Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: meteogram  (Pročitano 5671 puta)

Van mreže leteci start

  • Poruke: 4
meteogram
« poslato: 18. Maj 2007. u 18:22 »
Znam da ste se svi ponadali da cu da vam pisem o meteogramu, ETA-kartama ali  ???
Interesuje me sta znace ove velicine levo vertikalno (T2m, Td2m, RH, itd). Inace sjajni ste. Nastavite.

ko leti - vredi, ko ne leti - ne vredi

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.473
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: meteogram
« Odgovor #1 poslato: 18. Maj 2007. u 18:53 »
T2m je temperatura na 2 metra visine.
wind je vetar
MSLP (hPa) je vazdusni pritisak u hidropaskalima (mislim da je to h hidro ali nisam siguran)
PRECIP (mm) je kolicina padavina u milimetrima
RH je relativna vlaznost vazduha u procentima.

Inace ne bavim se analizom meteograma, tako da ce ti detaljnije odgovoriti ekipa koja je u tome no1 (i ako sam u necemu pogresio oni ce me ispraviti ;))

Van mreže Freddy

  • **
  • Poruke: 953
  • Starost: 45
  • Lokacija: Beograd
Odg: meteogram
« Odgovor #2 poslato: 18. Maj 2007. u 19:10 »
MSLP - Mean Sea Level Pressure (vazdušni pritisak na nivou mora) 1 hPa = 1 HECTO Pascal = 1 miliBar

sve ostalo je OK

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: meteogram
« Odgovor #3 poslato: 18. Maj 2007. u 19:50 »
Td2m je tačka rose na 2m visine. Kada se potiru T2m i Td2m stvara se magla. Td2m ne može imati vrednost veću od T2m. Što su bliže vrednosti to je veća relativna vlažnost vazduha. Kada se potiru relativna vlažnost vazduha je 100%.

WIND 10m je pravac vetra na 10m visine.

Dragan TS

  • Gost
Odg: meteogram
« Odgovor #4 poslato: 13. Avgust 2007. u 06:35 »
Gledam ovaj kragujevacki meteogram! Tacno, deco moja, T2 m i Td2 m, su temperature na normalno 2 m visine i Td2 Tacka rose. MSLP je uvek tendencija vazdusnog pritiska (sveden na morski nivo!), dakle ne na 185 m u Kragujevcu. Vetar, vidi se prognoziran na 10 m visine, RH i ceo donji deo meteograma su oblacnost, debljina i rel. vlaga na napisanim visinama oblacnosti. Prognozirana kolicina padavina je obelezena plavo u mm dakle litara po metru kvadratnom, i konacno, donji deio meteograma ETA modela su vetrovi na visinama do 1000 m. Meteogrami su nas izum, dakle RHMZ Srbije, i koriste ih mnoge meteo sluzbe u svetu, po tzv ETA modelu prognoze! Toliko za sada, pozdrav!

Van mreže Bolens

  • Poruke: 6
  • Lokacija: Novi Sad
    • FTC "Vita Admiral"
Odg: meteogram
« Odgovor #5 poslato: 24. Maj 2010. u 09:26 »
Pozdrav svima na forumu, ovo je moja prva poruka. Čitam vaše tekstove već neko vreme, teme su izuzetno zanimljive... imam čak i jednu automatsku stanicu (WS-2310) ali ne i vremena da se "materiji" posvetim ozbiljnije.

Od prognoza do sada sam uglavnom koristio meteograme na www.weather2umbrella.com ali oni su tu nešto ovih dana petljali, promenili, uveli te tekstualne prognoze i sada sam malo "izgubljen što se tiče vremena u prostoru"!  ;) Jedino me meteogrami interesuju, jer jednim pogledom odmah vidim šta se dešava u narednih 24 sata a i kasnije. Interpretiranje tih podataka tekstom mi je totalno zamorno da čitam... i posle kad bi me neko pitao, kakvo će vreme biti, ja ne bih znao da mu odgovorim. Kao u jutarnjem programu kad gledam one razbarušene voditeljke, 5 minuta ti nešto priča i maše pred kartom a ti posle toga "opet glup kao pre".

Ovaj mali uvod ide ispred dva moja pitanja:

- Da li postoji neki bolji meteogram za naše područje od onog koji izrađuje RHMZ? Sad sam prešao na taj sajt jer ne znam za bolji.

- RHMZ daje dva modela: WRF-NMM i ETA. Kako sam pročitao na njihovom sajtu WRF je napredniji i složeniji. Da li to znači da je i tačniji? I kada koristiti jedan a kada drugi? Meni inače prognoza uglavnom treba kada idem čamcem na Dunav ali naravno i za svaki dan. Inače prilično sam zadovoljan njihovim sajtom, tu su vodostaji, prognoze, meteo-alarmi... ipak je to sve maksimalno lokalizovano za naše područje. Još da imamo i weather radio kao Amerikanci, gde bi nam bio kraj!

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: meteogram
« Odgovor #6 poslato: 24. Maj 2010. u 09:37 »
Druže, ovako stoje stvari:

Meteogrami su samo grafički prikaz izlaza iz modela za jednu tačku kroz vreme. Prognostički modeli su mnogo složenije stvari, a na osnovu njih se pravi zvanična prognoza.

Ne znam po čemu bi neki meteogram bio bolji ili gori. Sa meteorološke strane gledišta, to bi bio onaj koji približnije procenjuje buduće stanje vremena. Sa estetske strane, to je lepše nacrtan grafik, što je već stvar ukusa.
Meteorološki bolji modeli ne postoje. Nema pravila kada se primenjuje jedan, a kada drugi. Da treba da se primeni samo jedan, onda drugih ne bi ni bilo.
Različiti modeli su različito konstruisani. Na prvi pogled se razlikuju po prostornoj ili vremenskoj rezoluciji. Lepo si naveo primer kako je WRF precizniji od ETA. Međutim, oba modela su u operativnoj upotrebi, kao i korišćenje brojnog materijala slične prirode. Konačna prognoza je proizvod mišljenja o tome koji će model bolje reagovati i tačnije dati prognozu vremena. Ponekad se prognoza razlikuje od izlaznih modela, što je rizik prognostičara. Izbor modela je vrlo subjkektivan, a mi, kao ljudi demokratskog društva, možemo da imamo pravo da vidimo sve modele ovog sveta i da sami napravimo izbor (te da tako trpimo posledice našeg izbora).

Već duže vremena i ne gledam modele, već se oslanjam na lično iskustvo. Princip 'kartu čitaj, a seljaka pitaj'. Dakle, moja preporuka je da sam pratiš šta i kako izlazi, prati prirodu (ideš na Dunav, dakle to ti nije teško), hvataj ćudi vremena u letu... Jes', alasi skupljaju meteograme, kako da ne!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže aca.ns

  • Poruke: 2
Odg: meteogram
« Odgovor #7 poslato: 28. Maj 2010. u 19:49 »

Pozdrav svima na forumu, ovo je moja prva poruka.

Od prognoza do sada sam uglavnom koristio meteograme na www.weather2umbrella.com ali oni su tu nešto ovih dana petljali, promenili, uveli te tekstualne prognoze i sada sam malo "izgubljen što se tiče vremena u prostoru"!  ;) Jedino me meteogrami interesuju, jer jednim pogledom odmah vidim šta se dešava u narednih 24 sata a i kasnije.

Veoma slicno je i kod mene! Ja sam na W2U koristio onaj pro mod gde su bile karte parametara na svaka 3 sata! To je sve uz druge sjajne stvari nestalo preko noci bez ikakvog objasnjenja! Meni to lici kao da je neko oterao ljude i sajt prilagodio publici sa dvocifrenim IQ! Dali neko ima mozda kakvu informaciju u vezi ovoga!

Sto se tice meteograma postoji na W*W.meteoblue .com servis my.meteoblue.com koji crta meteograme na zahtev za svaku tacku na podruciju evrope a model je NMM-12. Treba se samo registrovati ali mislim da vredi!