Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nastanak galaksija i evolucija zvezda  (Pročitano 32200 puta)

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« poslato: 15. Februar 2013. u 15:46 »
Svi znamo kako je kosmos nastao,tj nastao je velikim praskom.
Materija vasione je u trenutku eksplozije bila "koktel" svih mogućih elementarnih čestica vrlo visokih energija.
Ali da bih dalje opisao faze postanka,najpre se mora razumeti pojam elementarne čestice.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #1 poslato: 15. Februar 2013. u 16:03 »
Elemetarna čestica,najprostije rečeno ,predstavlja objekat bez unutrašnje strukture,bez oblika i dimenzija,najjednostavniji,dalje nedeljivi komadić materije.Elementarne čestice se klasifikuju prema kvantnim brojevima koji opisuju njihove unutrašnje osobine,kao što su:prema masi mirovanja,naelektrisanju,stranosti,spinu,izospinu,itd.

Jedine stabilne čestice u prirodi su fotoni,elektroni,protoni i neutrino.Neutron je ,takodje, stabilan,ali samo kada se nalazi u sastavu jezgra atoma.Sve ostale čestice se raspadaju na stabilne čestice direktno,ili emisijom drugih čestica,koje se opet raspadaju.
Čestice se dele na grupe prema tipu fundametalnih interakcija u kojima učestvuju.Bez obzira na svu složenost makroskopskih tela i interakcija elementarnih čestica,kao i neiscrpivost oblika njihovih kretanja,u prirodi postoje samo četiri vrste fundametalnih sila.Sledeći opadajući poredak po njihovim jačinama,to su:jake,elektromagnetne,slabe i gravitacione sile.
Jačine ovih interakcija stoje u odnosu 1:10 na-2:10 na -13:10na-39.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #2 poslato: 15. Februar 2013. u 16:45 »
Elektromagnetna interakcija vlada izmedju naelektrisanih tela,i ona ima beskonačan domet!
Ova interakcija,kada se posmatra sa mikro-stanovišta,nastaje tako što naelektrisane čestice izmenjuju elektromagnetne talase koji se na mikro nivou ponašaju kao same čestice,pa se zato i zovu FOTONI.Dakle,elektromagnetne sile prenose fotoni.
Jake interakcije imaju kratak domet i drže na okupu nukleone u jezgru.Čestice koje učestvuju u jakim interakcijama se nazivaju HADRONI.Hadroni se dele na mezone i barione.Barioni,čiji je predstavnik proton,imaju polucele spinove,za razliku od mezona čiji je spin ceo broj,ili nula.Hadroni su složene čestice sastavljene od malog broja fundamentalnih objekata,koji se nazivaju KVARKOVI.Kombinacijom tri kvarka formira se barion,a kombinacijom dva kvarka-mezon.
Silu jake interakcije koja drži na okupu kvarkove protonu ili pionu prenose GLUONI.
Treća sila u prirodi je sila slabe interakcije.Ona je odgovorna za radioaktivan beta raspad u kojem se jedan proton u jezgru transformiše u neutron,ili obratno.Sile slabe interakcije prenose čestice koje se nazivaju W i Z bozoni.Foton koji prenosi magnetne interakcije ima masu mirovanja jednaku nuli,dok W i Z bozoni imaju mase 80-90 puta veće od mase protona.U slabijim interakcijama učestvuju i hadroni,kao i čestice koje nisu sastavljene od kvarkova i koje ne učestvuju u jakim interakcijama-LEPTONI.

Najpoznatija interakcija u prirodi je gravitacija.Ona je odgovorna za gradju kosmosa.Ali,u svetu elementarnih čestica je skoro zanemarljiva.Čestica koja je prenoci,GRAVITON,će još dugo ostati neotkrivena upravo zbog slabosti gravitacione interakcije.

Da skratim priču,sve elementarne čestice se dele na dve klase:LEPTONE i KVARKOVE.
Leptona i kvarkova ima po 6 vrsta.Leptoni su:elektron,mion,tau,i njihova neutrina.
Kvarkovi su:u,d,s,c,b,t.
Uz leptone i kvarkove,ne smemo da zaboravimo i prenosioce četiri osnovne sile (foton,gluon,W i Z bozoni i graviton).

Osnovne manifestacije fundamentalnih sila su (dajem primere):
Jake-prenosioci su gluoni-jezgro i struktura atoma.

Elektromagnetne-prenosioci su fotoni-atomi i molekuli,svetlost,elektrotehnika.

Slabe-prenosioci W/Z bozoni-beta raspad i raspad neutrona.

Gravitacija-prenosioc je graviton-sunčev sistem,galaksije,crne rupe.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #3 poslato: 15. Februar 2013. u 20:22 »
Da se bacim na glavno.
Počelo je razletanje,broj direktnih interakcija medju česticama je počeo naglo da opada,isto kao i njihova energija.Pošto se za veoma kratko vreme sve elementarne čestice raspadaju u protone,neutrone,elektrone,neutrina i fotone,vasiona je već u prvim sekundama bila sastavljena uglavnom od tih čestica.Njihove energije,odnosno temperatura materije u toku vrlo kratkog vremena (pola časa) bile su dovoljne da se izvrši fuzija oko 25% ukupne mase vasione,odnosno protona i neutrona u alfa čestice.Posle ove faze svi preostali neutroni su se procesima beta raspada raspali u protone,elektrone i neutrina.

Širenje vasione se nastavilo:ona se hladila.Energije protona,elektrona i alfa čestica su sve manje i manje,a njihovi sudari sve redji i redji.Paralelno sa tim hladilo se i elektromagnetno zračenje ,odnosno energije fotona postajale su sve manje i manje.Ubrzo je svaki proton našao po jedan elektron i formirao atom vodonika,a svaka alfa čestica je sa po dva elektrona formirala atom helijuma.Vasiona sada predstavlja sve hladniji gas,sastavljen uglavnom od vodonika i helijuma,koji se širi...

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #4 poslato: 15. Februar 2013. u 20:50 »
...U toku dalje evolucije materije gravitacija se pokazala kao odlučujući faktor.Pod njenim dejstvom počelo je mestimično zgušnjavanje velikih količina ovakvog gasa u takozvane protogalaksije,buduće galaksije.Ovo zgušnjavanje počelo je slučajno,oko verovatnih fluktacija u gustini gasa,jednom započeto,nije se zaustavilo dok se nije postiglo odredjeno ravnotežno stanje.U protogalaksijama verovatna su zgušnjavanja manjih količina gasa usled kojih je došlo do stvaranja protozvezda,budućih zvezda.Time je počeo njihov dug evolucioni put.

Usled gravitacionih sažimanja gas zvezde počeo je da se zagreva,a zvezda da zrači.Sažimanje i zagrevanje nastavili su se dok temperatura u centru nije dostigla i do 15 miliona stepeni.Tada u centralnoj oblasti zvezde protoni?tj. jezgra potpuno jonizovanog vodonika imaju energiju dovoljnu za savladjivanje uzajamnog električnog odbijanja.Približavanjem protona na rastojanje manje od dometa delovanja jakih privlačnih nuklearnih sila dolazi do spajanja po 4 protona,uz dva beta raspada,u po jednu alfa česticu.Energija nastala u tim reakcijama fuzije zaustavila je dalje gravitaciono sažimanje zvezde i ona je počela stabilan život kao takozvana zvezda glavnog niza.Zvezda u ovoj fazi živi oko 10 milijardi godina,i to dok se 10% njene mase ne transformiše u helijum.

Pošto je temperatura nedovoljno visoka za fuziju alfa čestica u jezgra težih elemenata,fuzija protona je tada prestala i gravitaciono sažimanje,kojem se ništa nije suprotstavljalo,ponovo je počelo.Temperatura je stoga počela ponovo da raste sve dok u centru zvezde nije počela fuzija alfa čestica u jezgra ugljenika.Energija generisana u tim procesima dovela je do širenja spoljnih slojeva zvezde i ona je prešla u fazu crvenog džina.Struktura ove zvezde je vrlo,vrlo komplikovana.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #5 poslato: 15. Februar 2013. u 21:30 »
Jedan od teorijskih rezultata koji još nedostaje,tj. koji se ne može objasniti je upravo način prelaska crvenog džina u njegovu sledeću fazu evolucije.
Ali,dalja evolucija zvezde bitno zavisi od njene mase.Što je masa zvezde veća to je veća težnja za gravitacionim sažimanjem,a samim tim i temperatura do koje njena centralna oblast može da se zagreje.To znači da se u zvezdi veće mase može izvršiti fuzija sve do jezgra težih elemenata,zaključno sa jezgrima elemenata iz grupe gvoždja (zato što se samo u tim procesima oslobadja energija),dok se u zvezdama manjih masa fuzija prekida već na jezgrima lakših elemenata.
Da ne zalazimo dalje u teoretisanje,posle iscrpljenja "nuklearnog goriva" gravitaciono sažimanje zvezde se nastavlja,i to do granice odredjene njenom masom;za zvezde manje mase to je stanje belog patuljka,a za zvezde većih masa to je stanje neutronske zvezde,ili možda crne rupe.Pre ove,poslednje i neaktivne faze u životu zvezda one se nalaze u nestabilnim stanjima:zvezde malih masa ili pulsiraju,ili dozivljavaju eksploziju nove,a zvezde većih masa doživljavaju eksploziju supernove.

Izuzetni uslovi u eksploziji supernove omogućuju fuziju dela njene mase sve do jezgra najtezih elemenata i to je,kako ja razumem,jedino mesto gde teški elementi mogu da se stvaraju.Zahvaljujući ovim eksplozijama jedan deo "nuklearno preradjenog" materijala zvezde dospeva u medjuzvezdani prostor gde se  teški elementi mešaju sa izvornim vodonično-helijumskim gasom.E baš ovo je za nas izuzetno važno!

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #6 poslato: 15. Februar 2013. u 21:42 »
Upravo tako se obezbedjuje stalno kruženje odredjenog dela materije vasione u aktivnim procesima.Dalje,to je razlog zbog kojeg se osobine zvezda formiranih kasnije od ovakvog gasa,obogaćenog teškim elemetima,razlikuju od osobina starijih zvezda,takozvanih zvezda prve generacije.I naše Sunce je ovakva mladja zvezda-zvezda druge generacije-obogaćenim težim elementima.I na kraju,elementalni sastav naše Zemlje i ostalih tela Sunčevog sistema ukazuje na to da su sva ona nastala kondenzacijom upravo ovakvog gasa,gasa obogaćenog teškim elementima fuzionisanim u unutrašnjosti masivne zvezde koja je nekada davno preživela eksploziju supernove. :)

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #7 poslato: 16. Februar 2013. u 18:59 »
Citat
Procitaj malo Zaharija Sicina velikog naucnika,pa mi onda reci o
NIBIRU....Za pocetak Dvanaesta
planeta,nije sve u nasem svetu sve
tako lepo i ruzicasto kako vlade
pojedinih drzava pokusavaju da prikazu,naravno zbog opste panike,al jedno je istina jednom ce nesto da nas zbrise a mi,pa mi smo samo nemi posmatraci kao i uvek,tako da doza opreza nije na odmet,nekad treba sagledati stvari i iz drugacije perspektive,a ne trcati NASA je objavila ovo,hehe mnogo toga ta ista NASA je precutala covecanstvu,druze... ;)

Odlučio sam ovde da odgovorim,Danijele,na tvoju poruku.
Iskren da budem,pojma nemam ko je taj čovek,a pravo da ti kažem ni ne zanima me,jer kada sam ukucao na internetu njegovo ime,sve mi je postalo jasno.

Nego,da ja pojasnim neke stvari, koje vladaju u kosmosu,i da kažem da su teorije o planeti nibiru (neću čak ni da pišem velikim početnim slovom ime te planete) gluposti,izmišljotine.Nikako ne može toliko masivno telo tek tako ići kroz svemir,i zveknuti baš našu planetu.  :D

Već sam pisao da u prirodi postoje četiri osnovne sile:
Gravitaciona,elektromagnetna,slaba nuklearna i jaka nuklearna.

