Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Konvektivne sezone u prošlosti  (Pročitano 7358 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Konvektivne sezone u prošlosti
« poslato: 11. Jun 2022. u 00:08 »
Odavno sam napravio tabelu na forumu koju ažuriram iz zime u zimu vezanu za neko objektivno ocenjivanje zime u Beogradu. Što se tiče konvekcije iz prethodnih godina, pisao sam samo u temi “Na današnji dan”. Dugo već razmišljam da tako nešto napravim i za konvektivne sezone, ali problem je što je takvo ocenjivanje po svojoj prirodi veoma subjektivno, i malo koji objektivni podatak može da pomogne, pa čak ni količina padavina i broj zabeleženih dana sa grmljavinom. A sećanje je samo po sebi varljiva kategorija i mnogi dogođaji zamagljeni mnogim godinama koje nas dele od njih sada ostaju u nekom drugačijem svetlu, odnosno sjaje jače nego što su sjajili tada. Gledao sam da ocenjivanje što više baziram na dokumentovanim fotografijama, video zapisima, sačuvanim radarskim i satelitskim snimcima. Uzeo sam u razmatranje konvektivne sezone koje sam većim delom proveo u Beogradu, odnosno od 2009 do danas tj. 2022. Tu još treba uzeti u obzir da sam sezone od 2009 do 2015 proveo na Vračaru uz duže letnje odmore kao student, a od 2016 do 2022 na Miljakovcu uz samo kraće letnje pauze kao zaposlen čovek. I to može da utiče na ocenjivanje, tako da ću se truditi da pridam značaj i događajima manjih razmera koji nisu zahvatili ceo Beograd, odnosno deo grada u kom sam se trenutno nalazio. Tu su mi dosta pomogli i izveštaji sa foruma i dokumentovani zapisi drugih članova foruma. Nadam se da nećete zameriti i na nekim previse subjektivnim gledanjima na stvari, jer kao što rekoh, teško je biti objektivan. Pišem onako kako pamtim. Toliko o uvodu, a sada da krenemo sa analizom.

2009.



Moja prva godina u Beogradu za koju me vežu posebne emocije. Dolazim u novi grad čiju klimu ne poznajem dobro. S obzirom da sam rođen u gradu koji u proseku za godinu dana dobije više nevremena nego Beograd za 20 godina, konvektivne nepogode mi te godine nisu bile toliko interesantne koliko sneg kog sam ostao željan celo detinjstvo i ranu mladost. Ipak, već sa prvim konvektivnim dešavanjima sam se takoreći zaljubio u te konvektivne kontinentalne oluje, možda i baš zato što su mnogo ređe nego primorske. Ta konvektivna sezona je počela prilično mlako bez gotovo ikakvih dešavanja i ikakvih padavina u aprilu, a onda je u maju već bilo zanimljivosti uz jednu lepu noćnu oluju uz šelf i kratkotrajni grad. Ali tog maja sam se uverio i kako oluje u Beogradu mogu biti lokalnog karaktera i da ne zahvate ceo grad. Ostao mi je u sećanju dan kada je Novi Beograd dobio preko 20mm od pljuska sa grmljavinom, a moja lokacija na Vračaru ništa. U junu stvari polako dolaze na svoje. Sve je počelo sa olujom uz savršen šelf, a završilo se sa pravom konvektivnom rapsodijom u poslednjoj dekadi i 150mm padavina na kraju meseca. Nažalost, sa odlaskom na more propuštam događaj sezone i jednu od jačih oluja u poslednjih xy godina u Beogradu – 8. jul 2009. Po pitanju oblačnih formacija, to je verovatno bila i najjača oluja u pretodnom periodu, a parametri iz sondažnih merenja su bili jači jedino u junu 2016. Ta oluja kao da je bila i labudova pesma te konvektivne sezone u Beogradu, pa kasnije u avgustu i septembru nije bilo ničeg naročito zanimljivog. Sezona je bila jedna od onih sa najvećim brojem zabeleženih dana sa grmljavinom u Beogradu.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 310mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 38
Subjektivna ocena sezone: 7/10 

2010.



Druga za redom veoma zanimljiva konvektivna sezona u Beogradu. Maj i početak juna su bili kišoviti, ali ne i naročito konvektivno zanimljivi. Sredina juna, tj. period od 13. do 20. juna donosi konvektivno jednu od najzanimljivijih nedelja koje pamtim. Urezao se u sećanje moj prvi munjolov sa Pavlovićem i Stefanom 13. juna, a zatim i veliko nevreme 16. juna, malo blaža repriza 8. jula prethodne godine. I poslednja dekada juna je prošla uz vrlo nestabilno vreme pa je mesec ponovo dostigao visokih 180mm. Jul je kao i prethodne sezone bio mirniji ali uz par solidnih porcija padavina, dok je avgust doneo jako nevreme sa gradom koje sam propustio, ali je ostalo dokumentovano na forumu. Septembar je kao i prethodne godine donio gašenje konvektivne sezone. Generalno ocena sezone identična kao i prethodna, uz još barem jedan period nalik pomenutom 13-20. juna mogla je biti i veća ocena.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 363mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 29
Subjektivna ocena sezone: 7/10

2011.



Te godine sam se uverio da ne mora baš svaka sezona biti zanimljiva u konvektivnom smislu. Uverio sam se i da postoje konvektivne episode u kojima sva dešavanja uporno zaobilaze Beograd i prolaze severnije ili južnije. Da, to je bila prva takva sezona. Jedini dan vredan pomena u sezoni je bio 8. jun koji doneo u toku dana nevreme sa gradom a zatim uveče novu porciju i još jedan savršen munjolov na Kalemegdanu. U padavinskom smislu je ovu sezonu izvukao jedan julski potop od 43mm za dan na Vračaru, dok su avgust i septembar ponovo doneli totalno zatišje. Kad se sve sabere i oduzme, nije to bila toliko očajna sezona, ali svakako je zaslužila značajno manju ocenu od prethodnih.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 217mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 24
Subjektivna ocena sezone: 3/10 

2012.



Nakon čuvene zime 2012. konvektivna sezona te godine uopšte nije lose počela. Štaviše, bio je to i konvektivno najzanimljiviji april koji pamtim uz ujedno i najkonkretniju aprilsku oluju koju pamtim – 23. april 2012. Maj je opet bio prilično kišan uz jedan konvektivno ultra-zanimljiv dan 22. maj. Sezona je sasvim solidno počela, ali gde je onda zapelo, šta se desilo. Usledilo je najtoplije, najsušnije i najstabilnije leto u istoriji merenja. Jun, jul i avgust su prošli bez gotovo ikakvih padavina i bez ikakvih konvektivnih dešavanja. Da sam ocenjivao samo period od juna do kraja, ocena sezone bi bila 0, ali bukvalno jedan aprilski i jedan majski dan su joj dali po jedan bod. Zanimljivo je da je ovo bila godina sa najmanjim brojem zabeleženih dana sa pojavom grmljavine u Beogradu u prethodnih 100 godina. Veći deo sezone je bio za zaborav u celoj Srbiji.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 187mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 17
Subjektivna ocena sezone: 2/10


2013.



2013. sezona je bila čudna, pre svega što je počela veoma rano, pa je već u martu bilo par veoma zanimljivih dana sa pljuskovima i grmljavinom i jednom zanimljivom olujicom u južnim delovima grada. April je bio mirniji, dok je maj u svom poslednjem danu doneo jednu od najkonkretnijih oluja sa gradom u prethodnih 10 godina, koja je zahvatila veći deo Beograda. Zanimljivo je da je ova sezona baš kao i prethodna donela neočekivano stabilan jun i jul uz jul koji je prošao gotovo bez padavina. Zato je avgust doneo nekoliko od konvektivno najzanimljivijih avgustovskih dana koje pamtim uz nesvakidašnji microburst u mom kraju koji sam zabeležio 24. avgusta, a tu je konačno bila i prva septembraska oluja sa lepim formacijama koju sam zabeležio u Beogradu – 17.09.2013. Sve u svemu, sezona ne može dobiti previsoku ocenu kada najpotentniji deo prođe bez gotovo ikakvih dešavanja, ali svakako je zaslužila veću od prethodne dve.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 202mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 22
Subjektivna ocena sezone: 4/10

2014.



Stigosmo do čuvene 2014. Nažalost, počela je tužno sa onim teškim majskim potopom i poplavama koje svi pamtimo. Nema to veze sa konvekcijom i nadam se da se ništa nalik tome neće ponoviti za naših života. Taj maj nas je upozorio koliko i padavine iz slojaste oblačnosti u vantropskim ciklonima mogu da naprave probleme. Pretpostavljam da su te nenormalne količine padavina obezbedile dovoljne količine vlage u vazduhu za najzanimljiviju konvektivnu sezonu od kad živim u Beogradu. Već poslednja nedelja maja je donela nekoliko dana sa ozbiljnom konvekcijom, pre svega 26. maj sa jakim nevremenom sa gradom u centru Beograda. Jun je bio relativno miran, ali 24. i 25. jun su izvukli mesec uz jednu od lepših oluja koje pamtim. A onda je došao taj čuveni jul 2014. Mesec u kojem nije ništa mašilo Beograd, u svim mogućim strujanjima u svim mogućim situacijama. U jednom mesecu smo imali više oluja nego što obično imamo u nekoliko godina. Mislim da čak ni u teoriji mesec teško može da bude konvektivno zanimljiviji od tog jula. Mesec koji gotovo da nije imao dana zatišja, a količina padavina od 250mm sve govori. Imali su te godine i avgust i septembar nekoliko konvektivno veoma zanimljivih dana i padavine iznad proseka, tako da ova sezona u kompletu ostaje kao najbolje ocenjena u prethodnom period uz gotovo maksimalnu ocenu koju mogu da zamislim kad su u pitanju konvektivna dešavanja u Beogradu.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 654mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 26
Subjektivna ocena sezone: 9/10

2015.



Nakon jedne od najzanimljivijih sezona, šta drugo očekivati nego jednu od najdosadnijih. Jedan pristojan munjolov u maju i jedna olujica u severoistočnoj struji u junu su donekle izvukli prvu polovinu sezone, dok je završetak sezone ipak dodao još jedan bod zbog par prilično zanimljivih dana u septembru i čak u oktobru. Petu godinu za redom je jun kao najnestabilniji mesec u godini prolazio relativno neopaženo i bilo je samo pitanje trenutka kad će se to promeniti. Možete primetiti i koliko je broj zabeleženih dana sa grmmljavinom relativna kategorija. Po njoj je ova mrtva sezona imala bila gotovo jednaka prethodnoj antologijskoj.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 179mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 21
Subjektivna ocena sezone: 2/10

Toliko za sada. Ovde se završava moja Vračarska priča, a od 2016. počinje Miljakovačka o kojoj će biti reči u sledećem delu.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Konvektivne sezone u prošlosti
« Odgovor #1 poslato: 13. Jun 2022. u 00:07 »
Nastavljam gde sam stao iako ne znam koja je tačno poenta ovoga što pišem. Verovatno da dokažem sebi da nisu sve konvektivne sezone u prošlosti bile kao ova aktuelna.  :) Nešto kao meteo blog meteo ludaka. Elem, dosta je povezanosti ove teme sa onom “Na današnji dan” samo što tu događaji nisu hronološki već su ispreturani i nisu svi vezani za Beograd. Nije loše onako uporedo ih prelistati ko ima vremena i koga to uopšte zanima.  :D

2016.



Odavde kreće moje praćenje sa Miljakovca, tako da će i praćenje i ocenjivanje uglavnom biti vezano sa ovaj deo Beograda. Kako se primičemo aktuelnoj godini sećanja su svežija, pa i ocenjivanje donekle objektivnije, lakše uporedivo sa drugim skorašnjim sezonama. Sezona je počela lagano sa jednim interesantnim danom u aprilu. Maj je imao dosta dana sa konvektivnim dešavanjima i ukupne padavine u okviru proseka, ali samo jedan dan sa konkretnijom konvektivnom akcijom i serijom pljuskova sa grmljavinom (sličan razvoj dešavanja jučerašnjim). Jun je bio veoma nestabilan. Gotovo ceo mesec se zadržala nestabilna vazdušna masa i gotovo da nije bilo dana u kom nije barem jednom zagrmelo negde u blizini, ali su sva konkretnija dešavanja uglavnom zaobilazila Beograd ili je prolazilo sa kraćim pljuskovima. Do preokreta dolazi od 18. juna kada se uz veoma nestabilnu atmosferu umešala izražena dinamika. 19. i 20. jun te godine su bili pravi dokaz kako samo dva dana mogu u potpunosti da promene utisak sezone. Bez ta dva dana sezona bi bez dileme bila ispodprosečna, a sa njima iznadprosečna. 19. juna su u dve ture jake oluje protutnjale Beogradom, popodne i uveče. 20. jun je bio dan koji se analizira i dan danas. Prošle godine na onlajn seminaru koji je organizovao ESSL se analizirao taj dan kao jedan od najnestabilnijih odnosno najjači parametri zabeleženi na području Evrope su skorije vreme i dokaz da se i u Evropi mogu videte tzv. Oklahoma parametri. I u jednom takvom danu, superćelija se formira tik jugozapadno od Beograda i najvećom silinom pređe preko Beograda i dalje preko južnog Banata. Sve ostalo je istorija, znate već. Kad se sve smirilo, pomislio sam da ipak ne bih voleo da tako nešto ponovo doživim i želja mi se ostvarila, barem kad je Beograd u pitanju. Bilo je do kraja meseca još nekoliko dana sa nestvarnim parametrima uz osmotren CAPE preko 3000 J/kg, jedan fotogeničan šelf, itd… Kao da je sa tim junom sezona rekla sve što je imala i usledio je relativno miran nastavak leta bez gotovo ikakvih dešavanja vrednih pomena.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 319mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 30
Subjektivna ocena sezone: 6/10

2017.



Ovu sezonu je definitivno obeležio maj. Nekoliko jako zanimljivih dana, od kojih dva sa pljuskovima sa grmljavinom i gradom u serijama u severozapadnoj struji. U junu sam se uverio koliko nevremena mogu uporno da zaobilaze Beograd. Nije to bio uopšte stabilan mesec, bilo je nekoliko dana sa ozbiljnim dešavanjima, ali je osim jednog lokalnog potopa od 30-ak mm sve ostalo zaobišlo u širokom luku. Jedna situacija sa idealnim munjolovom je onako izvukla subjektivni utisak celokupnog meseca. Jul i avgust su se mogli opisati jednom rečju – vrelo. Ali ne i stabilno u potpunosti. Bilo je tu nekoliko situacija sa vrlo jakim olujama u Srbiji, ali su uglavnom nalazile način da zaobiđu Beograd. Čak je i septembar nastavio u istom ritmu, iako nije mesec koji obiluje olujama generalno u našem području. Bila je to zaista sezona promašaja nalik ovoj aktuelnoj. Najveća ironija je što je imala veći zabeležen broj dana sa grmljavinom nego prethodna.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 185mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 32
Subjektivna ocena sezone: 3/10

2018.



2018. ili sezona junskih potopa na Miljakovcu.  :) Sezona je počela mlako uz samo jedan zanimljiv dan u maju. Mesec je podbacio sa padavinama i sećam se da sam se baš nervirao što sve uporno zaobilazi opet. A onda je u junu došlo do preokreta. Nije to bio mesec sa bogzna kakvim parametrima, ali deluje da smo iz svake moguće situacije izvukli maksimum. Kakvi su samo to potopi u nekoj severnoj-severoistočnoj struji bili najpre 18, a zatim i 22. i 29. juna. Sve po istom kalupu, jaki pljuskovi sa grmljavinom u serijama, samo u ta tri dana je moj kraj dobio preko 150mm kiše. U sličnom ritmu je nastavio i jul uz manje obilne pljuskove, dok je avgust već doneo stabilizaciju, ali opet par situacija sa lokalnim mini-potopima. Utisak je bio da je ova sezona bila jedna od retkih bez gotovo ijednog dana sa izraženom dinamikom i jakim višećelijskim ili superćelijskim olujama na nivou Srbije. I tako je jedna relativno mirna sezona na nivou zemlje kod mene prošla uz sasvim zadovoljavajuću ocenu.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 276mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 38
Subjektivna ocena sezone: 5/10

2019.



Tri sezone za redom, 2018,2019 i 2020. su bile veoma slične. Sve tri je u konvektivnom smislu izvlačio jun kao najnestabilniji mesec. I ove sezone je kao i prethodne nekoliko veoma zanimljivih dana na nivou Beograda zabeleženo u junu. Za razliku od 2018. Godine maj je bio izuzetno kišan, a bio je tu i 19. maj sa jednom od najfotogeničnijih oluja koje sam zabeležio ikad. Jun je doneo izuzetno nestabilan period sa svakodnevnom akcijom, praktično od 16. do 27. Juna. Za razliku od juna prošle godine kad su se potopi kao magnet lepili za južne delove Beograda, sada su više kačili severne i zapadne. Tu je bio i onaj jedan dan 23. jun sa 100+ mm u Borči. Kao što sun as navikle sve sezone, jul i avgust su doneli smirivanje situacije, s tim što je jul imao jednu oluju itekako vrednu pomena, 7. jul, koju sam propustio jer nisam bio u Beogradu. Sve u svemu, kad se sve sabere i oduzme jedna sasvim prosečna sezona. Kao i prethodne sezone, zabeležen je jako veliki broj dana sa pojavom grmljavine.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 364mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 37
Subjektivna ocena sezone: 5/10

2020.



Još jedna sasvim prosečna sezona sa junom koji se istakao i jednim danom koji je u potpunosti obeležio sezonu, nevreme sa potopom koji je doneo oko 70mm kiše u cugu – 8. jun. Bilo je to i poslednje nevreme u pravom smislu te reči koje sam doživeo u Beogradu. Nakon još par zanimljivih dana i velike količine padavina u junu, treba li da pominjem da je jul opet doneo stabilizaciju. Avgust je imao više zanimljivih dana i konvektivnih dešavanja nego u prethodnim godinama, ali sam uglavnom sve propustio zbog godišnjeg odmora. Septembar je imao konačno jednu lepu olujicu na samom kraju meseca, možda i najkonkretnije septembarsko dešavanje u ovih poslednjih nekoliko godina. Kao što rekoh, nije se sezona istakla previse ni u pozitivnom ni u negativnom smislu, ipak dobija ocenu manje od prethodne dve.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 357mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: 30
Subjektivna ocena sezone: 4/10

2021.



Šta se to desilo sa prošlom godinom? Maj je imao nekoliko nestabilnih dana i opet solidnu količinu padavina, ali nijedan dan vredan nekog posebnog pomena u konvektivnom smislu. Jun je verovatno bio najstabilnije što može biti u to doba godine, a 2012. i 2013. su nas uverile da je tako nešto itekako moguće. Jedini dan koji je na nivou zemlje bio veoma nestabilan i doneo jake oluje bio je 25. jun kada je na neverovatan način sve uspelo da zaobiđe Beograd u širokom luku, možda i najekstremniji način zaobilaženja glavnog grada koji sam dokumentovao. Jedino što je izvuklo ovu sezonu da ne dobije ocenu 0 ili 1 je julski ciklon koji je sredinom meseca doneo nekoliko veoma nestabilnih dana, a u Beogradu su posebno zanimljivi bili 17. i 18. jul uz nekoliko pljuskova sa grmljavinom i solidnom “polukonvektivnom natapačom”. Sticao se utisak da je ipak i tada sve što je moglo mašilo Beograd ili naglo gubilo na snazi pred gradom. Avgust i septembar ponovo meseci bez nekih dešavanja, jedan pljusak sa grmljavinom u avgustu i to je to. Na jedvite jade je ova sezona izvukla ocenu 2, jer smatram da ipak uvek može gore.
Količina padavina u periodu maj-avgust: 229mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-septembar: još uvek nisu izašli podaci iz godišnjaka, ali verovatno će biti velika konkurencija 2012. po pitanju negativnog rekorda
Subjektivna ocena sezone: 2/10

2022.



Kad sam rekao da uvek može gore, možda sam mislio baš na ovu aktuelnu. Uglavnom, u prvoj polovini sezone ama baš ništa vredno pomena. Početak sezone je bio relativno stabilan uz po par kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom u aprilu i maju, a kad se konačno destabilizovala situacija na nivou zemlje od druge polovine maja, Beograd je omašilo sve što je moglo da omaši. Jedini dan koji je ličio na nešto je bio jučerašnji sa serijom kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, tek toliko da izvadi ovu sezonu sa ocene 0. Jeste da ima još puno do kraja sezone, tako da nije isključeno da dođe i do nekog naglog preokreta po pitanju konačnog utiska, ali nekako ne dajem prevelike šanse takvom ishodu. Prethodna sezona bi bez dva dana jula imala ocenu 0/10, tako da je jako malo potrebno za preokret, ali ukoliko se ništa konkretnije ne dogodi do kraja sezona, ima prostora da se ocean vrati na 0/10.
Količina padavina u periodu maj-jun: ~50mm
Broj dana sa grmljavinom u period april-jun: ~8
Subjektivna ocena prve polovine sezone: 1/10

Toliko od mene na ovu temu. Nadam se da će još neko napisati nešto za svoj kraj, svoje mesto na sličan način. Naravno, teško da će iko ići ovoliko daleko u prošlost, ali baš me zanima koliko bi se poklapala ili razilazila neka subjektivna zapažanja. A ja pišem ponovo na kraju sezone suma sumarum za ovu aktuelnu.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 4.000
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Konvektivne sezone u prošlosti
« Odgovor #2 poslato: 13. Jun 2022. u 10:07 »
Прво: Свака част Милоше на издвојеном времену и да овако све посложиш 13 година уназад  :tu: По мени је то огроман труд, све и да си тражио по актуелним толико година уназад, мада видим да се сећаш скоро сваке ситуације понаособ.
Друго: Чуди ме да се још нико није надовезао на ово са својим утисцима, много година је обухваћено и верујем да многи имају материјала да допуне ову страницу.
И ајд да додам нешто, онако укратко из сећања. Издвојио бих 3 године као неке које су остале урезане 2014-2016,2018. И наравно 2012 као једну од најсушнијих лета које памтим.
2014.је већ  толико препричана са оним поплавама на нивоу већег дела Србије. Такве падавине у 2-3 дана колико су трајале се не заборављају. Фамозни циклон Тамара који је направио велику штету нажалост, не само код нас већ и у региону.
Јун 2016е је нешто што се такође не заборавља, само у том месецу колико ме сећање служи је велики број Суперћелија прошао кроз мој крај почев од 2.Јуна, блага ЈЗ струја, ишчекивање у Бг-у и последњем моменту СЦ оде удесно и право кроз мој крај. Од 17 до 21 је већ се описно, срећом то последње невреме ме за длаку заобишло , Панчево је тада баш гадно прошло уз појаву и Торнада..
2018. година која ми је огадила конвективну сезону  :huh: Много падавина у мом крају, и као финиш 29 Јуна око  а можда и преко 100мм у двостатном обилном пљуску са грмљавином у некој северно/Си струји. Уз огромну материјалну  штету је што мени што и другима у мојој општини начинило. Такође и у Умчарима код колеге Ивкета .Било не поновило се...
Остало ми у сећању и невреме из 2011е године. Тада нисам ни био на форуму а и нисам сигуран дал је било у Јуну или Јулу. Места у мојој околини (Болеч,Ритопек) су баш страдала од крупног града. Сећам се да лист на дрвету није остао и да је тек у Августу поново дрвеће и воће почело да листа. Волео бих ако се ико сећа тога, у актуелним да пронађем ту ситуацију а и радарске слике ако уопште постоје  :)
Толико од мене, надам се да се и остале колеге надовежу  :tu:

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.474
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Konvektivne sezone u prošlosti
« Odgovor #3 poslato: 13. Jun 2022. u 18:38 »
Zanimljiv mi je Milošev pogled na konvektivne sezone.

S druge strane ja imam malo drugačiji subjektivni utisak jer mi je dovoljno da vidim kumulonimbuse, sevanje, ili samo da čujem grmljavinu, da bi mi taj dan bio zanimljiv, naravno uz gradaciju manje ili više zanimljiv, ali mi je i to sasvim dovoljno da bih imao taj osećaj "konvektivnih dešavanja".

Drugim rečima ako su me pljuskovi omašili, a imao sam lep pogled na oblake, kišne zavese, ili je lepo sevalo, meni je to sasvim dovoljno da bi mi taj konvektivni dan ispunio očekivanja. Da li je pala kiša ili ne, svejedno mi je.

Imajući to u vidu rekao bih da su moji kriterijumi za konvektivnu sezonu dosta blaži od Miloševih, i da zapravo kakva god da je konvektivna sezona u pogledu padavina, ja neću imati osećaj da je bila "loša" jer svake godine mora da bude makar nekoliko dana sa zanimljivim formacijama, dobrom grmljavinom i lepim munjama. Može samo da bude manje ili više takvih dana.

Npr. u novom stanu imam solidan pogled ka severoistoku i naložio sam se na timelapse-ove (stavim GoPro na stativ i pustim da snima par sati) tako da mi je ove konvektivne sezone jedan od kriterijuma "uspešnosti" koliko ću snimiti zanimljivih timelapse-ova. A to se direktno potire sa Miloševim kriterijumom jer većina tih sistema prođe pored BG-a.

U tome je verovatno i draž tog subjektivnog osećaja.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Konvektivne sezone u prošlosti
« Odgovor #4 poslato: 16. Jun 2022. u 12:55 »
Hvala na komentarima, kolege.  :tu:
Stefano, baš iz tog razloga što svako ima drugačiji pogled na konvektivna dešavanja sam više puta i naglašavao tu reč "subjektivno". Meni lično to nije to ako se barem na nekoliko minuta ne ispljušti za sve pare uz grmljavinu. Dok grmi okolo i maši pljusak to mi nije to, iako sam ranije kad sam imao bolji pogled i bio željan fotografisanja munja i "pozerskih" Cb-jeva i takve dane smatrao jako zanimljivim. Sad u poslednje vreme kako što manje slikam i nemam više pogled kao ranije dok sam živeo na Vračaru manje pažnje pridajem svemu tome što se dešava u okolini i takve dane ne doživljam konvektivno interesantnim.
Risbo, eto vidiš koliko je sećanje varljiva kategorija. Ti si pomenuo jun 2016. koji je zanimljivo počeo, a meni je sećanje bilo takvo da se do onog perioda 17-21. njie ništa interesantno desilo. A sad vidim arhivu i pisanje po forumu da je 1. juna celi Beograd zahvatilo nevreme sa jakim pljuskovima i preko 20mm kiše na nivou celog grada, nešto što recimo u ovoj i prethodnoj sezoni izgleda potpuno nezamislivo. Ali je to potpuno palo u senku zbog kasnijih događaja. Sećanje je varljivo, a bogami i osmotreni podaci mogu da zamagle suštinu ponekad.
Čak sam i u temi "Na današnji dan" obradio taj dan: http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4071.msg258134#msg258134
Nadam se da će i još poneko izneti svoje utiske.  :)


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm