije, postoji tesna veza izmedju tri pojave u atmosferi: polarna mlazna struja, prekid tropopauze i polarni front.

Kako svi znamo da zbog izostanka trenja na visini jacaju vetrovi, tako je logicno da mlazna struja bude najjaca iznad onih predela gde je i u prizemlju velika razlika u pritiscima(jak vetar).

Eto toliko zasad, dopunjavajte i ja cu pisati kasnije i neke slike da okacim.
« Poslednja izmena: 19. Maj 2011. u 11:09 gencic »

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Mlazna struja-Jet stream
« Odgovor #1 poslato: 07. Januar 2011. u 17:30 »
To znaci da je mlazna struja direktno i usko povezana sa mlaznom strujom.

kolega genčiću, biće od vas jednom naučnik... ???

/ne razumem se u materiju, ali znam da treba paziti da definicija ne bude ovako samodefinisana, tj. tautološka; ama čak i da nije definicija, tu je osnovna logička greška - objašnjavanje istim pojmom (npr. "čovek je čovek"), što u književnosti i svakodnevnom govoru ponekad ima efekta, ali u nauci je zabranjeno! ... no pretpostavljam da je tu neki lapsus, da si hteo nešto drugo da napišeš/

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Mlazna struja-Jet stream
« Odgovor #2 poslato: 07. Januar 2011. u 18:33 »
Ajaoj! :D
Ovo je katastrofa.Ja se uvalio u ogromnu literaturu da izvucem nesto, da ga interpretiram sto bolje i jasnije, a onda napisem ovakvu glupost!Inace spremam jedan potezak ispit i totalno sam u njemu. :D

Ma ovo svakako nema smisla, cak ni da recenica ima nastavak.Srecom, znam sta sam tacno hteo da kazem.

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Mlazna struja - Jet stream
« Odgovor #3 poslato: 08. Januar 2011. u 00:46 »
Evo jednog klasicnog primera gde se krivica za neuobicajene vremenske prilike svaljuje na Mlaznu struju - Jet stream  ;)
Uzivajte...

"Blokirana" mlazna struja kriva za nevrijeme u Rusiji i Pakistanu?


Veliki val vrućine u Rusiji i devastirajuće poplave u Pakistanu mogle bi biti povezane sa čudnim ponašanjem mlaza struje zbog kojeg se vremenske neprilike dugo zadržavaju na jednom mjestu, vjeruju naučnici.


Mlazna struja je vjetar prosječne brzine 100 do 150 km/h na visini od 10.000 do 15.000 metara koji nastaje između dviju zračnih masa različitih temperatura, naprimjer polarne i suptropske. Generalno, mlazna struja se uvijek kreće od zapada ka istoku, na objema hemisferama. Tačan smjer kretanja struje možemo promatrati prateći kretanje visokih oblaka, uglavnom cirusa.

Metereolozi koji proučavaju fenomen kažu da se struja neobično dugo zadržava na određenim mjestima, što uzrokuje i zadržavanje određenih vremenskih prilika, prenosi "Daily Mail".

Mlaznu struju na jednom mjestu zadržavaju Rossbyjevi valovi, snažna spiralna strujanja vjetrova.

Naučnici vjeruju da ti valovi ometaju uobičajeni tok mlazne struje, držeći je na mjestu. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u magazinu "New Scientist".

Profesor Mike Blackburn sa Univerziteta Reading vjeruje da je "zaglavljena" mlazna struja odgovorna i za toplotni udar u Japanu koji je ubio 60 ljudi i iznenadno zahlađenjenje u Velikoj Britaniji.

U Pakistanu ovaj fenomen se dogodio u isto vrijeme kad i monsunske kiše, što je dovelo do tragičnog ishoda. Prije skoro dvije sedmice poplave su ubile oko 1.600 ljudi, a dva miliona njih izgubilo je domove. Preživjeli iz potopljenih sela izgubili su zalihe hrane, kao i usjeve i stoku, pa sad preživljavaju od milostinje.

U Rusiji mlazna struja zaustavila je vreli zrak iz Afrike okovavši Moskvu u smog. Stotine požara gorjelo je u trima vremenskim zonama. Premijer Vladimir Putin pridružio se vatrogascima u kanaderu da bi pomogao u gašenju požara u blizini Moskve.

Naučnici nisu do kraja sigurni šta je "blokiralo" mlaznu struju, ali se nagađa da bi moglo biti povezano sa slabom solarnom aktivnošću.

IZVOR:  http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka/clanak/100812025

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Mlazna struja - Jet stream
« Odgovor #4 poslato: 16. Februar 2011. u 22:46 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CgMWwx7Cll4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CgMWwx7Cll4</a>

Jes da je vezano za SAD, ali vrlo poucno.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6aLk6b0vNUc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6aLk6b0vNUc</a>

Ovo je malo detaljnije, pa uzivajte!

Van mreže milica p.

  • Poruke: 1
Odg: Mlazna struja - Jet stream
« Odgovor #5 poslato: 11. Decembar 2011. u 16:53 »
Kako svi znamo da zbog izostanka trenja na visini jacaju vetrovi, tako je logicno da mlazna struja bude najjaca iznad onih predela gde je i u prizemlju velika razlika u pritiscima(jak vetar).


kod radinovica pise:obicno nalazimo mlaznu struju iznad pojaseva visokog pritiska u prizemlju.drugim recima najace brzine zapadnih vetrova  nalaze se iznad g.s. gde su zonalne brzine vetra u prizemlju prakticno jednake nuli.

????

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Mlazna struja - Jet stream
« Odgovor #6 poslato: 11. Decembar 2011. u 21:43 »
kod radinovica pise:obicno nalazimo mlaznu struju iznad pojaseva visokog pritiska u prizemlju.drugim recima najace brzine zapadnih vetrova  nalaze se iznad g.s. gde su zonalne brzine vetra u prizemlju prakticno jednake nuli.

?

Pa za suptropsku mlaznu struju donekle i ima logike, zato što se ona javlja u višim slojevima atmosfere uz suptropski front, koji nije izražen u prizemlju. A poznato je da u suptropskim krajevima preovlađuje polje visokog vazdušnog pritiska.

A kad je u pitanju polarna mlazna struja, ovo mi zvuči vrlo nelogično. Pogotovo ako znamo da anticikloni blokiraju mlaznu struju, tj. mlazna struja zaoblazi anticiklon i prati oblast najvećeg gradijenta pritiska. Pa mi nikako nema logike da se javlja tamo gdje je brzina vjetra u prizemlju praktično jednake nuli.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Mlazna struja - Jet stream
« Odgovor #7 poslato: 12. Decembar 2011. u 00:15 »
I meni je zasmetala ta nelogicnost.

Najkrace, jacina mlazne struje zavisi od integraljenog termickog vetra u baroklinoj zoni. Sto je sama baroklinost veca, termicki vetar (promena geostrofskog vetra sa visinom) je veceg intenziteta.

Van mreže pmale

  • *
  • Poruke: 26
  • Starost: 34
  • Lokacija: Selenča
Odg: Mlazna struja - Jet stream
« Odgovor #8 poslato: 14. April 2012. u 15:00 »
Potrebna mi je što više informacija o mlaznim strujama i njihovog uticaja na vazduhoplovni saobraćaj. Teorije o mlaznim strujama ima dosta, ali meni je potrebno napisati više o njihovoj primeni u vazduhoplovnom saobraćaju. Ako je neko našo neke dobre linkove o vome molim ga da postavi na forum. Ja sam tražio, ali nekako je slabo napisano o tome.

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Mlazna struja - Jet stream
« Odgovor #9 poslato: 15. April 2012. u 12:10 »
 Sto se tice interneta, sumnjam da moze da se nadje mnogo toga konkretnog, ali eto, potrudicu se uskoro da nesto nadjem. Postoje knjige koje se bave vazduhoplovnom meteorologijom, ali ja ih sad trenutno nemam.