Meteorološki Forum

Vreme => Prognoze => Temu započeo: Boce 30. Jul 2015. u 12:25

Naslov: Avgust 2015
Poruka od: Boce 30. Jul 2015. u 12:25
Nedelja je sve interesantnija za istok Srbije po GFS-u. Neće biti čudo ako se javi Ilija Gromovnik na tradicionalni godišnjiu vašar u Knjaževcu. ;)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Miki 30. Jul 2015. u 13:24
 ^^ Baš tako, nedelje za sad ima potencijala za dobre razvoje jer se daje sasvim visok CAPE i zapadno/jugozapadno strujanje.

Model visoke rezolucije (WRF):

(http://i.imgur.com/3afcUkE.jpg)

(http://i.imgur.com/63WEBX3.jpg)

I niže (GFS) koji daje pravu padavinsku bombu na istoku zemlje:

(http://i.imgur.com/5NZk8o8.jpg)

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Vladimir 30. Jul 2015. u 13:49
I ja se nadam nekoj kisi u nedelju,posto je i kod mene vasar,pa obicno bude munja i gromova za Ilindan. :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 30. Jul 2015. u 13:55
Lepo...

(http://www.usnimi.me/slike/2015/07/30/Screenshot1.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 30. Jul 2015. u 19:27
Novi izlaz ne bas tako lep...
(http://www.usnimi.me/slike/2015/07/30/Screenshot2.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 30. Jul 2015. u 20:19
Kada su konvektivne padavine u pitanju nema svrhe uopšte gledati, a kamoli kačiti meteorograme svakog izlaza.

I novi izlaz GFS je jako dobar što se tiče nedelje. Meni je ovo obećavajuća situacija jer je ovoga puta nestabilnost vezana za visinski ciklončić, samo je šteta što će to sve trajati jedan dan, već od utorka stabilizacija.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 30. Jul 2015. u 20:23
sale pn to samo sad teo sam da vide kolko se menja situacija, meni nedelja lici na pre neki dan kad ce glavnina proci oko zapadne morave pa dalje na istok...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko Vr/Sc 30. Jul 2015. u 20:25
Zalosno izgleda ovaj GFS-ov meteogram sto je Bart postavio za Nis, ali meni dosta bolji izgleda vecerasnji meteogram WFR-a sa sajta RHMZ, samo da ostane ovako super bi bilo  ;D
 
Nis(http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/meteogrami/23120.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 30. Jul 2015. u 20:44
Darko-Surdulica ja ovaj eta model retko gledam jer mi se uvek cinio da je najslabiji sa padavinama za Nis i bogami pogadjao je ali sada je ovo za mene iznenadjenje sto si ti objavio mada ovo sto daje veceras oko ponoci sigurno promasuje... Ja mislim da rhmz ce azurirati svoje modele veceras oko 22h pa tada cemo imati jasniju situaciju :)
Ako ovo ostalo sa tvog meteograma ispuni bila bi to lepa kisica za Nis :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: nele-niš 30. Jul 2015. u 21:12
Mnogo puta se u prošlosti dešavalo da u konvektivnom delu sezone modeli daju po 2-3mm a kao od šale padne po 30-40mm za kratko vreme ili obrnuto,  jednostavno na određenoj lokaciji se oblak istrese a već na sledećoj padne znatno manje ili ne padne ništa. Tu su modeli potpuno nemoćni da predvide tako nešto.

Oni mogu da posluže kao neka orjentacija u nadolazećem nestabilnijem periodu a kao što je Sale rekao padavine nema svrhe gledati ili sabirati i sasvim je normalno da od izlaza do izlaza bude velikih razlika.

Uz vikok CAPE nadam se nekom dobrom pljusku u Nedelju dosta nas je više zaobilazilo :)




Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 30. Jul 2015. u 21:40
Nele slazem se ja sa tobom i saletom za to da modeli nisu bas za pracenje kad su konvektivne padavine u pitanju ali iskreno ja ih pratim da mi daju orjentaciju gde su vece sanse za tako neki dobar pljusak i zato gledam koliko prognoziraju padavine gde prognoziraju vece padavine tu je sansa veca itd...
Izgleda da nam se prekida niz tropskih dana, steta moglo je da dodje i do rekorda :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: ciklon 30. Jul 2015. u 22:32
Kad vidim ono cudo od ciklona pocetkom sledece nedelje iznad Britanije nije mi dobro.
Odmah mi pozli pri pomisli da opet moze biti onog pakla od 37-38C, bas kako vidi GFS mada malo mi je to cudno jer putanja ciklona je takva da ne bi isao na kopno vec se usmerio severno prema Islandu.
EC vidi slicno tu situaciju ali znatno manji dotok toplote iz Afrike pa bi temperatura bila za 3-5C manja sto je opet mnogo bolje.

Tako da ova kisa u nedelju na mene ne deluje kada znam sta sledi uskoro posle nje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Медо 31. Jul 2015. u 00:17
Може бити ултра занимљиво у недељу, GFS се баш распиштољио са падавинама, конквективна зона се простире преко целе земље.  :)

Биће присутан CAPE, не нарочито велики али сасвим довољан да покрене развоје, чини ми се да је и овога пута и сцимање у игри,ово све пишем на прву лопту, морам подробније да погледам карте, али коначно нешто да се збива овог лета.  :selam:
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 31. Jul 2015. u 01:37
Iako je GFS globalni model, on se sasvim fino može koristiti i za prognozu konvektivnih padavina, ali samo pod uslovom da se znaju prednosti i mane modela. Naravno, tu se podrazumeva i poznavanje svih karakteristika posmatranog područja za koje se radi prognoza vremena.
Kao prvo, potpuno je besmisleno zbrajati milimetre na meteogramu, jer, jednostavno, GFS nije dobar model za prognozu količine konvektivnih padavina. Razlog tome je njegova rezolucija, manja količina podataka koja se unose u model, za razliku od finorezolucijskih modela. Naime, 3D prikaz kopna je grubo urađen, a zna se koliko lokalni uticaji utiču na konvekciju (lokalne turbulencije, prelaženje vazduha preko prepreke,  silazne struje drugih konvektivnih oblaka itd.). GFS radi u domenu prognoze atmosfere iznad kopna, kretanja velikih vazdušnih masa sa svim njihovim karakteristikama, ali se ne bavi toliko uticajima lokalnih meteoroloških činilaca. Već je rečeno, zato što je simulacija kopna loše urađena. A loše je urađena ne zato što ne može bolje, već zato što se GFS bavi slobodnom atmosferom. Kada, recimo, pogledamo prognozu CAPE vredonsti, vidimo da je ona na širem području, gotovo, ujednačena. U praksi to nije tako. Nije tako ni sa ostalim jako bitnim parametrima nestabilnosti. Sve to samo zbog toga što se model ne bavi toliko prizemljem, a većina stvari kod oluja zavisi od toga šta se dešava u nižim slojevima atmosfere. Zbog toga GFS ne može da prognozira da li će više padavina pasti na jednoj ili drugoj planini, a, recimo, nalaze se u neposrednoj blizini. Finorezolucijski modeli mogu, jer obrađuju daleko više stvari od GFSa ili bilo kog drugog globalnog modela. GFS može dobro da prognozira kada se vazduh uzdiže nailazeći na ogromne planinske masive (primorje Jadrana, primer), ali ne može da dobro prognozira kada se vazduh sa planina spušta u ravnicu. Naime, često atmosfera bude nestabilna, ali da ne bude okidača koji će pokrenuti razvoje (front, druga oluja, razilaženje struja). GFS je loš kada imamo severoistočno strujanje, pa ne daje padavine Vojvodini, a bude ih. Šta se desilo? GFS ne prognozira uticaje termičkih oluja na prizemlje (pad temperature, vetrove itd.) Kada je atmosfera nestabilna, okidač za oluje bude vazduh koji se razlije Vojvodinom iz oluja koje su u Rumuniji, pa naglo buknu oblaci, a GFS u tom periodu ne daje ništa. Pored toga, GFS koji gledamo nije u originalnoj rezoluciji. Zapravo, nije dosta modela u originalnoj rezoluciji. Čak i finorezolucijski, toliko potnati, WRF-NMM na sajtu RHMZ nije u punoj rezoluciji. Pogledati samo koliko su prognoze temperatura niže od stvarnih u predelima južnije od Beograda, pogledati padavine. Kao da se radi o nekom globalnom modelu. U isto vreme pogledati lokalne modele na meteoadriaticu, tu se vidi dosta lokalnih parmetara. Vidi se uticaj reljefa na dosta stvari. Ipak, ko hoće da gleda najbolju rezoluciju, neka ide na sajt Consorzio lamma, tamo su odlični WRF modeli, sa dosta parametara, i tamo ima mnogo dobrih prikaza prognostičkih parametara. Dakle, suština priče je ne baviti se sitnicama uz pomoć GFSa, osim ako se ne poznaje dobro klima nekog područja. Ako želimo sitnice, gledamo lokalne modele.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 31. Jul 2015. u 08:46
zec ja kada vidim na gfs meteogramu npr preko 10 litra u jednom danu konvektivnih padavina ja to racunam kao velike sanse za pljusak dal on bio od 3 ili 20 litra nebitno a naravno postoje i male sanse da ne bude nista... kada vidim kao jutros neke mizerne padavine za 2. avgust vidim da su male sanse da bude u Nisu nesto znacajnije ali sanse postoje i to vidim da glavnina desavanja tog dana mozda negde drugde prolazi...Takvo je moje razmisljanje mislim da niste najbolje shvatili...Ja pretpostavljam da Nisu Kopaonik pa  kasnije i Jastrebac mozda smeta kad su u pitanju jugozapadna i zapadna strujanja... E sad dal sam u pravu ne znam al tako mislim...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 31. Jul 2015. u 14:12
Čoveče,kako su samo raspoloženi modeli za  nedelju.A kako i ne bi bili,visinski vrtlog će biti pozicinioniran veoma blizu nas.

