Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Santa Ana vetar -Kalifornija  (Pročitano 3578 puta)

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Santa Ana vetar -Kalifornija
« poslato: 06. Decembar 2011. u 19:05 »
S'obzirom da sam juče spomenuo pojavu poznatu kao "Santa Ana winds" a da je "Srbin" rekao da ga to interesuje :) napisaću nešto više o toj pojavi –moguće je da još nekog to zanima, kao što je sasvim moguće da neki članovi o tome dosta znaju pa mogu da moj tekst i dopune.

Vetar poznat pod nazivom Santa Ana karakterističan je za područje južne i jugozapadne Kalifornije. Reč je o vetru koji se najčešće javlja u periodu oktobar-mart (uglavnom je najjači u decembru) i koji duva "sa kopna ka okeanu", uglavnom je severoistočnog i istočnog smera i najčešće je u pitanju "topao" vetar iako on u svom samom nastanku ne potiče od tople vazdušne mase.

Nastanak ovog vetra uslovljen je hlađenjem prizemnog sloja vazduha u višim predelima "Great Basin"-a i pustinje "Mojave". Ovu relativno hladnu vazdušnu masu karakteriše i izuzetno povišen pritisak u prizemnom sloju. Kada ovaj vazdušni pritisak bitno premaši vrednost pritiska duž obala južne Kalifornije, vazduh počinje da se (u smeru kretanja kazaljke na satu) "kreće" ka okeanu (ka zapadu-jugozapadu).





Na "svom putu" ova vazdušna masa se spušta preko planinskih padina ka nižim predelima, prolazi kroz kanjone i useke i tom prilikom se veoma značajno adijabatski zagreva i vazduh postaje dosta topao –znatno topliji od vazdušne mase iz koje je "nastao", ali i izrazito suv. Relativna vlažnost vazduha na području Great Basin-a i pustinje Mojave (koja je na relativno velikoj nadmorskoj visini od 800-1500m) je inače dosta mala ali vazduh se dodatno "isušuje" tokom svog "putovanja" ka obalama južne Kalifornije i dešava se da rel. vlažnost opadne čak i ispod 10% (najčešće je oko 15%, ali zabeleženi su slučajevi i sa 5% rel. vlage).

Usled ovog jakog vetra (60-100km/h, u pojedinim planinskim kanjonima i do 150km/h) koji donosi topao i izuzetno suv vazduh, česte su pojave požara u Kaliforniji (na području koje je već mesecima pre toga dosta "isušeno")  a prema podacima kojima raspolažem najveći požar je bio 2003. godine kada je vatra zahvatila područje od oko 3000 km2.
Ovaj vetar često pravi velike talase na okeanu (u smeru od obale ka pučini) i to sve do 60-70km udaljenosti od obale kada vetar naglo gubi na snazi.

Iako je ovaj vetar vrsta adijabatskog vetra on (po mišljenu mnogih autora a i po mišljenju moje malenkosti  :)) nije tipičan "fenski vetar" (iako se ponegde u literaturi spominje kao fenski vetar)  jer za razliku od npr. "fenskog vetra" koji duva niz Alpe



nastajanje Santa Ana vetra nije prouzrokovano adijabatskim zagrevanjem vazduha koji je prethodno "ispustio" veći deo vlage (u vidu padavina na "navetrenoj"-windward strani planine) već sa, u samom startu, veoma suvim vazduhom na velikoj nadm. visini pustinje Mojave i oblasti Great Basin (gde prethodno nije bilo apsolutno nikakvih padavina).

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Santa Ana vetar -Kalifornija
« Odgovor #1 poslato: 06. Decembar 2011. u 19:35 »
Neverovatan je... Vreo a nastaje hladjenjem prizemnog sloja, Isushuje vazduh do za mene nezamislivih 5% rel.vlaznosti,prouzrokuje pozare i stvara ogromne talase(o5 specifichnost od kopna ka puchini) Stvarno impresivno koliko,i na koje sve nachine utiche na to podruchije,bukvalno vedri i oblachi,verovatno se ljudi u Kaliforniji vishe plashe njega nego na primer neko uragana...

Do juche za ovu pojavu uopshte nisam ni znao,samo sada kada se prisetim nekih izveshtaja nashih meteorologa setim se da kada prikazuju pozare u kaliforniji obichno bude prisutan i jak vetar,al ja na taj vetar nisam ni obracao paznju  jel sam taj vetar smatrao sluchajnoshcu a ne uzrochnikom(kao shto je sluchaj)

Svaka chast,i hvala na izuzetno pouchnim informacijama :)
« Poslednja izmena: 06. Decembar 2011. u 19:50 Srbin »

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Santa Ana vetar -Kalifornija
« Odgovor #2 poslato: 06. Decembar 2011. u 19:59 »
Do juche za ovu pojavu uopshte nisam ni znao,samo sada kada se prisetim nekih izveshtaja nashih meteorologa setim se da kada prikazuju pozare u kaliforniji obichno bude prisutan i jak vetar,al ja na taj vetar nisam ni obracao paznju...

Davanje blagovremene najave i upozorenja u vezi nastanka Santa Ana vetra je jedno od nekoliko najznačajnijih meteo-upozorenja u oblasti LA-ja (i cele južne Kalifornije) i meteo-firme se "utrkuju" koja će biti preciznija i pouzdanija u vezi toga. Naravno, dešava se da se u tome preteruje i da se izdaju upozorenja i kada je vetar samo 25-30km/h. Generalno, upozorenje se izdaje kada je očekivana brzina vetra iznad 48km/h.

Ono što bih dodao mom tekstu jeste da talasi koji se formiraju u smeru "od kopna ka pučini" prave ogromne probleme na par ostrva nedaleko od obala Kalifornije. Najbolji primer je ostrvo Santa Catalina koje je 35km južno-jugozapadno od Los Anđelesa. Na tom ostrvu maltene jedino naseljeno mesto je Avalon (sa oko 4000 stanovnika). Luka Avalon, koja "gleda" ka severoistoku (kao i manja luka Two Harbors poznatija kao "Isthmus"), je u najvećem delu godine potpuno "zaštićena" od talasa koji dolaze sa pučine i u toj luci je često "usidreno" mnogo čamaca, brodića ali i skupocenih jahti... i sve je lepo, mirno i tiho dok ne počne Santa Ana vetar koji prouzrokuje velike talase koji ponekada bukvalno "razbijaju" čamce/jahtice o obalu (pa je poželjno da se pre nailaska Santa Ana vetra, sva plovila privremeno premeste na suprotnu stranu ostrva).

Svaka chast,i hvala na izuzetno pouchnim informacijama :)

Molim i drugi put  ;) Bez šale, ovaj forum ima i edukativni karakter pa svi mi, manje/više, ovde nešto novo naučimo...

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Santa Ana vetar -Kalifornija
« Odgovor #3 poslato: 06. Decembar 2011. u 20:12 »
Svidja mi se pokrenuta tema. Za vetar sam cuo i nista vise. Koliko sam razumeo, nije fenski, jer se padavine ne javljaju na navetrenoj strani, pa nemamo klasican vlaznoadijabatski  (5-6 C/km) pa suvoadijabatski proces, vec suvoadijabatski(10 C/km) sa obe strane.

Isto tako znam i za slucaj Zonda vetra, koji se javlja u Argentini, a koji je mozda jos ekstremniji po brzinama, jer se radi o jos visem planinskom lancu Anda.

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Santa Ana vetar -Kalifornija
« Odgovor #4 poslato: 09. Decembar 2011. u 12:42 »
Tokom poslednjeg perioda sa "Santa Ana" vetrom (početak decembra), na lokaciji koja je par km južno od nacionalnog parka Yosemite zabeležena je brzina vetra od čak 140mph (225 km/h). Ova brzina je pravi ekstrem što se tiče Santa Ana vetra, jer je "uobičajena" brzina vetra niz planinske padine, kroz kanjone i useke oko 150km/h. Brzina od 225km/h verifikovana je od strane NOAA a za lokaciju Mammoth peak-a, najviši vrh (3369m) iznad poznatog ski-centra u Kaliforniji, je "procenjeno" da je udar vetra bio preko 150mph (240km/h) jer je instrument ostao "zaglavljen" sa izmerenom brojkom 150mph koja je max. koju taj instrument može da izmeri. Ovakva pojava je do sada nezabeležena kada je u pitanju Santa Ana vetar.

Izvor L.A. Times:
The blistering Santa Ana winds that ripped through Southern California on Wednesday reached speeds so high that they could not be accurately recorded at the peak of Mammoth Mountain, according to a park spokesperson. "I had never seen these kind of winds here with that intensity." said Ski Patrol director Bobby Hoyt, who has worked at the mountain for 32 years. "It was very, very unusual."

"malecko" drvo  ;) iščupano



Planina Mammoth


Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Santa Ana vetar -Kalifornija
« Odgovor #5 poslato: 09. Decembar 2011. u 16:43 »
"Malecko" drvo ischupano u kompletu sa armiranim betonom ako se ne varam... loodilo od vetra...