Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Procenat mogucih padavina  (Pročitano 22229 puta)

Van mreže vojvoda1010

  • *
  • Poruke: 35
Procenat mogucih padavina
« poslato: 15. Decembar 2015. u 17:56 »
Da li ima i koja je formula kada na nekom sajtu tipa accuweather pise u 21h mogucnost padavina je 10%? Na osnovu cega to izracunavaju?

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.316
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Procenat mogucih padavina
« Odgovor #1 poslato: 15. Decembar 2015. u 20:20 »
Dobronameran savet:
pročitaj tekstove o Probabilistic forecasting i raznim metodama post-processing-a na numeričkim modelima (jedan od metoda je MOS -Model Output Statistics).
Neke stvari nisu jednostavne da bi se samo "uzela" gotova formula i dobio rezultat, kao što je to relativno lako (uz zanemarljivu grešku) uraditi za izračunavanje pritiska na određenoj nadmorskoj visini ako je poznat sea-level pressure, temp., vlaga... (na to pitanje su ti neki članovi već odgovorili).
Postoje verovatnoće za padavine i u samim modelima ali veruj mi da to nije pouzdano i retko se te brojke uzimaju "zdravo za gotovo" u bilo kakvom ozbiljnom radu što se tiče prognoze vremena (naročito ako korisnik želi da zna "pojedinačne" verovatnoće za kišu, ledenu kišu, sneg, odvojene verovatnoće za konvek. i stratif. padavine, pa opet odvojeno za grmljavinu sa ili bez padavina...).