Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nastanak tornada električnim pražnjenjem  (Pročitano 29754 puta)

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« poslato: 29. Avgust 2008. u 21:27 »

Ukoliko uzmemo u obzir da postoji izvesno zajedništvo između gravitacije, elektrostatike, magnetike i mehanike, mogli bismo reći da električne pojave zaista imaju velikog udela u nastajanju tornada. Međutim, kako nisam mogao pronaći ozbiljnije testove na tu temu na internetu, počeo sam sa testiranjem jednostavnih zaključaka, sasvim logičkih i racionalnih.
Tema će se nastaviti daljim analizama od ove. Pitanje: da li tornado nastaje zbog električnog uticaja?

Kako već napomenuh, ukoliko pogledamo ne samo ovu pojavu već i druge slične u prirodi, mogli bismo zaključiti da su jedna ili više osnovnih prirodnih sila uticale na njihovo stvaranje. I ovo je tačno, ali na strogo globalističkom nivou. Nikako lokalno. Dakle, nas zanima, da li je pražnjenje u jednoj maloj oblasti, moglo dovesti do stvaranja tornada.

O jonizaciji gasova neću govoriti, jer sam o tome već pisao ranije. Stvar je dakle jasna. Jako naelektrisan objekat, stvara jonski vetar, tako što odbija jone koji na naelektrisanom telu postaju usled različitih uzroka.

Da bi se desilo da joni izazovu tornado, bilo bi potrebno koristiti enormnu energiju (koju čak ni munja nema), uz mnoštvo drugih faktora, za koje nema velike šanse da se (ne bar tako često), objedine u jednoj pojavi.

Bile bi potrebne elektrode u samom tornadu. Zamislite sitne metalne iglice, koje bi bile nabijene visokim naponom. Bilo bi opet potrebno strogo kontrolisati njihovo kretanje, jer tako naelektrisane, ne bi se kretale kružno, sem ukoliko ih neka sila ne objedini u takvom kretanju. Dakle, nešto treće gradi tornado onakav kakav je, elektricitet to nije. On učestvuje u pojavi samo toliko, da u veoma malom procentu održava njegov oblik (minorno), a više funkcioniše kao predajnik koji pomaže da se ova pojava oseti na daljinu u obliku radio smetnji veoma specifičnih karakteristika.

Čestice prašine se mogu naelektrisati, ali nikako na ovom stepenu, kako bi održale (ili još gore od toga - stvorile) tornado. Stoga je ova ideja inicijacije visokim naponom potpuno nelogična.
Ukoliko uzmemo u obzir da vetar stvara tornado i održava većim delom njegovu formu, onda je jasno da on potpomaže kretanje električne struje u njemu, tj električni joni bivaju usmereni u vorteksu tornada, sa verovatno spinom oko svoje ose, svake čestice ponaosob.

Električno polje dakle ima veliku ulogu, ali nikako u procesu nastanka tornada.

Ovde ćemo dati slikovitije primere koliko snažan može biti jonski vetar i šta je potrebno da bi se osetio.



Uređaj koji je korišćen u eksperimentima snažne jonizacije i rotacije elektrode.



Rotor, pokretan jonima.



Detalj elektroda rotora. Kao što vidimo, postoje šiljci koji usmeravaju jone. Joni se kreću pravolinijski sa šiljka sa kojeg nastaju i nemoguće ih je usmeriti po želji. Moguće jeste, ali ovde dolazimo do značajne činjenice: da vetar određuje pravac kretanja jona. Joni ne određuju pravac kretanja čestica u tornadu, niti vetra, jer bi u ovom slučaju tornado kolabirao i pre no što nastane.
Ono što se događa, jeste mogućnost koju ostaje da proverimo, a to je da joni održavaju visinu, tj vertikalnu komponentu tornada, iako opet, ne u najvećoj meri. Oni to jesu u mogućnosti, za razliku od nastanka vorteksa i njegove rotacije u kojoj ne učestvuju. Vidimo i zašto: kada se uređaj prikazan na slikama uključi na 30.000V jednosmernog napona, rotor u obliku češlja snažno rotira... njegova rotacija može iznositi hiljade obrtaja u minuti...skoro bezgranično, ako je bez otpora.
Međutim, kružno kretanje ostvareno je elektrodama, vezanim za središte rotora. Kod tornada, taj isti rotor jedino može biti snažan vetar, koji pokreće i jone, zajedno sa ostalim krupnijim česticama prašine, u svom vorteksu. Dalje, to naelektrisanje pomaže u vertikalnom strujanju i održavanju tornada, sve dok su I vazdušni pritisak I naelektrisanje na određenom nivou. Nikako jedno bez drugog.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=lAdvS5WbNic" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=lAdvS5WbNic</a>

Na snimku vidimo kako joni sa šiljka skoro gase plamen sveće i kako se on povinuje promenama u naponu. Joni su toliko brzi, da se njihovo kretanje jasno oseti u prostoriji u kojo nastaju. Ali ukoliko nisu vezani za elektrodu, oni nisu od nekog velikog značaja. Dakle, pretpostavićemo da je sva uloga jona kod tornada ta, da oni postoje u nekoj meri, vezani za krupnije čestice sa kojih polaze. U ovom slučaju, one rotiraju snagom vetra i verovatno je da se električno, može dobiti slika tornada, slično kao što se dobija i standardna, optička. Ovo tek treba učiniti eksperimentalno.
Ono što će biti zanimljivo, jeste videti da li će naelektrisanje pomoći vertikalnoj stabilizaciji tornada, ili će ga čak uništiti, što se ne sme izuzeti kao mogućnost.
Tornado može biti upravo polje negativnog naelektrisanja...negativnog u smislu njegovog odsustva. Nailazak na balansirano naelektrisano polje na svom putu, on nestaje.

Uzimajući u obzir veličinu tornada, evidentno je da gravitacija i magnetizam imaju odlučujuću ulogu u njegovom formiranju. Ovo takođe ostaje da se testira. Ali najznačajniji je upravo vetar, tj visinske razlike pritisaka. Kako one nastaju gravitacijom i magnetizmom (kako sam gore rekao), može se primetiti da su ove dve globalne sile od značaja, ali ukoliko ograničimo tornado na pojavu kao posebnu u prirodi i lokalizujemo njeno generisanje, zaista ne možemo primetiti ništa sem - vetra. Sve ostalo, biva upravo pokretano njime i pritisku možemo zahvaliti za njegovo nastajanje. Verujem da će se ostale sile moći izmeriti, ali samo kao prateće. Već po prvim testovima, vidi se da je jonski vetar (jedini kandidat za moguće nastajanje tornada električno), suviše nekontrolisan kako bi se došlo do ove pojave. Biće zanimljivo pratiti kretanje jona u tornadu, bez obzira na to.

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #1 poslato: 30. Avgust 2008. u 21:20 »
Prvi update...

Pokušaj da se tornado "napoji" električnim pražnjenjem. Moram priznati da sam iznenađen. Dobio sam nešto potpuno novo uz put. Izvinjavam se na kvalitetu slika, nije moglo bolje, jer je snimanje moralo biti u jako specifičnim uslovima.

Ono što sam dobio je...po malo od svega, ali najviše neobjašnjivo. U pitanju je nešto nalik laseru... a opet plazma na uobičajenom vazdušnom pritisku. Da krenem redom... slike govore hiljadu reči:



Pokušao sam ne da koristim pražnjenje u gasu, već da pokušam da napravim tvister od same plazme (svakako je gas bio prisutan-vazduh). I znate šta... uspelo je! Ali ovo je svakako otišlo predaleko, tako da ono što sam dobio, nije ni nalik onome što se događa u prirodi. Samo je primer da plazma može da se kreće kružno i rotira, pri čemu dolazi do stvaranja linije između virtuelnog oblaka i zemlje, u obliku talasa svetlosti, koji se vidi poput laserske svetlosti...a opet nije ni to, jer laser je nešto sasvim drugo. Najverovatnije je ovo efekat prvi put primećen u ovoj oblasti. Takođe i pokazatelj kako prateći jedno, dolazimo do nečeg potpuno drugačijeg i novog.
Interesantno je da sam pokušao da upotrebim naizmenični napon, ali on nije ostavio nikakav efekat. Ovo što se vidi, jeste jednosmerni, preko 100.000V.
Na prvoj slici se vidi nešto veoma čudno, a to je momenat koji izdvojih sa kamere, gde se varnica počinje prazniti skoro potpuno ravno, to vidimo odozgo na dole...skoro ravna linija. Ta linija je dobijala na obliku, videćemo kasnije.
Znamo da je nemoguće napraviti je takvom i da je krivudava u prirodi. Tornado opet, nije, i moja špekulacija je da je on zakrivljen zbog svoje veličine i mase, a da je moj "plazma tornado" potpuno ravan upravo zato što je dugačak svega dvadesetak cm.

Takođe, obratite pažnju na detalj varnice gde ona potpuno nedostaje! Dakle prekinuta je! Neverovatno... nekako, elektroni i dalje ostvaruju put kroz materiju... da li je ovo "electron reversal"?? Ili možda protoni igraju ulogu provodnika, pa se ne vide? Ne znam da li ću uspeti da izvedem zaključak. Sasvim je sigurno, da je ovo deo pražnjenja u kojem je možda i sam vakuum dobio značajno drugačiju vrednost od one u drugim delovima varnice, pa tu može nastati loptasta munja. Ostaje da se pokaže.



Ovde se vidi još veća pravilnost u pravcu... skoro ravno... postaje uzbudljivo :)



Kako je divno ravna...skoro neprirodno. Primećujete da "fale" segmenti...sada dva...



A ovde počinje da se gradi plazma konekcija između "oblaka i zemlje"... polako počinje da se vidi... veoma, veoma uzbudljivo! Vide se zraci sa leve i desne strane pražnjenja...polako se oformljuju mali tvisteri jona i zapaljenog gasa...



Još bolje...uhvaćeni momenti koji su trajali jako kratko dok nije došlo do povezivanja dva objekta plazmom na ovaj neobičan način. Purpurni tornado :) Sada se već vidi njegov odraz na drugoj strani, na zemlji, u vidu male tačkice.



Ovde je predivan već...izdužuje se prema zemlji, dok munje udaraju sa strane.



Pogledajte ovo! Potpuno neverovatno...poput lasera... ali rotirajuća plazma...ovako nešto videh po prvi put. Jasno se vidi tačka na drugoj strani. Još puno toga sam primetio tokom eksperimenata, ali ne bih duže, već sam odužio sa ovim. U svakom slučaju, ovo su za mene divni testovi moguće prirode tornada i sličnih efekata.
Može dakle da se načini i od plazme... očigledno je da čestice jesu bitne, bile one prašina, ili vodene kapljice. Efekat se verovatno događa svuda oko nas, samo što je potreban medijum za vizuelizaciju... u ovom specifičnom slučaju, to je plazma i ravna je. Valja pokušati oduvati je sa kompresorom. Začudićete se možda, ali plazma se vitoperi pod uticajem vetra. Ovo sam probao dosta davno, gde varničenja drugačije puckaju nego kada su slobodna.
Otud eto potvrde da vetar generiše električnu struju u atmosferi, ali u istoj meri u kojoj električna struja generiše vetar.

Električna struja je isto što i voda. Ja se često šalim da je žica poput baštenskog creva...



Ovde vidimo jedno takvo otvoreno baštensko crevo i kako iz njega izlazi mlaz vode (elektriciteta). Vide se i male petljice, koje su loptaste munje veličine milimetra i jako kratkog trajanja. One nastaju karbonizacijom delića elektrode koji se otkidaju od nje i bivaju zapaljeni u velikom vakuumu i temperaturi.



Isto kao primer.






Trenutak kada preterujem sa naponom...munje rotiraju umesto plazme...divan ples. Vidite isijavanje plazme na sve strane...plavičasta svetlost.

Sve se ovo dobija kontrolisano. O metodama neću daviti, jer su vezane za elektroniku. Ono što je bitno, jeste da nije sve tako kako izgleda u prirodi. Vreme je za kontemplaciju i razmišljanje o viđenom :)

Treba ponoviti još neke radove od pre svakako. Jer sada je sigurno da se ovim pojavama može manipulisati.

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #2 poslato: 10. Septembar 2008. u 15:19 »
Interesantno...
Moram priznati da o elektromagnetizmu ne znam puno, ali sve se nauči. To mi je ionako jedan od zadataka za skoru budućnost.
Međutim, setih se da svaka električna struja oko sebe stvara (indukuje) magnetno polje. Ono je solenoidno, odnosno linije magnetnih sila imaju oblik creva koje obmotova strujni tok.
Ukoliko zaista ima protoka struje u osi tornada, postavljam pitanje: Da li je moguće da onaj efekat kretanja zida tornada ukrug dolazi od magnetnih sila?
Razlika vazdušnih pritisaka u dnu i na vrhu tornada je zanemarljiva sa stanovišta hidrostatike i gasnih zakona uopšte. Potisak na tako malom rastojanju je mizeran. Kada sam pričao o razlici pritisaka, mislio sam na razliku koja se stvara između ose tornada u sredini i okolne atmosfere. Pri tome cenim da je u osi tornada nizak pritisak, jer tornado 'uvlači' predmete u sebe.
I opet pitanje geneze tornada... Bojim se da u traženju ispravnog odgovora na ovo pitanje ponekad se prelazi na dilemu 'Šta je starije, kokoška ili jaje?'
Fascinira me to što neki oblaci daju tornada, a neki ne. I pitam se u čemu je razlika? U dinamici vazduha svakako nije razlog. Mnogo moćniji oblaci ostaju bez tornada, dok se iz radarski jedva primetnih odraza javlja ova prirodna pošast.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #3 poslato: 10. Septembar 2008. u 19:45 »
Elektricitet i magnetizam je zaista velika tema. Najveći deo svega toga zahteva praktičan rad, što je skoro nemoguće u normalnim uslovima. Jer pokazuje se dosta stvari tek kada se počne sa radom.

Lično ne verujem u stvaranje tornada električno. Ovo što si komentarisao o različitim oblacima i nastanku/nenastanku to i potvrđuje.
Električna struja bi trebalo da postoji konstantno. Polje postoji, to je činjenica, ali je slabo. Sama munja, ako uzmemo strože, stvara jako malo energije. Nama je prasak fascinantan, ali to je jako malo Erga energije, jer je impuls. Morala bi da traje. Elektricitet jeste prateći, ali sumnjam da izaziva ovo. Trebalo bi da bude enormne snage.

Ne verujem ni da je do oblaka, već atmosfere između oblaka i zemlje.

Otud si u pravu, struja indukuje polje, ali pogrešio si oko oblika. Mi nemamo solenoid u prostoru, već upravo samo jedan provodnik (i to jako kratko vreme). On ima polje oko sebe, ali je daleko slabije nego što je kod solenoida. Tako da su i magnetne sile tu problematične. One, po meni, postaju tek nakon što se tornado oformio i verovatno se može izmeriti i elektrostatika, tj jednosmerni visok napon i magnetno polje s njim... možda čak i visokofrekventne struje, ali koliko mogu da razaberem, one nastaju tek nakon što se tornado već oformio. Sumnjam da se radi o suprotnom, tj da struja napravi tornado.
Koliko videh iz eksperimenata, sam vetar tj. razlike pritisaka ga generišu. Elektricitet ima udela u tome samo toliko, da stvara vetar električno, ali na globalnom planu, ne ovako lokalno, kako već rekoh.

Ubacivanje gravitacije u sve to je zanimljivo. O ovome nisam nikada ni mogao da razmišljam, jer gravitaciju još ne poznajemo. Slična jeste magnetizmu i elektrostatici, ali posredi je potpuno drugačija manifestacija materije, kao i kod ovih potonjih. Videćemo kako će se to razvijati. U svakom slučaju, očigledno je da je u svakoj drugoj meteo pojavi, gravitacija presudna, kao što je to i magnetika i elektrostatika.
Jedino što treba razabrati, jeste koliko je to lokalizovano, a ne globalno.

On uvlači predmete u sebe, ali koliko sam video, tek kada priđu "kritičnoj tački". Ovo je pojam koji je sličan Švarcšildovom radijusu kod crne rupe. Pojam ne postoji u teorijama o tornadu. Ali naravno, smišljamo nove kako bismo se lakše snašli u sopstvenim mislima. Dakle postoji granica. A predmeti prvo lete oko njega. Uvlači ih iz razumljivog razloga: centrifugalna sila ih tera da se penju i u penjanju, oni ulaze u cev tornada. To se ne dešava pri zemlji, sem sa predmetima koji su mu na putu i pregazi ih.
Dakle središnja tačka tornada je ona koja usisava, materija dođe do nje svakako. Vidimo i po obliku, da je taj deo tornada uvek drugačijeg prečnika, a da je onaj koji odražava efekat, daleko deblji.

Kokoška ili jaje... stvar je tu ista kao u onim pređašnjim postovima koje stavljah: gravitacija, magnetizam, elektrostatika i fuzija čine sve te efekte živećim, ali na globalnom, planetarnom nivou. Dakle oni jesu zaslužni, ali ne verujem da se to može reći za ovako lokalnu stvar kao što je tornado.

Naravno, nisam stručan u ovoj temi, samo je pratim amaterski. Vreme i istraživanja će pokazati (nažalost, nismo deo njih, sem ovako iz fotelje, pa se nije ni čuditi greškama)...

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #4 poslato: 11. Septembar 2008. u 11:14 »
OK, hvala za pojašnjenje oko solenoida. Trebaće mi kada budem to učio.
U pravu si oko jedne stvari, koja mi nije padala na pamet. To je da električno pražnjenje traje jako kratko i zato se ne napravi neko magnetno polje koje može da bude održivo. Premalo sve to traje za nešto trajnije od nekoliko sekundi, a kamoli par minuta, koliki je životni vek tornada.
Usisavanje tornada jeste čista težnja da se nadoknadi potpritisak u centru cevi tornada. Kada se pritisak u cevi i izvan nje izjednače, tornado se gasi. A ono šta je usisao (npr. Dorotinu kuću), pada u neku bestragiju (kao Oz). Tras! i gotovo...
Jonski vetar mi je najinteresantniji deo priče. Moje špekulacije su bile takve da to može da inicira celu pojavu. Ipak, sama rotacija tornada, njegovo ebsomučno kretanje, izaziva trenje u atmosferi koje stvara i pojačava električno polje. To meni uopšte nije čudno, čak je vrlo rezonski. Dakle, ovde na pitanje 'šta je starije' mogu da se složim da je rast elektriciteta posledica, a ne uzrok nastajanja tornada. Koliko shvatam, to pokazuju i tvoji eksperimenti.
Eh, gravitacija... Paradolf lepo reče (a ti preuze kao svoje od kolege paraglajdera) Gravity Sux. Ipak, današnja meteorologija počiva na razumevanju meteoroloških pojava uzimajući u obzir samo jednu (gravitacionu) od bar tri osnovne sile (te još dve su električna i magnetna, koje vidim kao spojene dve manifestacije jednog te istog). Ostale sile koje smo pominjali (Koriolisova, centrifugalna, sila trenja), samo su posledica zakona kretanja pod dejstvom gravitacije. Ništa bez Njutna.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #5 poslato: 11. Septembar 2008. u 11:55 »
Uvek se nekako odbranim sopstvene želje da se dam u formule, ali i ovaj put neću.
To je dakle bio i moj zaključak: da eletricitet, magnetno polje i bilo kakav još efekat koji ide eventualno uz tornado, nastaje tek kao posledica, a ne uzorkuje ga. Gledao sam i one predloge NASA da je uzrok gravitacija. Ovo se teško može govoriti, jer mi ne znamo ni šta je gravitacija. Dakle, ako samo uzmemo privlačnu silu koja sve gura na površinu planete, to je veoma nejaka teorija.
Na snimcima koje su načinili, vidi se da to što je snimljeno pri spektralnoj analizi, nije izazvalo pojavu. Ovo sam i prokomentarisao tamo. Već sve to raste kako raste i tornado.

Jonski vetar je takođe slab. On je uvek određen jačinom napona koji ga generiše i shodno masi koja ga izaziva, uvek relativno slab da bi bilo šta pokrenuo. Ovo sam video dok sam radio na jonskim motorima, tj plazma motorima kasnije (ono što pokreće Enterprise u filmu Star trek... jeste, nije izmišljotina).
To je slično dvoprotočnom, turbo-mlaznom motoru. On se može napraviti od običnog bureta u koje se ubrizgava gorivo, a zatim se gurne kroz vazduh. Snaga je relativno slaba i potisak takođe. Međutim, ako se naprave komore za predpritisak i one za naknadno sagorevanje, dobija se potisak koji vidimo na motorima koji su sićušni, a pokreću grdosije teške stotine tona. Međutim, mi ovde u prirodi nemamo ništa za pojačanje efekta. Jonski vetar ovde postoji, ali siguran sam milion posto, da je onaj usled promene pritiska, toliko snažniji pri tornadu, da se ovaj ni ne oseti.

I pored svega toga, elektricitet u tornadu bi bio jako zanimljiv za proučavanje... kao u ostalom i sve pojave vezane za "nevidljive" manfestacije, a tiču se pre svega fizike elektriciteta i magnetizma.

Električna i magnetna sila su nešto posve drugačije. Samo izbliza deluje da su delo istog. U osnovi, sve je delo istog. Sve je nastalo nakon velikog praska... četiri osnovne sile: električna, magnetna i jaka i slaba nuklearna.
Ove što si spomenuo čak krase i iste formule, ali su daleko od toga da su isto. Fizika, ona teorijska, radi na rešavanju problema koji se zove "teorija svega". To je teorija koja još nije smišljena i trebala bi da obuhvata sve čestice i sve procese. Dakle sve prethodne, morale bi biti sadržane u njoj. Velika stvar vidi se, ali još uvek daleko od nas.
Otud se sve, naročito u astrofizici, podrvrgava testiranju, pa tako dolazimo još uvek do zaključka da takve teorije nema. Problem je sličan onom o perpetualnom motoru koji zabranjuje zakon o održanju energije. Svi znamo da je moguće, iako teorija to zabranjuje.

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #6 poslato: 11. Septembar 2008. u 11:56 »
E da, ovo za gravity sucks... sada videh da i Paradolf ima isto... potpuno nehotično stavih i ja to... Dobro si napomenuo... moraću promeniti :)

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #7 poslato: 11. Septembar 2008. u 12:27 »
Par dobronamernih opaski...

To je dakle bio i moj zaključak: da eletricitet, magnetno polje i bilo kakav još efekat koji ide eventualno uz tornado, nastaje tek kao posledica, a ne uzorkuje ga.
Uzorkuje? Znam da si pogrešio u kucanju (izem ti laptop). Ali da se bar nasmešim... Nema uvde uzorkovanja, ne uzimaš nikakve uzorke u ovoj rečenici. Uzrokuje ga, odnosno prouzrokuje ga.
Uh, baš sam neki! ;)

Ovo sam video dok sam radio na jonskim motorima, tj plazma motorima kasnije (ono što pokreće Enterprise u filmu Star trek... jeste, nije izmišljotina).

Ha! Ubo si me u seriju! LaForge, energize! (zzzzooinnk). - Aye, sir, Warp nine!
Baš me zanima šta može da bude warp za tornado. Više nemam ideju.

Međutim, mi ovde u prirodi nemamo ništa za pojačanje efekta. Jonski vetar ovde postoji, ali siguran sam milion posto, da je onaj usled promene pritiska, toliko snažniji pri tornadu, da se ovaj ni ne oseti.

Ipak je jonski vetar premali. Ali, da li je on samo inicijator, triger za nešto veliko (pa makar i u kombinaciji sa još nečim)? Eto, pitam se... Možda je to taj warp.

četiri osnovne sile: električna, magnetna i jaka i slaba nuklearna.

Uh, znam da behu četiri, ali sam se ogradio navodeći bar tri. Nisam mogao da se setim nuklearne sile. :doh:

E da, ovo za gravity sucks... sada videh da i Paradolf ima isto... potpuno nehotično stavih i ja to... Dobro si napomenuo... moraću promeniti :)

Jako mi se dopada kada čovek nešto podsvesno usvoji, pa ga primenjuje kao svoje. Ali, ako si do toga došao nezavisno od Paradolfa, to je samo znak da ste jako sličnog sistema razmišljanja. Kolege, nema šta! ;D

Do daljih informacija, toliko od mene na ovu temu.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #8 poslato: 11. Septembar 2008. u 12:57 »
Iz onog što znam, znam da ne postoji "veliko", a da pri tom nije prethodno postojalo "malo". Odnosno, veliki efekti se grade malim, kao kod zemljotresa recimo.
Naravno, kod tornada, problem je u proveri. Verifikacija je ono što bi nam bilo potrebno. I to ne samo zbog razumevanja same pojave, već i zbog moguće upotrebe tog mehanizma u daljoj nauci.

Iz onog što vidimo, gradi ga vetar koji se kreće onako kako se kreće. Šta uslovljava to kretanje, je teško reći. Znam samo da je lako napraviti tornado uz pomoć šačice suvog leda i običnog ventilatora. A nije lako dobiti iste uslove. Čim se oni mogu generisati ovako, u laboratoriji, pokazuje šta ga sačinjava, inače bi ono što smo dobili, bilo daleko drugačije od onog što je u prirodi.

Što se mene lično tiče, ja bih tu istraživao i dalje od zemlje, neke druge anomalije koje bi mogle uzrokovati tornado. Ne samo na našoj planeti, već kako vidimo i na drugim (Jupiter, kao najočitiji primer). Dakle da nije to neka vrsta kosmičke "bolesti", koja se pojavljuje na planetama s vremena na vreme. Delovanje kuge solarnog sistema, koja nastaje povezanošću planeta i energije između njih.
Ko zna. Ali nije nemoguće.

Mada su sve to daleka razmišljanja, slabo ko radi na tome da poistoveti više tih pojava u ovu jednu. Teško nam je govoriti, kada nikakva merenja nismo izvršili. Trebalo bi boraviti tamo gde tornada ima relativno mnogo tokom godine. Bilo bi ekstremno zanimljivo proučavati to. Prvi bih se prijavio kako sam već rekao. Jer ko zna šta bismo sve pronašli.

Ponašanje vetra u ovom slučaju je zaista intrigantno. Ono što mene buni, jeste zašto nastavlja sa kretanjem? On mora imati konstantno generisanje rotacije od strane nečeg... nisam siguran koliko su mereni uslovi spolja, tj kako se ponaša vetar koji je recimo izazvao tornado? Da li je on taj koji nastavlja spolja da ga okreće, ili...?

Nakon razmišljanja, dolazim do zaključka da nastaje ne na zemlji, već negde u sredini između oblaka i zemlje. I mislim takođe, da je to pojava koja se jako, jako često nalazi nad našim glavama: rotaciono kretanje vazduha. Vazdušni stub toplog i hladnog vazduha može biti deo toga takođe. Ovo se oseti pri letenju ultralakim letelicama, koje bi mogle biti dovoljno dobre za početak izučavanja ovog mog predloga.
Dakle nastaje u prostoru, ne na zemlji ili oblaku. To što mi vidimo da se oblak odozgo uvrće u tornado, kao i odozdo, sa zemlje, da diže prašinu, jeste trenutak kada rotacija postaje toliko velika, da se proteže između oblaka i zemlje, tj spaja ih strujanje. Ovo mi trenutno dolazi kao najlogičnije objašnjenje i bio bih spreman da ga branim.

Dalje od toga, on se može premeštati, tj rotaciono strujanje se može pokrenuti ka nebu, pa tako dobijamo levak koji je širi na nebu, a uži je prema zemlji ili obratno (što je redak slučaj i ne bez razloga, jer rotacija nastaje ipak na većoj visini, zemlja tu ne igra ulogu).

Van mreže miokrkv

  • Poruke: 2
Odg: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #9 poslato: 16. Oktobar 2011. u 17:09 »
miokrkv
izvinite ovo je moje prvo pisanje u cemu nisam vest , ali sam gotovo siguran da je tornado jonsko elektricno praznjenje oblaka.

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #10 poslato: 17. Oktobar 2011. u 19:32 »
Slobodno mozete da iznesete svoje misljenje uz valjano obrazlozenje.

Van mreže miokrkv

  • Poruke: 2
Odg: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #11 poslato: 18. Oktobar 2011. u 09:33 »
miokrkv usled nagle bezmalototalne jonizacije oblaka svi krupni joni *cestice vodene pare nemaju kome predati svoj el naboj pa su tako grupno privucene yemlji gde predaju svoj naboj. posle ovoga one se naglo vracaju na visinu kojoj pripadaju prema svojoj gustinisa snagom od 0,1 bar na svaku stotinu metara pa pretpostavimo da pripadaju 500 m vise to bi bio potpritisak 0,5 bara po jednom cm kvadratnom ili5000kg po kvadratnom metru kako vidite to je mocna sils koja sve dize u vazduh. okretanje pijavice se lako objasnjava po pravilu desne ruke. ako uzmemo u obzir da je jedan krupni jon veci od 10 na10 pa do 10 na 20 puta od elektrona vrlo lako cemo objasniti precnik pijavice i vrlo malu struju po jedinici povrsine. Tornado dugo traje radi sporosti kretanja jona, a premesta se pod dejstvom naboja u pravcu veceg naboja.




Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #12 poslato: 25. April 2013. u 23:48 »
Kada posmatramo cev formiranog tornada, uočićemo kružnu cirkulaciju vazduha koja je po brzini gotovo jednaka pri tlu i bazi oblaka. Dakle, razlike u brzini vetra su zanemarljive. Može se reći da je tornado proizvod naelektrisanih čestica koje se kreću i deluju na druge takve čestice. Tj. bolje rečeno, tornado je možda i provodnik kroz koji protiče električna struja. Ako bismo smatrali da je tornado zapravo magnetno polje, videćemo da se sve čestice u njemu kreću duž linija koje su zapravo koncentrične kružnice.
One su orjentisane u smeru kretanja
naelektrisanja od kojega potiče elektrićno polje. Pri nailasku tornada
na neki objekat uočava se dejstvo
centripetalne sile koja deluje na telo
koje se kreće. Pošto tornado ima zid koji rotira oko ose (područja najnižeg pritiska), ukoliko bismo se našli u tornadu, imali bi osećaj da nas nešto gura van tornada. Tako nam se čini, jer imamo iluziju da se celo vreme zalećemo u zid koji nas okružuje. Međutim, to nije tako. Ova sila nas tera prema unutra. Sa druge strane, ako nacrtamo vektor B na periferiji tornada, dolazimo do zaključka da taj vektor ima u svim tačkama isti intenzitet, pravac i smer. Električni naboj u delu oblaka možda i stvara tornado koji je sistem vrtložnog kretanja. Kao što sam i rekao, čestice u tornadu se kreću po zatvorenim linijama, koje logično nemaju početka ni kraja, te se po ovome magnetno polje i razlikuje od elektrostatičkog, čije linije sila imaju početak i završetak. Sama zatvorenost linija indukcije magnetnog polja pokazuje da to polje nema izvora, pa je zbog toga ovo polje vrtložno. Samim delovanjem ovog polja se pojačava električno pražnjenje, tj. tornado možda čak i pojačava grmljavinsku aktivnost.
...Hajde da zamislimo da unosimo neku naelektrisanu česticu u magnetno polje. Prilikom njenog unošenja u takvo polje, pod uslovom da joj je brzina normalna na pravac magnetne indukcije na nju će delovati Lorencova sila koja joj daje centripetalno ubrzanje, zbog kojeg ista vrši kružno kretanje. Logično, kada je u pitanju takvo kretanje intenzitet brzine se ne menja,pa je upravo zato  u svakom trenutku jednak početnom. Ovde ćemo precizirati da se čestica krece po kružnoj putanji, jer je brzina zaista normalna na pravac indukcije. Kada  čestica kreće paralelno sa pravcem indukcije, onda na nju deluje Lorencova sila, pa čestica se krece ravnomerno pravolinijski, isključivo po inerciji. Ali, ovakav slučaj ne važi za tornado.  Vetar se u njemu kreće u vidu spirale. To možemo dokazati tako što česticu unesemo u polje pod nekim uglom, =/=0 i =/= 90 stepeni u odnosu na pravac same indukcije. E, baš tada se čestica kreće po spirali. Ovo se najjednostavnije može zamisliti ukoliko vektor brzine podelimo na dve komponente. Prvu u pravcu upolja. Drugu da bude normalna na isto. Baš pod dejstvom normalne komponente čestica će vršiti kružno kretanje, ali istovremeno se kreće translatorno, jer tome doprinosi glavna komponenta koja je u smeru indukcije. Kako u tom pravcu sile ne deluju, čestica će se kretati u pravcu polja, ali ce istovremeno vršiti kružno kretanje u odnosu na taj pravac normalan na ravan, tj. površinu. U ovom slučaju zemlju. Korak spirale je put koji čestica predje u pravcu polja za vreme dok se ona obrne zajedan krug u već pomenutoj ravni. Pošto se čestica u takvom polju kreće brzinom stalnog intenziteta, ugaona brzina joj je konstanta.

Van mreže honey

  • Poruke: 1
Odg: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #13 poslato: 28. Jun 2013. u 09:26 »
Nisam toliko upucen u detalje naelektrisanja u oblacima, ali jednostavno se ne govori nigde da bi moglo da zagrmi iz Ns. Ako nesto saznam javljam. Sto se tice radara i slika, sve je to preslo u nadleznost MUP- a, tako da RHMZ stvarno ne raspolaze time kao svojim.
Download high quality passforsure   dumps to prepare and pass Colorado State University–Pueblo   with oracle certification dumps certification.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak tornada električnim pražnjenjem
« Odgovor #14 poslato: 28. Jun 2013. u 21:40 »
^^
Jedva čekam da čujem.  :super:

Nisam toliko upucen u detalje naelektrisanja u oblacima, ali jednostavno se ne govori nigde da bi moglo da zagrmi iz Ns. Ako nesto saznam javljam. Sto se tice radara i slika, sve je to preslo u nadleznost MUP- a, tako da RHMZ stvarno ne raspolaze time kao svojim.