Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ciklogeneza iznad Vojvodine  (Pročitano 1364 puta)

Van mreže laky

  • ***
  • Poruke: 3.024
  • Lokacija: Dubai, UAE
Ciklogeneza iznad Vojvodine
« poslato: 25. Maj 2012. u 19:35 »
Ciklon je sistem vrtložnog kretanja vazduha čija se osa vrtložnosti poklapa sa osom niskog pritisa . Fitz - Roy je uočio da u ciklonu učestvuju dve vazdušne mase koje se razlikuju po temperaturi , sadržaju vlage i kretanju . Smatrao je da hladnija i suvlja vazdušna masa potiče iz većih geografskih širina , a toplija i vlažna iz suptropskih oblasti . Njegovi savremenici nisu posvetili pažnju tom otkriću , tako da cikloni nisu proučavani sve do početka 20. veka kada je J . Bjerkenson objavio skicu modela ciklona po kojoj hladan vazduh obrazuje klin ispod toplog vazduha . On je ciklon posmatrao kao talasni poremećaj čija se amplituda vremenom povećava . Danas se zna da se cikloni razvijaju od podloge naviše . Veoma često se javljaju u nekim predelima , što znači da na njihovo formiranje utiče orografija . Uslovi za ciklogenetičnost oblasti su :

- postojanje vodenog ili kopneno - ravničarskog bazena
- bazen mora biti zaklonjen planinskim lancima u pravcu najčešćeg prodora hladnog vazduha i
- moraju se javljati česti prodori hladnog vazduha čiji je pravac kretanja pod velikim uglom u odnosu na planinsku prepreku .

Ciklonska aktivnost u zapadnom Sredozemlju i okolnim predelima

Iz radova o ciklonskoj aktivnosti u Sredozemlju i okolnim predelima profesora Radinovića saznaje se da se , u neposrednoj blizini ili iznad naše zemlje , nalazi pet ciklogenetskih oblasti : Đenovski zaliv , severni Jadran , Egejsko more , Panonska i Vlaška nizija . Ove oblasti se razlikuju po prirodi podloge : prve tri su vodeni bazeni , a druge dve kopneni . U Ligurnijskom moru se javlja najveći broj ciklona zapadnog Sredozemlja . Radinović je posmatrao pojavu ciklona od 1949. do 1958. u oblasti ograničenoj 36. i 46. uporednikom i 0. i 15. podnevnikom . Oblast je podelio na šest delova sa korakom od 5 stepeni i ustanovio da se , tokom tog perioda , u celoj oblasti javilo 297 ciklona , od kojih 182 u segmentu koji pokriva Ligurnijsko more , a 55 u severnom Jadranu . To znači da se preko 60% ciklona javilo u Ligurnijskom moru sa maksimumom čestine u Đenovskom zalivu , dok se 19% ciklona javilo u severnom Jadranu . Važno je napomenuti da su 3/4 tih ciklona nastale u toj ograničenoj oblasti , a tokom zime oblast su napustile 2/3 ciklona , a leti 1/3.

U proseku u zapadnom Sredozemlju godišnje se javi 40 ciklona , prosečno svaki deveti dan . Uzrok tome su Alpi koji eformišu termička i strujna polja . Kada se ciklogenetičnost Panonije posmatra na način kao zapadno Sredozemlje , uočava se da je maksimum pojavljivanja ciklona u oblasti Vojvodine - njihova čestina je jednaka čestini pojave ciklona u severnom Jadranu . Cikloni iz severnog Jadrana svoju oblast često napuštaju premeštajući se preko Gorskog Kotara , Slavonije , Vojvodine i Vlaške nizije . Često se dogodi da se u Vlaškoj niziji ciklon toliko regeneriše da se proširi i na Vojvodinu te se tada čini kao da se ciklon premešta ka zapadu.

Ciklogenetičnost Vojvodine je veoma upečatljiva tokom toplog perioda godine . Kada se tokom letnjih vručina zagreje vojvođanska ravnica pa u nju prispe hldan vlažan vazduh , efekat se može uporediti sa prosipanjem vode na vrelu ploču peći . Nastaju konvektivni oblaci koji potamnjuju široko ravničarsko nebo i svojim vrhom probijaju tropopauzu . Gotovo po pravilu , dijagonalno zasipaju Vojvodinu gradom.


Dan pre

Prema zvaničnim meteorološkim podacima , 24. jul 1987. je bio vreo dan . Temperatura vazduha u prizemlju Panonije i na Balkanu se kretala između 30 i 40 stepeni C , u Makedoniji do 45. U ponoć između 24. i 25. jula , na visini od 500 m temperatura se kolebala između 22 i 24 stepena C . U noći i ranim jutarnjim časovima 25. jula , posle dužeg perioda tropskih vrućina , u Panoniju je počeo da prodire hladan vazduh iz zapadne Evrope . Granična oblast između nailazećeg hladnog nestabilnog vazduha i tople subtropske vazduđne mase stacionirala se iznad pograničnih delova Slovenije sa Austrijom da bi se u popodnevnim časovima pokrenula ka jugu i jugoistoku brzinom 30 km / h . Jako izražene termičke razlike ispred i iza fronta stvorile su talas na frontalnoj površini i ciklonski sistem malih razmera . Ispred fronta su temperature vazduha bile 30-34 stepena C , a iza fronta od 17-20. U zoni fronta se formiralo nekoliko oblačnih sistema . Oblačni sistemi su dali trasu dugačku 550 km , široku 20-40 km , na kojoj je grad mestimično dostizao veličine oraha i kokošjeg jajeta . Prosečna visina ovog oblačnog sistema je bila oko 14 km , a prosečna brzina premeštanja 90 km / h . U Sloveniji i Hrvatskoj brzina je bila 60-70 km / h da bi u istočnoj Slavoniji i Vojvodini dostigli vrednost do 100 km / h . Preko severozapadnih i srednjih delova Bačke talas zahlađenja je oko 19.00 ušao u Vojvodinu , skoro do Tise . Krećući se sredinom Bačke i preko Banata , taj talas je oko 20.00 stigao do rumunske granice , gde se nastavila nepogoda . Na području Vojvodine je nepogoda bila najjača .

U Vojvodini je nepogodom bila zahvaćena šira okolina Sombora , područje Bečej - Zrenjanin : ukupno područje 22 opštine . Poljoprivredne kulture su oštećene od 10-100%. na površini od 259.620 ha . Pričinjena šteta je procenjena na oko 127 milijardi dinara .

Izvor: http://www.planeta.org.rs/30/18meteo.htm

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.576
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Ciklogeneza iznad Vojvodine
« Odgovor #1 poslato: 26. Maj 2012. u 09:13 »
Ovo je baš zanimljivo, posebno ovaj datum 25. jul 1987.
Citat
U Vojvodini je nepogodom bila zahvaćena šira okolina Sombora , područje Bečej - Zrenjanin
Sećam se jedne oluje koja je naprvila haos i izlupala sve roletne koje su bile okrenute ka severozapadu i zapadu. I danas su na pojedinim mestima vidljivi tragovi na roletnama koje nisu menjane.

Van mreže laky

  • ***
  • Poruke: 3.024
  • Lokacija: Dubai, UAE
Odg: Ciklogeneza iznad Vojvodine
« Odgovor #2 poslato: 26. Maj 2012. u 19:58 »
Davno sam nasao ovaj tekst ali sad sam se setio da napravim temu.

Evo temperature na 850mb 26.07.1987. vrlo jak front.