Sama osnovna interakcija izmedju planeta je gravitaciona sila.Zato su planete složeni objekti,njihove gravitacione interakcije mogu dovesti do adicionih efekata koji se ponekad nazivaju nezavisnim snagama,što je zapravo razlika u gravitacionim silama izmedju različitih planeta.
Objekti u orbiti se kreću bočno,na snazi gravitacije.Objekat će putovati u pravoj liniji sa konstantnom brzinom ako se gravitaciono privlačenje masivnog tela ne poveća.Atraktivna sila menja kretanje objekata od prave linije,u zatvorenu krivu,jer objekat počinje da kruzi oko masivnog tela.Ustvari,objekat "pada" oko masivnog tela.
Medju objektima vlada uravnotežena i neuravnotežena sila.
Zamisli sebe da sediš na stolici.Zbog čega si ti tada u stanju mirovanja?
Pa,odgovor je više nego prost :D,to je zato što postoje dve balansirane sile koje deluju na tebe. ;) Jedna od tih sila je gravitaciona,koja te vuče nadole.Druga sila je sila koja gura stolicu naviše na tebe.
Dakle,dve sile su jednake u veličini i obrnuto u pravcu.To znači da one balansiraju jedna drugom,i uzrokuju da ti ne promeniš smer ili brzinu.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #8 poslato: 16. Februar 2013. u 19:14 »
Objekti u orbiti se kreću bočno,na snazi gravitacije.
Pojasni mi ovo ...  :?:

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #9 poslato: 16. Februar 2013. u 19:27 »
E sada,da objasnim kakva je situacija sa telima u kosmosu,i zašto se manja tela kreću oko većeg,tj zašto veliki objekti ne lete kosmosom gde im se ćefne. :)
Zamisli jedno manje i jedno veće telo.
Kada manje telo prolazi blizu većeg tela,tj tela koje ima veću gravitaciju,put manjeg tela se menja zbog neuravnotežene sile gravitacije i ono menja pravac ka većem telu.Kada neuravnotežena sila deluje na to manje telo,telo to doživljava kao ubrzanje u pravcu sile.Sila koja teži da se manje telo kreće zakrivljenim putem naziva se centripetalna sila.
Manje telo je dovoljno blizu da ga veće telo zarobi svojom gravitacionom silom i tada će manje telo početi da kruži oko većeg.Manje telo bi želelo da nastavi putovanje u pravoj liniji,ali veće telo ga vuče ka centru,pa manje telo putuje zakrivljenom putanjom oko većeg tela.

Van mreže Skyracer

  • *
  • Poruke: 22
  • Starost: 43
  • Lokacija: Beograd
    • Paraglajding Forum Srbije
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #10 poslato: 16. Februar 2013. u 19:59 »
Gravitaciona interakcija dva tela sa razlicitom (ili istom) masom ne mora da se zavrsi orbitiranjem jednog tela oko drugog. Vrlo cesto putanja moze da bude otvorena, tj. parabola. Ova pojava je puno puta koriscena za medjuplanetarne letove gde je gravitacija neke planete koriscena za ubrzavanje sonde.

Jos jedna stvar, kad se uspostavi situacija da jedno telo udje u orbitu drugog masivnijeg tela, ono ne orbitira oko tog masivnijeg tela, vec oko zajednickog centra mase. Ako se radi o velikoj razlici u masama onda ce delovati da telo manje mase orbitira oko tela vece mase jer je pomeraj tela vece mase vrlo mali i zanemarljiv.



Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #11 poslato: 16. Februar 2013. u 20:02 »
Pojasni mi ovo ...  :?:

Pa tela se kreću kružno ,oko objekta koji ima najveću masu,pod uticajem neke sile (ja sam naveo gravitacionu),doduše te putanje,tj orbite nisu samo kružne,ima ih više vrsta.
Primer je naš Sunčev sistem.U centru postoji Sunce,a tela u ovom sistemu se kreću oko njega po veoma stabilnim putanjama,zbog gravitacione klopke.


Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #12 poslato: 16. Februar 2013. u 20:41 »
i zašto se manja tela kreću oko većeg,tj zašto veliki objekti

Pravilno je reci da se tela sa manjom masom krecu oko tela sa vecom masom tj sa jacom gravitacionom slilom sto nije u 100 % slucajeva vece telo. . .

E sada gravitacija se ne moze tek tako terminoloskim recima objasniti,iz ovoga sto si ti napisao nikome nije jasno sta je zapravo gravitacija,a gravitacija je doslovce: "Zakrivljenje vremena i prostora"

Gravitacija nije sila kao druge sile vec je posledica cinjenice da prostor-vreme nije ravan,protivno njutnovom ranije ubedjenju. . .ono je zakrivljeno, ili 'savijeno', pod uticajem rasporeda mase i energije u njemu.Negde daleko u vasioni, daleko od bilo kojih izvora gravitacije, prostor i vreme su savrseno ravni. Ali sa priblizavanjem nekom masivnom objektu, kao sto je zvezda ili planeta ulazi se u predele sve vece zakrivljenosti prostor-vremena. Sto je gravitaciono polje jace, tim je zakrivljenost prostor vremena naglasenija. .  .

Evo jos prostije:Tela poput Zemlje nisu bila sazdana da se krecu zakrivljenim orbitama pod dejstvom sile teze, umesto toga, ona se krecu gotovo pravom putanjom u zakrivljenom prostoru i vremenu. . .
Dakle zmelja ili je stvorena u zakrivljenom prostoru ili je u njega upala ali se i dalje krecem pravom putanjom to je kao  Evo primera ima mnogo boljih i tacnijih ali ovaj bi svi razumeli: 
Kada bi uzeli neki carsaf ne prevelik ili neki tako lagan materijal i zategli ga sa cetiri strane,na sredinu stavite pomorandzu koja ce taj prostor zakriviti,onda uzmete mali kliker zamislite da se on krece iz nekog pravca i da ima stalni izvor energije kada bi dosao u pomorandzin iskrivljen prostor jednostavno bi upao u njega i dalje bi se kratao pravolinijski ali i u krug oko pomorandze, zahvaljujuci svojoj energiiji nikada ne bi udario u pomorandzu ali bi se konstantno kretao u krug oko tog zakrivljenog udubljenog dela carsava. . . E tako gravitacija deluje na prostor i vreme(vreme koje jos niko ne moze da objasni,sta ej zapravo vreme. .. )a sa primereom pomorandze sam pokusao da objasnim samo kako gravitacija deluje na prostor 2 D

tela se uvek kreću pravolinijski u cetvorodimenzionom prostor-vremenu, ali nam svejedno izgleda da idu zakrivljenim putanjama u nasem trodimenzionom prostoru. (Ovo nalikuje na posmatranje aviona koji preleće preko brdovitog predela. Iako on leti pravolinijski u trodimenzionom prostoru, njegova senka klizi zakrivljenom putanjom po dvodimenzionom tlu). Zapravo, glavna ideja je da materija saopštava prostor-vremenu kako da se zakrivi, a zakrivljeno prostor-vreme saopstava materiji kako da se ponasa.

Intuitivno svi ljudi razumeju tri dimenzije prostora. To su jednostavno tri pravca: napred-nazad, levo-desno, gore-dole. Medjutim, bas kao sto lenjir meri rastojanje u pravcima prostora, sat na ruci meri rastojanja u vremenu.

Mislilo se da rastojanje između dva razlicita polozaja odredjivano je samo premeravanjem rastojanja pomocu merne trake ili nekog drugog pogodnog instrumenta. Vreme nikada nije ulazilo u merenja, jer se smatralo da je isto za dve razlicite pozicije. Međutim pokazalo sa  da to nije tako, vreme je razlicito na dva razlicita polozaja.

Evo jedna slika


« Poslednja izmena: 16. Februar 2013. u 21:19 Srbin »

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #13 poslato: 16. Februar 2013. u 20:53 »
Vreme ne tece svuda jednako protvino misljenju. . . i tesko je razumljivo ali opste je poznato da ukoliko se krecete brzinom svetlosti da vreme vama mnogo sporije prolazi. . .

Gravitacija usporava protok vremena i vreme i ako su 100000000000000000000000000000000 delovi 10000000000000 dela stotinke upitanju vreme prolazi brze onom na vrhu zgrade,nego onom na prvom spratu jer je covek na prvom spratu blizi gravitaciji. . .

Da bih lakse objasnio: svima je poznato da u poznatom svemiru najvecu silu gravitacije poseduju crne rupe koje toliko zakrive vreme i prostor da objekti koji im se previse priblize bivaju usisani u nju i vecito zarobljeni u njenom gravitacionom polju koje je toliko usko da samo sebe uvlaci,ni svetlost ne moze da pobgne,sve sto se priblizi srnoj rubi biva rastegnuto do krajnjih granica i rastavljeno a nejna sila je uvlaci u gotovo beskonacno zakrivljen prostor i vreme. . .

E sada poenta je da za mnogo godina u buducnosti ako ljudi budu u stanju da osmisle nesto sto ce ici dovoljnom brzinom moci da izbegne uvlacenje gravitacije crne rupe u njenu bestragiju,kada bi tim objektom kruzili oko crne rupe po uticajem njene neverovatne gravitacije, nama sa zemlje bi se cinilo koliko bi crna rupa zakrivila prostor i vreme da taj objekat ide sporo oko crne rupe i ako bi on leteo daleko vecom brzinom od brzine svetlosti i dok bi mi videli da je on napravio jedan krug oko crne rupe na zemlji bi proslo 60,70 godina,dog bi covek u tom obektu potrosio svega godinu dana. . .

E to je uticaj gravitacije na iskrivljenost prostora i vremena,u ovom primeru vremena,dakle sto ste blize uticaju gravitacije vreme prolazi sporije i obratno. . .

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #14 poslato: 16. Februar 2013. u 21:16 »
Prema tome, lako je zakljuciti da gravitacija ne utice, ne zakrivljuje, samo prostorni deo ovog cetvorodimenzionog prostor-vremena, nešto se mora desavati i sa vremenskim delom. Gravitacija usporava vreme. Daleko u prostoru, daleko od bilo kojih izvora gravitacije, gde je prostor-vreme savrseno ravno, casovnici otkucavaju normalnim tempom. Ali priblizavanjem nekom jakom izvoru gravitacije, ulazenjem u oblast sve vece gravitacione zakrivljenosti, casovnici će poceti da kucaju sporije. Naravno, ako bi neki čovek otisao na takvo putovanje on tu pojavu nece opaziti jer i njegovo kucanje srca, njegov metabolizam, pa cak i misaoni procesi biti usporeni za isti faktor kao i rad njegovog casovnika. To usporavanje toka vremena moguce je otkriti samo u komunikaciji sa nekim ko je ostao daleko iza, tamo u savrseno ravnom prostor-vremenu, gde vreme protice normalnom brzinom.

kada bi covek mogao da bude na suncu jedna zamaljska sekunda na suncu bi trajala 1,000002 sto je opet sporije na zemlji mada su to za svakodnevnog coveka smesne razlike :D


Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #15 poslato: 16. Februar 2013. u 21:31 »
Svi znamo kako je kosmos nastao,tj nastao je velikim praskom.
Materija vasione je u trenutku eksplozije bila "koktel" svih mogućih elementarnih čestica vrlo visokih energija.
To ustvari niko ne zna,nego je to samo pretpostavka,koja je za mene ne logicna i za koju ne postoji objasnjenje,pa do skoro su mislili da se svemir i dalje siri. . .

E sad ako meni pocne da prica o nastanku svemira vrliki prasak i objasnjenje svega ja mu postavim samo jedno pitanje na koje on niti bilo koji naucnik nema odgovor :D a to je :

U svemiru ne postoji dovoljno vidljive materije kojoj bi se pripisala trenutna jacina gravitacione sile unutar i izmedju galaksija,pa su ti naucnici dosli do zakljucka da cak 90 % materije nije normalna barionska materija vec nevidljiva tamna materija   :neznam:   ??? ?

