Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.  (Pročitano 12291 puta)

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.006
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« poslato: 22. Jul 2021. u 12:26 »
U dogovoru s Milošem, rešili smo da napravimo reportažu za ovaj neobičan ciklon, ne samo za jul mesec, nego i generalno kada se uzme prosek padavina na nivou zemlje za period uticaja ciklona. Ja ću započeti, a Lošmi će dopuniti i korigovati u slučaju da sam nešto zabrljao.  :D Nadam se da ćete moći da se priključite reportaži, bilo po pitanju analize-materijala u vezi ciklona, opisa-izveštaja iz svog kraja, ili materijala-linkova iz drugih izvora, da imamo što više prikupljeno na jednom mestu.

Jul nas je poslednjih godina navikao na duže stabilne i tople epizode - s avgustom pod ruku pravi letnji mesec. Slično je bilo i ove godine, prva polovina meseca je donela nastavak vrućeg i suvljeg perioda koji je započeo još polovinom juna, a onda je počelo da se pojavljuje nešto zanimljivo na prognostičkim kartama. Za razliku od prethodnih pokušaja, modeli su davali odsecanje doline sa Atlantika istočnije, nad kopnom Evrope. Naravno, bilo je tu mnogo varijacija, gde će taj odsečeni ciklon pozicionirati, da li će se održati duže ili će ga greben potisnuti-popuniti... Onda kako se termin približavao, ustalio se scenario sa stacioniranjem ciklona negde u okolini Jadrana, samim tim su i padavinske karte bile sve življe za naš region. Ciklon je prethodno doneo velike probleme delovima zapadne i centralne Evrope. Evo kako je izgledao proces odsecanja doline i putanje odsečenog ciklona:


Izvor: https://weather.us/model-charts/standard/europe/geopotential-height-500hpa/20210722-1000z.html

Naša zemlja se nalazila u toplom i vlažnom sektoru ciklona, na granici svežije mase sa zapada Balkana i tople mase sa istoka Balkana, uz prilično dinamike u profilu. Samim tim, konvekcija je bujala širom zemlje, mahom u najtoplijem delu dana, da bi se ka večeri i noći stapala u kišne mase. U pitanju je bio visinski ciklon, pa nije bilo karakterističnih frontova koji inače prate vantropske ciklone, samim tim izvor padavina su bili nestabilnost atmosfere i podrška sinoptike za podizanje vazduha, da se ta nestabilnost "oslobodi". Strujanje vazduha oko centra ciklona je u smeru suprotnom od kazaljke na satu, zato je kod nas preovladalo jugoistočno strujanje.

Prvih padavina je bilo već između srede i četvrtka, uglavnom u Bačkoj i Sremu. Prva serija koja je zahvatila šire područje zemlje je bila između četvrtka i petka. U toj seriji je bilo lokalnih nepogoda, a u Batajnici (aerodrom) potop od 128mm.

Radarska animacija:


Električna pražnjenja za 24h:

https://www.blitzortung.org/en/archive_data.php

Druga serija je bila između petka i subote, koja je donela padavine gotovo čitavoj zemlji, impresivna popunjenost radara za jul. Tom prilikom je u Joševi (Loznica) palo 125mm.





Treća serija između subote i nedelje. Tom prilikom je na radaraskom centru u Petrovcu palo 124mm.





Četvrta serija između nedelje i ponedeljka:





Peta serija između ponedeljka i utorka:





Poslednja serija padavina u utorak se uglavnom držala predela južno od Save i Dunava u vidu lokalnih, ali ponegde jakih pljuskova.

Impresivne sume padavina, jedan od najkišnijih ciklona bez sumnje, dobar deo zemlje je dobio prosečnu i duplo više od prosečne sume padavina za jul, a ponegde je palo i 3-4 prosečne sume za svega par dana, recimo Paraćin 194mm i Batajnica 265mm.

Suma padavina po danima:



Sortiranje na osnovu ukupne sume padavina:



U nastavku ću okačiti kako je ovaj ciklon prošao u Borči.
« Poslednja izmena: 22. Jul 2021. u 13:02 skomimaster »

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.006
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #1 poslato: 22. Jul 2021. u 13:25 »
Prvog dana aktivacije - u sredu je ostalo suvo u Borči, zapadno su se videli razvoji koji su se kretali ka Bačkoj. U četvrtak uveče se zakuvalo u čitavom krugu, pravi lajt sou, povremeno su kretale kapi kiše ali nije bilo merljivih padavina. Kroz čitavu noć se nastavilo sevanje sa zapada. U petak konačno prve padavine od ovog ciklona, svega 4.4mm, ničeg fotogeničnog-zanimljivog nije bilo.

Subota je donela prve konkretne padavine i zanimljivosti na nebu, palo je 14.9mm. Najpre talasaste strukture oblaka poslepodne:





Zatim i zanimljiva vodeća formacija iz pravca grada:







A uveče je stigla i tura s jugoistoka:











Nedelja je donela najveću količinu padavina, 29.1mm. Najpre se poslepodne od Likija spustila linija kumulusa u razvoju, usledio je dobar pljusak i malo grada veličine graška.



A onda je stigla još jedna pošiljka iz Paraćina  :grin: ali su nažalost formacije gubile formu na putu ka severu.

















U ponedeljak su me obišli stacionarni pljuskovi, od natapače se skupilo 6.5mm, dok je već 1-2km severnije bilo dobre kiše, kod Pauna oko ~18mm. U utorak je bilo valjanih kumulusa, ali samo u jednom navratu krupne kapi kiše, bez merljivih padavina.

Ukupno 54.9mm kod mene - sve je mirno prošlo, bez potopa i štetnog grada-vetra. Vračar i moja lokacija su dobili najmanje padavina od mernih mesta na teritoriji Beograda, ali su i dalje u pitanju značajne padavine nakon vrlo toplog i sušnog perioda.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #2 poslato: 22. Jul 2021. u 14:06 »
Konačno reportaža na forumu, i to kakva!  :tu:
Uživao sam čitajući oba dela. Super je što imaš sačuvane sve radarske animacije i što su ostale za arhivu.

Dopuniću reportažu kasnije večeras ili sutra, ali nema tu još puno da se doda, a da nisi već napisao, osim toga kako je u mom kraju išao razvoj dešavanja.  :)


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.006
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #3 poslato: 22. Jul 2021. u 14:19 »
Hvala mnogo druže, jedva čekam i tvoj izveštaj!  :thumbup:

Hvala komši Likiju za fotke iz Crepaje.  :thumbup: Ako stigneš možeš i napisati kako se odvila situacija kod tebe.  Fotke koje je napravio u nedelju:













Hehe, stižu padavine južnom prugom po rečima Likija  :thumbup:



Fotke koje je napravio u ponedeljak:







Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.472
  • Lokacija: Niš
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #4 poslato: 22. Jul 2021. u 14:39 »
Sjajna reportaza i uvod Skomi naravno i fotke... Ja nemam fotke za Nis ali ubacicu dva video snimka sa yt...
Ovaj ciklon ce se u Nisu pamtiti po najkrupnijem gradu u poslednjih 20, 30 godina najmanje i padao je u cetvrtak 15. jula...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=iBYfVvpnpQQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=iBYfVvpnpQQ</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CIuoCdLo5IU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CIuoCdLo5IU</a>
« Poslednja izmena: 22. Jul 2021. u 15:22 Bart »

Van mreže Liki

  • ***
  • Poruke: 2.925
  • Starost: 32
  • Lokacija: Crepaja
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #5 poslato: 22. Jul 2021. u 16:08 »
Svaka čast na fotkama i Škomiju što je okačio i moje fotke.Nije bilo puno toga da se uslika kod mene.Najuzbudljivije je bilo u četvrtak uveče kada je atmosfera eksplodirala, puno munja i grmljavine u okolini, ali je bilo veče i nisam mogao da slikam.Narednih dana se nastavilo sa zaobilaženjem sela ili ono što je stizalo je bilo u slabljenju pa nije bilo fotogeničnih oblaka, ili su nicali razvoji ispod visoke oblačnosti i nastavljali svoj put ka zapadu i severu bez nekih formacija za slikanje, dok grmljavine nije manjkalo.Tek nedelja donosi ove fotke i to ovog oblaka u nastajanju koji sam ispratio od samog početka, a koji se kasnije i stopio u kišnu masu sa jugoistoka, šelf nije upao u kadar sa prugom bio je malo više desno i polako se raspadao.Ta nedelja je ovde donela najviše kiše, i sve ukupno ovde oko 40mm od ciklona, vrlo skromno, ali je moglo i gore Ponedeljak sam slikao razvoje na istoku i na zadnjoj slici razvoje oko Bg-a i Pančeva, pre nego što su se formirali CB, i doneli lepu kišu kolegama ovde tek par kapi.Eto i neko malo pojašnjenje i hvala Škomiju za celu reportažu :tu:

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 4.000
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #6 poslato: 22. Jul 2021. u 16:19 »
Svaka čast kolegama i posebno Skomiju, uživanje je bilo čitati ovo. Tu bukvalno nema šta da se doda  :grin:
Tek poslednja dva dana sam bio u svom kraju pa samim tim nemam ni slika nekih  da dodam  :)

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.474
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #7 poslato: 23. Jul 2021. u 20:06 »
Odlična reportaža, svaka čast!

2 moje od 15.7.




Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.609
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #8 poslato: 23. Jul 2021. u 20:45 »
Odlično propraćeno kolege. Evo i iz mog ugla:

Paraćinu je već prvog dana delovanja posle vrelog dana u kasnim popodnevnim satima doneo nevolje sa jakom kišom i krupnim gradom u podjuhorskim selima. U Trešnjevici je tog popodneva zabeleženo najviše padavina 20.1mm.

Zanimljiv radarski snimak. Naime, malo čudna situacija. Dva oblaka u različitim strujanjima su se susrela baš kod mene. To se lepo vidi na prvom radarskom snimku u reportaži.









U petak se atmosfera aktivirala već oko podneva. Pljuskovi i konstanta jaka, grmljavina trajala je punih osam sati. Jaki pljuskovi su prvo zahvatili istočni deo opštine, da bi se nestabilnost popodne proširila i na sam grad. Tog dana stanica u Stubici zabeležila je čak 86.7mm kiše.

I subotnje popodne nije moglo da prođe bez padavina. Kasno popodne je protutnjala oluja koja je ponovo sa sobom donela grad, doduše ovog puta znatno sitnijeg nego u četvrtak. Najviše padavina u subotu zabeležila je stanica u Paraćinu 66.6mm.





Nedelja je bila najstabilniji dan u ovom periodu, a glavni krivac za to je nešto jači jugoistočni vetar u popodnevnim satima. Pa je oblačnost koja je dolazila sa jugoistoka najviše padavina donela upravu jugoistočnim predelima opštine, kada je u Krežbincu zabeleženo 12.6mm.

Ponedeljak je opet doneo obilne padavine i to najviše Donjoj Mutnici 39.0mm.

 Poslednjeg dana delvanja ciklona smo iz toplog sektora prešli u hladniji. To ste mogli da primetite tako što su kišni oblaci dolazili sa severa. I ovaj dan nije mogao da prođe bez obilnih padavina, ali ovog puta bez grmljavine. U seriji pljuskova koji su se ređali kao na traci, ponovo je grad pokupio najviše padavina, 30.3mm. Do stabilizacije vremena je došlo u kasnim popodnevnim satima, kada je konačno granulo sunce.

Pljusak u utorak sredinim dana.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7coqn3DtlCU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7coqn3DtlCU</a>

Ukupna količina padavina od 15-20. jula:
Paraćin - 193.9mm
Karađorđevo brdo - 192.8mm
Gloždak - 190mm
Trešnjevica 177.6mm
Krežbinac - 151.3mm
Stubica - 146.6mm
Drenovac - 144.3mm
Ćuprija - 141mm
Varvarin 135.5mm
Donja Mutnica 128.2mm
Da napomenem još i da je prosek padavina za jul oko 60mm. I da je u ovih sest dana palo kiše koliko prosečno padne za tri meseca. Interesantno je bilo strujanje u prizemlju. Vetar je uglavnom bio severozapadni, sve do popodnevnog aktiviranja kada je okretao na južne smerove.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #9 poslato: 24. Jul 2021. u 11:56 »
Bravo na dopunama kolege. Konačno imamo jednu reportažu koja je adekvatno ispraćena komentarima i dopunama. A ovaj ciklon je to definitivno zalsužio s obzirom da je doneo skoro celih nedelju dana veoma zanimljivog vremena u sred sredine jednog ekstremno toplog i ekstremno sušnog leta.

Pa evo kako je sve o izgledalo iz mog ugla. Čak je i u uvodnoj turi u sredu 15. jula imalo šta da se uslika. Nakon ekstremne vreline tokom dana i Tmax od 38.7°C nisam ni pomišljao da bi moglo biti kakve konvekcije u blizini, pogotovo što smo imali košavsko strujanje u prizemlju. Ipak, kasno popodne/predveče krenuli su razvoji kumulusa visokih baza ka zapadu:



Kad je već prerastao u Cb, igra oblaka i sunca je napravila zanimljiv simbol na nebu ~





Jedna ćelija se bila uputila i ka ovamo, ali po uzlaznoj struji i visokoj bazi se videlo da nema šanse da izdrži do ovamo:



Na kraju je zabeležena udaljena grmljavina, ali kiše nije bilo. Kasnije uveče još par pokušaja razvoja. Ovakvi oblaci su tipični u veoma toplim, ali nedovoljno vlažnim vazušnim masama kada su uzlazna strujanja jaka i oblačnost brzo dostigne vertikalni razvoj, ali se zbog uvlačenja okolnog suvljeg vazduha brzo uguši uzlazna struja, a padavine iz silazne struje isparavaju. Tada imamo ovakve oblačke koji izgledaju kao Cb-jevi a gotovo da ni ne daju padavine:



Naredna dva dana (četvrtak i petak) su bila jako loša za Beograd. Očekivanja su bila velika (pogotovo za petak), a mašilo je sve što je moglo da omaši. U četvrtak su jaki razvoji prvo prolazili istočnije, a zatim zapadnije kao na traci u toku cele noći sve do jutarnjih sati. Nekih 8 sati je grmelo bez prestanka u noći između četvrtka i petka, a da pritom nije pala ni kap kiše.
Petak je tek bio posebna priča, obilazilo je sa svih mogućih strana i na kraju je uspelo da se sakupi svega 3mm natapače. Centar je dobio jedan pljusak sredinom dana, pa je tamo zabeleženo 6mm.

Već počinje bojazan da nećemo dobiti ništa od ovog ciklona, iako sam u utorak u prognozama bio mnogo realniji:

Ono oko čega su se sada modeli složili je i stabilizacija od naredne srede. Što bi značilo da ćemo pod uticajem ovog ciklona biti punih 6 dana, od četvrtka do utorka. Par izolovanih Cb-jeva je moguće čak i sutra uveče (sreda), tako da se može to zaokružiti i na nedelju dana veoma nestabilnog vremena. Kao i uvek kad čekamo padavine posle dužeg sušnog perioda, znamo koliko često nešto "iskrsne", propusti se "šansa", naročito u ovim sušnijim delovima zemlje. Zato je prednost kod ovakvog skoro pa stacionarnog ciklona što će biti šansi i šansi u talasima. Pa sve i da se negde devet šansi propusti, u desetoj će biti pljusak ili barem tura natapače.

Naredna 3 dana su konačno iskoristila ukazane šanse i došlo je do dugo čekanog preokreta.
Nije ni subota 17. jul tako sjajno počela. Već sredinom dana je jedna tura pljuskova prošla samo malo južnije. Moj kraj je uspelo da zakači sa ~3mm, dok severnije ka centru nije ni bilo padavina.
Kasnije popodne i predveče se pojavljuju talasne forme uzlazne struje koje je Škomi već opisao:





Da ne kačim ponovo radare, možete u Škomijevoj poruci videti animaciju kako je izgledala ta prva tura. Kišna zavesa je sve bliže i prvi konkretniji pljusak od ovog ciklona zahvata moj kraj, za kratko vreme je palo 4-5mm:



Videlo se da to nije sve, i da ono glavno tek dolazi od jugoistoka. Nakratko sam istrčao ispred zgrade da uhvatim pogled ka jugoistoku iako se već bilo smrklo. Nazirala se formacija i dosta često je sevalo:





Ovoga puta je bilo prilično jakih udara južnog i jugoistočnog vetra. Usledio je dugotrajan umeren, tek povremeno jak pljusak uz povremenu grmljavinu. Ova tura je u većem delu grada donela celih 10mm. Oblak je bio prostran, pa je i količina padavina bila ravnomerno raspoređena.
Ukazala se prilika za prvi munjolov posle dugo vremena kod mene.







U toku noći se skupilo još lepih 8mm natapače iz dve ture, tako da je ukupna količina padavina iznosila ~24mm kod mene (klimatološka stanica Košutnjak 23.7mm). Centar je zaobišla ona uvodna tura, pa je zabeleženo 18.3mm.

Pomislih, nije loše, ali od ovog ciklona se ipak očekivalo više. Nedelja 18. jul je bila ubedljivo najzanimljiviji dan u Beogradu od ovog ciklona. Bilo je dosta sunca tokom dana, pa je i temperatura otišla više nego prethodnih dana. Sondaža je potvrdila veoma nestabilnu atmosferu:



Prvi razvoji kreću popodne kao na traci jugozapadno od Beograda, a zbog položaja sunca nisam imao najbolji pogled na njih:





Kasnije popodne oko 17h primećujem na satelitskom snimku brz razvoj kumulusa istočnije od Beograda. Odlazim do lokacije sa boljim pogledom ka istoku i imam šta da vidim.





Brzo su bujali i već se videla kišna zavesa iz baze:









Oblačnost se širila ka jugoistoku i već tada je bilo jasno da su jako male šanse da se raspadne ili zaobiđe:





Pokušaj panorame:



Kada se pojavila duga, delovalo je da sistem polako gubi na snazi..





...ali onda se otvorila gusta kišna zavesa jugoistočno od mene koja se približavala velikom brzinom:









Jedva sam stigao do kuće pre pljuska, a onda je usledio najjači pljusak ovog leta kod mene. Bilo je nakratko i par relativno krupnih zrna grada, ali to je trajalo svega 10-ak sekundi. Za kratko vreme, odnosno nekih 15-20 minuta je kod mene uspelo da padne celih 14mm po AMS. GIF-ovi možda mogu donekle da dočaraju intenzitet:







I tada je bilo jasno da to nije sve za taj dan. Sa jugoistoka se primicao prostrani sistem. Očekivano je gubio na snazi ka Beogradu, jer su raniji razvoji već bili "istrošili" kapacitete donekle. Bilo je sigurno da će biti barem lepih formacija.
Škomi je imao bolji pogled na taj sistem, ja ću okačiti par fotki čisto da ostane zabeleženo:









Oblačnost je prilično izgubila na snazi pred Beogradom (lepo se vidi na Škomijevoj animaciji), ali se sistem razlio i usporio, tako da smo dobili neočekivano dugotrajne padavine na granici umerenog pljuska i jake kiše, uz povremenu relativno retku grmljavinu. Za nešto duže od 2h je na širem području grada palo 15-20mm, tako da je kod mene ukupna količina padavina prebacila 30mm (klimatološka stanica Košutnjak 28.2mm, Vračar 25.8mm).

Ponedeljak 19. jul je prema pojedinim modelima obećavao i najviše padavina na širem području, ali zbog dužeg zadržavanja stratusa i lošijim i termičkim i dinamičkim parametrima, videlo se da su male šanse za tako nešto. Ipak, Beograd je i treći dan za redom imao zanimljivo popodne i veče. Južni i zapadni delovi grada su dobili jake pljuskove sa grmjavinom. Nije tu bilo ništa intresantno da se uslika zbog niskih baza i slabe dinamike, samo guste kišne zavese na sve strane. Ono što je taj dan kod mene obeležilo je veoma jaka grmljavina, tri puta je sevnulo i zagrmelo gotovo u istoj sekundi. Na kraju 19mm za nekih sat i po vremena, klimatološka stanica Košutnjak je uhvatila 23.7mm, centar grada su na neobičan način zaobišli jači pljuskovi pa je tamo zabeleženo svega 5.6mm.

U utorak 19. jula je bilo još nestabinosti, ali su pljuskovi uglavnom prolazili južnije. Kod mene je kraći pljusak doneo 1mm, tek toliko da se ispiše ovaj ciklon. Na kraju za 4-5 dana sjajnih 80-ak mm u ovom delu Beograda, zlata vrednih u sred ove suše i vreline. S obzirom da podaci sa moje AMS više mogu da posluže orijentaciono, evo zvaničnih podataka sa klimatološke stanice Košutnjak od petka do utorka:
2.9+23.7+28.2+23.7+0.5=79.0mm

Sve u svemu, ciklon za pamćenje!  :tu:


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.006
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Neobičan julski ciklon, 15. - 20. jul 2021.
« Odgovor #10 poslato: 24. Jul 2021. u 12:10 »
Hvala mnogo kolege, sjajne dopune reportaže!  :worthy:

Evo šta su modeli predlagali u poslednjim izlazima pred početak uticaja ciklona - 00z i 12z izlaz u četvrtak (15.07.), padavine za narednih 144h - 132h. Manje-više količina padavina, više raspored i oblasti maksimuma i minimuma, s obzirom da je konvekcija bila glavni faktor. EC i ICON su davali maksimum oko Loznice i neki generalni pad sume od zapada ka istoku, dok je GFS minimum oko Beograda i južne polovine Banata - rekao bih da ni jedno ni drugo nije bio slučaj.

EC

Izvor: https://kachelmannwetter.com/de/modellkarten/euro/serbien/akkumulierter-niederschlag.html

GFS

Izvor: https://kachelmannwetter.com/de/modellkarten/standard/serbien/akkumulierter-niederschlag/20210724-1000z.html

ICON (nije hvatao ceo utorak i nema ga na istom sajtu kao GFS i EC  u arhivi do tog datuma)

Izvor: https://www.meteociel.fr/modeles/icon-eu.php?archive=0&ech=3&mode=25&map=530