Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Prolećna ravnodnevnica -17.mart  (Pročitano 2858 puta)

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Prolećna ravnodnevnica -17.mart
« poslato: 17. Mart 2012. u 13:41 »
Divan dan u Srbiji ovog 17. marta.

Osim predivnog vremena današnji dan donosi i "pravu" prolećnu ravnodnevnicu za Srbiju ali i za većinu predela između 40 i 50 stepeni severne geografske širine tj. za ove predele danas je dan u kojem su noć i dan podjednake ili maltene podjednake dužine (tačnije ovo je datum u kojem je razlika, ako postoji, između dužine dana i noći minimalna). U Beogradu (uz malo "zaokruživanje") Sunce je "izašlo" u 5.47 a "zaći će" u 17.47.

"Kalendarski" proleće na sev. hemisf. ove godine počinje 20. marta u 5.14UTC ali taj "March Equinox" -za severnu hemisferu poznat kao tzv. "prolećna ravnodnevnica", ne donosi zaista podjednaku dužinu dana i noći zbog par razloga:

- "izlazak" Sunca se računa kao momenat kada se "gornja ivica" sunčevog diska pojavi iznad horizonta a ne kada "centar" pređe iznad horizonta, a "zalazak" Sunca se računa u momentu kada se "gornja ivica" Sunca "spusti ispod" horizonta. Dakle u oba slučaja "centar" Sunca je ispod horizonta.
- Zemljina atmosfera "prelama" svetlost i "omogućava" da mi vidimo "gornju ivicu" Sunca bar 3 minuta (oko 3.3 minuta u nižim predelima a nešto više na višim, planinskim lokacijama) pre nego što se zaista taj "prvi deo" Sunca pojavi iznad horizonta. Slično je i prilikom zalaska Sunca,  kada vidimo Sunce i 3 minuta nakon što je ono zaista već "zašlo ispod" horizonta. Time se "zaradi" oko 6-7 minuta tj. obdanica traje (tj. tako nam deluje) bar 6 minuta duže. Prelamanje Sunčeve svetlosti nije uvek isto i "ne zaradi" se uvek isti broj minuta: to zavisi od atmosferskog pritiska i temperature a za standardne proračune uzima se pritisak od približno 1013hPa i temperatura od +15C.

Što se tiče datuma kada su dan i noć zaista jednaki (tj. razlika u dužini trajanja je minimalna), taj datum zavisi od geografske širine i za pojedine lokacije može drastično da se razlikuje (npr. za mesta na 5 stepeni severne i 5 stepeni južne geografske širine).
Na 5 stepeni sev. geog. šir. "prava" ravnodnevnica je već oko 24. februara, na 15 stepeni oko 12. marta, na 30 stepeni oko 16. marta, za područje od otprilike 40-55 stepeni oko 17. marta...
Što se tiče južne hemisfere, na 5 stepeni južne geog. širine "prava" ravnodnevnica je tek oko 14. aprila, na 15 stepeni oko 28. marta, na 30 stepeni oko 24. marta, za područje od 40-55 stepeni juž. geog. šir. je oko 23. marta...

Ostaje nam da uživamo u današnjem danu i nastavku vikenda...

Van mreže rade

  • AMS Beograd-Karaburma
  • ***
  • Poruke: 2.188
  • Lokacija: Beograd-Karaburma, 102m n.v.
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Prolećna ravnodnevnica -17.mart
« Odgovor #1 poslato: 17. Mart 2012. u 22:20 »
Bas sam se jutros pitao, da li je greska u softveru Weather Display da danas prijavljuje ravnodnevnicu na mojoj stanici (05,46h-17,46h), ali zahvaljujuci Profiamateru, "stvar" je razjasnjena. :super:

« Poslednja izmena: 17. Mart 2012. u 22:45 rade »