Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme u Zaječaru 9.8.2002.  (Pročitano 25639 puta)

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Nevreme u Zaječaru 9.8.2002.
« poslato: 04. April 2009. u 22:25 »
Evo Ocelot sve što sam izrovario o ovom opakom nevremenu  ;) Dopune su,kao i uvek,dobrodošle !


Nevreme nanelo velike štete Timockoj krajini

Padale "pesnice" s neba

ZAJECAR - Nevreme koje je preksinoc oko 21 sat pogodilo Timocku krajinu, najvecu štetu nanelo je opštini Zajecar. Vetar jacine 70 kilometara, iz pravca Rumunije doneo je gradonosni oblak velicine 20-30 kilometara. Grad velicine pesnice tukao je Zajecar i okolna sela, Zvezdan i Gamzigrad bez prestanka pola sata.

Cetvoro ljudi zadobilo je povrede od ledenih kugli koje su sipale sa neba i zatražilo pomoc u hitnoj službi. Razbijena su mnogi izlozi i stakla na prozorima stambenih zgrada, privatnih kuca. Prema prvom izveštaju opštinskog štaba za elementarne nepogode potpuno su uništeni crepovi na krovovima u naselju na Šljivarskom putu. Na trafo-stanici "Kablovi" izbio je požar, zbog cega je bez struje ostao veci deo grada, a stradao je i 35 kilovatni dalekovod.

Na trotoarima i ulicama ležale su uginule ptice, polomljene grane i stakla. Bašte i terase su bukvalno opustošene, a gotovo da nema neoštecenog automobila. Sutureni i podrumi kuca su poplavljeni. Kožarsko - tekstilnom kombinatu potopljena je sva roba koja je bila namenjena izvozu, a policija je juce celog dana popisivala štetu nastalu na automobilima.

Udari vetra do 150 kilometara na sat

BOR - Na Bor se preksinoc oko 20 casova "obrušilo" jako nevreme, praceno gradom i jakim vetrom koji je u okolini grada na otvorenom prostoru dostizao brzinu od 150 kilometara na sat. Udari vetra bili su tako siloviti da su lomili i povijali drvece, dok je grad velicine manje jabuke, koji je kasnije poceo da pada, polomio nekoliko prozora na kucama i stanovima u gradu.
LJ. T.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2002/08/11/srpski/H02081007.shtml

Gradska vlada Zajecara traži pomoc Republike

Nevreme nanelo milionsku štetu

Ošteceno 900 domacinstava, škole, 1000 automobila...

ZAJECAR - Rukovodstvo SO Zajecar uputilo je pismo Republickoj vladi kojim traži pomoc za saniranje štete, prouzrokovane nevremenom od pre tri dana, koje je za sobom ostavilo pravu pustoš.
- Za ovakve slucajeve u opštinskoj kasi je predvideno svega 250.000 dinara, a šteta je milionska - izjavio je Pavle Stanojevic, predsednik IO SO Zajecar.

Komisija za procenu štete neprekidno radi i do sada se ovoj komisiji javilo više od 900 domacinstava koja su pretrpela velika oštecenja na stambenim objektima. Prema prvim procenama grad je oštetio više od 100.000 crepova, polomljena su brojna prozorska okna i izlozi trgovina. Oštecenja su pretrpela sve gradske škole i mnoga preduzeca, Javno komunalno preduzece "Kraljevica" ostalo je bez staklenika i svojih zasada, a na teritoriji pogodenoj gradom uništene su i sve poljoprivredne kulture.

Zajecarskom SUP-u prijavljena su oštecenja na više od 1000 automobila. Uglavnom su polomljene šoferšajbne ili su udarom ledenih gromada ulubljene karoserije. Komisije ove službe su takode na terenu i procenjuju štetu. Komunalna preduzeca koja u gradu rade bukvalno 24 casa nastoje da pruže pomoc socijalno ugroženim porodicama i samohranim majkama, jer je znatan broj onih koji su zbog nevremena bukvalno ostali bez krova nad glavom.

Gradska vlada je naložila da se ispita i delovanje protivgradnih stanica, jer prema prvim saznanjima od 10 koliko ih ima na ovoj teritoriji delovalo je samo šest sa po deset raketa. Prema recima Pavla Stanojevica bilo je potrebno da se na gradonosni oblak koji je došao iz pravca Rumunije i bio dužine 30 i debljine 12 kilometara deluje sa dvostruko više raketa. Ostale timocke opštine pretrpele su znatno manju štetu u odnosu na opštinu Zajecar ali su tamo protivgradne stanice bolje obavile posao.

Crep ko zlato

Gradevinski materijal, konkretno crep, poceo je da pristiže na zajecarska stovarišta, medutim, nema ga dovoljno. Trgovci pokušavaju da ucare povecavajuci cenu crepa, koja je preko noci skocila sa 18 dinara po komadu na 26 dinara.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2002/08/13/srpski/J02081206.shtml
   
Situacija 9.8.2002. 00 UTC



Panel 12 UTC



Maksimalna T je bila 25.8*C.Sinop ne govori ništa o udarima vetra i nema izveštaja za termine 21,00,03,a sinop za termin 06h 10.8. daje 31 mm padavina u Zaječaru.
« Poslednja izmena: 04. April 2009. u 22:54 pavlovic »

Van mreže ocelot

  • ***
  • Poruke: 3.453
  • Starost: 35
  • Lokacija: Zaječar
Re: Nevreme u Zaječaru 9.8.2002.
« Odgovor #1 poslato: 05. April 2009. u 04:03 »
hvala ti puno na ovome! ;)

u ovim člancima je uglavnom opisana sva šteta nakon oluje.. pomoć je verovatno stizala najugroženijama pošto za moj stan nikada nije stigla nadoknada za procenjenu štetu,ali verujem da je nekima bila potrebnija

eto,kako me pamćenje loše drži..čak sam i datum promašio za 2 dana :D ,ali se dobro sećam te večeri kada nisam smeo ni da gvirnem ispod roletna da vidim šta se dešava napolju  :-[  dobro pamtim taj BEO oblak u ono mrklom mraku pre oluje

da sam se tada bar razumeo u oblake mogao bih naslutiti opasno veče! tokom popodneva su se na nebu pojavili NEVEROVATNI oblaci za koje danas znam da su u pitanju cumulonimbusi, ali takve oblike nikada nisam video  :P
pridveče je počelo sevanje,ali meni jako čudno.. sevalo je u jednom manjem oblaku skoro iznad samog grada,ali bez grmljavine! taj oblak se nije pomerao jedno pola sada odatle! ovo jako dobro pamtim jer sam čak i mamu pozvao da pogleda  :popcorn:

nakon oluje mi je sve bilo jasno  :hitna: