Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Anketa

Sada kadaste se upoznali sa svim favoritima, vreme je za glasanje i izbor najlepšeg! Glasajte za Vašeg favorita!

Sedefasti oblaci
1 (5.9%)
Mammatus oblaci
0 (0%)
Polarni mezosferni oblaci
1 (5.9%)
Kelvin-Helmholtz-ovi cirusi
1 (5.9%)
Altokumulus lentikularis
1 (5.9%)
Arcus oblaci ( Roll i Shelf) oblaci
6 (35.3%)
Altocumulus Castelanus
1 (5.9%)
Pečurkasti oblak
6 (35.3%)

Ukupno glasova: 17

Autor Tema: Retki ali vrlo lepi oblaci  (Pročitano 9483 puta)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Retki ali vrlo lepi oblaci
« poslato: 22. Maj 2011. u 00:39 »
Uz celu paletu oblaka koje viđamo svaki dan, postoje i oni malo manje poznati, ali koji svojom zapanjujućom pojavom zaustavljaju dah i ostaju zauvek urezani u pamćenje.

Ovo su neki od njih:

1.SEDEFASTI OBLACI



Ovi oblaci, poznati su još i pod nazivom stratosferski oblaci. Nastaju u stratosferi na visini od 15-25km daleko iznad nama poznatih oblaka. Pojavljuju se i do 2 sata nakon što padne mrak ili pred zoru. Nazivaju se sedefastim jer njihova površina svetli predivnim sedefastim sjajem. To je posljedica difrakcije sunčeve svetlosti na kristalima leda od kojih je oblak sastavljen, a sunčeva svetlost na tim visinama dopire s druge strane planete, ispod našeg horizonta. Najčešće se pojavljuju u polarnim područjima (i naziv polarni to govori), i to zimi, u Skandinaviji, Aljasci, severnoj Kanadi, ali primećeni su i u Engleskoj i Škotskoj. Nastaju u polarnim područijima jer za njihov nastanak su potrebne temperature oko -78 stupnjeva Celzijusa, a u drugim područijima stratosfera se retko ohladi na tu temperaturu, no moguće je prilikom jakih oluja ili vetrova u troposferi. Koliko god lepi bili ti oblaci, njihova pojava utiče na uništavanje ozona i na stvaranje ozonskih rupa (usled vrlo niske temperature koja vlada u gornjim slojevima atmosfere).

2. MAMATUS OBLACI



Mamatusi su vrsta oblaka koja se može videti i u našim područijima. Izgledaju kao izbočine koje vise sa baze glavnog oblaka, podsećaju na ženske grudi po čemu su i dobili ime (mammatus (lat.)= dojka). Nastaju sudaranjem hladnog vazduha koji tone, i uzlaznog toplog vazduha, najčešće ispod kumulonimbusa, nakon oluje ili ređe pre nje. Iako izgledaju opako, najčešće znače da je oluja oslabila ili već prošla. S obzirom da je u njihovom okruženju smicanje vetra jako veliko, opasni su za jedrilice i manje avione. Većinom su sastavljeni od leda, ali moguća je i kombinacija leda i vode. Najčešće su vezani uz nakovanj kumulonimbusa, ali mogu se videti i ispod altokumulusa, altostratusa, stratokumulusa, kao i cirusa.

3. NOĆNI SVETLEĆI OBLACI



Ovo su najviši oblaci na nebu! Poznati i kao polarni mezosferni oblaci, nastaju u mezosferi na visini od 82 do 102km. Svetle iz istog razloga iz kojeg i polarni stratosferski oblaci, jer reflektuju sunčevu svetlost s druge strane planete. Mogu se videti samo u letnjem delu godine između 50 i 65 stepena i severne i južne geografske širine. Na većim širinama se ne mogu videti jer noću nije dovoljno mračno. Po obliku su vrlo slični cirusima, ali sa plavkastim i srebrnim odsjajem. Sastavljeni su od sićušnih kristala leda.

4. KELVIN-HELMHOLTZOVI CIRUSI





Meni nekako najinteresantniji su upravo ovi. Ova vrsta oblaka je retko primećena i to samo zbog svog kratkog trajanja. Kad nastanu traju svega minut-dva i tada nestanu. Nastaju na visini od oko 5km. Izgledaju kao tanka horizontalna spirala ili kao talasi. Uslov za njihov nastanak je Kelvin-Helmholtzova nestabilnost, hm.. zanimljivo o ovome bi se mogao i dodatno edukovati.. Elem, ukratko, to je koliko svatih, nestabilnost koja nastaje zbog smicanja između dva sloja vazduha različitih brzina i gustine.. Sastavljeni su od sićušnih kristala leda kao i svi ostali oblaci iz porodice cirusa(u koju dotični spadaju).

5. LENTIKULARIS



Naravno čuven i prelep, jednako fascinantan kao i ostala četvorka, punog imena altokumulus lentikularis. Podseća na leteći tanjir, pa su mnogi pri susretu sa ovim oblakom pomislili na NLO, ipak, to je samo stacionarni oblak u obliku NLO letelice..:D Nastaje nad oštrim vrhovima planinskih lanaca, kada stabilan vlažan vazduh struji preko planine ili lanca planina. Sastavljen je od kapljica vode. Piloti ga izbegavaju jer pojava lentikularisa ukazuje na postojanje planinskog vrha koji ima svoje oštre ivice, (na njima nastaju oblaci) ali i jaka uzlazna strujanja, što uzrokuje turbulenciju. Ipak, piloti u jedrilicama ih vole, upravo zbog ovih jakih uzlaznih strujanja na nekim delovima, a to im pogoduje pri dizanju jedrilice u još veće visine.

I za kraj snimak jedne izrazito lepe forme Cb-a, zvane mushroom cloud.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1gvHpO26Xv4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1gvHpO26Xv4</a>



Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #1 poslato: 22. Maj 2011. u 11:47 »
Idemo dalje danas sa predstavljanjem kandidata za titulu najlepšeg oblaka.

6. ARCUS OBLACI

Javljaju se kao rezultat dolaska frontalnog poremećaja koji sa sobon nosi hladan vazduh, ili kao rezultat dolaska olujnog fronta, ili kao rezultat microburst aktivnosti. Ono što se deševa je to da hladan vazduh propada, i širi se duž oblaka, a to sprečava topao vazduh da bude usisan u uzlaznu struju vazduha oluje pa hladan vazduh podiže topao i vlažan vazduh, dolazi potom do kondenzacije vodene pare i stvaranja oblaka koji se obično kotrlja usled različitih vetrova koji su zastupljeni iznad i ispod njega. Postoje 2 osnovne vrste ovih oblaka, Roll i Shelf oblaci, a osnovna razlika između ovih oblaka je u tome što su Shelf oblaci uvek prikačeni za bazu roditeljskog oblaka.

a) Roll clouds





b) Shelf clouds







7. ALTOCUMULUS CASTELANUS

A pogledajte ove lepotane.



Ovi oblaci, koji neodoljivo podsećaju na meduze, formiraju se kada se masa vlažnog vazduha brzo uzdiže iz Golfske struje, i biva zarobljena na tom svom putu gore između dva sloja suvljeg vazduha. Oni delovi oblaka koji su višlji, uzdižu se, dok sa donjeg dela oblaka pada kiša koja ubrzo čim dođe do sloja sa suvim vazduhom ispari pa ostaju vidljive male virge.

8. MUSHROOM CLOUDS - Pečurkasti oblak





Ovi vrlo karakteristični oblaci nastaju kao rezultat mešanja velike količine dima, kondenzovane vodene pare, i ostalih sličnih supstanci nakon neke velike eksplozije ili erupcije nekog od vulkana. To su oblaci koji se jave nakon nuklearnih eksplozija, ali bilo koja dovoljno velika i jaka eksplozija može da ih formira, uključujući tu i prirodne izvore.


Na kraju još fotkica na kojima su prikazani sedefasti, kao i polarni mezosferni oblaci:

SEDEFASTI







POLARNI MEZOSFERNI





Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #2 poslato: 22. Maj 2011. u 14:03 »
Kako još uvek nisu priznati, niti je njihov nastanak naučno objašnjen, ovu vrstu veoma interesantne formacije oblaka stavićemo van konkurencije.

U pitanju je Undulatus asperatus, prefiks Undulatus jer se smatra da spada u ovu podvstu oblaka..







Ovaj tip oblaka formira tamni grudvasti prekrivač preko celog neba i primećen je u mnogim mestima širom sveta, uključujući Škotsku, Vels, američku državu Ajovu, Australiju, Novi Zeland i Grenland. Izgleda kao površina ustalasanog mora gledanog odozdo.Donji deo oblaka deluje grubo i talasasto i iako izgleda kao da oblaci donose oluju, oni teže da se raziđu bez stvaranja nevremena.

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #3 poslato: 23. Maj 2011. u 09:55 »
Lepi su ovi oblaci. Zaista.
Ovi poslednji su nestvarno lepi. Zanimljivo je da se javljaju tek odnedavno, dok se neformalno saznaje kako su autori tih fotki ljubitelji Photoshopa. Zato, njihov naziv (koji ne sadrži rod oblaka, a trebalo bi, jer ne spadaju ni u jednu kategoriju koja se ne da klasifikovati prema postojećim pravilima) bi trebalo da bude Stratocumulus (ili ređe Altocumulus) undulaus photoshopus.

A sad o realnosti. Kao neko ko se 'pati' sa parcijalnim diferencijalnim jednačinama, moji omiljeni oblaci su oni koje si opisao kao Kelvin-Helmholcovi Cirrusi. Zaista su lepo razvučeni u Furijeov red... čak pomalo mirišu na kompleksni red.

Nekada su mi bili omiljeni oni pompezni šelfovi i mamatusi, ali to me je prošlo... (gaze godine, nemilice :D)

Polarni mezosferni oblaci su pomalo digresija među oblacima, jer ne nastaju u troposferskim faznim prelazima, već u mezosferi, potpuno nezavisno od vremena na površini Zemlje. Pastelne boje od difrakcije Sunčeve svetlosti su nešto sjajno za oko (ova pojava se naziva irizacija), a opet dragocena informacija o sastavu oblaka (poreklo i veličina elemenata oblaka). Sigurno ih ima i iznad tropskih i umerenih širina, ali zbog upadnog ugla Sunčevih zraka, uočavanje i bojenje ovih oblaka jednostavno izostaje.

Hvala, freeze, za lepe slike.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #4 poslato: 23. Maj 2011. u 12:01 »

Stratocumulus (ili ređe Altocumulus) undulaus photoshopus.


Pravi naziv, nema šta.. :D

Van mreže ocelot

  • ***
  • Poruke: 3.453
  • Starost: 35
  • Lokacija: Zaječar
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #5 poslato: 23. Maj 2011. u 16:07 »
svoj glas sam dao lenticularis oblacima, ali su mi jednako lepi kao mammatusi

bas me zanima da li se iznad rtnja pojavljuje lenticularis.. po opisu ta planina je kao skolski primer za nastanak tih oblaka
mada ih nikada nisam video za razliku od mammatusa

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #6 poslato: 24. Maj 2011. u 10:13 »
Altocumulus lenticularis uopšte ne mora da se javi na samom vrhu planine. To bi bio prelep prizor da se na vrhu najveće piramide na svetu jave ovakve 'kapice'. Međutim, formiranje stojećih vazdušnih talasa čiji trbusi prelaze iznad nivoa kondenzacije može da se desi na području koje je obuhvaćeno tim talasima, a vrh planine je samo jedan od trbuha tih talasa.
Ja sam Ac len viđao i dalje od planina, čak u blizini Beograda, ali pri nekom SW stanju, kada fen sa Valjevskih planina dolazi do izražaja. Elementi su ponekad pojedinačni (stoji jedan na celom vidljivom delu neba), a ponekad se poređaju u vozić  po nekoliko komada (recimo pet-šest).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #7 poslato: 24. Maj 2011. u 12:33 »
Ja glasam za Arcus oblaci ( Roll i Shelf)  jer su najspektakularniji  :P  :D

A najlepshi su mi poslednji al za njih nema glasanja :)

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Retki ali vrlo lepi oblaci
« Odgovor #8 poslato: 26. Maj 2011. u 09:49 »
Pečurkasti ... bilo je teško odlučiti se ... u svakom slučaju svi oblaci su prelepi! :first: