Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Aktuelne vremenske prilike u svetu 2010 godina  (Pročitano 30562 puta)

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Aktuelne vremenske prilike u svetu 2010 godina
« poslato: 31. Mart 2010. u 14:43 »
Otvaram novu temu posto je doslo novo godisnje doba.
Za pocetak nesto sto sam pre nedelju dana najavljivao u prognozama,sada se to obestinilo i pravi haos u Britaniji.Iako je prolece stiglo zima se jos ne predaje,Britanija ce je dugo pamtiti a i nama ce ostati u lepom secanju.

Povređeno 20 đaka u udesu u Velikoj Britaniji
Blic

U saobraćajnom udesu usred snežne oluje u Velikoj Britaniji danas je povređeno 20 srednjoškolaca, od kojih je četvoro u kritičnom stanju.

Predstavnik škotske policije je izjavio da je đački autobus skliznuo s puta i sleteo u vodu, oko 80 kilometara jugozapadno od Glazgova. Predstavnik policije je rekao da su vremenski uslovi u toj oblasti "zastrašujući", prenela je agencija AP.

Rojters je naveo da je jedna predstavnica policije rekla da izgleda nijedno drugo vozilo nije učestvovalo u udesu, ali da ne može da potvrdi da li su za nesreću krivi izuzetno teški vremenski uslovi.

U autobusu su bili gimnazijalci iz Lanarka koji su išli u posetu tematskom parku "Alton tovers" u Derbiširu. Snežna oluja, praćena jakim vetrom, paralisala je život u severnoj Engleskoj i Škotskoj, a meteorolozi predviđaju da će sneg nastaviti da pada i da će u pojedinim oblastima, gde ga već ima 30 centimetara, dostići visinu od pola metra.

Sneg i vetar su ostavili više od 50.000 domaćinstva bez električne energije, a saobraćaj na putevima i pojedinim železničkim linijama je zaustavljen.

U južnim i severoistočnim delovima Engleske, gde pada jaka kiša, na snazi je opasnost od poplava. Zbog odrona je u prekidu železnička veza između Edinburga i Bervika na Tvidu.
Najmanje 300 ljudi je evakuisano iz vozila koja su zaustavljena zbog snežnih nanosa u Severnoj Irskoj, dok je više autoputeva u Škotskoj zatvoreno, jer je saobraćaj "postao nemoguć", kako su izjavili zvanični meteorološke službe Met ofis.

Snežna oluja koja je u rano proleće zahvatila delove Velike Britanije usledila je posle najoštrije zime za 30 godina.


Globalno zagrevanje u punoj snazi!  ;D
« Poslednja izmena: 28. Jul 2010. u 00:32 Stefano »

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #1 poslato: 02. April 2010. u 18:23 »
To nema nikakve veze sa globalnim zagrevanjem vec sa arktickom oscilacijom koja je u extremno negativnoj fazi od decembra prosle godine i jos uvek je ali daje blage i postepene znake oporavka tj. ide ka pozitivi... ;)

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #2 poslato: 02. April 2010. u 20:27 »
Tragajuci za podacima koji mogu ukazati kakva ce zima biti u nastavku dosao sam do podataka koji govore o Arktickoj oscilaciji.
Arkticka oscilacija se sastoji od suprostavljenosti vazdusnog pritiska izmedju polarnog regiona i srednjih geografskih sirina.
Da ne sirim puno,opisacu to na sledeci nacin.
Postoji pozitivna i negativna faza.
Pozitivna faza se javlja onda kada je pritisak nizi od normalnog preko Arktika,a u srednjim geografskim sirinama on je visi od normalnog.
Negativna faza je suprotna,pritisak je visi od normalnog preko Arktika i nizi je u srednjim geografskim sirinama.
Sa Arktickom oscilacijom u negativnoj fazi kao sto je to slucaj ove sezone,Arktik je topliji od proseka dok su delovi srednjih geografskih sirina hladniji nego obicno.
Istrazivanja koja su vrsena potvrdjuju da ce se takvo stanje zadrzati do kraja zime sto ce za posledicu imati hladnije vreme i u Evropi a samim tim bi to moglo da bude i kod nas.
Amerika i veci deo Evrope za sada imaju najhladniju zimu u poslednjih 30 i vise godina,Kina se takodje suocava sa izuzetno velikim hladnocama i snegom.Koliko ce ovo potrajati ne znam ali je zanimljivo svakako.
Ovo sam preuzeo sa jednog sajta i preveo,ovde sam preneo samo najbitnije da ne davim puno.

To je moj post iz januara meseca, kao sto se moze videti.

Lazare, "globalno zagrevanje" sam pomenuo u sali,to je sala,ismejavanje,ironija...nazovi to kako hoces.
Da li AO ide ka pozitivnoj fazi jos nije sasvim jasno i to sa sigurnoscu ne mozemo tvrditi.

Van mreže Boda Tajson

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 2.204
  • Starost: 41
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #3 poslato: 02. April 2010. u 20:38 »
A sta je tacno Arkticka oscilacija i sta je uzrokuje?
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #4 poslato: 02. April 2010. u 21:04 »
Bodo citirao sam u prethodnom postu ono sto sam napisao u temi o ovoj zimi pre tri meseca,ne znam sta nju tacno uzrokuje i kako uopste dodje do negativne ili pozitivne faze ali znam kako ona utice na vreme u srednjim geografskim sirinama.
Negativna kao sto je bilo ove zime za posledicu ima hladne zime i vecu kolicinu padavina(u Evropi,S. Americi...) a pozitivna je obrnuto od toga,to je onako grubo receno.
Ja imam nesto o tome i pokusavam da saznam sto vise ali se malo mucim s engleskim a nazalost svi radovi na tu temu novijeg datuma su na engleskom.

Van mreže Boda Tajson

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 2.204
  • Starost: 41
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #5 poslato: 03. April 2010. u 00:47 »
Koji sam ja debil. Jel verujes da je moguce da mi promakne toliki citat u tvom postu :glavomozid

Hvala na informacijama -)
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže lazar

  • *
  • Poruke: 352
  • Starost: 37
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #6 poslato: 03. April 2010. u 10:55 »
Da li to znaci da je zime 2006/2007 AO bila u pozitivnoj fazi?!!!  ::) Jos uvek mi nije jasno sta se sve to izdogadjalo u atmosferi pa da imamo onako ekstremnu godinu po pitanju svih meteoroloskih parametara i temperature, kolicine padavina,olujnih udara....
A u svetu nezpamcene zimske oluje u Evropi, najtoplija zima u Americi kao i kod nas, tropski talasi u Rumuniji, Bugarskoj....itd Rekordano topljenje leda na severnom polu.... :neznam:

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #7 poslato: 14. April 2010. u 00:21 »
Hteo sam ovo da stavim u temu o sportu ali ipak je bolje ovde  ;). Ova snezna oluja donela je velike neprilike i u Kini gde je na severozapadu sve zavejano i zaledjeno.Zima se jos ne predaje tamo...

Ko očisti sneg može besplatno na utakmicu
Blic

Fudbalski klub Luč Energija iz Vladivostoka pozvao je navijače da pomognu u čišćenju snega sa terena uoči prvenstvenog meča sa Kubanom.

Ovaj ruski klub je za sve koji se prihvate lopate odlučio da dozvoli besplatan ulaz na tu utakmicu ruskog šampionata.

"Luč Energija poziva sve svoje navijače da dođu i pomognu u uklanjanju snežnog pokrivača sa našeg igrališta. Nagrada za tu pomoć biće besplatan ulaz na meč sa Kubanom. Podrži voljeni tim!", navodi se u saopštenju ovog kluba iz Vladivostoka.


Inace Vladivostok je najistocniji Ruski grad i nalazi se u Aziji,nije ni cudo sto je takvo vreme.

EDIT> Sad sam proverio pa cisto da dopunim da su ovi baksuzi iz Vladivostoka danas izgubili 1-0 na tom istom zaledjenom terenu!

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #8 poslato: 14. April 2010. u 22:26 »
Posle kraće pauze,ponovo u centru pažnje vulkani na Islandu

Могућа нова ерупција вулкана на Исланду


Због страха од нове ерупције, око 800 људи је евакуисано с подручја вулкана Ејафјалајокул, саопштила Исландска агенција за цивилну заштиту. До прве ерупције вулкана, на око 120 километара источно од Рејкјавика, дошло је после 200 година мировања.

На стотине људи евакуисано је данас с подручја вулкана Ејафјалајокул због страха од могуће ерупције, саопштила је Исландска агенција за цивилну заштиту.
Евакуација Исланђана у прихватне центре


Око 800 људи је евакуисано пошто је сеизмичка активност указала на могућу, другу, ерупцију, пренела је агенција АП.

До ерупције вулкана, на око 100 километара југо-источно од Рејкјавика, дошло је после скоро 200 година мировања.

Вулкан се налази под глечером и ако дође до ерупције, доћи ће до поплава, упозорио је главни инспектор у Исландској агенцији за цивилну заштиту Рогнвалдур Олафсон.

Олафсон је указао да због велике облачности научници не могу да одлете на глечер да прецизно утврде шта се догађа и да ли ће доћи до ерупције вулкана.

Већу опасност представља огромни вулкан Катла, који се налази недалеко од Ејафјалајокулa, посебно што је у прошлости пратиo ерупције свог мањег суседа.

Катла је испод Мирдалсјокул глечера, па би њена ерупција изазвала огромне поплаве, а материјал избачен у атомосферу мога би да поремети авио саобаћај између Европе и Северне Америке.

"За сада "Нема наговешаја буђења Катле, али много тога се може догодити, тако да будно пратимо све промене" рекао је за АП Пал Еинарсон, геофизичар на Унирерзитету у Рејкјавику.

Исланд, острвска земља са око 320.000 становника, налази се на вулканском подручју у северном Атлантику.

Вулканске ерупције често су изазване сеизмичким активностима када дође до померања Земљине плоче и када магма из

дубоке унутрашњости крене ка површини.

IZVOR:RTS
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #9 poslato: 19. April 2010. u 14:26 »
Sneg u Japanu u proleće nakon 40 godina
Blic 

U Tokiju je, nakon 40 godina, u subotu zabeležen sneg u proleće, kada je blaga susnežica pala na japansku prestonicu pre zore, saopšteno je iz meteorološke službe, preneo je AFP. Dve žene u kimonima šetaju po snegom posutom vrtu, uoči proslave cvetanja trešanja u Tokiju

Temperatura je pala na 1,4 stepena Celzijusovih, zbog čega su obustavljene linije brzog voza Šinkansen, dok su putevi u nekih istočnim i severnim područjima bili zatvoreni.

Poslednji put prolećni sneg je pao na Tokijo 17. arpila 1969. godine, navela je japanska meteorološka služba.

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #10 poslato: 15. Maj 2010. u 23:43 »
Bura rušila stabla, u Omišu poplava zbog kiše i plimnog vala

/.../

Najgore je bilo u Rijeci gdje je bura, koja je počela puhati u ranim jutarnjim satima, oštetila četiri automobila i autobus. Uz prometnice je jak vjetar srušio nekoliko stabala, zbog čega su na ceste u nekoliko navrata izlazili vatrogasci.

/.../

izvor: index.hr

Van mreže Zika

  • ***
  • Poruke: 4.379
  • Starost: 28
  • Lokacija: Melenci - Zrenjanin
  • student meteorologije u Novom Sadu
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #11 poslato: 17. Maj 2010. u 14:41 »

Nevreme s obilnom kišom, jakim vetrom i padom temperature koje je u subotu i nedelju pogodilo Hrvatsku nanalo je velike štete u više krajeva.  

Tako je u Grubišnom Polju, kod Bjelovara, u severozapadnoj Hrvatskoj, juče posle podne tornado "dizao" crepove s krovova i lomio stabla koja su, osim po dvorištima kuća, završavala i na saobraćajnicama.

Stabla su se zbog vetra lomila i po Zagrebu, padajući u dvorišta ili na parkirane automobile, a beleže se i slučajevi kidanja fasada sa zgrada. U Vukovaru se deo fasade dug oko 40 i širok oko pet metara pao na vozilo s nedavno obnovljene osmospratnice u Vukovaru.

Policija i komšiluk kažu da je sreća što se to desilo u pet časova ujutro, pa nikog nije bilo na ulici, a stanari ističu da su glavni krivci izvodjači koji su loše postavili spoljnu izolaciju. Polja su poplavljena u Virovitičko-podravskoj županiji, na severu zemlje prema Madjarskoj, a u Slatini su vatrogasci jutros ispumpavali vodu iz podruma i potopljenih kuća. Zbog toga je za to područje proglašen prvi i drugi stepen odbrane od poplava.  

Zbog jakih kiša nabujala je i reka Cetina, u Dalmaciji, i poplavila kuće u Omišu, dok se na području Ploča zbog nabujale Neretve pod vodom oko 250.000 čokota vinove loze.  

Jaka kiša nije sinoć omela publiku na koncertu grupe "Metalika" u Zagrebu da sluša svoje idole.  

Meteorolozi za danas predvidjeju smirivanje vremena, pa je jedina moguća opasnost visok vodostaj reka kad se sve padavine preko potoka uliju u njih.

Izvor: http://www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz-sveta/53686-hrvatska-tornado-lomio-stabla-i-dizao-krovove.html
« Poslednja izmena: 17. Maj 2010. u 15:00 Zika Melenci »
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina


Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #12 poslato: 18. Maj 2010. u 23:56 »
katastrofalne poplave u srednjoj evropi -
/u poljskoj se ono najgore tek ocekuje - u toku su evakuacije/

Van mreže Mili-CQ

  • **
  • Poruke: 720
  • Starost: 38
  • Lokacija: - Novi Sad -
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #13 poslato: 19. Maj 2010. u 01:24 »
Više od 2.000 ljudi u severnom delu Mađarske primorano je da napusti svoje domove zbog poplava koje su izazvali pljuskovi tokom vikenda, a prekinuto je i snabdevanje strujom.

BLIC
storm spotter/chaser

Van mreže Banex

  • *
  • Poruke: 360
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #14 poslato: 22. Maj 2010. u 12:46 »
16. maja Oklahomu tj. Oklahoma Siti je pogodilo jako nevreme. Zabelezeno je da su komadi grada bili velicine i do precnika lopte za bejzbol. U delu gde je oluja bila najjaca, osteceno je dosta prozora, krovova, polomljeno ili osteceno dosta drveca. Majske oluje ovde su cesta pojava, ali je ova bila jedna od ekstremnijih. U Oklahimi je cesta pojava tornada, a gradove "napadaju" (super)celije noseci olujno nevreme. Nisam strucnjak za meteorologiju ali je verovatno da postoji veza izmedju nekih tornada i nastajanja ovakvih olujnih nepogoda. Na Youtube-u imate desetinu klipova. Pocnite sa ovim vrlo upecatljivim:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=YC_1A_8cX80" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=YC_1A_8cX80</a>
Dolazak oluje:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=EY2EolxJKgc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=EY2EolxJKgc</a>


 

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #15 poslato: 22. Maj 2010. u 23:29 »
bas gadne poplave: nasipi u vroclavu (poljska) pucaju tako jako da citave bujice idu ulicama grada...
/uprkos svim skautskim naporima, koji na video snimcima izgledaju kao ocajnicki/

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #16 poslato: 15. Jul 2010. u 00:19 »
Citat
Dve osobe poginule u oluji
14. jul 2010. | 22:14 | Izvor: Beta Pariz, Brisel -- U jakoj oluji koja je popodne zahvatila Francusku i Belgiju, poginule su dve osobe, a mnogi su povređeni, a poremećen je i saobraćaj u Parizu i Briselu.

Jedan 38-godišnjak je poginuo u središnjoj Francuskoj, u departmanu Kot dor kada je oluja srušila drvo na automobil u kojem je bio.

Povređene su tri njegove saputnice, od kojih jedna teško. Na severu Francuske, u Ardenima gde je padala jaka kiša uz nalete vetra brzine veće od 110 kilometara na caš, osam osoba je povređeno a 20.000 domaćinstava je ostalo bez struje.

Krov na dvorcu u Sedanu je teško oštećen.

Na severu Francuske, u mestu Mobeg, četvoro ljudi je evakuisano iz jedne kuće, a tridesetoro dece koja su kampovala blizu grada Aven sir Elp su evakuisana iz predostrožnosti.

U Parizu je jaka kiša popodne poremetila vazdušni saobraćaj i brzu železnicu. Avionski saobraćaj je bio prekinut tokom jednog sata na aerodromu Šarl de Gol i dvadesetak letova je preusmereno na Lil, Lijon i Brisel.

Zbog nevremena u Lilu i drugim mestima otkazani su vatrometi povodom nacionalnog praznika, 14. jula.

U Belgiji je danas popodne u olujnom nevremenu poginula jedna osoba. Velike štete i poremećaja saobraćaja ima i u Briselu, i na jugu Belgije, prenose mediji.

Jedan vozač kamiona poginuo je kada je drvo palo na njegovo vozilo, na jugozapadu Belgije.

Na aerodromu u Briselu letovi su zbog nevremena kasnili oko pola sata a u gradu je saobraćaj tokom popodneva na nekim mestima bio onemogućen jer su ulice bile poplavljene. Tuneli su bili zatvoreni, drveće se rušilo.

U centru Belgije osam osoba je povređeno kada se srušio krov fiskulturne sale u kojoj je bilo više od stotinu mladih.

Oštećeno je više javnih zgrada, a vatrogasci su spasavali ljude zarobljene u kolima.
izvor: www.b92.net

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #17 poslato: 24. Jul 2010. u 23:48 »
Jes' da nije prolece al nema gde drugo da se stavi.

U Moskvi izmereno rekordnih 36,7 stepeni
Blic

U Moskvi je danas izmereno 36,7 stepeni i to je najtopliji julski dan u poslednjih 130 godina od kada se prate meteorološki podaci, saopštio je moskovski meteorološki zavod. Polarni medved u moskovskom zoološkom vrtu hladi se u vodi

"U 17.00 izmereno je 36,7 stepeni. Time je premašen rekord iz 1936. kada je u julu (u Moskvi) izmereno 36,5 stepeni", navodi se u saopštenju zavoda koje prenose ruske agencije.
Bila je potrebna samo desetina stepena pa da bude izjednačen rekord ikada izmerene visoke temperature u Moskvi koji je zabeležen 1920. kada je izmereno 36,8 stepeni.

Od početka jula u ruskoj prestonici gotovo svakog dana temperatura je viša od 30 stepeni. Veoma toplo vreme koje preovlađuje u mnogim ruskim oblastima trajaće prema prognozama, do kraja meseca.

Nedavno je meteorološka služba saopštila da je prosečna temperatura izmerena u prvoj polovini jula viša za čak 6,2 stepena od uobičajene temperature za taj mesec u Rusiji.

I dok se oni kuvaju u nekim delovima Juzne Amerike se smrzavaju, Cile,Peru ,Paragvaj,Argentina se suocavaju s velikim sneznim padavinama i temperaturama ispod nule, u pojedinim delovima temperatura se spustila na -20C, blago njima!


Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu- prolece 2010.
« Odgovor #18 poslato: 28. Jul 2010. u 00:32 »
Danas T.max u Moskvi 37.5 C, ako nisam pogresio... inace remu sam preimenovao u "aktuelne vremenske prilike u svetu 2010 godina" da ne otvaramo novu temu za leto, jesen, kad pisemo samo ovakve ekstremne vrednosti...

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu 2010 godina
« Odgovor #19 poslato: 03. Avgust 2010. u 12:51 »
Nenormalne temperature u Rusiji, ovo izgleda kao jedna od onih rekordnih godina.Gledam prognozu za ruske gradove i ne verujem.Moskva ne pada ispod 35 narednih par dana, cak ce imati i jedan dan sa 39/40.A rekord je bio 36 i nesto.Strasno!