Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: "Традиционална метеорологија"  (Pročitano 20297 puta)

Van mreže Кембел

  • *
  • Poruke: 53
  • Lokacija: Kraljevo
"Традиционална метеорологија"
« poslato: 04. Maj 2018. u 19:45 »
Можда има тема а можда и није у правом подфоруму, али ај  :grin:

Елем, како човек који не познаје метеорологију може на основу неких показатеља да предвиди временске прилике? Или, како можемо да претпоставимо какво нас време очекује без да гледамо у карте, моделе, сондажу итд итд, само посматрајучи природу?
Сви вероватно памте оно из природе и друштва "ако је небо црвено, сутра пада киша" или "ако мрави излазе из мравињака сутра дува кошава" и слично (банализовао сам мало, ал контате)...  Дакле искусни метеоролози, дајте савете :)
Екстремни зимољубац.

Van mreže Gagi_Bg

  • *
  • Poruke: 400
  • Lokacija: Vidikovac - JZ Beograd
Odg: "Традиционална метеорологија"
« Odgovor #1 poslato: 04. Maj 2018. u 20:24 »
 ^^ Postaviću deo iz jednog priručnika, ali zaista ne znam kojeg jer imam gomile materijala kojeg nikako da složim u računaru.
Deo citata i nije vezan za meteorološko predviđanje, već ima i nekih stvari gde se prati priroda. Da budem tačniji, taj deo je sigurno tačniji od onog gde pominju oblake. I u dosta toga sam se i lično uverio na terenu. Procenite sami, iz ugla meteorologije, šta od ovog "pije vodu".
Kao što rekoh, imam dosta toga, pa ako nađem još - postaviću.

CITAT:

"Evo nekoliko proverenih i praktičnih metoda po kojima možete da saznate kakvo vas vreme očekuje u narednih nekoliko sati ili dana…

Kada je vedro a Mesec oko sebe ima senku (obruč) sutra će duvati vetar. Žuto-crveni zalazak sunca sa horizontom na kome se naziru niski oblaci bez oblika i forme takođe predskazuje loš sutrašnji dan. Loše vreme predskazuje i treperenje zvezda, dalek vidik, prenošenje odjeka, komešanje raznih vrsta oblaka, podizanje magle na planinama, izostajanje jutarnje rose, zapadni i južni vetrovi. Ako vam vetar duva, recimo sa istoka a na istoku se nalaze niski sivi oblaci (nimbostratusi) ili se nebom valjaju neki crni i mrki oblaci (kumulonimbusi) budite uvereni da će uskoro biti kiše i nepogode.

Posmatrajte životinje... Visoka divljač (jelen, srndać…) ranije (pre mraka) izlazi na pašu ako će uskoro nepogoda. Hrane se brzo, vrlo su nervozni, stalno osluškuju, podižu glavu i gledaju da se što pre sklone. Na sat-dva pre pljuska, ptice lete veoma nisko loveći tako bubice koje je pritisak vazduha naterao da budu bliže zemlji. Ako se pak na visini vidi neka ptica, onda je njen let veoma brz, uplašen i sa znacima očigledne žurbe da nađe sklonište.

Pogledajte i malo oko sebe. Ako primetite dim iz dimnjaka ili vatru - posmatrajte. Predznak lošeg vremena je rasipanje dima odmah po izlasku iz dimnjaka ili sa ognjišta. Kada se dim lepo, pravolinijski izdiže uvis, budite uvereni da narednih 24 časa neće padati kiša. Sitni, lepo formirani oblaci koji su vrlo visoko (cirusi i cirostratusi) sigurni su predznak lepog vremena. Oblaci "prognozeri" mogu biti i nešto veći (cirokumulusi), ali su obavezno svetli ili kao sneg beli.

Za one koji imaju mogućnosti ili uslova, pomenuću i kako se pomoću barometra može jako sigurno predvideti stabilnost vremena. Ravnomerno lagano povećanje pritiska tokom čitavog dana obećava duži period lepog vremena. Povećanje za 4-6 mm tokom 6 sati označava kratko prolepšanje. Brzo opadanje pritiska znači pogoršavanje vremena. Lagano opadanje tokom 24 časa prouzrokovano je povećanim zagrevanjem vazduha i ne znači pogoršavanje vremena. Ponavljanje pada i povećanja pritiska, pokazuje nestabilno vreme."

Van mreže Кембел

  • *
  • Poruke: 53
  • Lokacija: Kraljevo
Odg: "Традиционална метеорологија"
« Odgovor #2 poslato: 04. Maj 2018. u 20:54 »
Браво, хвала пуно  :)
Екстремни зимољубац.

Van mreže dejca

  • ***
  • Poruke: 2.799
  • Lokacija: Leskovac-n.v. 228 m.
Odg: "Традиционална метеорологија"
« Odgovor #3 poslato: 04. Maj 2018. u 22:54 »
Za crvene oblake ja mislim da je obrnuto. Kada se vide na zalasku sunca, sutra ce biti lepo vreme, kada crveni oblaci budu ujutro na istocnoj strani, tog dana ce padati kisa.
Nekada kada su se laste puno gnezdile ovde kod mene, pamtim da kad one pocnu nisko i cesto da lete to je znak da ce ubrzo kisa.
ja stem temperaturama neam niŠta al mrzim kad je 25+c i zimu u martu i aprilu   :zima   :ranting: