Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Polarni vorteks (Polar vortex)  (Pročitano 9592 puta)

Na mreži Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.428
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #60 poslato: 11. Novembar 2017. u 16:25 »
Mile, hajmo nešto, uključi se.  :grin:

Po meni je zasad situacija vrlo pozitivna, zonalka se drži pod kontrolom a i česti su prostrani anticikloni u višim širinama. Samo nek tako nastavi:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.652
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #61 poslato: 11. Novembar 2017. u 21:39 »
Kimi, pratim ja sve koliko mogu, i hajde da probam da obecam da cu biti aktivniji.  :D

Ono sto bih naglasio je da promene u troposferi nece direktno uticati na stratosferu jer se promene desavaju u obrnutom smeru - promene u stratosferi mogu uticati na stanje u troposferi jer te promene propagiraju "na dole".

Ovo sto trenutno vidimo na kartama je delimicno povezano i sa nesto sporijim zonalnim strujanjem, te samim tim i slabijim stratosferskim PV-om u proteklih mesec dana. Kao sto sam u svom prethodnom postu napisao, to moze da dovede do cescih i jacih polja povisenog vazdusnog pritiska nad severnim geografskim sirinama i do lakseg "zadrzavanja" i obnavljanja istih nad tim podrucjem. Upravo zbog toga vidimo ovakve prognoze za troposferu nad severnom hemisferom, gde imamo cesca polja povisenog pritiska sto je direktno povezano i sa prognozom AO indeksa koji bi presao u negativne vrednosti.

Trenutne prognoze ukazuju na jacanje stratosferskog PV-a, i ubrzanje zonalnog strujanja u stratosferi tako da bi, na osnovu te informacije, mogli da zakljucimo da bismo u takvoj situaciji imali vece sanse i za "povratak" zonalnog strujanja u troposferi u decembru. Poznavajuci nase podneblje i vreme kod nas u poslednjem mesecu u godini to bi moglo dovesti do anticiklonalnog vremena kod nas usled premestanja ciklona nad severnim Atlantikom ka Evropi koji bi vrlo lako mogli da "dovedu" AC nad ovaj deo Evrope. Naravno, sve to je nagadjanje i zasnovano je samo na trenutnim prognozama za stratosferu i pretpostavkama kako bi te promene uticale na troposferu. Naravno da bi, ukoliko i dodje do aktivacije Atlantika u decembru , mi mogli imati i promenljivo vreme uz ceste upade sa severozapada, ali prethodne godine nas uce tome da je u decembru iznad nas cesce zadrzavanje AC-a, a svi znamo kakvo vreme imamo u takvim situacijama.

Nastavicemo da pratimo, a ja cu se potruditi da budem aktivniji... I da, znam da sam to vec napisao ranije...  :)  :blush:

Van mreže Pulsar_

 • *
 • Poruke: 53
 • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #62 poslato: 11. Novembar 2017. u 22:28 »
Negdje sam čitao, da je važno u prvim mjesecima zime, da je troposferski polarni vrtlog bez narušavanja, da bi se mogla ostvariti kasnije komunikacija  oba nivoa, u protivnom može doći do jakog hlađenja PV, a to ne bi bilo u konačnici dobro za ostatak zime, kako sma shvatio poentu.
Sve što više čitam o ovim nekim stvarima vidim da su analize uglavnom plodovi praćenja šta se dešavalo ranije pa se zaključivalo. Primjera radi QBO - je u ove godine (a pošto se faza mijenja svakih 28-29 mjeseci prognoze su da će i ostati), pa se već sada špekuliše da je to rezultat AC nad Grenlandom (često je povezano), a onda Atlantik zna biti aktivan. E, onda se tome pridruži snježni pokrivač Sibira -> akumulirana hladnoća lakše klizne bliže nama, uz još neke parametre. Tako nam se prošle godine spominjao taj snijeg pa se nismo okorisitli puno o njemu.
Vidjet ćemo. Samo bih volio da smo aktivniji, ali ne kao PV ;)

Na mreži Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.428
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #63 poslato: 13. Novembar 2017. u 12:50 »
Za arhivu arhiva- 1085mb na Grenlandu !

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Profiamater

 • Moderator
 • ***
 • Poruke: 2.525
 • Starost: 108
 • Lokacija: Beograd
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #64 poslato: juče u 22:22 »
A new report from the National Science Foundation estimates below normal temperatures for the northern and eastern U.S. after a link between fall weather in Siberia and Northern Hemisphere winters.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5094203/Return-Polar-Vortex-bring-frigid-winter.html

Videćemo šta će se dogoditi, znamo kakve su zime u većem delu Evrope kada je "prava zima" na severoistoku SAD...

Ima i onih koji "vide" jaku zimu sa puno snega u Britaniji (u pitanju nije nikakva institucija, već prognoza pojedinca):

UK weather forecast: Britain will see snowiest winter for 27 years, weather guru claims

https://www.standard.co.uk/news/uk/uk-weather-forecast-britain-will-see-snowiest-winter-for-27-years-weather-guru-claims-a3693186.html


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18