Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme u Valjevu (Mrak u sred bela dana) 25. 07. 2016.  (Pročitano 1200 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.156
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Nevreme u Valjevu (Mrak u sred bela dana) 25. 07. 2016.
« poslato: 26. Jul 2016. u 03:25 »
Ne znam šta da kažem za Estofex. Po mom mišljenju je više promašio nego što je pogodio kada je u pitanju Srbija. Prošle srede nije davao ni tanku žutu liniju za Srbiju, a kod mene se sručio samo takav pljusak bez grmljavine, ali za ceo 1lm2. I to iz krajnje lokalnog razvoja u severnoj struji. Mislim da je s' obzirom na nepogode ovaj dan morao u najblažoj varijanti da nas stavi u level 1 (mislim na čitavu teritoriju Srbije). Ja sam bio na samoj granici najzanimljivijih dešavanja koja je predvidjao estofex.


Radar samo u periodu od 15h do 16h je pokazao pravo ludilo u čitavom zapadnom delu Srbije, a sistem se do večernjih sati premestio čak do krajnjeg istoka Srbije i stigao do Bugarske i Rumunije.










Posle dugo vremena nisam spavao celu noć i ostao sam za kompom do 7h ujutru i spavao do 13h i više. Jutro je bilo toplo, sparno i već je bilo kumulusa. Sigurno je jutro bilo sunčano ili promenljivo oblačno, ali sam ubedjen da nije bilo vedro. Oko 13h me probudila grmljavina i to je bio razlog da se odmah dignem iz kreveta i bacim u akciju. :yawn: :D Naravno da pored onakvog radara koji je tek pokazivao početak konkretni predrazvoj oko valjevskih planina ispred sistema koji je dolazio iz Bosne, imao sam šta i da vidim.

Izmedju 13:30h i 14:00h grmljavina na jugu i jugozapadu.






Jača i iznad samog grada. Užasno je sparno. :ufff:


Sa zapada je prilazio snažan sistem. Ćale mi je javio da je u našem selu u Podrinju pored Bratunca pravi potop i provala oblaka uz jaka električna pražnjenja.






Počinje da pada mrak u sred bela dana. Zapad oko 15h.






Nebo luduje iznad moje kuće.


Sa zapada se još opasnije približava i podseća me na situaciju od 19-og juna, samo nije bio u pitanju superćelijski oblak, ali formacije su vrlo slične.














Kiša je počela još pre desetak minuta sa vrlo krupnim kapima uz oštru grmljavinu koja se pojačavala, ali glavnina nije još stigla. Počelo je opasno da seva i morao sam da odem u kuću.




Padala je izmedju 15:30h i 16:00h umerena do jaka kiša, a onda je sa jugozapada stigao onaj jači sistem i izmedju 16:00h i 16:30h doneo pravi potop uz sugradicu. Par puta je u neposrednoj blizini opalio grom. Potom je nasatavila umereno do jaka kiša da pada bar još dva-tri sata uz umereno jaku grmljavinu. Lepo je osvežilo posle silnih vrućina za vikend. Noć je prijatna za spavanje. Što je najvažnije, pala je dobra kiša, a po mojoj odokativnoj proceni je palo oko 20mm vodenog taloga. :laie: :)

Medjutim, ona silna kišetina i sugradica oko 16h su ostatak ove katastrofe iz Kosjerića koja je slična onoj od 19-og juna. Ovo je stvarno bila velika katastrofa. :oboze:
https://www.facebook.com/biljanaradoje.jakovljevic/videos/vb.100002617617028/998245673606010/?type=2&theater
« Poslednja izmena: 26. Jul 2016. u 03:37 Stefan Valjevo »