Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Evropski monsun  (Pročitano 1544 puta)

Van mreže laky

  • ***
  • Poruke: 3.024
  • Lokacija: Dubai, UAE
Evropski monsun
« poslato: 09. April 2012. u 11:51 »
Majske i junske kiše u srednjoj i istočnoj Evropi, a i u našim krajevima, dovode često do velikih poplava.

Jedna od značajnih osobenosti klime našeg područja su majske i junske kiše. Taj kišni period predstavlja zajedničku karakteristiku klime cele istočne i centralne Evrope. Ova klimatska karakteristika je odraz još nedovoljno proučenog evropskog monsuna.

Monsun je tim atmosferske cirkulacije uslovljene razlikama u zagrevanju i hlađenju kopna i mora. Najpoznatiji je indijski monsun koji je uslovljen razlikama u zagrevanju Indijskog potkontinenta i Indijskog okeana u toku godine.

Evropski monsun nastaje tako što se u proleće evropski kontinent zagreva mnogo brže od površine severnog Atlantika. Temperaturna razlika je najveća u maju. Ona uslovljava razliku u pritisku vazduha koji je u to vreme u proseku veći iznad severnog Atlantika nego iznad Evrope. To dovodi do pojačanih prodora svežijih i vlažnijih vazdušnih masa sa Atlantika na evropski kontinent, koji donose osveženje i povećane padavine.

U jesen se kopno Evrope brže hladi od površine severnog Atlantika. Temperaturna razlika je najveća krajem decembra i početkom januara. Depresije vazdušnog pritiska povremeno se pojavljuju iznad severnog Atlantika i premeštaju na evropski kontinent. Međutim, depresija koja krajem decembra dospe do obala zapadne Evrope uvuče u svoju cirkulaciju znatno hladniji vazduh iz severnih delova Evrope.

Zbog velike temperaturne razlike između tog vazduha i vazduha sa severnog Atlantika koji u njoj cirkuliše, depresija se jako proširi, duže se održava i sporije pomera.

Pošto se takva depresija najčešće javlja oko Božića, ona je u narodu poznata kao „božićna depresija”. Na prednjoj strani te depresije struji topao vazduh iz nižih geografskih širina. On zahvata veći deo zapadne Evrope i dovodi do topljenja snežnog pokrivača koji se pre toga formirao.

Ta pojava je u narodu poznata kao „januarsko topljenje”. Ovakva atmosferska cirkulacija uslovljava maksimum padavina u decembru i januaru u oblasti zapadne Evrope.

:-: http://www.politika.rs/rubrike/spektar/Nauka/Evropski-monsun.lt.html

Lepo objasnjeno, citao sam o ovome pre ali nema puno tekstova na internetu.

Sta vi mislite o ovome?