Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Najhladnije mesto leti - Srbija  (Pročitano 28322 puta)

Van mreže BeogradNaVodi

  • Poruke: 3
Najhladnije mesto leti - Srbija
« poslato: 20. Oktobar 2019. u 04:18 »
Interesuje me koje je najhadnije mesto leti (preko dana) u Srbiji.
Treba mi za otvaranje Data Centra u Srbiji pa mi je to velika usteda u hladjenju. Mogu i vrske cuke.

Razmisljao sam Sjenica ili Golija.
Bilo bi dobro kada bi neko mogao preciznije da odredi gde tacno je bas najniza (istorijski gledano) temperatura.
Na primer siguran sam da i u Sjenici imaju mikro lokacije koje su hladnije od nekih drugih. Takodje Golija je sirok pojam. Bio sam vec provozao sam se svuda i do Jankovog Kamena ali ako je neko upucen u tematiku bilo bi dobro da prodiskutuje :)

Takodje na primer "zapadna" strana ili ti senka od neke planine bi isto mozda dobro dosla ili mozda u blizini nekih hladnih reka/jezera. Svako misljenje je dobrodoslo!


HVALA!



Van mreže BeogradNaVodi

  • Poruke: 3
Odg: Najhladnije mesto leti - Srbija
« Odgovor #1 poslato: 20. Oktobar 2019. u 21:42 »
83 pregleda i ni jedan komentar  :confused:

:D Ajmo nesto napisite.

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.474
  • Lokacija: Novi Beograd
Najhladnije mesto leti - Srbija
« Odgovor #2 poslato: 20. Oktobar 2019. u 22:55 »
Izvini što si malo duže čekao na odgovor.

Što se tiče zvaničnih merenja i javno dostupnih podataka Kopaonik je najhladnija meteorološka stanica u Srbiji. Na Kopaoniku su dnevne temperature leti između 15 i 25 C, a noćne između 5 i 15 C. Sijenica može da ima niže dnevne minimume, ali dnevni maksimumi i srednja dnevna temperatura su niži na Kopaniku obzirom na razliku u nadmorskoj visini od oko 800 m.

Temperature slične Kopaniku možeš da očekuješ i na Staroj Planini.


Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Van mreže Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.332
  • Starost: 53
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Najhladnije mesto leti - Srbija
« Odgovor #3 poslato: 21. Oktobar 2019. u 11:45 »
Dve stvari. Jedna je iz cistog iskustva ljudi koji se bave bas uredjajima koji se jako greju a nalaze se na planinskim vrhovima. Pronadjes nekoga iz Emisione Tehnike RTS ili kako se vec zove preduzece koje odrzava predajnike na planinskim vrhovima, a predajnici se nenormalno greju i dobijes jednostavan odgovor gde je najpovoljnije, tj gde najmanje predajnici "iskacu" kad je vrucina tj. leto (pricam napamet ali mislim sa su u pitanju Crni Vrh i Jastrebac, ne znam za Goc - mislim na tv/radio predajnike naravno)

Druga stvar... podzemne prostorije, a toga ima koliko volis. Od napustenih zeleznickih tunela do napustenih okana rudnika itd. Imao Navip pokojni ogromne podrume za pice nekad... Ima cak i vojnih objekata koji su napusteni sa ogromnim podzemnim prostorijama. Temp. konstantna zimi i leti, a u kombinaciji sa toplotnom pumpom dobilo bi se ultra povoljno hladjenje... mada mislim da je prirodno dovoljno uz dobru ventilaciju... Imas Strazevicu u BG pa obidji... Topcider... svasta nesto oko stanice u Topcideru sto zeleznica drzi itd... Verovatno bi mogao i da obidjes uz odredjenu naknadu, jel'te...
🇷🇸 Сунчано и топло.
🇷🇺 Солнечно и тепло.

"Eeeeee!"

Van mreže Antarktik

  • *
  • Poruke: 236
  • Starost: 57
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Najhladnije mesto leti - Srbija
« Odgovor #4 poslato: 21. Oktobar 2019. u 14:36 »
Треба да тражиш што већу надморску висину и северне (североисточне, северозападне) експозиције као и што вишу географску ширину и континенталност (то је отприлике, обзиром да ти Проклетије и Шар Планина нису доступни, највероватније на Старој Планини). Одлазак у дубину земље не мора да значи нижу просечну температуру већ само њену стабилност.

Van mreže BeogradNaVodi

  • Poruke: 3
Odg: Najhladnije mesto leti - Srbija
« Odgovor #5 poslato: 23. Oktobar 2019. u 00:24 »
Hvala puno na odgovorima!!
Poceo sam da istrazujem Kopaonik i Staru Planinu! Vidim da Kopaonik zapravo ima vrlo pogodne temperature!