Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Srednje visoki oblaci  (Pročitano 3459 puta)

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Srednje visoki oblaci
« poslato: 05. April 2006. u 18:19 »
Altocumulus

Altokumulusi se najcesce pojavljuju u rano jutro ili kasno popodne.Altokumulusi se uglavnom javljaju u talasastom obliku sastavljen od razlicitih masa,ploca i to na visini izmedju 2500m i 5000m.Polupozirni su i delimicno propustaju suncevu ili mesecevu svetlost.Mogu biti sastavljeni od vodenih kapljica kad je toplo vreme ili ledenih kristala pri hladnijem vremenu.Nastaju na vise nacina,transformacijom altostratusa,nimbostratusa,debljanjem cirostratusa,delenjem stratokumulusa,pa cak i sirenjem kumulusa i kumulonimbusa.Od padavina daju virgu(kisu koja ne pada do tla).
Altokumulusi se javljaju u nekoliko varijeteta:
1.Polu-transparentni altokumulus (tipicni oblaci pri zalasku sunca,stoga imaju karakteristicne zute i narandzaste nijanse)
1a podvrsta  Altocumulus lenticularis(Ac len) i translucidus(Ac tr) isto kao i polutransparentni altokumulus,samo sto imaju izduzeni oblik,takodje mogu biti i potpuno “ludih” oblika(nesto kao NLO) a takvi se uglavnom javljaju u Alpima.
2.Altocumulus opacus (Ac op)
3.Altocumulus cumulogenitus (Ac cugen) i Altocumulus cumulonimbogenitus (Ac cbgen) nastaju sirenjem kumulusa odnosno kumulonimbusa.
4.Altocumulus mult-ilevel,to su ustvari altokumulusi na vise nivoa-jedan iznad drugog
Ima i jos nekoliko varijeteta ovog oblaka ali ovi su najvazniji.

Univerzalna oznaka za altokumulus je Ac

Altostratus

Baza im se nalazi na visini 3-5 km,sive su boje,vlaknaste ili jednolicne strukture,mogu da budu debeli i vise stotina metara pa cak i kilometara uglavnom potpuno zaklanjaju sunce,mada se kroz delove altostratusa moze nazirati sunce.Moze prekriti deo ili pak celo nebo.Sastoji se od vodenih kapljica ili ledenih kristala.Ovaj oblak nastaje na vise nacina,dizanjem vazduha na dovoljno veliku visinu,debljanjem cirostratusa,ili stanjivanjem nimbostratusa.Retko daje padavine,one mogu biti u obliku slabe kise,slabog snega ili virge.
Ne postoje vrste altostratusa ali ima dosta podvrsta:opacus,duplicatus,radiatus,undulates

Univerzalna oznaka:As

Nimbostratus

Nimbostratusi su oblaci tipicni za hladniju polovinu godine.Nimbostratusi uglavnom izlucuju kisu u kontinuitetu ili sneg u kontinuitetu,ledenu kisu a retko moze dati i sugradicu.Padavine koje daje mogu biti vrlo jake.Baza ovih oblaka je izmedju 700-2000m ponekad bude i znatno nize narocito zimi,zimi moze biti do samog tla,debeo je od 2-6 km.Potpuno su neprovidni stoga potpuno zaklanjaju sunce i mesec.Sive su boje sastoje se od vodenih kapljica,ledenih kristala,sneznih pahulja.Ovaj oblak nastaje na vise nacina,dizanjem vertikalnih slojeva vazduha na odredjenu visinu,debljanjem altostratusa,altokumulusa,i stratokumulusa,sirenjem kumulonimbusa i kumulusa.Nema ni jednu vrstu ni podvrstu.

Univerzalna oznaka ovih oblaka je Ns
« Poslednja izmena: 28. Avgust 2012. u 11:13 Stefano »

Van mreže JOPA

  • ***
  • Poruke: 2.340
  • Starost: 2019
  • Lokacija: Split
Srednje visoki oblaci
« Odgovor #1 poslato: 06. Januar 2007. u 10:03 »
Napomena:autor slika:Ivan Toman(IvanZD)
www.atlas-oblaka.net

ALTOSTRATUS



ALTOCUMULUS



NIMBOSTRATUS