Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: GEOMAGNETNE OLUJE  (Pročitano 26265 puta)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
GEOMAGNETNE OLUJE
« poslato: 22. Mart 2011. u 21:49 »
Obzirom da je ova tema često aktuelna, evo reših da sa vama podelim jedan članak koji sam nedavno pronašao na netu. On je poučnog sadržaja, i dosta objašnjava ovaj prirodni fenomen koji u budućnosti možda može uticati na svakidašnji život kakav znamo.

>Možete li zamisliti državu u kojoj ne radi ništa na struju? Možda i možete, ali probajte da zamislite čitavu planetu na kojoj ništa ne radi na struju. Upravo to je scenario naučnog rada "Ozbiljni uticaji iz svemira-Razumeti socijalne i ekonomske uticaje" / "Severe Space Weather Events — Understanding Societal and Economic Impacts"

Planeta Zemlja je geomagnet. Otuda imamo polove, severni i južni i magnetni omotač koji zovemo magnetosfera.  Geomagnetna oluja je privremeno ometanje Zemljinog magnetnog omotača-magnetosfere usled ometanja iz svemira.  U sadašnjem slučaju takvo ometanje dolazi sa Sunca u vidu takozvanih solarnih vetrova. Oni izazivaju pojave u rasponu od ometanja elektronskih uređaja, pa sve do zdravstvenih smetnji i oštećenja DNK. U slučaju magnetnih superoluja – mogu izazvati nikada viđene socijalne i društvene promene – jer mogu uništiti sve što radi na struju.

Šta su solarni vetrovi i kako nastaju?

Oko Sunca se nalazi njegova korona to je zapravo gas toliko zgusnut da je u posebnom stanju koje se naziva plazma.  Šta je plazma ?  Stanje plazme je agregatno stanje i nastaje kada se atomu (ili molekulu) doda ili oduzme naelektrisana čestica a  taj proces se zove jonizacija.  Plazma je veoma elektroprovodljiva (provodi struju ) i jako reaguje na elektromagnetno polje (to je polje oko provodnika kroz koji teče struja) .

Neka to bude dovoljno osnovnog znanja iz fizike za ovaj tekst, vratimo se Suncu.
 
Pojave na Suncu

Dakle oko Sunca je plazma, jako zgusnuta, zamislite je kao vrelu kuglu od tečnog blata sa sve grudvicama blata u sebi…Tokom brzog okretanja, neće se sve u kugli okretati jednakom brzinom recimo kao da je kugla od stakla, jer smo rekli da blato u sebi ima komade različite gustine…Pošto će se neki delovi okretati brže, a neki sporije – tokom okretanja doći će do izbacivanja mase, pa će naša lopta od blata koja se okreće veoma brzo bacati ređe ili gušće, manje ili veće deliće sebe…Isto se događa i sa Suncem, samo što u tom slučaju Sunce izbacuje plazmu i to zovemo - Koronalno izbacivanje mase Sunca. Ta plazma ima tako jaku kinetičku energiju da plazma biva izbačena van gravitacije Sunca (dakle ne vrati se Suncu) i putuje kroz svemir, između ostalog ponekad i ka Zemlji.

To je jedna pojava, međutim nije i jedina na Suncu. Druga pojava je nazvana solarni plamen. Solarni plamenovi su velike eksplozije na Suncu, kojima se izbaci oko 6 ukupnih energija Sunca ali sada samo u jednoj sekundi. Ovaj proces zagreva sve slojeve na suncu na deset miliona kelvina, ubrzavajući plazmu, elektrone, protone i teške jone do brzine svetlosti…Ovi plamenovi proizvode radijaciju u svim spektrima od radio talasa do extremno opasnih po život gama zraka…Ovi procesi se odvijaju u okvirima korone Sunca i pretpostavlja se da mogu biti okidač za prvi proces koji smo pojasnili - Koronalno izbacivanje mase sa Sunca, ali nisu jedini. ( Za nas manje bitno, ali ipak će biti spomenuto je da se smatra da je glavni okidač za koronalno izbacivanje mase Sunca, proces koji je nazvan samopreuređivanje magnetnih silnica na Suncu i izbacivanje nastaje kada se sudare dve suprotne silnice. ).

Jedinice kojima merimo solarne plamenove nose oznake A, B, C, M, X. Svaka je deset puta veća od prethodne klase. Unutar svake od ovih uveli su oznake A1, A2, A3….pa je tako X2 duplo veći od X1, a recimo X2 je četiri puta jači od M8.  Smatra se da sve do X2 nije tako opasno jer su posledice samo prekid telekomunikacija.

Smatra se da je grupisanje sunčevih pega  – jedan od pokazatelja da će biti soalrnih plamenova. Sunčeve pege ubrzano nestaju pa se ubrzano stvaraju svakih 11 godina (solarni maksimumi). Ovaj proces nazvan je solarni ciklus i preciznije traje oko 10,7 godina. Tokom solarnih minimuma događa se u proseku jedno izbacivanje mase dnevno, a tokom solarnih maksimuma oko 6 do 7 izbacivanja dnevno. Podsetimo se, opasna su samo ona usmerena ka Zemlji.

Međutim ovaj proces nije tako ravnomeran jer se primećuje da Sunce ima i dugoročne cikluse od par hiljada godina, a sada je u toku ubrzan ciklus jednak onome od pre 8000 godina.

Vratimo se koronalnom izbacivanju mase sa Sunca. Javlja se i u zoni grupisanja sunčevih pega, ali i u zonama tišine, ali gde je postojala bivša aktivnost…

Možda nas zanima koliko mu treba da stigne do zemlje?

Samo u slučaju da se kreće ka Zemlji, prema merenjima SOHO/LASCO  između 1996 i 2003.godine dostizalo je brzinu kroz svemir od 20km/s do 3200km/s …Može se reći da je dovoljno od par sati do 8 dana. Zapravo događaju se fenomeni koji naučnike zbunjuju jer brzina putovanja nije pravilna i ne da se pretpostaviti u nekim slučajevima?

Koliko traje jedna magnetna oluja? Često traju od 24h do 48h, ali neke traju i po par dana.

Da se vratimo magnetnom polju oko Zemlje, koje deluje kao magnetni štit. Pošto je zemlja geomagnet, prirodni magnet i zato jer je pod stalnim udarima plazme iz svemira, magnetno polje zemlje nije ni simetrično ni pravilno, a ni jednako jako niti u njemu deluje samo jedna sila . Česta su slabljenja polja od 1-2%.

Dali su već događale magnetne oluje?

Da. Najpoznatije su magnetne superoluje  i to u prošlosti ona koja je trajala od 28. avgusta do 2. septembra  1859. godine. Brojne sunčeve pege i solarni plamenovi su opaženi, a najjača je aktivnost bila 1. septembra 1859.god., a koronalni izbačaj ka Zemlji je bio toliki da je magnetno polje Zemlje opalo za 1600 nT (izmereno od Colaba observatorije, pored  Bombay, India.) U to vreme je korišćen telegraf,\ i mnoge telegrafiste je udarila jaka struja a telegrafi su se zapalili. Aurora svetlost se videla gde nikada nije i to na Havajima, Meksiku, Kubi i Italiji. Iako je solarni plamen trebalo da putuje dva do tri dana – stigao je za samo 18 sati!

U novijoj istoriji, 13. marta 1989. godine, nekoliko magnetnih oluja u Kanadi, Kvebek (Québec ) izbilo je zaštitne osigurače na elektranama, ostavljajući 6 miliona ljudi bez struje 9 sati. Bio je u pitanju koronalni izbačaja mase sa Sunca koji se odigrao 9 marta.

Avgusta 1989, druga oluja je pogodila mikročipove i oborila berzu u Torontu. [6]

Od te 1989.godine, u severnoj Evropi, USA, i UK procenjuje se rizik od geomagnetno indukovane struje geomagnetically induced currents (GIC).

26. februara 2008. godine, dva udara su se desila unutar magnetnog repa omotača Zemlje, jedan ispred i jedan iza. [7]

Ironija je da je ovaj tekst pisan u trenutku dok je udar sa Sunca u toku. 19. februara 2011.godine. Udar je klase M6.6 i po sadašnjim predviđanjima NOOA biće ih još sa sigurnošću od 75%. Kako saznajem dok ovo pišem imali smo sreću jer nije bio direktan pogodak u Zemlju, plazma se kretala spiralno i samo nas je jedan deo okrznuo izjavio je Persnell. Kina je ostala bez telekomunikacija neko vreme. Da nas je pogodilo bila bi kategorija X2. Ono što treba posebno da nas brine je izjava NOOA “Nije bilo nikakvih najava, vladalo je zatišje pred oluju!”

Uticaj geomagnetnih oluja na planetu Zemlju

Solarni vetar sa Sunca nosi u sebi magnetno polje, i ono može biti Severno ili Južno kao i kod svakog magneta (magnet ima dva pola).

Ako solarni vetar sabija ili razvlači magnetosferu Zemlje, ili ako solarni vetar ima južnu polarizaciju – magnetne oluje se mogu očekivati. Južna orjentacija izaziva magnetnu rekonekciju , kojom se ubrzano upumpava magnetna energija i čestice nergije i zemljinu magnetosferu. Tako se bar verovalo u naučnim krugovima...

Tokom magnetne oluje zemljina jonosfera preciznije njen F2 sloj postaje nestabilan i čak može na neko vreme nestati.

Česta pojava tokom magnetne oluje  je pojava Aurore, polarnog svetla na nebu, samo što se tada ona vidi bilo gde na planeti, zavisno od svetlosnih uslova, vremenskih prilika i naravno toga koliko je magnetosfera Zemlje narušena. Onaje često u bojama duge nalik neonskom svetlu.

Uticaj geomagnetnih oluja na živi svet
 
Uticaj radijacije na živa bića

Jaki solarni vetrovi nose čestice jednake onim nisko energetskim česticama kao kod slabije nuklearne eksplozije. Magnetosfera, štit oko Zemlje - nas dobrim delom štiti odbijajući ove čestice, ali ne uvek i ne potpuno.

Ulaz zračenja ovog tipa u ćelije izaziva oštećenja hromozoma,i rak. Jake doze izazivaju trenutnu smrt.

Što se tiče slabijih zračenja usled magnetnih oluja Ruski naučnici pri Institute of Terrestrial Magnetism, Ionosphere and Radio Waves Propagation, Russian Academy of Sciences, Troitsk, Moscow Region, Russia, sa autorima  Oraevskiĭ VN, Kuleshova VP, Gurfinkel' IuF, Guseva AV, Rapoport SI, utvrdili su da tokom marta 1983.g. i oktobra 1984.g. – broj osoba koje su imale samoubistva, mentalne poremećaje, srčane probleme, disajne i arterijske probleme, je povećan za od 30-80%, čak tokom 75% svih slabih magnetnih oluja.

Neke životinje koje imaju kristale magneta u mozgu radi prirodne navigacije poput golubova, delfina i kitova mogu biti posebno pogođene.

International Union of Radio Science stvorila je novu komisju nazvanu Commission K - Electromagnetics in Biology and Medicine,[8] koja bi trebalo da prouči ove pojave , trenutni predsednik je Dr. Frank Prato.[9]

Uticaj na elektronske i električne aparate
Komunikacije

TV i komercijalne radio stanice su manje ugrožene. Ali one kratkih talasa, zemlja vazduh, zemlja more su veoma ugrožene. Radari će takođe biti zahvaćeni, posebno oni koji gledaju iza horizonta. Takođe lokatorima podmornica, signal će biti izobličen.

Biće posebno pogođeni dugi telefonski kablovi (sem ako nisu optički), jer će usled svoje dužine akumulirati veliku struju. Telegraf ako se koristi biće jako pogođen i zbog dužine i zbog kalema koje koristi.

Telefon, televizija, radio i internet – koji se indirektno u nekom delu naslanjaju na satelite biće u prekidu.

Sateliti su naročito ugroženi. Može doći i do otkaza na njima.

Navigacioni sistemi

GPS, LORAN, OMEGA biće posebno pogođeni. Davaće informacije netačne i po par kilometara.

Čak i autonomni sistemi će postati nesigurni poput Receiver Autonomous Integrity Monitoring (RAIM).

Geološka istraživanja geoinženjering

Veoma opasan i odskora međunarodno zabranjen, ali se i dalje sprovodi, geoinženjering će biti ometan magnetnim olujama. Vidi šta je HAARP ili film “Angels don’t play this haarp”
.
 
Električna mreža

Zakon fizike kaže da ako kroz provodnik protiče struja oko njega se javlja promenljivo magnetno polje, ali važi i kontra, tj. ako se javlja promenljivo magnetno polje oko provodnika u njemu se pojavi struja…

Promenljivo magnetno polje imamo od magnetnih oluja a provodnici su svi metali i slane tečnosti (elektroliti). Tokom magnetnih oluja to se javlja u enormno velikom obimu. Što su kablovi duži stvoriće se više struje u njima.

Posebno će biti pogođeni generatori i transformatori, jer će doći do pregrevanja i samozapaljivanja ili iskakanja iz mreže, a ovo može pokrenuti lančanu reakciju i srušiti sve sisteme.

Ako bi nas pogodila magnetna oluja jednaka onoj iz 1921.godine prema studiji Metatech corporation, 130 miliona ljudi bi ostalo bez struje, 350 transformatora bi bilo uništeno. Države mogu proizvesti svega par takvih uređaja godišnje pa bi oporavak trajao par godina od 4 do 10 godina. Šteta bi bila 2.000.000.000.000 (triliona) dolara.

Mere zaštite su da kablovi ne smeju biti duži od 10 km, trenutno gašenje i isključivanje iz mreže svih transformatora, smanjenje napona i druge mere.  Kućni osetljivi uređaji bi trebali biti stavljeni u faradejeve kaveze.

Cevovodi

Geomagnetno polje koje rapidno fluktuiše, izaziva struju u cevima koja bi ubrzala koroziju cevi dramatično. Katodna zaštita protiv korozije ne bi radila, kao ni instrumenti protoka.



Praćenje putem satelita?

 
NOAA / Space Weather Prediction Center prati putem satelita ACE ove pojave. Možete ih i vi pratiti putem interneta na adresi http://www.swpc.noaa.gov/SWN/  (ali ne i slučaju super oluje : )

Oni koriste drugačiju skalu.

G – geomagnetne oluje, usled uticaja solarnog vetra

S – soalrana radijacija, pojačan upad čestica

R- Radioometanje, usled upada X zraka u jonosferu

I za kraj – loša vest

Vest koja se uglavnom prećutkuje, je da magnetni štit Zemlje ima rupu, zapravo dve i još ponešto.

NASA je putem misije THEMIS sa 5 letelica uzimala podatke o ovome.

Naučnica Marit Oieroset sa univerziteta Berkley, radeći na ovome za NASA otkriva maja 2008. godine da rupa postoji ali se nije znalo kolika je i gde se nalazi.

Wnhui Li, sa univerziteta New Hempshir, otkriva kompujuterskom simulacijom podataka da je rupa 4 puta šira od Zemlje, i 7 prečnika planete Zemlje duga.

Ono što je još šokantnije tek sledi.

Verovalo se da ako polaritet sa Sunca bude Severni, da će se odbiti od štita Zemlje jer uvek udara u naš severni pol štita, sasvim logično. Međutim merenja misije THEMIS otkrila su da kada se sunčev Severni polaritet sudari sa zemljinim severnim delom štita , iz misterioznih razloga pobijajući zakone, Zemlja u sebe prima 20 puta više radijacijskih čestica. Mnogi su naučnici odbijali da poveruju u ovo ali misija THEMIS to prema NASA dokumentuje snimcima i merenjima.Bili su zaprepašćeni.

Na Suncu se redovno događa smenjivanje polova, solarni maksimum sadašnjeg 24 solarnog ciklusa će biti maja 2013.god., a najburnije oluje u periodu 2011.god. do 2012.godine, prema izjavama NASA.

Usled promene polova na Suncu sada će severne magnetne oluje  – pogoditi rupu u štitu Zemlje. Umesto kako se verovalo da će doći do odbijanja, doći će do 20 većeg propuštanja (vidi THEMIS misija) . Reklo bi se - loš splet astronomskih okolnosti.

Informacija sa sajta NASA na linku http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2008/16dec_giantbreach/

Otkrivena je i stalna veza magnetnog polja Sunca i Zemlje koja se uključuje i isključuje otprilike svakih osam minuta. Ostaje za sada potpuno nejasno zašto i kako se to događa. Nazvana je magnetni portal.<

IZVOR: www.well.org.rs/index.php/magnetne-oluje
« Poslednja izmena: 22. Mart 2011. u 22:26 freeze »

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: GEOMAGNETNE OLUJE
« Odgovor #1 poslato: 23. Mart 2011. u 15:39 »
Ovo je odlično, puno podataka odavde mi je nepoznato. Super!

Baš iz ovog razloga, većina kosmičkih uređaja radi bez poluprovodnika. Imaju ih, ali u malom broju i zaštićenih koliko je moguće, ali su u osnovi, u pitanju popularne "lampe", kakve smo nekada videli u starim radio i TV aparatima.
Razlog je naravno što su vakuumske cevi znatno otpornije na zračenje (na neki način, jer se neke od njih koriste i za merenje zračenja itd). Naravno, ovo nisu više staklene cevi, već metalne itd, ali i dalje se koriste. Jer van naše atmosfere, situacija je vrlo neprijatna za poluprovodnike.

Svaka čast na odabranom!