Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ciklon ” Rastislav ” 01.02.2015.  (Pročitano 22021 puta)

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Ciklon ” Rastislav ” 01.02.2015.
« poslato: 31. Januar 2015. u 19:39 »


Rastali smo se od veoma burnog ciklona ” Petra ”, ali nam se već tokom noći sa Jadrana približava novi ciklon kome smo ovog puta dali ime ,, Rastislav ”. I ovo će biti jedan dubok ciklon, ali za nijansu slabiji od prošlog. Najniži pritisak u centru biće u jutarnjim satima kada se ciklon bude približio crnogorskoj obali. Pritisak u centru pašće na 982mb. Tokom prepodneva svojim centrom premeštaće se preko Balkana, tj. preko centralnih i južnih predela Srbije.

Već tokom ove večeri i noći ka nedelji oblačnost će sve više jačati na jugu i jugozapadu zemlje uslovljavajući kišu u nižim i sneg u višim predelima. U košavskom području poče će da duva umerena do jaka košava, ali na svu sreću već u nedelju pre podne biće u slabljenju.

Vetar pri prolasku fronta:



Tokom prepodneva padavine iz južnih predela polako će se premeštati ka severu uslovljavajući kišu, a u predelima severnije od Kragujevca i u Timočkoj i Negotinskoj krajini pored kiše mogući su susnežica i sneg i u nižim predelima. Treba računati na obilnije padavine u predelima južno od Beograda gde može pasti od 10 do 20mm, a lokalno  i do 30mm, tako da postoji opasnost od lokalnih izlivanja bujičnih potoka.  Zanimljivo je to da će na jugoistoku zemlje biti desetak stepeni toplije nego na severu uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine u sklopu fronta koji će preći tokom prvog dela dana preko tih predela. Pored pljuskova očekuje se da na kratko zaduva i jak do olujni jugozapadni vetar.

Očekivana količina padavina od ciklona: