Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ciklon "Šana", 26-29. jul 2014.  (Pročitano 24504 puta)

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Ciklon "Šana", 26-29. jul 2014.
« poslato: 26. Jul 2014. u 15:22 »
Ciklon po ciklon i dođosmo do tridesetog u nizu. Trideseti ciklon smo nazvali "Šana". Ovog leta cikloni kao da idu utabanim stazama od severa Italije preko Jadrana do nas.Pa tako i Šana koja je vec krenula ka nama i svoj put će završiti na severu Vojvodine u utorak popodne.

Već u toku popodneva i naredne večeri doneće prve padavine zapadnoj polovini zemlje u vidu pljuskova sa grmljavinom. U košavskom području počeće da duva umerena, a na jugu Banata povremeno i jaka, topla košava koja ce u nedelju u drugom delu dana oslabiti. U nedelju nas očekuje nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a moguće su i lokalno obilne padavine sa gradom i jakim vetrom, može za kratko vreme pasti i preko 30mm padavina pa postoji mogućnost za lokalna izlivanja. Na istoku zemlje usled nesto veceg smicanja oko 10m/s moguća je i pojava slabijih supercelija.

Slično vreme zadržava se i u ponedeljak uz mogućnost lokalno obilnih padavina, grada i jakog vetra, dok bi u utorak doslo do postepenog smirivanja vremena ali još uvek uz moguće pljuskove.

Položaj ciklona u subotu uveče.



Položaj ciklona u noći nedelja na ponedeljak.



Mesto mogućeg nastanka superćelija, nedelja i ponedeljak.





CAPE index u nedelju će biti najveći i do 2000J/kg, a u ponedeljak oko 1500J/kg



Očekivana količina padavina po GFS modelu od ovog ciklona.



Novi ciklon sa listom koja ponovo počinje od slova A nećemo dugo čekati, biće već u sredu.

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.156
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Odg: Ciklon "Šana", 26-29. jul 2014.
« Odgovor #1 poslato: 29. Jul 2014. u 01:10 »
Nažalost u stihu zvuči: "U Valjevu Šana, gora od Dženana". U Nedelju još 49mm, a u ponedeljak plus 14mm. Ukupno 63mm. S' obzirom na to da se za sredu i četvrtak najavljuje novi ciklon, a ujedno i novi potop, neka mi je Bog u pomoći. :oboze: :pop: Kada ste dali ime ciklonu Šana, jedino mi je pala na pamet naša poznata striptizeta i HotLine diva Vesna Počuča Šana poznata po ulozi sobarice u komediji "Mala noćna muzika", pa sam se podsetio svojih pubertetskih dana. ;D

+18 za muškarce
http://www.poznatelicnosti.rs/displayimage.php?pid=1503&fullsize=1

Nadam se da malo šale nije na odmet u ovako strašnim danima, ali nažalost vrag je odneo šalu i nije se radilo o striptizu i mojoj inspiraciji u periodu od 13-e do 18-e godine, već o razornoj vremenskoj nepogodi 27-og jula od 16h do 18h koja me dovela na granicu veće katastrofe od majskih poplava koje je donela čudovište Tamara. Nažalost, od Šane je u mom kraju bilo i ljudskih žrtava. :(
http://www.pressonline.rs/info/drustvo/321123/dve-osobe-nestale-tokom-oluje-u-valjevu.html
http://www.pressonline.rs/info/hronika/321146/pronadjeno-mrtvo-telo-nestale-zene-valjevcanku-odnela-bujica-posle-velike-oluje.html

Šana je u nedelju posle još jednog velikog nevremena donela 49.4mm vodenog taloga i podigla nivo reke Ljubostinje do granice izlivanja.














Pogled sa obližnjeg mosta.


Pogled sa druge strane. Ljubostinja još više nadolazi.




Potok Perajica u još gorem stanju.






Ljubostinja i potok se ni pola sata kasnije ništa ne smanjuju.




Evo i jedan kratak video zapis potoka.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ccgk6kE-9XQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ccgk6kE-9XQ</a>

Ovaj potok se sa desne strane izlio unutar fabrike "Krušik" i u gornjem toku sa leve strane gde je poplavio pojedina dvorišta i kuće na kraju moje ulice. Da se ne daj Bože ovaj potok izlio u donjem toku sa leve strane, poplavio bi' moje dvorište, podrum, garažu i okolni komšiluk gde ima mnogo više kuća nego u gornjem toku. Jednom rečju, ponovila bi' se katastrofa iz 1995-e godine. :bang:
« Poslednja izmena: 29. Jul 2014. u 01:37 Stefan Valjevo »

Van mreže nele-niš

  • ***
  • Poruke: 3.800
  • Lokacija: Brzi Brod-Niš
Odg: Ciklon "Šana", 26-29. jul 2014.
« Odgovor #2 poslato: 29. Jul 2014. u 16:23 »
Kod mene od "Šane" 32mm dok je u centru Niša palo čak 77mm!

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Ciklon "Šana", 26-29. jul 2014.
« Odgovor #3 poslato: 29. Jul 2014. u 18:17 »
Od svih ciklona koji su se izredjali tokom ovog leta, Sana je donela najmanje padavina ovde kod mene, dok mnogi drugi krajevi zemlje su dobili obilne, a lokalno i ekstremne kolicine padavina.
Mislim da je Paracin jedan od retkih gradova koji je ostao sa padavinama ispod 10mm. Iz dva naleta u nedelju i ponedeljak ukupno je palo 7.2mm. Cak mislim i da Cuprija ima iznad 10mm videcemo kad Dejo stavi konacnu tabelu.

Van mreže Dejo

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 6.731
  • Starost: 37
  • Lokacija: Subotica
    • Sumeteo
Odg: Ciklon "Šana", 26-29. jul 2014.
« Odgovor #4 poslato: 30. Jul 2014. u 08:40 »
Četiri stanice su zabeležile manje od 10mm kiše, a na mapi rasporeda padavina možemo prepoznati dve zone sa obilnijim padavinama.