Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2017  (Pročitano 102061 puta)


Van mreže Zika

  • ***
  • Poruke: 4.396
  • Starost: 28
  • Lokacija: Melenci - Zrenjanin
  • student meteorologije u Novom Sadu
Odg: Januar 2017
« Odgovor #581 poslato: 15. Januar 2017. u 23:51 »
Za Melence i Zrenjanin GFS ne daje više od 2-3mm. Biće dosta i to ako se ostvari...  :confused:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Januar 2017
« Odgovor #583 poslato: 15. Januar 2017. u 23:54 »
Ponekad mi yr.no i nije baš jasan.  :confused:
Zamolio bih Profiamatera da i on okači svoju prognozu za Bg  :)

Ja sam par puta pisao nešto u vezi "nesrećne" interpolacije na tom toliko puta spominjanom sajtu (razumem da se često koristi jer verovatno ima vrlo malo sajtova na kojima se besplatno nudi uvid u padavine koje "daje" ECMWF).

Što se tiče mog pisanja u temi "Prognoze" ja sam svoj stav jasno naveo juče:

Možda neki koji ovaj forum nekada vole da omalovažavaju, imaju "uporište" u nekim komentarima koji su ipak ispod nivoa ozbiljnog komentarisanja (mislim na komentare koji nisu u Meteo-chatu nego u temi "Prognoze", dakle ozbiljnoj temi za analizu situacije do 7 dana unapred).
Ima dosta članova koji se trude da napišu kvalitetan komentar a onda uleti neko (po ko zna koji put u kratkom periodu) i piše neke "pošalice" ili "duhovite" komentare u temi "Prognoze" (i to taman kada je naišao period od bar 3-4 dana bez upotrebe termina "kriminalan" za neki numerički model koji npr. ne "daje" sneg).
OK, nije ovo moj forum niti sam ovde moderator/admin ...
Čestitke svima onima koji će nastaviti da ulažu svoje vreme i znanje da ovde kvalitetno pišu (a takvih zaista ima i sa uživanjem čitam njihove analize/najave), ja se time više neću baviti (bar što se tiče prognoza).

Osim toga, mala napomena (kada sam već uleteo u temu za koju sam rekao da neću da pišem -ovo večeras činim zbog molbe mog poznanika Kimija kao i par članova koji su poslali poruke u kojima ljubazno pitaju za neki podatak iz MOS-MIXa):
gledajući numeričke modela 20 godina (neki od sadašnjih nisu postojali ili su se drugačije zvali) zaključio sam da nema nikakvih "garancija" da će nov "izlaz" modela biti bolji od izlaza od pre 2-4 dana. Tokom niza takmičenja u Evropi ovaj princip se pokazao kao odličan -ne treba zanemariti "stare" izlaze a naročito "miks" starih izlaza nekih modela (npr. miks GFS+ECMWF+GDPS od pre npr. 3 ili čak 4 dana)...

Pre 4 dana (nije kratak period kada je u pitanju nejasna sinoptička situacija) sam napisao:

... a početak (i/ili sredina) naredne sedmice verovatno donosi vreme koje "zimska deca" i snegoljupci vole: povremeni sneg bez prevelike hladnoće... Ima vremena do tada da se situacija još promeni, ni za petak nismo sigurno koliko će padavina biti.

Deluje da su modeli tada bili "složniji" za nastupajući period nego sada kada se termin veoma približio... Moguće je da su tada bili u pravu... a sada neki modeli daju sasvim suvo u danima kada neki drugi modeli vide padavine... Prema starom MOS-MIXu povremen sneg je u Beogradu moguć u sva 4 naredna dana (prvo u pon. kasnije popodne/uveče) ali i u utorak, sredu i četvrtak. Količina padavina u ovim danima nije velika i nije ravnomerno raspoređena ali ukupno to nikako nije zanemarljiva količina i dobrodošla je (bar za nas koji volimo sneg)  ;)
Toliko od mene u temi "Prognoze" -u narednom dužem periodu neću da pišem u ovoj temi (molim članove za razumevanje) a ovde ima dovoljno kvalitetnih članova koji pišu odlične analize i nadam se da neki neodgovorni pojedinci neće svojim površnim i neozbiljnim rečenicama da kvare opšti utisak u ovoj bitnoj temi.

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.078
  • Starost: 28
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Januar 2017
« Odgovor #584 poslato: 16. Januar 2017. u 00:14 »
Хвала људи на линку, гледајући га да се наслутити оно што се види на картама, да ће негде около бити падавинска рупа, а разлог би волео да знам јер ће овог пута ветар изостати, Чачак делује сасвим ок са падавинама, док су критични по метеограму Краљево и Крагујевац.

Ево и од мене мало "грубљи" метеограм, да не бих качио за Чачак, јер ће по свему судећи бити разлике у снежном покривачу на релативно малој површини.

Падавине закључно са четвртком, по њему сам на граници јачих падавина:


mirec88

  • Gost
Odg: Januar 2017
« Odgovor #585 poslato: 16. Januar 2017. u 08:05 »
Za cacak kako da vidim? na koju opciju da kliknem kada udjem na ovaj link, da mi prikaze kao i tebi?

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Januar 2017
« Odgovor #586 poslato: 16. Januar 2017. u 08:46 »
GFS istrajao u svojim prognozama za padavine,jos ih nesto malo i povecao jer je sve pomerio jos malo istocnije. Ovo je vrlo granicna sotuacija za ovaj deo Srbije sudeci po izlazima ali mislim da ce ipak padavine "dobaciti" malo vise na istok pa bi i Zrenjanin mogao dobiti nesto vise padavina od prognoziranih. Ipak razlike izmedju Novog Sada i Zrenjanina ce vrlo verovatno biti velike uz snezni pokrivac u Zrenjaninu od sveka 5-7 cm a u Novom Sadu to moze da bude i izmedju 15-20cm do sutra uvece. Naravno, sve zavisi i od "kvaliteta" samog snega ali i konacnog rasporeda samih padavina, sto u ovakvim situacijama moze dosta da utice i da nekim mestima dodatno popravi/pokvari ocekivanu visinu snega. Kod mene konkretno ocekujem izmedju 10-15cm ukoliko se naravno nesto bitnije ne promeni u poslednjem momentu.

Sto se tice EC modela, on je skoro isti za veceras i za sutra kao i GFS, problem je za mnoge to sto on nema podatke o padavinama dostupne za javnost pa jedini besplatni izvor tih podataka predstavlja sajt yr.no koji, cini mi se, bar u ovoj situaciji neke podatke iz samog modela nije "izvukao" potpuno tacno. Bez obzira sta pisalo na tom sajtu mislim da je vise nego jasno da su modeli bar sto se tice danasnjeg i sutrasnjeg dana prilicno ujednaceni osim sto su padavine po EC-u nesto zapadnije verovatno ali mislim da ce u ovoj situaciji biti solidnog snega veceras i sutra.

Sto se tice ostatka Srbije kolicine snega ce varirati i u naredna cetiri dana nece svuda pasti isto snega naravno, kao sto sam vec pomenuo, zapad, jugozapad i negotinska krajina imaju najvece sanse da dobiju najveci sneg (uz to bih dodao da zapadni Srem kao i jugozapad Backe takodje mogu da prodju bolje nego veci deo Srbije u ovom periodu, a uz malo srece se to mozda prosiri i malo vise na istok pa "dobaci" i do mene :) ).

Prognozirana kolicina padavina prema GFS-u 00Z do kraja sutrasnjeg dana:

« Poslednja izmena: 16. Januar 2017. u 09:04 Mile94 »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Januar 2017
« Odgovor #587 poslato: 16. Januar 2017. u 08:51 »
EC tvrdoglavo drži 0.0mm za Beograd. Čak i ako su postojale neke mjerljive padavine u prethodnim izlazima, sada ih više nema.
GFS i dalje uliva nadu sa 10-ak mm, ali je sve usamljeniji.
Zavodov WRF-NMM suv za danas i sutra, ali daje par mm u sredu.
Ovako napetu situaciju smo poslednji put imali u januaru prošle godine, kada smo imali kreativne navijačke poruke u Meteo chatu. Tada je KK Sneg odneo pobedu u zaustavnom vremenu.  :D
I tada je EC tvrdoglavo u svakom izlazu držao suvo, a GFS držao nadu. Valjda i ovoga puta bude tako, ali ne mora da znači.
Ja se i dalje nadam da može da se izvuče 5-6cm iz ove situacije.

EDIT: Bacih brzinski pogled na druge globalne modele, i rekao bih da je ipak EC taj koji je usamljen ovoga puta. Prilično složno modeli daju 5-10mm. Jeste da je to nikakav intenzitet, ali na ovoj temperaturi nije loše ni pahulja po pahulja :)
« Poslednja izmena: 16. Januar 2017. u 09:21 Milosh »


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Doktor96

  • *
  • Poruke: 18
  • Starost: 27
  • Lokacija: Čačak
Odg: Januar 2017
« Odgovor #588 poslato: 16. Januar 2017. u 09:39 »
Za cacak kako da vidim? na koju opciju da kliknem kada udjem na ovaj link, da mi prikaze kao i tebi?

https://www.ready.noaa.gov/READYcmet.php

Kolega mirec88, samo prati ovaj link, kad udjes na stranicu kucas koordinate Cacka, koje su 43.89 i 20.35. Izaberes meteogram GFS Model (1 degree, 0-240h, 3hrly, Global pressure), zatim biras koji izlaz zelis da pogledas i dalje mislim da ces se snaci. Novi izlazi su dostupni oko 12.10, 18.10, 00.10 i 06.10

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: Januar 2017
« Odgovor #589 poslato: 16. Januar 2017. u 09:50 »
Ni jutros modeli nisu usklađeni po pitanju padavina kako su kolege forumaši već konstatovali. Što se tiče prognoze za NS situacija je sledeća:

Yr.no (ECMWF) 0mm
WRF (naš, sa ulaznim podacima ECMWF-a) 0.8mm
WRF (crnogorski sa ulaznim podacima GFS-a) oko 7mm
GFS00Z čak 14mm



Inače modeli visoke rezolucije prate svoje. Naš WRF identičan kao ECMWF12Z juče, a WRF crnogorski identičan kao GFS12Z juče. Ne verujem da je slučajno. Mislim da oni upravo koriste ulazne podatke tih izlaza, tako da WRF crnogorski očekujem da još poveća padavine u narednom izlazu, a naš da ostane na istom otprilike.




Suma, sumarum imamo dva tabora, ECMWF i one koji koriste njegove ulazne podatke, protiv GFS i onih modela visoke rezolucije što koriste njegove ulazne podatke.
Tim ECMWF daje simboličan sneg 1-2cm, tim GFS čak oko 18cm.

Polako možemo preći na radar i prozore.  :)


Van mreže cikajowa

  • *
  • Poruke: 75
  • Lokacija: Ljubovija
    • DzoPhotography Tim
Januar 2017
« Odgovor #590 poslato: 16. Januar 2017. u 10:03 »
E vidite tu zaokruženu padavinsku rupu u zapadnoj Srbiji, e tu sam ja . Kad hoće ono hoće :(

Sent from my Samsung S7 edge using Tapatalk
Mi dosta razgovaramo, glasno se smejemo, mnogo radimo, malo spavamo, ali zato mnogo sanjamo :-)
Nekada smo kao rogovi u vreći, ali u ovome se slažemo- tri stvari odaju čoveka: njegove oči, njegovi prijatelji i njegove fotografije.
http://www.dzophotography.com

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Januar 2017
« Odgovor #591 poslato: 16. Januar 2017. u 10:14 »
Šta tek reći za ovu "nišku rupu"? GFS tamo daje ukupno 0.5mm Ali zato EC bogatiji tamo sa celih 7mm.
Baš su ogromna razilaženja između dva najčešće pominjana i analizirana globalna modela na forumu.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm


Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: Januar 2017
« Odgovor #592 poslato: 16. Januar 2017. u 10:34 »
GFS06Z ide ka smanjenju padavina.

EDIT:
Da, oko 7mm za Novi Sad, što je duplo manje od prethodnog izlaza.

I dalje je to dosta više nego ECMWF. Zaista ako od ovakvog ciklona ne dobijemo makar malo snega to bi bilo pravo čudo.

« Poslednja izmena: 16. Januar 2017. u 10:45 Joe »

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Januar 2017
« Odgovor #593 poslato: 16. Januar 2017. u 10:42 »
 ^^ Da, zaista neverovatno, modeli za 12h unapred ne mogu da utvrde gde i koliko ce biti padavina.GFS pomerio padavine malo zapadnije. Od sad pa do kraja sutrasnjeg dana gledam samo radar.  :)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Januar 2017
« Odgovor #594 poslato: 16. Januar 2017. u 10:43 »
I to kakvo smanjenje. Hladan tuš, što bi se reklo. E vala, mogao je ostati dosledan do kraja.  :) Sa 10-ak mm, Beograd je spao na 1mm. Ali dokle god je ciklon tu, nade ima.
Ja i dalje ne mogu da verujem da ovakva školska situacija za sneg kod nas može da prođe bez ikakvih padavina.
Ništa, modeli su rekli svoje. Sad pratimo radare. Nade ima, ali razloga za preterani optimizam ne.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: Januar 2017
« Odgovor #595 poslato: 16. Januar 2017. u 10:47 »
 ^^

Idemo na to da 06Z nema kompletne ulazne podatke.  ::) Nada poslednja umire.

I dalje je to 10+cm snega u Novom Sadu, ali je prepolovljeno.


Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.472
  • Lokacija: Niš
Odg: Januar 2017
« Odgovor #596 poslato: 16. Januar 2017. u 10:55 »
 ^^ Joey ali ti 6z i 18z izlazi su obicno bajkoviti ali bolje da cutim da se ne gubi nada  :grin:

^^ Da, zaista neverovatno, modeli za 12h unapred ne mogu da utvrde gde i koliko ce biti padavina.GFS pomerio padavine malo zapadnije. Od sad pa do kraja sutrasnjeg dana gledam samo radar.  :)
Vi bar imate radar da pratite ovaj nas jos ne radi  :( Ako jos ne pokazuje padavine kao prosli put   :bang:

Šta tek reći za ovu "nišku rupu"? GFS tamo daje ukupno 0.5mm Ali zato EC bogatiji tamo sa celih 7mm.
Baš su ogromna razilaženja između dva najčešće pominjana i analizirana globalna modela na forumu.
Ta rupa je bila do sada u svakom izlazu...Podseca me na to da tokom leta kada su konvektivne padavine ovde je uvek rupa daje 1 ili 2mm dok na druga mesta 10+mm ali sada nije ta situacija.... Ovo sto daje ec je tanko iako ima 7mm...


Gledam ovaj italijanski wrf kao da se padavine drze planina, mozda zbog istocnog vetra ne mogu do nizija, evo sada na Kopu umeren sneg... Neka moja glupa pretpostavka... :whistling:

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.472
  • Lokacija: Niš
Odg: Januar 2017
« Odgovor #597 poslato: 16. Januar 2017. u 11:31 »
Pa do petka ne izgleda ovo tako lose  :) Evo da se uprede dva prethodna izlaza, jeste 6z slabiji ali su rupe popunjenije  :pleasantry:




Van mreže Antarktik

  • *
  • Poruke: 236
  • Starost: 57
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Januar 2017
« Odgovor #598 poslato: 16. Januar 2017. u 11:36 »
"Падавинске рупе" помало имају везе и са надморским висинама. То модели узимају у обзир. "Рупе" су свакако уочљивије када су у питању мање количине предвиђених падавина.

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 4.000
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Januar 2017
« Odgovor #599 poslato: 16. Januar 2017. u 11:56 »
Prvo,mislim da ove "padavinske rupe" nece biti izrazene vec ce svako zapadnije mesto od istocnijeg bolje proci,izuzimam krajnji istok iz tog zakljucka..
Ono sto bode oci je lutanje modela iz izlaza u izlaz-sinoc je yr.no najizdasniji bio za Bg i okolinu sto mi je bio sumnjivo,jutros se vratio na staro iako taj model nije bas u potpunosti reprezent Ec modela.. Rhmz je zato najjaci,najbolje se ogradi uz standardne ikonice i tu prostora za gresku nema.. Jednostavno pojedina mesta nece znati dal ce biti 10 do 15cm snega ili ce ostati bez snega,obe varijante su moguce bas iz razloga ne usaglasavanja modela 12-24h pred dat period,samim tim i zanimljivost je sve veca :) Dakle samo radar pratiti, jer je sve izvesnije da ce neki modeli verovatno debelo pogrešiti,a ko ce to biti videcemo uskoro :D
Mikroklime pojedinih lokacija ce biti bitan faktor takodje u ovim situacijama,mada to modeli ne vide bas najbolje..
« Poslednja izmena: 16. Januar 2017. u 12:13 risbo gr »