I parametri su sasvim pristojni.GFS ide  do 4-ke čini mi se za supercell parametar na jugu Šumadije,nije toga bilo odavno.

Miriše mi na neki prostran linijski sistem pred veče..

Kačile su se karte GFS-a,evo i jedna  na brzinu od finorezolucijskog WRF-ARW-a.Jako jako dobro ovo izgleda,sigurno će se i ostatak članova uključiti u diskusiju:
(http://www.dodaj.rs/f/g/Fx/3eJLcjSS/prec0672.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Milosh 31. Jul 2015. u 14:20
Da, da, nisam neki vjernik ali mislim da nije slučajnost da baš svake godine Sv. Ilija Gromovnik pošalje toliko gromova u našim predjelima. :)

Pratim tu promjenu već danima, vrlo je konstantna. Poslije jače od mjesec dana, biće uključen SM alarm.

Ovamo kod mene u Krajini se manje padavina daje, najvjerovatnije će tu u prijepodnevnim satima krenuti razvoji, pa će kasnije jačati u istočnoj Bosni i Srbiji. Mada, ne može se još ništa precizirati o lokacijama nepogoda. Vjerujem da će Beograd i okolina konačno imati dobru oluju, s obzirom na jugozapadno strujanje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 31. Jul 2015. u 22:08
Nisam ni obraćao pažnju,ali za prekosutra (odnosno nedelju) se crta poprilično košave tokom dana.Valjda to ne bi poremetilo stvari bitnije.

Simpatičan večerašnji WRF-NMM.Zna biti u ovoj situaciji jako zanimljivo na južnijem delu "repa":

(http://www.dodaj.rs/f/l/Ow/1bE9dUIv/sfctpr54.gif)

Ovaj linijski sistem bi zapravo bio granica hladnog fronta:

(http://www.dodaj.rs/f/40/bH/3ZfBy0SI/sfcw1054.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 01. Avgust 2015. u 00:27
Neki modeli daju vrlo izražene pljuskove (PWAT iznad 30 mm), i do 100 mm. Negde će, dakle, biti jakog nevremena.
Mislim da može biti nešto slično ovome:

(http://s17.postimg.org/jrunraf4f/ko2014073020150000d_BZ_cappi.png)

Modeli daju CAPE između 1000 i 2000 J/kg, uz smicanje između 15-20 m/s. Biće jakog smicanja i u nižim slojevima, lokalno i do 15 m/s. Vrtložnost u nižim slojevima oko 100 m2/s2.
Inače, najveće šanse za ekstremne pljuskove ima Vojvodina, jer se tamo smešta centar ciklona.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 01. Avgust 2015. u 12:23
Potencijal je neosporan za jedan od najuzbuljivijih dana verovatno ove konvektivne sezone u globalu.Teško,sparno,vrlo toplo vreme uz izražene konvektivne parametre.Sve je tu.Jedino na krajnjem istoku i jugoistoku verovatno neće biti ništa.

Ne odustaje se od jakog vetra u košavskom području sutra,mahom u prvom delu dana.Srećom pa bi vetar kasnije popodne relativno brzo oslabio.Zato su se i modeli malo padavinski "opametili",pa nema već u 12Z terminu dosta  padavina,nego je to sve pomereno na večernji i noćni termin.

(http://www.dodaj.rs/f/1h/1v/1Z8k6ium/sfcw1033.gif)

Karte oblačnosti su povoljne,prethodnica promene u vidu visoke oblačnosti bi prešla preko nas ujutru i prepodne.

Vredi baciti pogled još večeras na modele,a onda ostaje stvarno da se nadamo da nam sutra sledi jedan ultra zanimljiv dan u ovoj dosadnoj sezoni. :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: MILANCE 01. Avgust 2015. u 14:48
kakvo ce strujanje sutra biti????
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Stefan Valjevo 01. Avgust 2015. u 14:56
kakvo ce strujanje sutra biti????
Jugozapadno. :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 01. Avgust 2015. u 15:43
Do kasnijeg popodneva i uz izraženiju južnu komponentu strujanje,a zatim ka večeri i noći jugozapadno pa i zapadno.

Izuzetak je krajnji sever zemlje,koji će biti najbliži vrtlogu,tamo bi skroz do noći opstala mahom čista južna struja.

Raspoložen i WRF-NMM :

(http://www.dodaj.rs/f/2H/1i/3LcX31jm/prec0642.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Djordje...storm chasers.... 01. Avgust 2015. u 16:07
Mnogo kise se prognozira sutra  :o
(http://i31.photobucket.com/albums/c369/djordjedukic112835/Screenshot_1_zpsiywrgaq2.png)
Samo da ne bude stete od nevremena :o :o
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 01. Avgust 2015. u 19:45
WRF-ARW skoro pa preslika gore okačenog NMM-a:

(http://www.dodaj.rs/f/1T/dZ/4hccyvxI/prec0636.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 01. Avgust 2015. u 23:28
I veceras nikakvih promena nema, to jako dobro izgleda. Evo ja cu jos da stavim vecerasnji wrf-nmm i sutra da se bacimo na pracenje radarskih i satelitskih snimaka.

(http://i57.tinypic.com/2vjwz7k.png)

(http://i57.tinypic.com/aya5x4.png)

Jos da dodam da modeli narocito ovi visoke rezolucije produzavaju nestabilnosti.

Nas wrf-nmm je bas raspolozan za ponedeljak:

(http://i62.tinypic.com/4tvtba.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 02. Avgust 2015. u 10:07
Definitivno ponedeljak bolje izgleda za moj kraj... Po nasem Wrf-nmm-u Zapadna Srbija, Srem i Backa najvecu kisu bi imali...
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/02/Screenshot2.png)

(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/02/Screenshot3.png)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/02/Screenshot4.png)
Ne mogu i karte za ponedeljak da ubacujem da ne bi bilo previse slika i koncentrisemo se na danasnji dan :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: ivkeBgd 02. Avgust 2015. u 14:19
Mene tokom ovog leta najvise fascinira duzina toplotnih talasa. Dok se zimi te hladne Sibiruse svedu na par dana,mi ovog leta imamo toplotne talase po 20 dana..Evo i u ovom mesecu nakon vecerasnjeg osvezenja sa kisom,do polovine meseca se vide samo temperature iznad 30C i vedrina..
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 02. Avgust 2015. u 14:40
E to bas i ja razmisljam da ce ova godina uz 2012 jedina koja ce imati da kazem vreo i jul i avgust, do sada bi bar jedan mesec od ova dva imao dobre pauze sa svezijim vremenom.. A ivkeBgd realno zime ne bi trebalo da imaju extremne hladne talase koji bi bili dugi kao ovi topli tokom leta, po meni normalna zima je sa dva, tri talasa kao sto je bio oko Nove godine i ostalo da se drzi od -7 do +5 da kazem do 20 februara...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Медо 02. Avgust 2015. u 21:46
И сутра постоје шансе за нестабилности, CAPE ће на југозападу и западу бити још виши него данас,а смицање ће ослабити,падавинске карте ок делују,па да видимо шта ће испасти од свега тога.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 02. Avgust 2015. u 21:54
И сутра постоје шансе за нестабилности, CAPE ће на југозападу и западу бити још виши него данас,а смицање ће ослабити,падавинске карте ок делују,па да видимо шта ће испасти од свега тога.

Da,  sutra velika vecina padavina se prognozra od 6h do 15h.... Ali ako ja dobro citam one karte sa vetrovima i sutra kosava...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 04. Avgust 2015. u 00:45
Izgleda da ce vrhunac toplog talasa biti u cetvrtak ili petak kada bi temperatura ponegde trebala da dostigne 37C. U petak ce ponovo poceti da duva kosava i jezgro veoma toplog vazduha se pomera zapadnije i severnije u Hrvatsku i Madjarsku, a kod nas stize nesto sveziji vazduh sa istoka pa bi za vikend bilo oko 31-32C uz kosavu koja bi u nedelju bila u slabljenju.

Kise nema na vidiku sto se tice mog kraja. Planine me ne zanimaju, tamo bi i mogao da se javi poneki pljusak i u naredna dva dana. 
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Miki 04. Avgust 2015. u 15:20
Modeli nešto više rezolucije crtaju slabije pljuskove u naredna 3 dana, većinom u severnijim i istočnijim predelima zemlje.
GFS što se ovog tiče je suv kao barut.

(http://i.imgur.com/h7dob3B.jpg)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 04. Avgust 2015. u 16:33
Da, upravo tako, s tim da cetvrtak ima najvece sanse da posle duzeg vremena probudi planine u istocnoj Srbiji (Homoljske, Kucajske planine). Eto to je neka mogucnost i novina kod nekih modela, pre nego sto se zahukta kosava u petak. Ako nista drugo bar da posmatram lepo razvijene kumuluse i cb-ove u tom pravcu, a mozda i kod mene iznendadi neki pljusak jer bi se evenutlani razvoji kretali u istocnoj struji.

Razvoj bi prvo poceo iznad Karpata, pa bi se posle aktiviralo i po planinama istocne Srbije, videcemo da li od ovoga moze biti nesto. Nas WRF-NMM:

(http://i61.tinypic.com/es5j6p.gif)

 
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 05. Avgust 2015. u 08:44
Vraćeni su razvoji za sutra uveče,pa i za petak po GFS-u.Čim je smanjio malo košavu za te dane odmah se vratile padavine i pojačao CAPE.Doduše,već i večeras može nešto zalutati na istoku.

I finorezolucijski modeli imaju nešto.

U subotu već nema pomoći,prejak vetar se razduva,uništi sve i posle je teško brzo vratiti uslove za konvekciju na rubu anticiklona,iako se tu na 500Hpa mota oko nas duže vreme kao neki slabiji visinski ciklon.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: ivkeBgd 05. Avgust 2015. u 12:33
Pred nama je vrlo gadan period od bar 10 dana sa temperaturama oko i malo iznad 35C,nocne u Bg nece ici ispod 25C. Znaci i avgust nastavlja sa paklom koji je zapoceo jul..Mi cemo izgleda cekati septembar i konacno kraj leta jer osvezenja nekog nema..Jedina uteha u ovom nastupajucem paklu jeste to da je svaki sledeci dan kraci za 4 do 5 min..
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 05. Avgust 2015. u 12:52
Zadnji izlaz GFS-a znatno pojačao šanse da nešto bude na istoku i u centralnim krajevima u toku predstojeće noći.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 05. Avgust 2015. u 12:56
Pa nije bas oko i iznad 35C sledecih dana 10 dana, posle petka bi to bilo ispod 35C sigurno  nekoliko dana sigurno sto je podnosljivo...
 Evo gfs meteograma za Nis i vidimo da vidi nestabilnosti danas i sutra  kao i sto za Istocnu Srbiju to vazi a Bogami protegle bi se dosta ka jugozapadu danas, a prema poslednjem izlazu gfs-a u subotu u Vojvodini nestabilno.Uz dodatak da gfs preteruje za temperaturu bar za stepen :)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/05/Screenshot2.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko Vr/Sc 05. Avgust 2015. u 13:31
Slazem se sa Bartom i u Surdulici postoje uslovi za razvoje,  sve vise kumulusa kod mene
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 07. Avgust 2015. u 11:02
Sledi nedelju dana vrucinchina samo takvih... Eto to je prognoza u jednoj recenici koja kaze sve  :kick:... A za posle videcemo :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: ivkeBgd 07. Avgust 2015. u 11:29
Bart a šta je bilo ovo do sada? Hladno i kišovito?  :D Vrućine traju od jula sa izuzetkom od PET dana gde je temp.bila do 30C,mada i te temperature su takođe letnje.
Ogimet za Niš
(http://www.dodaj.rs/f/1c/if/3aFhF8yy/2/untitled.png)
Ima nekog pokušaja za blago osveženje tamo za 9/10 dana,ali to već spada u dugoročne.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 07. Avgust 2015. u 12:26
ivkeBgd ja se u mom postu nisam osvrnuo na prethodni period... Ja zivim u Nisu a ne  ti  a postavio si podatke za Nis. Prethodnih 10 dana sa izuzetkom od 2 ili 3 su bili prijatniji od perioda 15.-26. jula a i verujem od sledecih 7 dana jer je bio i kise i oblaka i vetra sto sem danas u Vojvodini mozda sledecih 7,8 dana nece biti i przice Sunce ceo dan... Juce je bilo dobar deo dana oblacno pa je tih 32 uz vetar bilo meni ok... Dobro u drugim gradovma je bilo toplije ali je u prethodnih 10 dana bilo dana kad je bila manja temperaatura nego u Nisu... Napisao sam da ce biti vrucinchina jer nema ni kise ni oblaka do 14. mi se cini... Izazivas konflikt jer sam pre neki dan tebe ispravio da ce temperature biti ispod 35C sledecih nedelju dana , tako su modeli pokazivali sad mi se cini da su povecali temperaturu od ponedeljka... Prognoza za vise od 5 dana je nepouzdana pa necu tvrditi nista 100% ali eto bice oko 35C od ponedeljka ali nisam siguran da ce biti vise eto sada tako stoje stvari... Pozdarav i nemoj da si toliko sujetan ja sam samo video drugacije a moze da ispadne da nijedan ne bude potpuno u pravu jer npr rhmz za sledecih 5 dana za Nis i za Beograd najavljuje temperature sve 34,35C... Izvinjavam se za offtopic, necu vise da pisem ovako u temi...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 07. Avgust 2015. u 18:43
Kako ovo lepo izgleda sinopticki, a i padavinski, jos samo da se termin malo priblizi. Ipak nije bas tako daleko, ja verujem da ce od ovoga nesto biti i da ce modeli biti istrajni u ovakav scenarijo.

(http://i57.tinypic.com/2vd2p3b.png)

(http://i61.tinypic.com/2cralw5.gif)

(http://i62.tinypic.com/zmi6on.gif)

I UKMO prepoznaje visulju:

(http://i57.tinypic.com/34sjnfb.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 07. Avgust 2015. u 21:06
Jeste to da visinski ciklon sklizne na zapad Sredozemlja,ali puno bitniji faktor je razvoj skadinavskog bloka,jer on zapravo prekida tu zonalnu struju i stvara taj neophodan "sendvič" :

(http://www.dodaj.rs/f/8/4g/Q0Gpkmy/ecm1-192.gif)

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 08. Avgust 2015. u 09:57
Fantastični ensembli zaista:

(http://www.dodaj.rs/f/37/yn/15xTtZ5G/ms2044ens-6.png)

Upadaju u oko dve stvari.Strujanja bi bila mahom sa jugoistoka,te bi najverovatnije bila spora.Drugo,već standarno ovog leta,ponovo izostaje jak CAPE.Ne znam šta treba da se desi da bi on ponovo bio naradžast ili crven iznad nas.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Milosh 08. Avgust 2015. u 10:19
Lijepo to izgleda jutros po globalnim modelima, samo još da se i ostvari. Željan sam ljetnje kiše i oluja, ne želim da ih ostanem željan do iduće godine.

(http://s10.postimg.org/c4eicrji1/bar.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 08. Avgust 2015. u 13:33
Trend od jutros mi se ni malo ne dopada po GFS-u, sva desavanja bi ostala uglavnom zapadnije od nas, a ako se jak AC bude pozicionirao na severoistoku Evrope kako ga vidi GFS nema nista od nestabilnosti sto se tice kosavskog podrucja. Pogledajte samo kakva se kosava crta na visini i u prizemlju. :oboze:

Po EC-u jak AC se razvija iznad Skandinavije tako da nema toliko izrazene kosavske situacije pa bi sansa za nestabilnosti bila veca u celoj zemlji.

Pratimo dalje situaciju, izmena ce itekako biti.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Медо 09. Avgust 2015. u 00:53
Коначно на видику прекид ове одвратне монотоније, још да се издржи неколико дана и улазимо у дужи нестабилни период са наравно умеренијим температурама, енси све више падавински лудују:

(http://www.dodaj.rs/f/v/11o/42XKrJYB/extra-ensi.png)

Ваљда ће нас послужити и параметри за нестабилности, Кими је већ навео да никако овог лета да нам се поклопи јачи CAPE, мада "карте су га појачале мало" у последњим излазима, тако да је његова вредност за сада око 1000 што и није нека вредност, али има још простора за додатно побољшање,струјања ће изгледа остати југоисточна.



Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: carapan 09. Avgust 2015. u 10:27
Ajd za nas sa "jeftinijim kartama" pojasnite malo sta znace te nestabilnosti za naredni period?  :D

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 09. Avgust 2015. u 10:52
Postoji dobra sansa za pad temperature ispod 30C i nekoliko dana sa dobrim sansama za pljuskove posle 14. avgusta... Naravno ne zna se kad i gde i kolika ce pasti ali da ce biti pljuskova postoje dobre sanse, meni se cini u celoj zemlji...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 09. Avgust 2015. u 13:10
Vec nekoliko izlaza se nista bitnije ne menja u ovom meteogramu...

(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/09/Screenshot1.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Miki 09. Avgust 2015. u 15:44
 ^^ Upravo tako Bart, ciklon je i dalje u igri, videćemo šta će biti kako se termin bude približavao pošto je još daleko.  :)
Meteogram za Beograd: (solidan Li index i CAPE do 1000J/kg uz slaba jugoistočna strujanja i lagani pad temperature)

(http://i.imgur.com/HZs7FEd.jpg)

Ciklon sa prognoziranim pritiskom u centru od 1003hPa:

(http://i.imgur.com/XSOHBKt.jpg)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 09. Avgust 2015. u 16:37
Miki u Beogradu bas bolji uslovi, u Nis CAPE 500,600... Znaci da severniji delovi bi bolje prosli... Da se ogradim da je jos rano i da se to nista ne zna ali tako stoje stvari prema sadasnjoj prognozi...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko_9 09. Avgust 2015. u 21:50
EC je povecao temperature , daje za Beograd preko 35 stepeni krajem nedelje , neda se leto.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 10. Avgust 2015. u 00:34
Losi izlazi veceras, nadam se da se taj trend nece nastaviti sutra. Ove vrucine se produzavaju u nedogled da ti se prosto smuci sve.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: tachion 10. Avgust 2015. u 07:39
ček, ček, do kad se nastavlja? "Zahladjenje" (namerno navodnici, šatro, za 6-7 stepeni) je trebalo da stigne oko 16. avgusta.

prema najnovijim izlazima, kad stiže, odnosno, da li je taj 16. avgust pomeren unedogled?
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 10. Avgust 2015. u 08:59
Bas je los gfs od jutros, cini mi se da bi do petka izgubio padavine i sad su male sanse...Ecwmf isto prat taj negativni trend...
 E da ga j...

ček, ček, do kad se nastavlja? "Zahladjenje" (namerno navodnici, šatro, za 6-7 stepeni) je trebalo da stigne oko 16. avgusta.

prema najnovijim izlazima, kad stiže, odnosno, da li je taj 16. avgust pomeren unedogled?
ma sada ne znam ni da li da nazovem to zahladjenjem mozda i ne stigne, tako je los izlaz jutros...
Aj nek neko strucniji kaze sta se to desava sa ciklonom sto pokazuju modeli...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zeljko83 10. Avgust 2015. u 09:54
Prosto je neverovatno da modeli za jedan dan promene pricu do juce je kisa bila neizbezna delovalo je sve najbolje moguce da bi danas to sve palo u vodu.Steta, odavno nije bilo ovako ocajno vreme nemogu da verujem da modeli nemogu da pogode za jedan dan prognozu a za 5 necu ni da komentarisem.ostaje nada da su i ovaj put pogresili i da ce se padavine za naredni vikend ostvariti jer bi u suprotnom ovo dokrajcilo ovo malo useva sto je ostalo.GFS vidi neke padavine tek u sledeci utorak ako ne tada onda mozda u septembru. videcemo kisa ce pasti sigurno.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: ciklon 10. Avgust 2015. u 10:31
Ne mogu detaljno da pregledam karte sa telefona ali ono što vidim je da od zahladjenja nema ništa. Padavine ne mogu da komentarišem ali vidim na prvi pogled da je šansa za njih sve manja.
Vrelo leto se nastavlja do daljnjeg, nema tu pravog zahladjenja na vidiku.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 10. Avgust 2015. u 10:59
ECWMF daje odlicne padavine za ponedeljak i utorak i temperaturu ispod 25C, jeste rano ali ovo je nova promena prema novom izlazu... Preko 20mm u ta dva dana... znam da ne treba da sabiram padavine ali ja to vidim kao dobru sansu...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 10. Avgust 2015. u 13:17
Gfs sve losiji... Ovo je novi izlaz, losi uslovi... Mora napravim pauzu, jer pracenje ovih modela se trenutno bas ne isplati...

(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/10/Screenshot3.png)

Evo i na Pink ona dobra voditeljka kaze da nasi meterolozi kazu krajem nedelje kratkotrajno osvezenje ali kolicina padavina izuzetno mala...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Boce 10. Avgust 2015. u 14:06
Dobra voditeljka obično ne znači i dobra prognoza!
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 10. Avgust 2015. u 14:08
Boce ja to vise u sali napisao... :) Ali realno kad ona kaze manje se nerviram nego kad sam to video na modelima :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 10. Avgust 2015. u 21:18
Gfs malo poboljsao sanse za ponedeljak za Nis a i na rts kazu da meterolozi kazu od nedelje pljuskovi u celoj zemlji  :) A i to rekla dobra voditeljka u prognozi ;)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 10. Avgust 2015. u 22:38
Auuu al su zapaprenili modeli pocev od srede do nedelje, u vecini mesta ce biti preko 35C, kod mene kao po obicaju najtoplije tako da ocekujem oko 38-39C u tome se slazu i EC i GFS.

Ne vredi pricati sta ce biti od nedelje, pljuskovi stoje samo kao mogucnost, a da li ce se ostvariti videcemo.

Nekog znacajnijeg osvezenja nema na vidiku kao sto je vec Ciklon napisao.

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 11. Avgust 2015. u 00:42
Nisam ni gledao GFS zadnjih nekoliko izlaza,ali koliko vidim sada (ovaj 18Z) to deluje ok.Daje 4-5 nestabilnih dana od 15-og.

Vidi se doduše na 12Z ensemblima da je glavni bio škrtiji od ostatka,ali je u ovom najnovijem run-u u skladu sa njima.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 11. Avgust 2015. u 13:11
Bolji su danas izlazi nego juce, ima jos vremena da se promeni ali nadam se ovog puta na bolje :) i kako pokazuju gfs karte za padavine(ne mogu da ih ubacujem, treba 3, 4 da ubacim) dobre sanse su u celoj zemlji a narocito malo severnije od Beograda...
neka ubaci neko meteogram za Bg ili NS da vidimo koja je razlika u uslovima i sansama za padavine :)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/11/Screenshot1.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 11. Avgust 2015. u 13:31
Evo ensembli za moj kraj dole za 192h.Ne izgleda loše,drže se 3-4 nestabilna dana:

(http://www.dodaj.rs/f/3z/ZO/137JZdUf/graphe310002075471698113.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: roki 11. Avgust 2015. u 14:25
Gfs daje dobre padavine za pocetak sljedece sedmice

(http://modeles2.meteociel.fr/modeles_gfs/runs/2015081106/126-779IT.GIF?11-6)

(http://modeles2.meteociel.fr/modeles_gfs/runs/2015081106/132-779IT.GIF?11-6)

(http://modeles2.meteociel.fr/modeles_gfs/runs/2015081106/138-779IT.GIF?11-6)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 11. Avgust 2015. u 18:52
GFS u 12Z izlazu još korak napred u smeru zanimljivija i nestabilna 3-4 dana od 15-og.Zadržava konvektivne padavine ali što je najbitnije pomera greben skadinavsko-ruskog AC severnije pa košava ispadne iz igre.

Kako je greben AC severnije to bi moža ostavilo prostora da visulja podari još neki nestabilan dan u nizu ali to sad nije važno,ionako je tek novina.

Bitnije bi bilo da i sledeći izlazi odu u smeru tog (makar znatnog) slabljenja pa i ukidanja košave.Jednostavno je ne volim u bilo kakvoj kombinaciji s nestabilnošću.

I UKMO je na tom tragu.

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: tachion 11. Avgust 2015. u 19:42
GFS u 12Z izlazu još korak napred u smeru zanimljivija i nestabilna 3-4 dana od 15-og.Zadržava konvektivne padavine ali što je najbitnije pomera greben skadinavsko-ruskog AC severnije pa košava ispadne iz igre.

Kako je greben AC severnije to bi moža ostavilo prostora da visulja podari još neki nestabilan dan u nizu ali to sad nije važno,ionako je tek novina.

Bitnije bi bilo da i sledeći izlazi odu u smeru tog (makar znatnog) slabljenja pa i ukidanja košave.Jednostavno je ne volim u bilo kakvoj kombinaciji s nestabilnošću.

I UKMO je na tom tragu.

tebra, prevedi to za šire mase ako nije problem, za nas koji nismo baš stručni toliko  :ufff:

dakle, ako sam te dobro razumeo, ukida se košava (ili slabi), što znači, biće kiše od 15. (ili 16.), odnosno biće pad temperature za 5-7?

ili grešim  :redface:

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 11. Avgust 2015. u 20:36
tebra, prevedi to za šire mase ako nije problem, za nas koji nismo baš stručni toliko  :ufff:

dakle, ako sam te dobro razumeo, ukida se košava (ili slabi), što znači, biće kiše od 15. (ili 16.), odnosno biće pad temperature za 5-7?

ili grešim  :redface:
Kaze da su sanse vece za nestabilnosti i da bi duze potrajale. Kosava slabi  a mozda i ukida sto omogucava bolje uslove za razvoj. u globalu si dobro razumeo osim da kad su konvektivne padavine niko ne moze da ti garantuje kisu ali da su uslovi sada mnogo bolji nego juce da je bude za vikend i sledece nedelje.  temperatura bi trebalo da se vrti oko 30C.Jos je daleko za sigurnu prognozu cekamo sledece izlaze da vidimo u kom smeru to ide...
Dodao bi da gfs i dalje daje bolje uslove na severu...Pratimo dalje modele...
Izvinjavam se sto ja odgovaram umesto Kimija on jeste strucniji ali sad sam otprilike razumeo sta je hteo da kaze a i da coveka ne ostavljamo u neizvesnosti :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zeljko83 11. Avgust 2015. u 22:38
GFS se za sada odlicno drzi sto se padavina tice, bilo je oscilacija juce je bilo losije nego danas sada to fino izgleda.samo da ostane ovako i bice necega sigurno.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 11. Avgust 2015. u 22:46
Ecwmf daje neke dobre padavine od 19. do 21. e sad jeste to daleko ali samo da oratite paznju i na to :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 12. Avgust 2015. u 02:17
Nedelja bi mogla biti jako zanimljiva, u igri je i smicanje, a biće i južnog strujanja. Deluje mi kao da neće biti spavanja zbog gromova, slično kao prošle godine kada je pucalo i lilo celu noć do jutra. Na desetine hiljada gromova je udarilo na području Beograda i okoline.


Ansambli za Beograd:

(http://s28.postimg.org/4k55uso0t/MT8_Belgrad_ens.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Boce 12. Avgust 2015. u 09:27
Modeli stidljivo daju mogućnost popodnevnih razvoja na jugoistoku danas a sutra i prekosutra i na istoku. Videćemo da li će nešto od toga biti. Kako god biće žega samo tako!
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Stefan Valjevo 12. Avgust 2015. u 09:42
Nedelja bi mogla biti jako zanimljiva, u igri je i smicanje, a biće i južnog strujanja. Deluje mi kao da neće biti spavanja zbog gromova, slično kao prošle godine kada je pucalo i lilo celu noć do jutra. Na desetine hiljada gromova je udarilo na području Beograda i okoline.
Misliš na noć 3/4. ili 5/6. avgust prošle godine?
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 12. Avgust 2015. u 11:32
Finorezolucijski modeli će lepo skinuti  izgleda ove  izolovane razvoje na istoku i jugoistoku zemlje.Po hrvatskim NMM,ARW i po našem NMM-u najzastupljeniji bi bili u petak kada bi razvoja bilo i po jugu,jugozapadu zemlje kao i jugu Šumadije.

Razvoji u čitavoj zemlji bi bili mogući u noći subota na nedelju (GFS),ali izgleda da će oblaci stojati u mestu,jer se crta skoro pa nikakvo strujanje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 12. Avgust 2015. u 18:49
12Z GFS sjajan.Subota (tačnije subota na nedelju) znatno "ojačana",s razlogom,jer brže probija južno strujanje.Nedelja standarno dobra,kao i dani iza.

Ipak,najlepša mi je sinoptička situacija,prava zimska.Eh,gde nam je ovo u januaru....

(http://www.dodaj.rs/f/34/1L/I41Bzbp/rtavn1861-2.gif)



Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 12. Avgust 2015. u 19:13
Cini mi se da gfs uporno daje manje sanse juznije od Zapadne Morava a da bi najbolje prosla Vojvodina za vikend i u ponedeljak.... Nestabilno bi bilo i u sredu i cetvrtak ali to mi se cini da je kod mene po novom izlazu nekako mnogo razvuceno a i cim tako odaljava padavine male su sanse a i Li index ide iznad 0 ili na granici...Glavnina je definitivno vikend i ponedeljak... Al veoma mi se svidja ovaj pad temperature koji bi potrajao...

(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/12/Screenshot2.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 12. Avgust 2015. u 19:34
Bart,videćeš i sam vremenom,u situaciji sa južnim stujanjima u čitavoj zemlji uvek bolje prolazi severna polovina zemlje,tj. posebno Vojvodina u globalu.To je prosto neko pravilo.

Kažem u globalu,ali svakako će i južnije biti mesta koja će pogađati jači odrazi, tj. koja bi dobila nevreme i velike količine padavina.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko_9 12. Avgust 2015. u 19:56
U Vojvodini i Beogradu vec 2 nedelje temperature preko 35 stepeni skoro(bilo je samo par dana ispod 35 stepeni) , dobro ce doci zahladjenje posle nedelje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 12. Avgust 2015. u 20:38
To nisam znao Kimi, hvala za info... :) Moja logika kaze da tada razvoji bez prepreka idu i vise energije skupljaju sa pregrejane ravnice... Amatersko razmisljanje :)
Ako sam ja razumeo ovo je po gfs ukupno padavina do cetvrtka, ne znam kako da zumiram za nase podrucije ali valjda ce se snadjete... :)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/12/Screenshot3.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 12. Avgust 2015. u 22:26
Ovo za petak veceras jos bolje izgleda po nasem WRF-NMM-u. Razvoji ce se kretati od istoka ka zapadu.

(http://www.dodaj.rs/f/3Y/Ga/3LtNyPM5/sfctpr48.gif)

(http://www.dodaj.rs/f/1r/GG/KsqxFAk/sfctpr51.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 13. Avgust 2015. u 07:54
Svaki izlaz je slican tako da pa skoro sigurno sada mozemo da kazemo da nas od subote ceka nekoliko nestabilnih dana :)
 (http://www.usnimi.me/slike/2015/08/13/Screenshot6.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 13. Avgust 2015. u 13:32
WRF-NMM i dalje drži izolovane razvoje za sutra,u nekoj severnoj-severoistočnoj struji.

Subota uveče je otanjila po GFS-u značajno,vratio se scenario kašnjenja dotoka vlage sa juga.Ni naš WRF-NMM ne vidi ništa značajno.Hrvatski ARW i NMM deluju raspoloženije.

I nedelja je sad  malo traljavija,nekako nema više onih impresivnih konvektivnih "bombi".Taj loš trend za nedelju baš čudi,imamo bukvalno sve što je potrebno..
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Miki 13. Avgust 2015. u 13:39
Izlazi modela uopšte nisu loši, na ovako nešto smo dugo čekali ja bih rekao! :)
Samo da se nešto bitno ne promeni do vikenda i da napokon dobijemo neku kišu i nešto za praćenje.
Preovladala bi uglavnom južna i jugozapadna/zapadna strujanja u zavisnosti od položaja ciklona :

(http://i.imgur.com/2kgcFGz.jpg)

Petak :

(http://i.imgur.com/JbdrLQL.jpg)

Subota :

(http://i.imgur.com/eGDnqqg.jpg)

Nedelja :

(http://i.imgur.com/X5OxLyS.jpg)

Ovu su samo naredna 3 dana dokle dostiže WRF za praćenje tj prognozu, GFS drži nestabilnosti i početkom naredne nedelje do sredine sedmice uz konačno osveženje što se temperature tiče.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 13. Avgust 2015. u 13:46
Biće razvoja u subotu, ali glavnina je u nedelju tokom noći kada će CAPE sve do jutra jačati. Sasvim su izgledni obilni pljuskovi na širem području, glavnina zbivanja će biti kod nas. Tokom iduće nedelje će biti uslova i za superćelije, ali još sve nije sigurno, sve zavisi koliki će biti CAPE.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 13. Avgust 2015. u 13:49
Zbog ovog baruta od vazduha CAPE opet maksimalno žut,eventualno blago naradžast.Smejurija... ???
 
Da ako ovo što padne u subotu i nedelju podigne napokon tu vlagu u prizemlju za razvoje sledeće sedmice.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 13. Avgust 2015. u 19:20
Subota mi se cini da nece biti znacajnija sa padavinama od danasnjeg dana.... Evo kako gfs vidi ukupno padavina do srede uvece, juzni krajevi slabi, Nis na nekoj granici, cini mi se Kimi i Vrsac najbolje prolaze... :)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/13/Screenshot1.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Vladimir 13. Avgust 2015. u 20:57
Nije ova karta mnogo merodavna kada su padavine pljuskovitog karaktera.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 13. Avgust 2015. u 21:01
Znam da nije merodavna za konvektivne padavine ali pokazuje po meni gde su vece sanse za padavine, gde su bolji uslovi za razvoje.Sto veci broj veca sansa za pljuskove... Ja to gledam kao mogucnost i gde bi bila i prosla glavnina razvoja...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko_9 13. Avgust 2015. u 22:00
Stvarno fino zahladjenje daje EC sledece nedelje , cak i temperature ispod proseka:

(http://i.imgur.com/Zs8YXUi.png?1)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 13. Avgust 2015. u 22:37
Najjači mi je EC,koji crta potpuno suvo vreme u nedelju i ponedeljak, skoro bez ikakvih šansi za razvoje.

Nisam znao da baš može toliko da bude u "banani" kad su konvektivne padavine u pitanju.Zapravo ne sećam se,još od onih prolećnih ciklona da je on ikada bio u bilo šta konvektivno optimističan  ???

Izreći nešto takvo uz ovakav setup je prilično besmisleno za jedan takav (moj omiljeni) fino kotirani model:

(http://www.dodaj.rs/f/27/t1/SnOqeCa/rtavn7816.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 13. Avgust 2015. u 23:01
Ma kakav EC, ja njega i ne gledam kada su konvektivne padavine u igri. Zna se koji su modeli bolji u ovakvim situacijama.

Finorezolucijski modeli WRF-NMM i WRF-ARW su odlicni za nedelju:

(http://www.dodaj.rs/f/1J/CE/gbV0ebY/prec0672.png)

(http://www.dodaj.rs/f/18/Uw/3YMbp0Lu/prec0678.png)

(http://www.dodaj.rs/f/3o/9n/3EHs8Iyg/prec0696.png)


(http://www.dodaj.rs/f/1Q/AI/EIinZY5/prec0678-1.png)

(http://www.dodaj.rs/f/1y/XU/3dH3Cnzl/prec0684.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 13. Avgust 2015. u 23:11
Potpuno si u pravu Sale naravno,ali ipak deluje neverovatno koliko se zvanično najbolji,tj. naprecizniji prognostičarski model muči sa raspoznavanjem i postavljanjem tih konvektivnih padavina.

Da ne bude skroz u prazno,evo WRF NMM-ovog CAPE-a,koji je dosta jači u odnosu na standarno zelenkasto-žućkast kod GFS-a:

(http://www.dodaj.rs/f/1q/Io/Asl4eFj/mlcape78.png)

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: ciklon 13. Avgust 2015. u 23:15
Uh, vecerasnji EC je  za narednu nedelju obecavajuci kad su padavine u pitanju.
Ne secem se kada sam se toliko obradovao prognoziranoj kisi.
Daleko je utorak/sreda ali vazno je da su modeli poceli da uvode padavine...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 14. Avgust 2015. u 02:16
GFS za nedelju daje MCS u Vojvodini, što je i realno očekivati sa ovakvim strujanjem i prisutnim smicanjem. Tačka rosišta će tokom noći biti i do 20°C, pa je ralno očekivati CAPE ponegde i do 1500 J/kg. Sa ovakvim strujanjem najbolje prolazi Vojvodina, ali bi dosta razvoja trebalo biti i južnije. Ipak, smicanja će biti samo u Vojvodini.
Inače, ja ne volim da gledam CAPE WRF-ova na Meteoadriatic-u, redovno preteruju sa vlagom, pa sa javljaju neke daleko veće vrednosti od realnog stanja. U to sam se uverio bezbroj puta.
Evo kako izgleda WRF-ARW 12 km:

(http://s1.postimg.org/rv42g29xb/domain_arw_gfs_12km_picsay.jpg)

(http://s3.postimg.org/8qdwchddv/use2_picsay.jpg)

(http://s2.postimg.org/sq0ci0djt/stl2_picsay.jpg)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Sofronije 14. Avgust 2015. u 12:17
Konacno i mlazna struja menja pravac i podvlaci se ispod nas:

(http://s4.postimg.org/oi4onx6xp/hgt300.jpg) (http://postimage.org/)

Ovo vec lici na nesto.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 14. Avgust 2015. u 12:33
Odličan scenario kod GFS 06Z-a za nedelju,baš onako kao što i priželjkujem.Prvo nas do popodneva sve promašuje i u jugoistočnoj struji prolazi zapadnije.S obzirom da bi u toj turi bilo i dosta razvoja poreklom sa mora,to je odlična stvar :) .

No,kasnije uveče  i ka noći se i kod nas dosta razbukti,uz okretanje na čistu južnu struju rekao bih:

(http://www.dodaj.rs/f/3w/Or/1akVuAMX/rtavn604-2.gif)

(http://www.dodaj.rs/f/1o/11B/3KgEnIW9/rtavn664.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Milosh 14. Avgust 2015. u 13:08
Odličan scenario kod GFS 06Z-a za nedelju,baš onako kao što i priželjkujem.Prvo nas do popodneva sve promašuje i u jugoistočnoj struji prolazi zapadnije.S obzirom da bi u toj turi bilo i dosta razvoja poreklom sa mora,to je odlična stvar :) .

No,kasnije uveče  i ka noći se i kod nas dosta razbukti,uz okretanje na čistu južnu struju rekao bih:

(http://www.dodaj.rs/f/3w/Or/1akVuAMX/rtavn604-2.gif)

(http://www.dodaj.rs/f/1o/11B/3KgEnIW9/rtavn664.gif)



Za primorje to odlično izgleda na ovim kartama. Slično vide i ostali modeli plus visok CAPE i umjereno smicanje. Umjereno smicanje je još bolja varijanta od jakog smicanja, koje može čak i negativno da utiče na razvoje na širem području.
Jako sam nestrpljiv za stormčejs u nedjelju, fotoaparat je spreman, ne mogu da iščekam. :)
Nekih manjih šansi za razvoje će biti i u noći između subote i nedjelje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zeljko83 14. Avgust 2015. u 13:10
 Izgleda da postoje realne sanse da nestabilno vreme potraje do kraja naredne nedelje,GFS za sada vidi taj scenarijo, za pocetak najbitnije je da ulovimo bar jednu dobru kisu posle ce sve ici kao podmazano.  :pop:
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 14. Avgust 2015. u 13:27
Na većem delu Jadrana će biti zaista dosta akcije.Lepo bi bilo da se iskaže konkretnije promena tamo,kiša je i tamo strašno potrebna,taman da napokon ugasi ne samo žednu zemlju nego i opasnost od požara.

Ipak,neka se ti razvoji i njihovi nakovnji drže podalje odavde,u čemu bi nam jugoistočna struja bila saveznik ;) Neka se sve ovo okonča jačim kontinentalnim razvojima kod nas..
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 14. Avgust 2015. u 14:22
Gfs stvarno vidi nestabilnosti do kraja nedelje... Od nedelje do utorka glavnina kise bi bila oko Kragujevca i juznije do Kopaonika ali do kraja nedelje bi trebalo sve to da se ujednaci.... Navijam za ovakav scenario jer je cini mi se najbolji do sada.... Kod mene sve pocinje sa juznim strujanjem pa polako okrece na zapadno dok od utorka do cetvrtka bila severna  tu nema razvoja posle opet bi okrenulo na juzna i eto razvoja ponovo...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Stefan Valjevo 14. Avgust 2015. u 16:00
GFS smanjio ili gotovo ukinuo padavine za utorak i sredu, ali je zato u četvrtak postavio pravu padavinsku bombu u Vojvodini.
(http://i57.tinypic.com/e7jzav.gif)

(http://i57.tinypic.com/20ayzaw.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 14. Avgust 2015. u 18:31
Novi izlaz gfs jos bolji pa sam morao da ubacim 4 slike... :) Za celu zemlju je bolji :) Nestabilnosti prognozira za celu sledecu nedelju...

(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/14/Screenshot2.png)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/14/Screenshot3.png)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/14/Screenshot4.png)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/14/Screenshot5.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Медо 14. Avgust 2015. u 18:46
Нема се више ни шта коментарисати, остају сутра само детаљи да се искажу за недељу, односно параметри и тако за сваки следећи дан у којем нас очекују нестабилности и преко потребна киша, милина је видети овакве карте после оваквог пакла а да то није 200 + h.   :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 14. Avgust 2015. u 19:21
"Simpatičan" lokalni vetar prilične snage,verovatno kao downburst jakog sistema koji bi prošao tu pograničnim delom Srbije i Hrvatske:

(http://www.dodaj.rs/f/m/fV/BJOmhvv/z3wind054.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 14. Avgust 2015. u 20:12
GFS daje lep scenario za nedelju, pa bi većina profitirala sa padavinama. Već dosta izlaza GFS daje MCS negde na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske, pa bi se kasnije na OFB došlo do formiranja squall line. Ova linija bi  pokosila gotovo celu Srbiju idući od zapada ka istoku. Takođe, moguć je scenario i sa superćelijama, uglavnom u severnoj polovini zemlje. Biće, dakle, dobrog smicanja u svim slojevima. Ukratko, može biti svega, ali je najbitnije koliki će se CAPE nagraditi. Mislim da je 1000 J/kg izvesno.
Sa druge strane, Crometeo WRF-ovi 4 km lupetaju. Loše prognoziraju razvoje kada sa S/SW strujanjem ima razvoja i na Jadrnu. Biće i tamo nevremena, ali znatno organizovanija će biti kod nas, verovatno i kod Miloša. Nisam pogledao šta kažu finorezolucijski modeli po pitanju smicanja, ali mislim da se ne razlikuju previše.
Inače, za četvrtak se daju dosta dobri parametri za jaka nevremena, ali o tome iduće sedmice.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 14. Avgust 2015. u 20:13
Sta znaci MCS i OFB?
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 14. Avgust 2015. u 20:26
MCS je mezoskalni konvektivni sistem. To je olujni sistem koji je, dajem primer, pokosio centralnu Srbiju i Vojvodinu 2. avgusta. OFB - outflow boundary. To je kada silazna struja na prednjoj strani oluje, krećući se horizontalno u odnosu na podlogu pokrene nove razvoje. Pojednostavljeno, kada dune vetar od oluje i pokrene razvoje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 14. Avgust 2015. u 20:30
Hvala zec :) Cekamo jos sutra pa onda pocinje prava akcija i nadam se prava kisa koja bi prekinula ovu susu :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 14. Avgust 2015. u 22:57
Vredi staviti ovako sjajne GFS ensamble. Nakon duzeg vremena temperaturno su u proseku pocev od 17. avgusta, padavinski takodje vrlo, vrlo raspolozni za veci deo sledece sedmice. Za ponedeljak se predvidja pravi potop po nekim preturbacijama.

(http://www.dodaj.rs/f/36/3Y/3gWuhUJV/mt8belgradens.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zeljko83 14. Avgust 2015. u 23:20
Nema sta, fantasticne karte veceras blizu smo pocetka akcije mislim da ce ovaj put biti ono pravo.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 15. Avgust 2015. u 08:32
Nova promena je da juzniji delovi bi slabije prosli u nedelju i ponedeljak ali bi to trebalo da se izjednaci tamo u cetvrtak i petak mada je to daleko...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko Vr/Sc 15. Avgust 2015. u 10:04
Da Bart juzna Srbija bi losije prosla od ostatka zemlje ali nas WFR daje jednu bombu :-[  da je tako nazovem u ponedeljak ujutru na podrucju Suve Planine , ima naznake da se nesto ovome slicno razvije i u mojoj okolini oko Vl.Hana tacno se vidi tamniji nazovimoga odraz na karti. Samo da se ovo i obistini (http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/tpr_nmm/sfc_tpr_54.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 15. Avgust 2015. u 10:10
Darko-Surdulica ja gledao gfs jutrosnji izlaz ali mi se definitivno sada vise svidja ovo sto si ti izbacio i nas WRF... Daje nas WRF za celu zemlju dobre padavine i samo nek se ispuni i ja cu budem zadovoljan :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko Vr/Sc 15. Avgust 2015. u 10:23
Da nas WFR daje dobre padavine u vecem delu nase zemlje, samo da ne bude nevremena posto su ovo konvektivne padavine  :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: carapan 15. Avgust 2015. u 13:10
Kise treba kao nikada do sada... Samo da ne bude nekih nepogoda i grada, jer to bi jos gore ubilo nas poljoprivrednike od ovih susa...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Sic 15. Avgust 2015. u 14:32
Kakav izlaz gfs-a za sutra. Ogromna kolicina padavina u kratkom periodu
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Stefan Valjevo 15. Avgust 2015. u 16:16
U Valjevu grmi već više od sata. Imam nešto fotki. Užasno je sparno. Šteta što otprilike sutra neću moći da pratim zbog mnogo obaveza. :(
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 15. Avgust 2015. u 16:36
Uuu sunce mu... sta italijanski wrf vidi...
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/15/Screenshot4.png)
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/15/Screenshot3.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 15. Avgust 2015. u 22:02
Nas wrf a bogami i italijanski umanjili malo prognozu padavina za sutra i prekosutra... nema vise onih  da kazem "bombi", znaci da su uslovi nesto slabiji... tako se bar meni cini...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Ljubiša 15. Avgust 2015. u 23:10
Kako god da bude, lepo je videti za promenu ovako nešto ...
(http://i1066.photobucket.com/albums/u408/ljubisasujica/08%20avgust%202015%20Cestereg/meteogram_zpsskekrdcg.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 16. Avgust 2015. u 00:10
I dalje ima tu dosta konvektivnih padavina, ali je GFS smanjio CAPE. Neću više ni da gledam modele za sutra, jer sve ovo unosi nervozu. Sondaža će sutra reći šta da očekujemo.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: roki 16. Avgust 2015. u 10:00
Pa kad god treba neki level za Balkan staviti,ovih sa estofexa nigdje nema.. :neznam:
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zeljko83 16. Avgust 2015. u 10:03
Ostalo je jos malo do pocetka akcije, modeli su dosta dobri i dalje valjda ce ubosti ovaj put.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 16. Avgust 2015. u 10:06
Primetno je da su malo modeli oslabili ali to se nikad ne zna, ostaje nam da pratimo...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 16. Avgust 2015. u 10:16
To ti se u 99% slučajeva desi,da u zadnji čas se po modelu sve malo umanji.

Zato se u te "izlaze u zadnji čas" i ne obaziremo previše u ovakvim situacijama,šta je model imao da kaže rekao je prethodni dan.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zeljko83 16. Avgust 2015. u 10:19
GFS je dosta dobar nista ja tu nebih menjao dok je nas WRF-NMM skoro pa presusio, ono sto oni crtaju je smejurija i nema niakakvih poklapanja sa GFS.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 16. Avgust 2015. u 10:31
Kimi to nisam znao, sad nam ostaje samo da pratimo radar :) zeljko83 i ja sam pre svega mislio na nas wrf, bas je nikakav...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: milandijana 16. Avgust 2015. u 11:00
sad se kod nas za cetvrtak najavljuju najvece padavine.a i temperatura je prava jesenja.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Медо 16. Avgust 2015. u 13:16
Колико ме само нервира овај CAPE, искрен да будем не знам колико да очекујем са CAPE-ом чија вредност не прелази 300-400 Ј/kg.  :-\

(http://www.dodaj.rs/f/1x/In/39LJvL16/slabo.gif)

Додуше, он ће јачати током ноћи, али далеко је то од неких озбиљнијих вредности.

Током сутрашњег дана на западу се црта јак CAPE па то може бити окидач за нове развоје, иако ће их сутра свакако бити. Зато сутра у Бугарској шоу, јак CAPE + смицање.

(http://www.dodaj.rs/f/3/L6/pLrqDiD/bolje.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 16. Avgust 2015. u 13:29
Videćemo danas koliki se CAPE nagradio. Recimo, u Zagrebu je juče atmosfera bilaznatno nestabilnija od prognoze GFSa. CAPE je bio preko 2000 J/kg, Lifted -7. Zanimljivo, tokom noći će nad Vojvodinom jačati CAPE i smicanje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 16. Avgust 2015. u 23:26
I sutra ima solidnih uslova za razvoje u vecem delu zemlje tako da ce imati sta da se prati. Nadam se da ce i krajevi koji danas nisu dobili neku kisu sutra imati vise srce.

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Медо 17. Avgust 2015. u 15:17
Не знам дал неко прати среду, али имамо параметре који су били бољи него јуче, CAPE ће на западу коначно прећи 1000 J/kg овога пута имамо и јако смицање 20 m/s уз прегршт падавина, па стварно у среду не би требало да буде испале.

Струјање остаје југозападно.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Miki 17. Avgust 2015. u 19:19
I ne samo sreda već i noć na četvrtak i sam četvrtak.
Dobre se padavine crtaju stvarno, daj Bože da barem nešto padne i osveži zemlju još malo.

(http://i.imgur.com/9bzacST.jpg)

(http://i.imgur.com/Hrsguue.jpg)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Milosh 17. Avgust 2015. u 19:45
Teniskim žargonom rečeno, ova jučerašnja kiša je "napravila brejk", ali bilo bi više nego poželjno da padne još jedna narednih dana da "potvrdi taj brejk". A srijeda i četvrtak obećavaju, po poslednjem GFS-u bi taj period sa padavinama trajao i nakon četvrtka.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 17. Avgust 2015. u 22:42
EC je ko po obicaju najmanje darezljiv, sinopticki je sve isto kao kod GFS-a. Visinski ciklon nam je nad glavama, a padavinski je mizerija totalna, ali ne treba obracati paznju na to uopste.

Svi ostali modeli su u skladu sa GFS=om i daju puno, puno konvektivnih padavina.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 18. Avgust 2015. u 00:13
Gfs po novom izlazu daje dobre padavine do kraja nedelje dobro utorak je slab, sreda posle 18h a ostali dani veoma dobri... I nas wrf malo je juce zaribao tj nekako mi bio nedefinisan, kao i za naredne dane ali dobro za sada se gfs pokazao najbolji....
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 18. Avgust 2015. u 09:45
Sada gfs posle cetvrtka daje stabilizaciju vremena, steta sinoc bas lepo je izgledao sa nestabilnostima do kraja nedelje...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Boce 18. Avgust 2015. u 10:15
prilično je izvesno da do subote nema stabilizacije.
to što poneki izlaz omaši ne znači ništa.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 18. Avgust 2015. u 11:57
Ipak si Boce u pravu i petak i subota nisu losi i imamo cemu da se nadamo, nisu kao sinoc izlazi ali nije ni lose... :)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 18. Avgust 2015. u 12:15
Biće nestabilno i u petak i subotu,samo treba otvoriti ensemble i videti da to samo glavni brazdi sa izostankom konvektivnih dešavanja,pa je scenario koji je kolega Boce spomenuo vrlo izvestan.

I da,naravno u 06Z izlazu glavni run opet to postepeno vraća.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Milosh 18. Avgust 2015. u 12:47
Sutra uveče bi kod mene moglo biti veoma zanimljivo. Uz visok CAPE, jako smicanje i dosta padavina, prema GFS-u, bile bu tu velike šanse za superćeliju u južnom Jadranu:

(http://s2.postimg.org/6rs9f84sn/gfs_srh_eur42.png)

(http://s2.postimg.org/t2g4f722v/gfs_srh_eur45.png)

Neki modeli visoke rezolucije vide dosta padavina:

(http://s2.postimg.org/5zkjiwua1/prec06_48.png)

(http://s2.postimg.org/6nte1uszt/prec06_54.png)

EC i WRF-NMM su za sada znatno drugačiji od GFS-a i svu akciju daju zapadnije od mene, nad Hrvatskim primorjem, a ovamo jedva mjerljive padavine. Vidjećemo ko će biti u pravu, GFS je tradicionalno najbolji u ovakvim situacijama, ali svi griješe ponekad.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: carapan 18. Avgust 2015. u 13:50
Ajde opet ja da pitam ovim prostim recnikom..

Hoce li biti u nekom narednom periodu nekih oluja, grada ili samo kisa za ove nase krajeve? nam da je to tesko prognozirati, oblak se formira ocas posla, ali eto ako neko zna neka mi napise na pp..

Hvala..
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 18. Avgust 2015. u 21:15
Dobro je pitanje gde i odakle ispratiti sutrašnji dan,odnosno ostati kući ili poći put Bg-a.

Na prvu,zbog jugozapadne struje reklo bi se Bg,ali nekako modeli deluju mnogo konkretnije sutra za Novo Selo (posebno GFS).

CAPE dosegne blizu 1000J/Kg na krajnjem zapadu i jugozapadu,ali ima i jakog smicanja.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 18. Avgust 2015. u 23:20
Sumnjam u jake oluje sutra. Jednostavno, slab je MLCAPE. U obilne pljuskove sa grmljavinom ne sumnjam.

(http://s17.postimg.org/z6nmjc9m7/kisa_ce.png)

(http://s2.postimg.org/fph8n4ek9/kisa_ce_2.png)

(http://s11.postimg.org/5sa5q75mr/nepogoda.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 19. Avgust 2015. u 10:00
Za ovaj moj jugostocni deo nista posebno... Deo oko Loznice bi trebalo dobro da prodje...
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/19/Screenshot2.png)

(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/19/Screenshot3.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Boce 19. Avgust 2015. u 10:25
Da modeli u ovom delu daju kišu i pljuskove za večeras i narednu noć. A onda sa tek mogućom slabom kišom četvrtak i petak.
Ono što treba pratiti jesu moguće lepe padavine u subotu na istoku Srbije.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 19. Avgust 2015. u 12:12
Kako lepo ovo temperaturno izgleda :) Da se konacno lepo naspavamo ako nam drugi problemi dozvole...
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/19/Screenshot5.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Медо 20. Avgust 2015. u 00:38
И за ево већ данашњи дан се цртају конквективне падавине, оно што треба нагласити и што је важно, током дана струјање ће бити западно, а каснопоследне и увече и северозападно...

CAPE ће износити око 1000 J/kg, а биће и присутно смицање, значи параметри јако слични као у дану за нама.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Milosh 20. Avgust 2015. u 00:51
Koliko sam ja pratio, u sjevernoj polovini zemlje će strujanje biti skroz nedefinisano, bez ikakvog smicanja, vrlo vjerovatno samo sporopokretni višećelijski sistemi.
U južnoj polovini zemlje slaba zapadna/sjeverozapadna strujanja, samo na jugoistoku zemlje umjereno smicanje.

Poslednji izlaz GFS-a je prilično oslabio eventualne nestabilnosti za petak i subotu, tako da sutrašnji dan ostaje u centru pažnje.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: roki 20. Avgust 2015. u 17:36
Zanimljiv hrvatski aladin za sutra navece na sjeveru i S-I BiH

(http://www.dhmz.htnet.hr/prognoza/aladinHR/web_3h_ob_uk_45.gif)

(http://www.dhmz.htnet.hr/prognoza/aladinHR/web_3h_ob_uk_48.gif)

(http://www.dhmz.htnet.hr/prognoza/aladinHR/web_3h_ob_uk_51.gif)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: sale pn 20. Avgust 2015. u 23:17
Sto se tice sutrasnjeg dana najvece sanse za kisu i pljuskove ima severna i zapadna polvina zemlje kao i jedan deo Sumadije. Istocnije sanse za padavine su nikakve sve zbog istocnog i severoistocnog vetra koji ce krenuti da duva tokom dana. I strujanja ce okrenuti na severoistocna i istocna, a u subotu jugoistocna, vrlo nepovoljna za moj kraj kada je kosava u igri.

(http://www.dodaj.rs/f/3G/zP/2v0xxum7/wind27.png)

(http://www.dodaj.rs/f/22/38/3Aq5en97/prec0630.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 21. Avgust 2015. u 00:41
Pa,zadržava se vrtlog na visini i dalje blizu nas.Strujanja će biti izgleda veoma spora,na severu verovatno istočnih a dole južnije južnih i zapadnih pravaca.

Jači oblaci bi bili u subotu,kada ima nešto više energije.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Радан 21. Avgust 2015. u 01:13
Pozz narode sve vise pratim modele a pre svega GFS,o vrucom talasu  tamo krajem avgusta i pocetkom septembra. Jeste da je dalek period alli to sigurno ce se desiti,na severu se gomila hladan vazduh ponadah se zima  bi mogla ranije ali ne,i dalje dosta toplo za nase podrucije vide modeli,a ECMF pretera sa toplinom.

(http://images.meteociel.fr/im/5088/gfs-1-312_mgb7.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Stefan Valjevo 21. Avgust 2015. u 03:29
 ^^
Radane, to nije tema za Avgust već za Dugoročne prognoze u pod-temi Leto.
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3586.50
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 21. Avgust 2015. u 10:09
Danas ne bi trebalo ali sutra postoje sanse za kisu i  u jugoistocnim krajevima... A posle subote izgleda kao da sledi dug stabilan period...Nas  Wrf-nmm vidi aj da kazem dobre padavine za sutra danas ce se kisa drzati zapadnih i severnih predela...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: ciklon 21. Avgust 2015. u 15:23
Nadam se da GFS samo preteruje sa najavama za sredinu sledece nedelje.
Porast temperature je izvesan ali jos jedan talas sa temperaturama >35C nam ne treba nikako.
EC je dosta umereniji jer vreo vazduh gura malo zapadnije ali ko ce ga znati...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 21. Avgust 2015. u 19:53
Ne bi trebalo da to predje 35C tamo u sledeci petak i vikend ali ipak i to je dosta vruce... Malo smo pozurili naravno pre svega ja sa otpisivanjem vrucina od 35C kad sam video onu rhmz-ovu prognozu za 30 dana... Gfs ne vidi nista znacajno sto se tice padavna za sutra za istocni i moj jugoistocni deo a bogami ni cele sledece nedelje u celoj zemlji...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: zec 22. Avgust 2015. u 11:08
Pošto smo se odmorili od vrućina, iste nam se ponovo vraćaju, sa temperaturama iznad 35 °C krajem iduće sedmice.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 22. Avgust 2015. u 11:17
Sad i ja vidim da se za severnije delove prognozira preko 35C a valjda u subotu i 38C a juzniji bi bili malo sveziji oko 35C... Kisa nova po gfs-u tek mislim tamo 3. septembra...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 22. Avgust 2015. u 19:02
Gfs u novom izlazu malo ublazio temperature za sledeci vikend za celu zemlju... Vise necu da kom. svaki izlaz to tek tamo od srede cemo videti kako stoje stvari a sada samo da ispravim svoj prethodni post...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko_9 22. Avgust 2015. u 21:57
EC ne vidi nikakve vrucine krajem sledece nedelje , temperature malo iznad 30 stepeni.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 23. Avgust 2015. u 12:24
Po ensemblima,ako izuzmemo naravno bugg glavnog izlaza sve je "relativno" pod kontrolom.

U utorak se očekuje prolazni front,uz pljuskove i razvoje mahom u zapadnoj polovini Srbije.On bi prolazno doneo neko sitnije zahlađenje na visini,nakon čega bi usledio niz od 4-5 dana sa temperaturom oko 18-19C na 850Hpa.Ipak,svetlo na kraju tunela se brzo nazire,što je i očekivano jer je ipak kraj leta blizu:

(http://www.dodaj.rs/f/3A/Oe/nXWplsd/ms2044ens-7.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Miki 24. Avgust 2015. u 14:53
Pošto je sutrašnji dan ušao u 24h, lepo to izgleda na kartama za zapadnije delove zemlje.
Što se istoka tiče, košava će učiniti svoje pa do razvoja kako barem modeli tvrde - najverovatnije neće doći.
Strujanja jugozapadna-zapadna sa tendencijom okretanja na severozapadna u toku noći.

(http://i.imgur.com/6y3X1JE.jpg)

(http://i.imgur.com/NcUSK5A.jpg)

(http://i.imgur.com/vLhcke7.jpg)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: laky 24. Avgust 2015. u 17:55
 ^^
Ocekujem tek po koji lokalni pljusak mozda sa grmljavinom u zapadnom delu zemlje ali uglavnom suvo zahladjenje ako se tako moze nazvati.
Problem kod ovog fronta je kosava koja ce rasusiti vazduh i time spreciti razvoj, pa tamo gde bude slabije i ne bude je bilo postoje sanse za razvoj.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 24. Avgust 2015. u 19:28
Au bas ce bude toplo... Ovo blize 40C nego 35C... Ali posle ovog desetodnevnog perioda mislim da sledi kisa i zahladjenje i  to je to od leta... Mozda bude neki jos dan sa vrucinama ali bas tesko ce to preci 35C a s obzirom na sveze noci nece nam to tesko pasti i da bude neki takav dan...
(http://www.usnimi.me/slike/2015/08/24/Screenshot1.png)
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Darko_9 24. Avgust 2015. u 20:27
Iako je jos uvek rano , vrlo je moguce da se vrucine prenesu na prvu dekadu septembra...
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Kimi 25. Avgust 2015. u 13:22
Dakle,nakon prolaznog osveženja na visini za par stepeni sutra,od četvrtka pa sve do kraja  meseca vrlo toplo.Najtoplije verovatno zadnji dan ovog meseca i prvog dana predstojećeg septembra,o kom ćemo naravno otvoriti zasebnu temu.

GFS ima niz od 6 dana sa oko 35 stepeni (četvrtak-utorak),sa maksimumom po preteravajućim glavnim run-om od 37 stepeni.EC je nešto blaži,ali opet temperature oko 34-35 ne ginu.

Za najtoplijih dana crta se i pojačan istočni i jugoistočni vetar,koji bi možda malo spašavao i poštedeo nas najintenzivnijeg zagrevanja,pa bi opet za nijansu jača toplina i temperatura bile "gurnute" malo severnije i zapadnije.Najtoplije bi bilo verovatno opet na severu zemlje.

Ono što bi moglo biti gadno je da vetar neće stajati ni noću verovatno u Bg i Vojvodini,pa se očekuju i veoma tople noći...

Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Milosh 27. Avgust 2015. u 18:27
GFS gotovo u svakom izlazu ponavlja da će poslednji dan avgusta biti ujedno i najtopliji u ovom vrelom talasu. Ovaj izlaz je dao čak 39°C, vjerovatno će to ipak biti niže na kraju, ali barem 37°C nam ne gine.

(http://s7.postimg.org/gxrvy28cr/Rtavn10217.gif)

Vrela će biti i naredna tri dana, a početak septembra bi po aktuelnim izlazima donio postepen pad temperature i destabilizaciju, ali o tome u drugoj temi, a i još je rano da se išta tu precizira.
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 27. Avgust 2015. u 18:45
Dobro je to sto bi mi juznije malo bolje prosli tj do 36C nije strasno....
Jeste za drugu temu ali period od 4.9. do 12. 9. dokle ide gfs model pokazuje lepe padavine mislim svakodnevno i pad temperature....
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Ljubiša 30. Avgust 2015. u 23:26
GFS gotovo u svakom izlazu ponavlja da će poslednji dan avgusta biti ujedno i najtopliji u ovom vrelom talasu. Ovaj izlaz je dao čak 39°C, vjerovatno će to ipak biti niže na kraju, ali barem 37°C nam ne gine.
Neko reče, gotovo je sa temperaturama preko 35°C ... aj da ne provociramo više ... ovo leto se ne šali. :o
Naslov: Odg: Avgust 2015
Poruka od: Bart 30. Avgust 2015. u 23:35
Neko reče, gotovo je sa temperaturama preko 35°C ... aj da ne provociramo više ... ovo leto se ne šali. :o
Verovatno sam ja to rekao, za nekog drugog se ne secam... Pa kad sam video onu rhmz prognozu za 30 dana nisam verovao da ce nas zadesiti ponovo jedan talas sa t preko 35C od pretpostavljam bar nedelju dana... Sta da kazem gresi covek a i nisam rekao da  100%  vise nece biti iznad 35C... Posle onih vrucina zeleo sam da verujem u prognozu rhmz-a... Iskreno mislio sam da ce biti 3,4 izolovana dana iznad 35C ali ovo vec ubija...