I sad sta je nastalo iz cega a ne znamo ni sta je to ni ko smo mi ni gde smo xD
Struktura svemira po naucnicima,dakle ne znamo nista :



Ajde neka mi neko objasni onda ovu sliku : eto ga nas poznati svemir,dakle realno ne znamo nista,ali ja mislim da smo najvise naucili na polju gravitacione sile i sta je ona zapravo i kako deluje sto je stvarno velika zagonetka koja je gotovo resena


Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #16 poslato: 16. Februar 2013. u 21:42 »
Gledao sam emisiju gde su naucnici svaku poznati cesticu sve sve sve sto covecanstvno zna dodali u super kompjuter konstruisali svemir planetarne sisteme i sve to funksionise tako,masa gravitacija veme,atomi sve sve sve ali samo 2,3 sata i onda se raspadne. . . Onda nisu znali sta pa su dodali tamnu materiju pa ni tada nije moglo da funkcionise i onda su dodali tamnu energiju(ali sta je sve to ) i onda je kao funkcionisalo. . . dakle jos mnogo mnogo moramo da ucimo,znamo vrlo malo

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #17 poslato: 16. Februar 2013. u 22:03 »
Vrlo lepi tekstovi ,Srbine,doduše malo previše stručni.
Ali,nema veze,samo za ono gore što je telo veće i to je bio lapsus,u donjem postu sam pravilno napisao.
Zanimljivo je takodje da barioni imaju najveću masu i poluvreme raspada,dok su kod mezona te vrednosti manje.Doduše neću više gnjaviti sa elementarnim česticama,ne znam koliko ih se ljudi sećaju iz škole,ja sam ih učio u prvoj srednje,ali ipak treba znati da one grade prirodu i da su one nastale velikim praskom.
Takodje,gravitaciona sila je "veoma slaba" sila izmedju objekata.Ceo univerzum je prožet i ispunjen elektromagnetnim zračenjem.Celinu prostora izmedju objekata u kosmosu ispunjava električno i magnetno polje čije vrednosti osciliraju.Baš to je izvor našeg iskustva svetlosti.Postavlja se pitanje da li je to sila izmedju nebeskih tela?
Sila je takodje kada komad materije,nalik Zemlji doživljava promenu energije,i apsorbuje zračenje.

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #18 poslato: 16. Februar 2013. u 22:22 »
Hvala. . . Ali,
Ja bas naprotiv niti sam strucnjak vec sam koristio terminologiju koju svako moze da razume :)

Mislim da sam primerom pomoranze i onom slikom svima objasnio sta je zapravo gravitacija ili jednostavno zakrivljenje vremena i prostora pod uticajem rasporeda mase i energije u svemiru. . . Vrlo je prosto kada se na tom primeru pogleda.. . a i meni dugo nije bila jasna gravitacija. . . alI iz emisije u emisiju internet.. . sv emije postalo jasno kao dan,u ovim tekstovima  mnogo vise ima mojih reci i primera (poput one za masinu iz buducnosti i crnu rupu) uticaj gravitacije na vreme,primer pomorandze(slican sam video u jednoj emisiji) nego citiranih tekstova,koji ima jako malo. . .

ne znam da li nekoga budi dvodimenzionalni prostor 3D, 4D koje cest o pominjem,ali mislim da je svima potpuno jasno barem do 3D ,kada se doda vreme dobija se cetvrta dimenzija

Van mreže Stefoo

  • **
  • Poruke: 562
  • Starost: 29
  • Lokacija: Banja Luka, Republika Srpska
Odg: Nastanak galaksija i evolucija zvezda
« Odgovor #19 poslato: 17. Februar 2013. u 11:37 »
Nekome veoma  glupo, nekom ne . . . ali nije lose pogledati.
Ovo smo gledali na sekciji iz  filozofije.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MZrZdBvNIMo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MZrZdBvNIMo</a>
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb