Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 1985. u Dalmaciji  (Pročitano 25661 puta)

Van mreže mladen

  • *
  • Poruke: 253
  • Lokacija: Beograd-Bežanijska Kosa
Zima 1985. u Dalmaciji
« poslato: 19. Oktobar 2010. u 14:37 »
Pozdrav forumaši!
Bliži se moje omiljeno godišnje doba pa da se opet počnem da učestvujem u diskusijama.
Nego, videh da Slovenka i Stefano pričaju o zimi 1985. godine, doduše u temi Zima 2010/2011;), pa da i ja nešto napišem na tu temu.
Stavio sam  naslov "Zima 1985. u Dalmaciji" zato što sam odrastao u Zadru, a Dalmacija ima vrlo blagu klimu tako da je zima 1985. u svakom slučaju za pamćenje. Ja sam tad bio 6-ti osnovne i tad sam redovno pratio prognoze i izveštaje pa se dobro sećam kako je sve išlo.
Prvo su dva dana stizali izveštaji o snegu koji pravi probleme u saobraćaju na ostrvima Vis i Korčula. Ta dva dana u Zadru je bilo sunčano vreme. Sećam se kako sam žalio to što sneg pada na krajnjem jugu a u Zadru ništa. Ali trećeg dana situacija se počela menjati. Oblaci su primicali, a ostaće mi u pamćenju jedna starija žena, koja se valjda sećala pravih zima, koja nam je rekla: "evo vam dico sniga, čim se oblaci valjaju od Italije biće sniga". Sneg je ubrzo počeo i da pada, pa prestao, pa je još jednom dok sam bio u školi bio pljusak snega. Sećam se kako je ceo razred otrčao na prozor učionice da gleda sneg. Ali pravi sneg je počeo oko 10 naveče. Sećam se da je bilo tiho, bez daška vetra i meni se činilo da je nekako nestvarno toplo. A sneg je padao, što bi se reklo punom parom. Naravno probudio sam se čim je svanulo i i zletio na balkon. Situacija se bila znatno promenila, duvao je jak vetar a i jako je grmelo. Nisu to bili česti udari groma, ali kad bi grunulo, onda bi grunulo kako treba.
E taj se sneg zadržao blizu 10-ak dana što je najduže što ja pamtim dok sam živeo u Zadru. Padao je još u par navrata u tih 10 dana.
Što se tiče visine zapamtio sam da je bilo 20 cm snega, i dobro sam zapamtio da je visina snega u Šibeniku bila 40 cm. Dobro se sećam izveštaja komentatora koji je dodao kao u Šibeniku ima snega i za skijanje.
Temperature su konstantno preko noći bile znatno ispod nule a preko dana tu oko nule.
Zimski praznici su naravno počeli pre vremena  :).
Još se sećam te zime da je u Februaru pao sneg, koji je trajao par dana, ali sa znatno višim temperaturama, i sećam se da je čak u Martu mesecu padao jednog dana ali se naravno nije zadržavao.

Vratiće se magle u London!

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Zima 1985. u Dalmaciji
« Odgovor #1 poslato: 20. Oktobar 2010. u 17:46 »
super sto si ovu zimu opisao sa lica mesta :), jer je ja "pamtim" samo po fotkama i pricama mojih roditelja, jer sam tad imao 2 godine...

Van mreže mladen

  • *
  • Poruke: 253
  • Lokacija: Beograd-Bežanijska Kosa
Odg: Zima 1985. u Dalmaciji
« Odgovor #2 poslato: 24. Oktobar 2010. u 13:57 »
Mogu samo da zamislim kakav je to ciklon bio koji je prvo juznodalmatinskim ostrvima (ne i kopnu, jer je u Dubrovniku zabelelo tek kasnije) dva dana donosio sneg, a u severnoj Dalmaciji je bilo suncano vreme.
Ali najveci utisak koji pamtim je ona neobicna toplota bez daska vetra koju sam osecao kad je sneg navece poceo da veje.
Vratiće se magle u London!

Van mreže STANIVUKOVIĆ

  • *
  • Poruke: 37
Odg: Zima 1985. u Dalmaciji
« Odgovor #3 poslato: 20. Februar 2011. u 17:01 »
Zima 1985. godine, duga hladnoća od nekoliko uzastopnih dana ispod -25, ali ne i najniži minimum od tada.