Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Polarni vorteks (Polar vortex)  (Pročitano 82897 puta)

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.316
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Polarni vorteks (Polar vortex)
« poslato: 25. Januar 2017. u 11:34 »
U poslednjem periodu se relativno često spominjao polarni vorteks pa mislim da bi bilo korisno da imamo posebnu temu o tome.
Nekoliko članova je o tome pisalo, pa ih pozivam da svoje komentare "prebace" ovde ili da ubuduće ovde pišu -da imamo sve na jednom mestu.
Ovo se posebno odnosi na člana "Mile94" koji se ističe svojom aktivnošću u vezi spomenute teme, analize nivoa 10hPa i slično  :tu:

O ovoj temi postoji obimna literatura dostupna na internetu, a ju ću ovde priložiti nešto što je objavljeno u najnovijem "bulletin"-u AMS (American Meteorological Society) -to za sada nije javno dostupno i objavljuje se u tzv. "bulletin"-u koji je dostupan samo članovima AMS.

Dokument je pisala grupa autora: Darryn Waugh, Adam Sobel and Lorenzo Polvani
Copyright: American Meteorological Society, 2017

P.S. Nisu sve slike iste veličine (iskreno, mrzi me da sada to sređujem) ali mislim da to nije presudno -mnogo je važniji sam tekst  ;)

















Poslednje dve slikice su postavljene jer je navođenje literature (u bilo kom ozbiljnom naučnom radu) neophodno/obavezno.




Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #1 poslato: 25. Januar 2017. u 12:30 »
Prvo bih se zahvalio Profiju sto je otvorio ovu temu, i sto je postavio ovaj vrlo koristan i kvalitetan tekst koji bi svi trebali da procitaju.  :tu:

Ja cu sasvim sigurno nastaviti da pratim nastupajuca desavanja u stratosferi, kako ce to uticati na polarni vorteks i pisacu u ovoj temi, ali i u dugorocnim prognozama gde cu s' vremena na vreme da razmotrim potencijalne uticaje ovih desavanja na troposferu i vremenske prilike na severnoj hemisferi u nastupajucem mesecu.

Za pocetak bih samo prekopirao svoj tekst iz dugorocnih prognoza gde sam prilicno pojednostavljeno objasnio SSW bez zalazenja u neke strucne termine da bi vecina mogla da shvati. Vremenom cu dodavati jos informacija.

Dakle, evo tog teksta:

Ukratko, i prilicno pojednostavljeno objasnjenje zagrevanja stratosfere nad severnim polom i samog nastanka SSW-a bi zvucalo nekako ovako:

Polarna mlazna struja koja "drzi" hladan vazduh koncentrisan nad polom s vremena na vreme bude poremecena gravitacionim talasima (ne bih previse ulazio u terminologiju i u objasnjavanje svega toga pojedinacno jer cu se zaista truditi da sve napisem na sto jednostavniji nacin), koji "koce" takozvanu polarnu mlaznu struju (polar jet stream), te dolazi do njenog usporavanja ili cak i promena zapadnih pravaca struje na istocne, a kada se to desi hladan vazduh krece da tone i da se sabija, te se na taj nacin greje, a zatim se adijabatski podize i na taj nacin dodje do dramaticnog porasta temperature u veoma kratkom periodu, i do 50 stepeni za samo par dana. To dovodi do cepanja ili dislociranja polarnog vortex-a ka nizim geografskim sirinama sto se kroz odredjeni period odrazi i u nizim slojevima atmosfere.

U svakom slucaju ce ovo zagrevanje krajem januara i pocetkom februara biti sve samo ne zanemarljivo i ostaje nam da vidimo kakav ce uticaj to imati na vremenske prilike. Inace, prilicno dobar pokazatelj same stabilnosti polarnog vortex-a je AO indeks, kada je on negativan polarni vortex je nestabilniji i imamo polja visokog vazdusnog pritiska severnije od 20-og stepena severne geografske sirine gde se vrse merenja, dok kada je pozitivan imamo stabilniji i jaci polarni vortex sa snizenim vazdusnim pritiskom na tom mestu.

Toliko za sada, kasnije u toku dana cu da pisem o trenutnom stanju u stratosferi nad severnim polom, postavicu karte prognoze zagrevanja za naredne dane, ukratko, nastavicu tamo gde sam stao u dugorocnim prognozama.
« Poslednja izmena: 25. Januar 2017. u 12:41 Mile94 »

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.316
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #2 poslato: 25. Januar 2017. u 17:46 »
Prvo bih se zahvalio Profiju sto je otvorio ovu temu, i sto je postavio ovaj vrlo koristan i kvalitetan tekst koji bi svi trebali da procitaju.  :tu:

Hvala tebi, Mile, što ćeš dati svoj konkretan doprinos ovoj temi!  :)
Ti si veoma vredan što se tiče kvalitetnog pisanja (vidi se bitan napredak) i zaista ima veoma malo takvih na ovom forumu.
Drago mi je da si neke moje komentare i savete shvatio na najbolji način, kao što rekoh ovaj forum je "živo biće" i lako se iznervira  ;)
Žao mi je što na forumu više nema nekih kvalitetnih članova ili što su prekinuli da pišu (verujem da su imali razloge za tako nešto), ali raduje me da su stigle neke nove, mlade snage koje žele da uče i koje su aktivne i van teme "aktuelne vremenske prilike" ili "chat".
Slažem se da je tekst kvalitetan (naravno, nije u pitanju moj tekst -naveo sam autore) i to je i logično jer AMS ne objavljuje nestručne i nekvalitetne tekstove -to naravno nije nikakav "forum otvorenog tipa".
Slažem se i sa tvojom sugestijom da vredi/treba pročitati tekst ali pretpostavljam da će od veoma velikog broja ljudi koji učestvuju na ovom forumu ili ga makar posećuju, biti najviše 2 (dva) procenta onih koji će svoje dragoceno vreme da "potroše" na ovaj stručan tekst. Ipak 2% u odnosu na veliki broj - nije malo  :D (a broj članova i posetilaca foruma je zaista veliki). Možda sam preterao sa spomenutih 2%, bio bih veoma zadovoljan i sa 1%. Ovaj forum ima i edukativni karakter (to sam često spominjao i ranije, naročito nakon ostavljanja nekih komentara za koje sam se brinuo da možda "smaraju" ljude koji mnogo više vole neke lagane teme) i nadam se da su neki članovi iskoristili lepu šansu da iz poruka iskusnih članova nešto nauče tokom svih ovih godina -sve je ovo lepa, besplatna škola (nema puno takvih) i dobro je da i dalje imamo kvalitetne članove koji žele da pišu (a potrebno je da nas starije postepeno "zamene" mlađi koji možda imaju i više slobodnog vremena za pisanje na forumu).

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.316
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #3 poslato: 25. Januar 2017. u 23:36 »
U vezi prekjučerašnjih prognoza EC12z za 10hPa za 1. februar, prilažem komentar Giulio Betti-ja iz Italije (meteorolog)

Something interesting it's going to happen in the high Stratosphere...
The images below show the evolution of temperature and gepotential at 10 hPa predicted by the model ECMWF between January 23th to February 1st.
As can be noted there will be a significant warming over North Pole with a southward displacement of stratospheric Polar Vortex. Zonal wind speed at 10 hPa is expected to drop from 38 m/s to 1.67 m/s and temperature will increase from -15.5K to +18.99K. Is it a prelude of a Sudden Stratospheric Warming? It's too early to say "yes"...but the situation must be monitored day by day .
The main question is: will this stratospheric warming affect our weather system (troposphere)? Because it doesn't always happen. The stratosphere events which do not propagate down to the troposphere are associated with weakened WN2 and enhanced WN1 upward EP fluxes (Nakagawa and Yamazaki). So, we need a strong Wave 2 (in a very simple way: Wave 2 is a pattern with two high pressure blocks, one over Western USA/Canada and other over Atlantic Ocean). If all this comes true, the second question to solve will be the position and trajectory of cold air advections. In the next coming days we will have more informations. One thing is pretty sure for now: nothing special is expected in most of Europe until February 4-5th.

Ovo je već "zastareo" komentar (baziran na 12z od prekjuče) ali mislim da može da bude koristan članovima koje ova tema zanima a nemaju dovoljno znanja ili iskustva, Giulio je (relativno) mlad meteorolog ali fino piše (imamo i mi takve, ili još mlađe ali kvalitetne na ovom forumu).

Naravno očekujem da "Mile94" sutra napiše nov komentar na osnovu današnjeg 12z run-a.  :tu:

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #4 poslato: 26. Januar 2017. u 00:40 »
Da, vec par izlaza EC daje vece usporavanje zonalnih struja na 10hPa nego GFS.

GFS je retko davao usporavanje zonalnih strujanja u toj meri da bismo mogli da pricamo o SSW-u (uglavnom do 3-5 m/s, samo u jednom izlazu je ta brzina iznosila -0 m/s), dok je EC postojaniji u tome i cesto je "davao" brzine ispod 0 m/s, tacnije "davao" je promenu smera zonalnih strujanja na istocne pravce. U svakom slucaju, oba modela "vide" znacajno zagrevanje, i to je cinjenica.
I jos jedna bitna stvar kod modela u poslednja dva dana je to sto su nakon ovog zagrevanja koje se ocekuje 27. januara, "uveli" jos jedno, ubrzo nakon toga, vec oko 1. februara, tako da cemo po svoj prilici imati, znacajno zagrevanje stratosfere nad severnim polom na 10hPa u dva navrata. Naravno da se sve to moze svrstati pod jedan dogadjaj, ali ipak je vazno napomenuti da bismo imali konstantno zagrevanje na 10hPa u vise navrata, sto bi svakako doprinelo dislociranju polarnog vorteksa i njegovoj sporijoj "regeneraciji".

Sto se tice ove teme o wave 2 aktivnosti, to je vrlo znacajna stvar za dalji razvoj situacije u troposferi, i to je, ustvari, nista drugo nego aktivnost koja bi podstakla nastanak i razvoj anticiklona sa evropske strane arktickog kruga. U toj situaciji bi doslo do razvoja dva anticiklonalna polja koja bi bukvalno podelila polarni vorteks u troposferi na dva dela. Cinjenica je da bi PV (polarni vorteks) u troposferi mogao da bude narusen znacajnije i potisnut ka nizim geografskim sirinama uglavnom uz anticiklonalnu aktivnost i nad severnim Atlantikom kao i nad zapadom Kanade jer je malo verovatno da bi samo anticiklon koji je "sa druge strane" arktickog kruga, mogao da potisne polarni vorteks ka Evropi u tolikoj meri da bismo mi videli neko bitnije zahladjenje. Cak, sta vise, iz tog razloga sam pre par dana i napisao da bi severoistok i istok SAD-a mogli da "dobiju" zahladjenje pre bilo kakvih drugih desavanja upravo zbog wave 1 (pacificke) aktivnosti, i anticiklona koji modeli "vide" vec neko vreme zapadno od Kanade, koji bi potisnuo polarni vorteks ka Atlantiku i tako povecao sanse da Evropa ima vise zonalnog strujanja pa samim tim i toplijeg vremena. I iz tog razloga sam napomenuo i da bi juznija putanja jet stream-a preko Atlantika (pa samim tim i juznija putanja ciklona) mogao da bude jedan od prvih znakova "odgovora" troposfere na desavanja u visim slojevima. I upravo je to obrazac po kom Evropa ne moze ili jako tesko moze, da "izvuce" bilo kakav zimski scenario. Sve dok ne dobijemo neki jaci signal za mogucu jacu wave 2 aktivnost ne mozemo pricati nista sa sigurnoscu sto se tice vremena u februaru u Evropi.

I takodje, mislim da bismo mi na neke znacajnije promene u sinoptickoj situaciji morali da cekamo malo duze, i da 4-5-i februar nece doneti nikakve znacajnije novosti.

Da ne bih sada kacio nikakve karte, sutra cu to uraditi, hteo sam veceras ali nisam stigao. Pa cu sutra prikazati razlike izmedju wave 1 i wave 2 aktivnosti, kao i ostale karte uz detaljniju analizu najnovijih izlaza.
« Poslednja izmena: 26. Januar 2017. u 01:21 Mile94 »

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #5 poslato: 26. Januar 2017. u 12:19 »
Hajde da vidimo nove izlaze modela i da li ima nekih promena u prognozi stratosferskog zagrevanja nad severnim polom.

Pocecemo sa ECMWF modelom i stanjem na 10hPa. Kao sto sam spomenuo modeli su poceli da "uvode" i drugi talas zagrevanja i to je, relativna, novost u prognozama u poslednjih par dana.

27.01.



31.01.




Vidimo da se zagrevanje konstantno nastavlja i dodatno slabi i potiskuje polarni vorteks ka nizim geografskim sirinama, prvo nad atlantski okean pa zatim nad Evropu.

Naredna slika dobro pokazuje koliki je ustvari porast temperature na 10hPa, na 30hPa ali i u visim slojevima stratosfere na 5hPa i na 1hPa.



Zatim, ono sto vredi pogledati je i prognozirana brzina zonalnih strujanja.



Vidimo da zonalna strujanja na 10hPa drasticno smanjuju brzinu pocetkom februara i da su vrlo blizu promeni smera strujanja, obzirom da bi zapadno strujanje bilo skoro u potpunosti zaustavljeno. To se, kako sada stvari stoje, ne bi desilo odmah ali ne iskljucujem mogucnost da vidimo takav scenario vec par dana kasnije usled ovog novog zagrevanja pocetkom februara. Na grafikonu vidimo novi porast zonalnih strujanja na 10hPa na kraju prognoziranog perioda ali to bi bilo kratkotrajno i vec u narednim izlazima ocekujem da se i na grafiku ucrta novi pad u brzini zonalnih strujanja usled drugog zagrevanja na 10hPa.

GFS vidi slican razvoj situacije kao i ECMWF i postavicu karte samo radi poredjenja.

28.01.



31.01.



GFS ensembli za brzinu zonalnih strujanja:




Vertikalni presek brzine zonalnih strujanja nad 60-om paralelom severne geografske sirine, na kom mozemo da vidimo kakav bi uticaj to usporavanje u visim slojevima stratosfere imalo na troposferu.



Ovde vidimo da bi na kraju prognoziranog perioda imali znacajno usporavanje pa cak i obrtanje zonalnih strujanja u troposferi sto bi moglo da bude od koristi za uspostavljanje i podizanje anticiklona nad severnim Atlantikom.

Naravno, wave 2 aktivnost bi, takodje, bila od velike koristi sto se tice kasnijeg potencijalnog "cepanja" polarnog vorteksa u troposferi.

Kad sam se vec dotakao te teme, postavio bih jos dve slike vertikalnog preseka, na kojima se vide renutne wave 1 i wave 2 aktivnosti, kao i vrlo lep prikaz severne hemisfere po slojevima, za lakse prepoznavanje samih aktivnosti.

Wave 1



Wave 2



Za sada nemamo neki znacajniji signal jace wave 2 aktivnosti ali bice zanimljivo pratiti kako ce se stvari odvijati na dalje.
 

Van mreže chmi

  • *
  • Poruke: 133
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #6 poslato: 26. Januar 2017. u 12:43 »
Da li postoji neka arhiva vrednosti bas da vidim kako je izgledala situacija oko 01.01. i ranije?
Svaka cast na tekstovima
Miljakovac-Rakovica

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #7 poslato: 26. Januar 2017. u 12:57 »
Sto se tice karti stratosfere nad severnim polom na 10hPa, prvo sto mi pada na pamet je ovo:
http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?mode=10&ech=6&heure=6&jour=1&mois=1&annee=2017&archive=1&runpara=1&carte=1
Za ostale grafikone i podatke nisam siguran gde mogu da se nadju informacije iz arhive, ali ako nadjem postavicu i taj link.
« Poslednja izmena: 26. Januar 2017. u 13:17 Mile94 »

Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 488
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #8 poslato: 26. Januar 2017. u 19:05 »
Odlicni tekstovi. Nemam nista pametno da napisem. Hteo sam da kazem Profiju da je neverovatno i ogromna steta ako ovakve tekstove cita samo 1-2% clanova.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #9 poslato: 27. Januar 2017. u 10:27 »
Situacija u stratosferi se nije znacajnije promenila u odnosu na moj prethodni post. Zagrevanje je vrlo intenzivno, produzava se kroz citavu prvu dekadu februara, jutros GFS daje promenu smera zonalnih struja na 10hPa. A i EC "vidi" to isto na kraju svog prognoziranog perioda nad 60-om paralelom severne geografske sirine. Trenutna brzina mlazne struje na 10hPa na 60-oj paraleli iznosi 17.6 m/s, dok je juce ta brzina bila 20 m/s. Dakle, ocekivano usporavanje se odvija koje ce se nastaviti u narednim danima i bice vrlo zanimljivo videti da li ce doci do promene smera zonalnih struja i do SSW-a ili ne. U svakom slucaju, znacajno i veliko zagrevanje pocinje u gornjim slojevima stratosfere. To izrazenije zagrevanje "stupa na snagu" upravo danas, i od sada cu svakog dana ovde postavljati brzine mlazne struje na 10hPa nad 60-om paralelom severne geografske sirine i graficki prikaz na kom se vidi kretanje temperature nad severnim polom na 10hPa.

Evo tog prikaza zakljucno sa danasnjim danom. Ocekujte da ova crna linija "ode" znacajno gore u narednim danima, moja procena je negde izmedju -20 i -10C.


Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.316
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #10 poslato: 27. Januar 2017. u 20:59 »
Bravo Mile, znao sam da ovu temu ne otvaram "uzalud" tj. tebe sam i naveo kao jednog od članova od kojih se očekuje značajan doprinos  ;)

Imam mnogo obaveza, pa ne mogu da se "udubim" i posvetim ovoj temi pa osim onog dugačkog, prvog komentara (nadam se da je broj onih koji su sve pročitali "dobacio"  ;) do 2% od ukupnog broja članova kojih ima preko 2200) ništa bitno nisam napisao.
Prema onome što se "vidi" na osnovu 00z modela (Mile može da dopuni ako ima bitnih promena u 12z izlazima), deluje da će do veoma bitnog zagrevanja svih slojeva iznad 50hPa (grubo govoreći "iznad" 20km) pa do 10hPa, doći početkom februara ali nije baš ista šansa da će i nešto niži slojevi na isti način biti "zagrejani". Takođe deluje da zonalna struja / stratosferski vetar (i pored značajnog usporavanja) neće baš potpuno da promeni smer (iako neki modeli, povremeno nešto takvo nagoveštavaju). Dakle šansa za jasno izraženo zagrevanje (SSW) koje bi "donelo" izraženu hladnoću od sredine februara pa do npr. sredine marta nije velika ali deluje da su solidne šanse za delimično slabljenje i "pomeranje" PV pa su moguće povremene hladne "epizode" u drugom delu februara (ili makar ne ranije od 13. -14.2.  -biću u nekim dalekim, toplim krajevima do 12.2. pa mi nije "neophodno" da me ovde dočeka "hladna epizoda" ;)).

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #11 poslato: 27. Januar 2017. u 21:56 »
Hvala Profi!  :) Mislim da te nece docekati nikakva znacajnija hladnoca ovde do tada, ne verujem da ce se Atlantik tako lako "predati". :D

Ali sada nam predstoji onaj "tezi" i zanimljiviji deo. Bice interesantno videti sta ce modeli poceti da crtaju ovih dana, kada bude u toku zagrevanje na 10hPa. Kazem "tezi" deo jer je zagrevanje u stratosferi bilo "lako" za predvideti, ono sto nas ceka bice mnogo tezi zadatak. Prognoziranje desavanja u troposferi, koja je, kao sto znamo, mnogo dinamicnija od stratosfere, i predvidjanje na koji nacin ce ona odreagovati na ovo zagrevanje iz visih slojeva, u kojoj meri ce se to odraziti na troposferu - to je ono zbog cega se, na prvom mestu i prate sva ova desavanja u stratosferi, ali to je takodje i mnogo tezi deo svega ovoga. Ali, takodje i mnogo izazovniji, pa samim tim i zabavniji deo u celoj ovoj prici. :D

Ne, nema nikakvih znacajnijih promena, nece ih ni biti u narednih par dana jer sve je manje-vise poznato. Imacemo vrlo znacajno zagrevanje, zonalna struja na 10hPa ce biti skoro u potpunosti zaustavljena, i jedina nedoumica je jos oko toga da li ce doci do promene smera ili ipak ne. I slazem se sa tobom Profi da je to manje verovatna opcija. Mada, ako pogledamo sustinsku razliku izmedju -1 m/s recimo i 1m/s na 10hPa to nece predstavljati toliku razliku u nizim slojevima, glavna razlika je sto bismo u prvom slucaju imali tehnicki SSW, dok u ovom drugom to ne bi bilo proglaseno SSW dogadjajem vec samo znacajnim i velikim zagrevanjem stratosfere.

Vec sam pisao o tome koliko su ova desavanja u stratosferi predvidljivija od onih u troposferi, a evo i potvrde za to. Naime, GFS model je jos 11. januara "video" ovo zagrevanje na 10hPa i njegov pocetak na danasnji dan, jos u 384. satu je poceo to da crta, i to se i ostvarilo.

11. Januar, 384. sat:



Stanje na 10hPa danas:



Inace, evo jedne zanimljivosti vezane za trenutno stanje u stratosferi i "pomeranje" stratosferskog polarnog vorteksa ka Skandinaviji i atlantskom okeanu:

Nad Norveskom su primeceni polarni stratosferski oblaci ili, takozvani, "sedefasti" oblaci. Ti oblaci se formiraju u nizim slojevima stratosfere, na visinama od 15-25 km, da bi nastali potrebno je da temperature vazduha budu oko -80C i uglavnom, nad severnom hemisferom, mogu da se primete zimi iznad Skandinavije, Aljaske i severne Kanade. Ali zabelezeni su slucajevi i u Engleskoj i Skotskoj (postoji mogucnost da ponovo budu vidjeni iznad tog podrucja, kada PV bude dislociran nad njihovo podrucje). Ali su mnogo cesca pojava nad Antarktikom. Primetni su nakon zalaska i pre izlaska sunca zbog toga sto su tada obasjani suncevom svetloscu a obzirom da je na povrsini zemlje ispod njih jos uvek mrak oni mogu lepo da se vide.

Evo link gde mozete da vidite i kako ti oblaci izgledaju kao i da procitate jos nesto o njima:
http://www.atoptics.co.uk/highsky/nacr1.htm

A evo i jos jednog linka, nevezanog za ove oblake, ali koji takodje moze da bude vrlo koristan i pomocu kog moze bolje da se prikaze stanje u atmosferi, kao i polozaj polarnog vorteksa, i mnogo toga drugog. https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/10hPa/overlay=temp/orthographic=-11.60,92.26,378/loc=91.219,63.580
Ovde mozete da vidite mnogo toga, od brzine strujanja, temperature, vazdusnog pritiska, sve to po slojevima u atmosferi, temperature okeana, i jos mnogo toga. Konkretno, ovaj link ce vas odvesti na temperature na 10hPa, ali mozete da vidite i gde se trenutno nalazi stratosferski PV, i da promenite na koji god parametar zelite da vidite. Takodje, omogucava nam da vidimo i prognozirano stanje za par dana unapred. Vrlo zanimljiva stranica, bar meni.
« Poslednja izmena: 27. Januar 2017. u 23:45 Mile94 »


Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #12 poslato: 28. Januar 2017. u 00:01 »
Super tema momci, što više ovakvih tekstova uz dobra objašnjenja uvek dobro dođu.  :tu:
Rado bih se pridružio nekoj dubljoj diskusiji međutim fakultetske obaveze mi nažalost to ne dozvoljavaju.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #13 poslato: 28. Januar 2017. u 00:13 »
Hvala Miki.  :D
Razumljivo, zna se sta su prioriteti! :tu:

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #14 poslato: 28. Januar 2017. u 09:40 »
Trenutna brzina zonalnih strujanja na 10hPa nad 60-om paralelom je 18.3 m/s. Temperatura na 10hPa nad severnim polom je, prema ocekivanjima, u naglom porastu. Sto se tice konacnog "raspleta" i toga da li cemo imati promenu smera zonalne struje ili ne, oba modela su sada vec prilicno usaglasena, ukoliko se to dogodi, verovatno ce se dogoditi izmedju 1-3. februara, ali za sada oba modela "vide" skoro potpuno zaustavljanje strujanja ali ne i promenu smera.

Temperatura na 10hPa nad severnim polom danas:



Mozemo da vidimo da je od juce temperatura porasla za vise od 10 stepeni a ocekujem jos drasticniji porast.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #15 poslato: 28. Januar 2017. u 12:09 »
Trenutne temperature na 10hPa nad Sibirom dostizu cak 10.3C!
U naredna dva dana ocekujem bitan porast nad severnim polom, temperature bi mogle da porastu i skoro do -10C, sto je za skoro 50C porast temperature za samo 3-4 dana.

« Poslednja izmena: 28. Januar 2017. u 12:21 Mile94 »

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.316
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #16 poslato: 28. Januar 2017. u 16:24 »
Super tema momci, što više ovakvih tekstova uz dobra objašnjenja uvek dobro dođu.  :tu:
Rado bih se pridružio nekoj dubljoj diskusiji međutim fakultetske obaveze mi nažalost to ne dozvoljavaju.

Hej, "omladinac", dobićeš "neopravdane izostanke" ako se uskoro ne uključiš u ovu temu.  ;)
Znam ja kako to izgleda biti student na teškom fakultetu, ali kada budeš bez tih obaveza shvatićeš da si tokom studija ipak imao više "slobodnog vremena" nego kada te "uhvate pod svoje" poslovne i privatne/porodične obaveze  ;)

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #17 poslato: 29. Januar 2017. u 18:54 »
Trenutna brzina mlazne struje na 10hPa nad 60-om paralelom severne  geografske sirine iznosi 19.7 m/s.

Temperatura na 10hPa nad severnim polom:



Temperatura na 30hPa nad severnim polom:



Zagrevanje se nastavlja i prema prognozama tako ce biti, u vecoj ili manjoj meri i kroz celu prvu dekadu februara. Sto se tice "odgovora" troposfere na stratosfersko zagrevanje u svakom slucaju ocekujem porast pritiska severnije od 60-e paralele. Modeli su vec poceli da crtaju jacanje anticiklona, i imaju neke "zanimljive" ideje za vreme kasnije u februaru.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #18 poslato: 30. Januar 2017. u 09:42 »
Novi dan, novi podaci o trenutnom stanju u stratosferi.

Brzina mlazne struje u stratosferi iznosi 14.9 m/s, a primecen je znacajan porast u temperaturi na 10hPa.
Ali za pocetak, da vidimo koliko se to zagrevanje prenosi na nesto nize slojeve stratosfere.

Temperatura nad severnim polom na 30hPa.



A sada, pogledajte samo koliko je temperatura porasla na 10hPa.



Sto se tice obrtanja smera zonalne struje na 10hPa, GFS je gotovo siguran da se to nece dogoditi ali da ce mlazna struja biti skoro u potpunosti zaustavljena.

Prvo da pogledamo GFS ensemble kako izgledaju:



GFS "vidi" 02. februar kao dan kada bi mlazna struja bila najvise usporena, pa bi brzina strujanja na 10hPa iznosila 2 m/s.



Sa druge strane EC je mnogo blizi samom obrtanju zonalne struje na 10hPa.



Kod EC-a je "kljucan" dan 01. februar za kada prognozira brzinu zonalne struje od samo 0.01 m/s.



Videcemo koji model ce biti u pravu, a za sada ne mozemo nikako da kazemo sa sigurnoscu da li de doci do promene smera zonalne struje na kratko na 10hPa ili nece.

Takodje, ako pogledamo stanje u nizim slojevima stratosfere za kraj prognoziranog perioda videcemo da postoje indikacije cepanja polarnog vorteksa, i potencijalno jacanje wave 2 altivnosti. Nastavljamo da pratimo.

 
« Poslednja izmena: 30. Januar 2017. u 10:55 Mile94 »

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #19 poslato: 30. Januar 2017. u 16:21 »
Evo kako izgleda polarni vorteks na 10hPa, na kraju GFS-ovog prognoziranog perioda. Potpuno podeljen na dva dela. Zanimljivo.



A evo kako izgleda trenutna prognoza geopotencijala na 500hPa za isti termin.



Zaista deluje zanimljivo, u svakom slucaju nam ostaje da pratimo i da vidimo kako ce se stvari odvijati na dalje. Misljenja sam da u drugoj polovini februara Evropa nece moci da se "provuce" bez nekog hladnijeg talasa. Koji delovi Evrope i u kojoj meri ce biti pogodjeni - za takve informacije moramo da se strpimo.