Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2016  (Pročitano 25828 puta)

Van mreže Srđan

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2.323
  • Starost: 23
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Septembar 2016
« poslato: 27. Avgust 2016. u 23:21 »
U nedelju (28.8.) i ponedeljak (29.8.) nakon vedrog, po kotlinama svezeg i mestimicno maglovitog jutra, tokom dana suncano i iznadprosecno toplo, u ponedeljak i veoma toplo. Vetar slab i umeren, istocni i jugoistocni. Najnize temperature od 10, a u ponedeljak od 12°С, pa do 19°С, najvise dnevne od 29°С do 32°С, u ponedeljak od 30°С do 33°С.

U utorak (30.8.) tokom veceg dela dana pretezno suncano i toplo. Oslabljeni hladni front u vidu uglavnom umerenog, ponegde pri prelasku fronta kratkotrajno i pojacanog, severnog i severozapadnog vetra, koji bi u utorak tokom dana presao preko nasih krajeva doneo bi posle podne i uvece umereno naoblacenje na severu i zapadu zemlje i tek retku pojavu kratkotrajne kise ili kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom u ovom delu zemlje. Zadrzava se toplo vreme se najvisom dnevnom temperaturom od 29°С do 33°С.

U sredu (31.8.), poslednjeg dana klimatoloskog leta, malo svezije, ali se zadrzava umereno toplo vreme. Na severu pretezno suncano i uglavnom suvo, u ostalim krajevima uz promenljivu oblacnost retka pojava kratkotrajne kise ili kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom, uglavnom na istoku i u planinskim krajevima. U vecem delu zemlje bice i duzih perioda suncanog vremena. Vetar uglavnom umeren, severni i severozapadni. Najvisa temperatura u vecini mesta malo ispod 30°С.

U cetvrtak (1.9.) na severu pretezno suncano i uglavnom suvo, u ostalim krajevima uz promenljivu oblacnost retka pojava kratkotrajne kise ili kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom, uglavnom na istoku i u brdsko-planinskim krajevima. U vecem delu zemlje bice i duzih perioda suncanog vremena. Vetar slab i umeren, severni i severoistocni. Najvisa dnevna temperatura od 26°С do 30°С.

U petak i za naredni vikend (2-4.9.) pretezno suncano i ponovo toplije, ali bez velikih vrucina - orijentaciono, sa temperaturom oko i malo iznad 30°С. Vetar u skretanju na jugoistocni.


Mozda bi ovo pre islo u ''Dugorocne prognoze'', ali nisam hteo da otvaram novu temu (Jesen 2016.) zbog jedne recenice:

Period stabilnog ili uglavnom stabilnog vremena se nastavlja do daljeg, tj. vece promene vremena i jaceg zahladjenja nema na vidiku.
« Poslednja izmena: 27. Avgust 2016. u 23:31 srdjan »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #1 poslato: 30. Avgust 2016. u 13:46 »
GFS već nekoliko izlaza za redom crta kraj meteo-monotonije tuda oko 5-6. septembra. Neka ciklonska aktivnost u tom periodu je gotovo izvesna, ostaje nam još samo da vidimo hoće li to proći sa padavinama i koliko. Poslednji izlaz daje potop.





padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #2 poslato: 30. Avgust 2016. u 22:18 »
Bas mi se ne svidja ovaj novi Ec za veceras otiso on u neku svoju stranu, ja gleda yr.no i da vidim neke padavine ono nista, za naredna dva dana postoji neka sansa... E a ovakvu situaciju ja do sad nisam video od kad sam na forumu, mislim na ove dve dole slike, dobro nije sad nesto veliko samo mi da kazem raspored zanimljiv..Verovatno drugi iskusniji i strucniji clanovi  jesu nesto slicno.... Ali kako je AC predvojio dva ciklona... I da kazem naravno da ovo nije konacno i da ce se menjati mnogo ali eto zanimljivo mi kad sam video  ;) Sve u svemu posle 5. nam sledi zanimljiviji period :)


« Poslednja izmena: 30. Avgust 2016. u 22:37 Bart »

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.004
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #3 poslato: 31. Avgust 2016. u 14:15 »
 ^^ Mislim da je to lep primer omega blokinga, sigurno si ga vidjao i ranije samo ne ovako lepo definisanog i drugacije postavljenog, buduci da su leti manji gradijenti pritiska nego zimi i u prolece, pa je to sada lepo uociljivo, pogotovo s ovako nesto dubljim ciklonima za letnji period.  :)

Cini se da su i EC i GFS u danasnjim izlazima pomerili spustanje doline istocnije, preko istnocnog Balkana ka Egejskom moru, samim tim su maltene presusili za Jadran kad se uporedi s prethodnim izlazima. Kod nas daju padavine u vecem delu zemlje izmedju 5. i 6. septembra kao sto kolega rece, dotle bez znacajnih promena u vecem delu zemlje.

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #4 poslato: 31. Avgust 2016. u 14:59 »
 ^^ Hvala skomi za objasnjenje i strucan naziv :)
Pre nego sto dodjemo do toga sutra moze biti isto zanimljivo :)



Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #5 poslato: 31. Avgust 2016. u 21:49 »
Kao što smo pominjali, neka promjena vremena je izvjesna 5-6. septembra. Ali modeli nisu sigurni oko oblika te promjene. Varijanta koja se jutros pojavljivala je brzopotezni hladni front koji bi donio padavine i zahlađenje većem dijelu zemlje. Druga varijanta je ciklogeneza u Sredozemlju i ciklon koji bi ostao previše južno da bi nama donio padavine. Naprotiv, ostali bismo u toplom sektoru ciklona i ne bi dobili ništa osim tople košave. Poslednji izlazi globalnih modela crtaju tako nešto. Ostaje nam da navijamo za ovu prvu varijantu.
A postoji i srednja varijanta, koju je GFS davao juče. To je ciklon koji bi bio malo sjevernije, dovoljno da i nas zakače padavine.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #6 poslato: 01. Septembar 2016. u 12:32 »
Jutros su se, u odnosu na te crtane scenarije prethodnih dana koje ste spominjali, prvo EC, a zatim sada i GFS okrenuli na, za nas "pravi" put.

U prevodu, visinski ciklon sa severa, severozapada upada u početku direktno u Jadran, tako da samim time daje padavine većem delu zemlje. Kasnije se već jasno formira primarni centar ciklona na moru i u prizemlju , ali zbog naglog jačanja grebena anticiklona severoistočno, to će najverovatnije kasnije pobeći prejužno da bi uticalo na naše krajeve.

Uglavnom, to je svakako znatno bolje nego scenario da sve ostane zapadno, niti bi dobili padavina, nit zahlađenja, samo dosadnu košavu.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srđan

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2.323
  • Starost: 23
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #7 poslato: 01. Septembar 2016. u 17:02 »
Srednjorocna prognoza vremena za Srbiju

U petak (2.9.) ujutru po kotlinama i visoravnima sveze, mestimicno i maglovito. Tokom dana pretezno suncano i toplo za ovo doba godine, samo se sredinom dana i posle podne u planinskim predelima ocekuje lokalni razvoj oblacnosti i tek retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u juznim, jugozapadnim i jugoistocnim predelima. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniza temperatura od 12°C do 18°C, najvisa dnevna od 27°C do 30°C.

U subotu (3.9.) ujutru po kotlinama i visoravnima sveze, mestimicno i maglovito. Tokom dana pretezno suncano i toplo, samo se posle podne u planinskim predelima na istoku i jugoistoku zemlje ocekuje lokalni razvoj oblacnosti i tek veoma retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, severni i severozapadni. Najniza temperatura od 12°C do 17°C, najvisa dnevna od 28°C do 31°C.

U nedelju (4.9.) pretezno suncano i jos malo toplije, uz slab, pretezno juzni i jugoistocni vetar. Najniza temperatura od 13°C do 18°C, najvisa dnevna od 29°C do 32°C.

I u ponedeljak (5.9.) toplo za ovo doba godine. Vec tokom prepodneva u zapadnoj trecini zemlje (na severu, zapadu i jugozapadu) ocekuje se postepeno naoblacenje, koje ce se do kraja dana prosiriti i na ostale predele, tako da ce sredinom dana severu, zapadu i jugozapadu, a kasnije posle podne i uvece i u centralnim i juznim krajevima mestimicno biti kise, pljuskova i grmljavine. Posle podne i uvece obilnije padavine se ocekuju u zapadnim i jugozapadnim krajevima, dok ce se na istoku i jugoistoku tokom celog dana zadrzati uglavnom suvo. U kosavskom podrucju duvace umeren i pojacan, na jugu Banata povremeno i jak, juzni i jugoistocni vetar. Najvisa dnevna temperatura od 27°C na severozapadu i zapadu do 33°C na jugoistoku zemlje.

U utorak (6.9.) u vecem delu zemlje pretezno oblacno i svezije, mestimicno sa kisom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Obilnije padavine se ocekuju u zapadnim i jugozapadnim, a potom i u delu centralnih predela. Padavina u znatno manjoj kolicini bice i na severu i severoistoku, uglavnom u prvom delu dana, dok ce se na istoku i jugoistoku i dalje zadrzati uglavnom suvo, uz vise suncanih sati. U kosavskom podrucju ce duvati umeren i pojacan, juzni i jugoistocni vetar. Najvisa dnevna temperatura od 24°C do 28°C.


Dugorocna prognoza vremena za Srbiju - za jos pet dana (ukratko)

U sredu oblacno i jos svezije vreme, mestimicno sa kisom i kratkotrajnim pljusovima u celoj zemlji. Ponegde se ocekuju i obilnije padavine, osim na krajnjem severu - gde ce tokom veceg dela dana biti suvo i sa kracim suncanim periodima. Vetar uglavnom umeren, istocni i severoistocni. Najvisa dnevna temperatura od 20°C, pa do 26°C, koliko se ocekuje na krajnjem severu.
U sledeci cetvrtak do kraja dana se ocekuje postepen prestanak padavina i delimicno razvedravanje sa severozapada.
Od petka pretezno suncano i postepeno toplije.


* Napomena: Prognozu bi trebalo uzimati sa rezervom, u ovom slucaju narocito od ponedeljka. Modeli jos uvek nisu slozni oko predstojece promene vremena, kao sto su pre mene mnogi clanovi prokomentarisali.

Van mreže mareeram

  • ****
  • Poruke: 5.291
  • Lokacija: Beograd
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #8 poslato: 01. Septembar 2016. u 18:25 »
Bogami po EC, predelima u centralnoj Bosni se ne pise dobro sa padavinama, narocito 05-06.09. :ufff:
A ko zna mozda se to pomeri i malo istocnije kako se priblizava pa bude belaja i u delovima Srbije.. :ufff:

Van mreže roki

  • ***
  • Poruke: 4.096
  • Starost: 32
  • Lokacija: Sarajevo
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #9 poslato: 01. Septembar 2016. u 23:49 »
Zasada kako stoje stvari moglo bi biti problema sa poplavama..Prognoza yr.no za Sarajevo slijedce sedmice..Jos dosta vremena ima do ovog perioda..I skoro su bile crtane ovako velike kolicine pa je onda odjednom sve isparilo i bilo je lijepo vrijeme..


Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #10 poslato: 02. Septembar 2016. u 01:33 »
Najsigurniji je potop na Jadranu i u krajevima uz njega. Sasvim je sigurno da visinski ciklon upada na sever Jadrana, zatim se razjačava i formira svoj  jasno definisan centar i u prizemlju, da bi se u danima nakon toga postepeno popunjavao i kretao lagano prema jugu.

Nama zapravo sve zavisi od toga kojom brzinom će se greben anticiklona severno i severoistočno širiti ka našim krajevima.Zato i dalje i variramo od suvoće do potopa. Najbolja bi bila neka sredina.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #11 poslato: 02. Septembar 2016. u 12:47 »
Uf bas se nameracilo na rokija...Izgleda da i kod nas bice dobre kise, cini mi se da se modeli bas usaglasili ali jos ima vremena za promene...Malo sam uzeo duzi period  nego sto trebalo ali dobro u sustini dobra kisa  je po gfs-u izvesna ali da sacekamo jos koji izlaz :)
Ako sam dobro skontao po gfs-u prvo je visinski pa onda normalan ciklon pa onda ponovo postaje visinski i ostaje  jos neki dan...
« Poslednja izmena: 02. Septembar 2016. u 13:06 Bart »


Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #12 poslato: 02. Septembar 2016. u 14:04 »
Upravo tako Bart.

Ma, nikako da se skroz dogovore modeli oko nekih stvari. GFS je mnogo  "agresivniji" u početku promene (ponedeljak popodne), više hladnoće procuri ka nama. Uostalom, GFS daje hladni front u prizemlju u skoro čitavoj zemlji. Kod EC-a toga nema, front u prizemlju zapne negde na severu Šumadije, dok u utorak imamo jaku košavu (čega po GFS-u nema).

Ima uslova za nestabilnosti u ponedeljak popodne, pre svega na jugozapadu zemlje.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #13 poslato: 02. Septembar 2016. u 15:27 »
Moram da dodam i ovo da mi se najvise svidja, bar tako sada izgleda, da ce  biti u juznoj, a vise vremena jugoistocnoj struji(ponedeljak JZ)...Nego kao sto rekoh bice jos promena...Podseca malo ovaj ciklon na onaj sredinom jula...
« Poslednja izmena: 02. Septembar 2016. u 15:48 Bart »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #14 poslato: 03. Septembar 2016. u 14:03 »
Jutros su svi modeli najbliži varijanti da hladni front u ponedjeljak donese lijepe padavine cijeloj zemlji (10mm i više), a onda narednih dana uglavnom slabe i povremene padavine. Jedna dobra kiša bi mi super došla sad. :) Za nestabilnosti gotovo da ni nema šanse, sve padavine što su daju su iz slojaste oblačnosti. Tako to i biva kod ovakvih frontova, kad hladni vazduh u prizemlju porani u odnosu na više slojeve.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #15 poslato: 03. Septembar 2016. u 22:12 »
Lepo to i dalje izgleda iako nema nestabilnosti bar do cetvrtka izgleda kao lepa kisa iako ovi italijani cini mi se malo preteruju, doduse pomalo skripi na istoku i jugoistoku ali valjda i tu bude ok...Zanimljiva sinopticka situacija u sledecih 10 dana,  posle srede moze da bude jos kise ali i ne mora... Ovaj ciklon u Rusiji se zadrzava danima a skoro da ne slabi...Temperature i vise nego prijatne sledecih 10 dana e jutra verovatno hladnjikava ali sta je tu je :)
« Poslednja izmena: 03. Septembar 2016. u 23:04 Bart »

Van mreže roki

  • ***
  • Poruke: 4.096
  • Starost: 32
  • Lokacija: Sarajevo
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #16 poslato: 04. Septembar 2016. u 09:00 »
Opet su modeli umanjilli kolicine kako se period priblizio..

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #17 poslato: 04. Septembar 2016. u 12:54 »
^^ Za Bosnu umanjili, za Srbiju povećali, i to bi bila lijepa i ravnomjerna raspodjela po poslednjem GFS-u:



Konkretno za Beograd GFS i WRF-NMM daju nekih 10-ak mm, dok je EC prilično izdašniji sa nekih 25mm. Nadam se dvocifrenoj količini, koliko god.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #18 poslato: 04. Septembar 2016. u 16:40 »
Na kraju će u najvećem delu zemlje biti baš neka sredina, dakle sasvim pristojna kiša, što je i najbolje. :tu: Jedino šteta za nestabilnosti, ali eto, kao što reče kolega Milosh prosto hladnoća probija prerano u prizemnom sloju i samim time sputava bilo kakvu konkretniju konvekciju. Ne treba ni trošiti reči koliko je taj hladan front ubrzan, već ujutru je na severu zemlje, dok bi do večernjih sati stigao i do juga i istoka. Samim time, veoma toplo će jedino biti u tim krajevima.
Najmanje padavina dobiće sever i istok zemlje, dok bi eventualnih problema sa prevelikim padavinama jedino bilo na jugu zemlje, tj. u delovima KiM. Ovde u svom kraju očekujem oko 30mm sutra i prekosutra.

Evo još jedne karte ukupnih padavina naredna 2 dana:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.076
  • Starost: 28
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Septembar 2016
« Odgovor #19 poslato: 04. Septembar 2016. u 19:28 »
И ја сутра овде очекујем нешто слично као Кими, значи око 30 mm, мада могуће и нешто више с обзиром да сам релативно близу границе најјачих падавина нешто западније.
« Poslednja izmena: 04. Septembar 2016. u 19:32 Milosh »