Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?  (Pročitano 6453 puta)

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« poslato: 03. Mart 2013. u 14:36 »
Odlučio sam ipak da otvorim ovu temu.

Električna pražnjenja u atmosferi se dešavaju svuda oko nas.Kada se naelektrisane čestice kreću javlja se elektrostatičko uzajamno delovanje koje zavisi od intenziteta,pravca,smerova,brzine,veličine0i znaka naelektrisanja samih čestica.Elektrostatička sila izmedju negativno naelektrisanog elektrona i pozitivno naelektrisanog protona je privlačna,u isto vreme se izmedju tih čestica u atmosferi javlja i magnetna sila koja može da bude privlačna i odboja.Sve ovo može dovesti do električnog pražnjenja izmedju samih čestica .Električno pražnjenje u vidu munje u donjoj atmosferi se može javiti i bez prisustva bilo kakve oblačnosti,javljaju se čak i električna pražnjenja atmosfere u vidu loptastih munja.Elektricitet u oblacima se uvek
stvara!Da li će taj oblak proizvesti
električno pražnjenje zavisi od količine stvorenog naboja.U Cb-u se stvara neverovatna količina naboja
zbog vrlo brzog premeštanja jona iz jednog područja oblaka u drugi,ali ne treba da se zaboravi da i u slučaju Ns oblaka često postoje snažne tubulencije koje raznose naboj iz jednog dela oblaka
u drugi, pogotovo onda kada su prisutna i globalna vazdušna strujanja nevezana za oblak (vetar).Pri prelasku Ns-a preko orografske prepreke dolazi do uzlaznih struja -koje ne pretvaraju Ns u Cb, ali stvaraju delove oblaka sa jakim uzlaznim strujama i vrlo pogodnim uslovima za razdvajanje naboja u oblaku i oslobadjanje tog naboja u vidu munje.Munje iz Ns-a su neuporedivo redje nego iz Cb oblaka koji  nastaje u nestabilnoj atmosferi tj. kada delić vazduha, nakon pomeranja iz početnog položaja u vis, ima tendenciju daljeg uzdizanja. U slučaju nestabilno stratifikovane atmosfere, temperatura delića vazduha ne opada tako brzo kao u okolnom vazduhu te se kao lakši, i dalje penje u vis i tada se i Cb-ovi intenzivno razvijaju i u kojima se stvara,kao što sam rekao,velika količina naboja.Moram da kažem da radar uopšte nije od pomoći kada su u pitanju električna pražnjenja.Može oblak da ima 50dBz-a a da ima slabije
električno pražnjenjeu odnosu na
oblak od 35dBz-a što nam opet govori da je najbitnije naelektrisanje samih čestica od kojih je oblak
sastavljen.Uostalom ima i primera kada munjolovac registruje udar munje iz nekonvektivne oblačnosti,ali taj registrovani udar nije greška,jer je za munje  u pitanju frekvencija od024kHz,upravo na tom principu i rade munjolovci,na registrovanju tih niskih ferkvencija.Munjolovcem se  dobija samo broj udaraca groma, ništa više.Zato,kada vidite neki  udar munje na munjolovcu iz nekonvektivne oblačnosti,znajte da se električno pražnjenje zaista odigralo.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #1 poslato: 03. Mart 2013. u 21:41 »
Prvi primer  "čudnog" električnog pražnjenja u mom kraju je bio 28.10.2012.Naime munjolovac je zabeležio dva udara groma par kilometara od Mladenovca,što se poklapa sa izveštajem komšija da je grmelo (doduše ja tu grmljavinu nisam čuo).Zanimljivo je to da je 7-8 sati pre toga prošao izražen hladan front što se da i videti na osnovu sondaže 12z u Beogradu.Temperatura je u prizemlju opala na samo 5C kod mene.
.

Vidi se izražena temperaturna inverzija po visini,prava frontalna koja nastaje kada hladan vazduh požuri u prizemlju u odnosu na hladan vazduh po visini.

Upravo to inhibira potencijalne konvektivne razvoje,dakle, u pitanju je nimbostratusna oblačnost,altostratusna,pa možda čak i stratokumulusna oblačnost,bez bilo kakvog konvektivnog jezgra.

Doduše možda bi se iznad mogao pojaviti nestabilan sloj,ali do konvekcije ne bi nikako došlo(!)

Nažalost,tada radar nije radio,ali sumnjam da je bilo tada konvekcije baš zbog sondaže.Tačno je to da je taj dan na jugu zabeležena i pojava nepogoda sa gradom (Nele je izveštavao o nevremenu u Nišu),ali razlog tome je što je u centralnim krajevima front usporio,i da je hladan vazduh gurao topao vazduh na visini,a hladan vazduh u prizemlju nije više "leteo"tako brzo  kao u Vojvodini i severnije od Kg-a.Upravo to je i prouzrokovalo razvoje na vrlo niskim temperaturama na jugu i južnije od Kg-a.Kasnije je grmljavine bilo i kod mene (uveče),ali je ona poticala iz Cb-ova koji su re razvili u Bosni i dogurali do mene.
« Poslednja izmena: 03. Mart 2013. u 22:56 zec »

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #2 poslato: 04. Mart 2013. u 08:39 »
13.oktobra,oko 12h i 59minuta 2009. munjolovac beleži udar munje iz nekonvektivne oblačnosti.A i RHMZ na sajtu stavio ikonicu "grmljavina sa kišom"Temperatura je bila 5C.Radilo se isključivo o Nimbostratusu!
« Poslednja izmena: 04. Mart 2013. u 08:57 zec »

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #3 poslato: 04. Mart 2013. u 11:21 »
Nažalost,tadašnje sondaže nije bilo.Ona bi dosta razjasnila stvari.Ali ipak,radarski snimak od tog perioda kada se desila grmljavina ukazuje na debeo nimbostratusni sloj.
Sondaže ima samo od 14.oktobra,tj. sledećeg dana.

Na njoj se vidi advekcija hladnog vazduha posle hladnog  fronta, pomalo nestabilan vazduh zbog jače advekcije po visini,tj. intenziviranje vertikalnog temperaturnog gradijenta.Idealna situacija za padanje susnežice,krupe ili snega na visokim temperaturama,tj.razvoja slabije konvektivne oblačnosti.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #4 poslato: 14. Mart 2013. u 00:13 »
Radar za vreme električnog pražnjenja.


Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #5 poslato: 19. Mart 2013. u 11:03 »
Skolski, grmljavina se ne desava ni iz jednog drugog oblaka osim Cb. Medjutim, ne treba zaboraviti da pri upravo nekim povoljnim uslovima postoji mogucnost javljanja tzv. maskiranog Cb i to iskljucivo u Ns. Znaci, ok je grmljavina u ovakvoj situaciji, ali grmelo je iz takozvanog ''embedded cb-a''.
To je ono sto je meni poznato.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #6 poslato: 19. Mart 2013. u 11:28 »
Dobro,po teoriji da.Naravno da imam u vidu to da Cb može biti zamaskiran,ali zašto u "čistom" Ns-u  ne bi moglo doći u povoljnim uslovima do stvaranja naboja i do električnog pražnjenja u retkim situacijama?
Mislim da je to moguće,iako po definiciji samo Cb proizvodi električno pražnjenje.Sve zavisi koliko će se oblak naelektrisati i stvoriti energiju za munju.Takodje,dešava se i da iz oblaka dima,pri paljenju,dodje do snažnog naelektrisanja čestica i proizvoda tog naelektrisanja-munje.Zašto onda ne bi mogao oblačni sloj koji može dostizati debljinu od par km proizveo munju?

U vezi tog 13. oktobra,član Medo 95 je tražio od RHMZ-a vertikalac od te oblačnosti nad Beogradom.Ali,dobio je odgovor da je to pod vlasništvom MUP-a.

Medjutim,ja sam poslao mail opet,kako bih nekako došao do radarske slike.Čekam odgovor.

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #7 poslato: 20. Mart 2013. u 22:28 »
Nisam toliko upucen u detalje naelektrisanja u oblacima, ali jednostavno se ne govori nigde da bi moglo da zagrmi iz Ns. Ako nesto saznam javljam. Sto se tice radara i slika, sve je to preslo u nadleznost MUP- a, tako da RHMZ stvarno ne raspolaze time kao svojim.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #8 poslato: 21. Mart 2013. u 23:48 »
Već sam pisao o naelektrisanju u oblacima u odgovarajućoj temi.Naravno,ovo je samo površinsko znanje o elektricitetu u atmosferi,koje sam stekao od mog strica koji je fizičar.
Međutim,ja ne znam koliko si ti na fakultetu učio o ovoj oblasti.

Citat
Električni naboji u oblaku raspoređuju se na elementima oblaka (različita jezgra kondenzacije i sublimacije, kapi kiše, ledene čestice i snežni kristali). Područja unutar oblaka, sa prevladavajućim nabojem istog predznaka čine pozitivne ili negativne ćelije unutar oblaka. Nabijene čestice i ćelije naboja istog predznaka u oblaku, su prostorno odvojeni neutralnim vazduhom između, a taj je loš vodič elektriciteta. Turbulencija približava ili udaljava pojedine čestice i područja istoimenog naboja unutar oblaka, što izaziva promenljivost jačine električnog polja. Kada momentalna vrednost polja
premaši kritičnu vrednost jačinb,
dolazi do udarne jonizacije i izbijanja električne iskre odnosno, munje. U početnoj fazi pozitivnp joni ostaju praktično na mestu (veći su i slabije pokretljivi), a negativni joni i elektroni, znatno veće pokretljivosti, napreduju prema području indukovanog suprotnog naboja.Pozitivni joni putuju prema negativno nabijenom tlu, a negativni joni putuju u vis. Tako nastaje stalna vertikalna električna struja, koja teče u oba smera ili bipolarna struja.Bipolarna struja, nastaje u mirnoj neporemećenoj atmosferi i zove se vodljiva, konduktivna struja ili struja lepog vremena. Međutim, joni se povode i za mehaničkio kretanjem vazduha,a prenošenje električnog naboja duž vazdušne struje stvara tzv. konvektivnu električnu struju.
Konduktivna i konvektivna električna struja su glavne komponente opšte pretežno vertikalne električne struje u
donjoj atmosferi.Padavine su elementi raznih veličina i agregatnih stanja (kapi kiše, kristali snijega, zrna grada),koji takodje mogu nositi pozitivni ili negativni naboj, a padanjem iz oblaka čine tzv. padavinsku struju kao treću
komponentu električne struje u donjoj atmosferi.

Van mreže igorkonkolj

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: futog
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #9 poslato: 31. Mart 2013. u 22:10 »
evo prave teme i pitanja za iskusne clanove....naime, pratio sam ovu temu i diskusiju u vezi el. praznjenja, danasnji dan me podsetio na ovo, negde oko 15 i 30. danas popodne naoblacilo se i pocelo je da grmi video sam kretanje oblaka iz dva smera, jedno kretanje je bilo iz pravca jugozapada sto su cinili kompaktni oblaci tako da se izrazim, drugo kretanje ioblaka iz pravca zapada(nesto nizi oblaci po visini)i rastrkani, verovatno je stizao hladan front.izasao sam napolje i gledao ne bi li zapazio CB, nisam ga uocio a pre naoblacenja uopste nije bilo nekog razvoja kumulusa,i zapazio sam bljesak munje iz oblaka  koji ne podseca na CB nego na NS., moram reci da nisam strucnjak za vrste oblaka ali sam dosta puta pregledao vrste istih tako da ovo moje zapazanje mozda pomogne oko diskusije,,,e sad, da li je neki CB bio zaklonjen od drugih oblaka, ne znam,zao mi je sto ne mogu nekom slikom ili snimkom da docaram to, da bude na neki nacin verodostojno....ovo sam opisao amaterski... ako treba jos neki opis. dacu po postavljenom pitanju sto tacnije i slikovitije.... :kisa: :respekt

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #10 poslato: 01. April 2013. u 21:44 »
Gledajući jučerašnje radarske snimke i prateći munjobrojača moram reći da je isključivo bila konvektivna oblačnost. U tom trenutku je čini mi se prelazio hladan front, te su se na njegovom čelu formirali slabiji Cb-i koji su davali grmljavinu. Ti raštrkani oblaci, koje spominješ, su primer Cumulus
fractus-, oblaka ružnog vremena. Nastaju kao "otpaci" od najnižih, vetrom iskidanih Cumulusa.
Međutim, nekada Cb-i i ne žele tek tako da se "razotkriju" uživo, sem na radaru, pa zabuna može nastati. Oblak uživo može izgledati na jednoličnu sivu masu (kao slojasta Ns oblačnost), ali to ne garantuje  to nije neko konvektivno jezgro. Dakle, u tom trenutku je bilo konvektivnih oblaka koji su davali grmljavinu, oblaka poput Ns nikako.

Van mreže igorkonkolj

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: futog
Odg: Može li Nimbostratus proizvesti električno pražnjenje?
« Odgovor #11 poslato: 20. April 2013. u 22:27 »
 hvala na detaljnom objasnjenju,svakako praticu dalje razvoje slicnih situacija ako ih bude bilo a bice verovatno.. :super: