Vreme > Ciklon po ciklon

Ciklon "Branko", 05-08. avgust 2014.

(1/2) > >>

dikile:
U utorak u popodnevnim i večernjim satima do Srbije će doći hladan front sa severozapada koji se spušta sa Alpa i doneće nam veoma nestabilno vreme. Front kao front bi obično trebalo brzo da prođe, ali ovog puta će se desiti nešto što se na kartama polja pritiska u prizemnom sloju teško uočava. Doćiće do formiranja visinskog ciklon nad Balkanom, (ova pojava nije ništa neuobičajena i desi se nekoliko puta u toku godine) Visinski ciklon kao što smo napisali nije uočljiv na kartama prizemnog vazdušnog pritiska već treba otići u više slojeve troposfere. Visinski ciklon je jezgro hladnog vazduha koje je sa svih strana okruženo toplim vazduhom. Ovakvo stanje nije dugo održivo i brzo dolazi do prodora toplog vazduha u jezgro i visinski ciklon polako gubi na snazi i nestaje.

E nama ovaj visinski ciklon kome smo dali ime Branko može zadati pravu glavobolju što se vremenskih prilika tiče. Donosi nam vrlo nestabilno vreme sa obilnim padavinama, ( lokalno i preko 50mm za kratko vreme pa nisu isključena ni lokalna izlivanja i poplave), jak vetar u zoni pljuskova i grad. Ono što će biti karakteristično za ovaj ciklon su jaka električna pražnjenja pa možemo očekivati izražajne grmljavinske nepogode, naručito u noći utorak na sredu i sredu u većem delu zemlje. Od petka nas očekuje postepena stabilizacija vremena.

Raspored baričkih sistema



Hladan front koji će se spustiti sa Alpa..DHMZ



Mesto formiranja visinskog ciklona..



CAPE index i Thomson index koji nam ukazuju na jaku konvekciju i vrlo nestabilnu atmosfru.







jQuery(document).ready(function($){jQuery(function(){jQuery("#msg_179849").css("overflow-y", "hidden");});});Tweet

Stefan Valjevo:
Meni se čini da je Branko počeo svoje delovanje kod nas u nedelju 3-eg avgusta ili je zo bio ostatak ciklona Anamarija, pošto je u nedelju uveče bilo dosta kiše, grmljavine, a ponegde i jačih oluja. Bilo je dosta munja i električnih pražnjenja. Mada sam bio zauzet poslidnja dva-tri dana, pa nisam obraćao pažnju na modele pred ovaj ciklon. Njegov kraj je verovatno u petak uveče ili pak u subotu. Zavisi kako se barički sistemi postave.

Stefan Valjevo:
Šta reći? Kakvu poruku poslati? Nemam više reči. Sve sam reči i sva sam slova potrošio po pitanju ovog ciklona. Potrošio sam i fizičku snagu, a Boga mi udario me i po džepu, samo još ne znam koliko. Ovde sam sve rekao o njemu:

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3411.0

Bio sam kući i nisam merio količinu padavina, ali je po zvaničnim podacima 5-og avgusta u Valjevu palo 61mm vodenog taloga. Noćas još 2mm. Za sada 63mm, a padavine se i danas i sutra očekuju. Konačan izveštaj tek u subotu.

Novinari jednostavno vole zabavu i senzacije. Izgleda da ste početkom ove godine uboli pravu stvar. ;D
http://www.b92.net/video/bulevar.php?yyyy=2014&mm=08&dd=06&nav_id=885325

Dejo:
Još jedan ciklon koji je doneo obilne padavine je iza nas. Slično kao kod majskog ciklona Tamare, ponovo je najviše padavina bilo na zapadu zemlje, nažalost i novi problemi, izlivanje reka, klizišta... Ipak konačno se menja sinoptička situacija, pa će cikloni putovati severnim delom Evrope, a kod nas treba očekivati period stabilnijeg vremena.

Ukupna količina padavina od ciklona Branko


Prostorni raspored padavina

Boce:
Knjaževac skupio 28.4mm (21.5+3.5+0.0+3.4)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju