Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Senzori meteoroloških veličina  (Pročitano 19717 puta)

Van mreže dugokontov

  • Poruke: 2
Senzori meteoroloških veličina
« poslato: 18. Maj 2020. u 20:23 »
Pozdrav svima, tek od danas sam član foruma, pa ako sam pogriješio kategoriju zamolio bih da me ispravite.

Dobio sam zadatak da napišem seminarski rad na temu "Senzori meteoroloških veličina", a s obzirom da sam student mašinstva, nemam naravno pojma o meteorologiji kao nauci te nisam siguran šta bih trebao tačno pisati, pa bi mi trebala pomoć.

Napravio sam neko malo istraživanje i saznao da se u meteorologiji mjeri šest fizičkih veličina odgovarajućim instrumentima (vjerovatno puno više, ali ovih šest su, pretpostavljam, od najvećeg značaja), a to su: pritisak (barometar), temperatura (termometar), vlažnost vazduha (sling psychrometer), količina padavina (rain gauge), te smjer (wind vane) i brzina vjetra (anemometar).

E sada, s obzirom da sam mašinac, fokus ovog rada bi trebao biti na senzorima i principu njihovog rada, a meteorologija bi poslužila kao povod, tj. osnova rada i uvod. Mene konkretno interesuje da li je tačan podatak koji sam našao i da li su ispravni nazivi instumenata, odnosno da li postoje neki uopšteniji i češće primjenjeni. Takođe, da li postoje senzori za te i druge veličine, kako se nazivaju i u kojoj mjeri su primjenjeni u meteorološkim ispitivanjima. Osim ovoga, od koristi bi bile informacije koji su to najčešći i najpoznatiji proizvođači senzora u meteorologiji.

Pronašao sam neke knjige na srpskom od Vujevića, Gburčika i Delijanića, pa me zanima koliko su pouzdane i da li postoje neke bolje za ovu tematiku, ne moraju nužno biti na srpskom, poželjan je i engleski.

Napomenuo bih još da seminarski rad ne treba biti opširan, dovoljna mi je neka osnova u tek nekoliko pasusa o meteorologiji i meteorološkim veličinama, a onda na osnovu toga bih trebao razraditi detaljnije princip rada tih senzora.

Svaka pomoć je dobrodošla i zahvaljujem vam se na izdvojenom vremenu.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.402
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Senzori meteoroloških veličina
« Odgovor #1 poslato: 22. Maj 2020. u 13:01 »
Pozdrav i dobrodošao na forum! Pre svega, izvini zbog nešto kasnijeg odgovora.

Fizičke veličine koje se mere i nazive instrumenata si ispravno naveo i to jesu neke osnovne veličine koje se mere. Pored njih, ima tu i još veličina i instrumenata, kao npr. radiometri koji mere sunčevo zračenje (insolaciju).

Ja sam na fakultetu imao predmet Meteorološka merenja i osmatranja kod profesora Vučkovića i knjiga/skripta iz tog predmeta se može naći onlajn na studentskom sajtu. Znam da je sve to mnogo opširno i mnogo detaljnije opisano nego što bi tebi trebalo, ali verujem da ćeš tu naći korisnih informacija, barem što se tiče vrsta instrumenata i veličina koje mere. Evo link:
https://drive.google.com/file/d/0B1IDZYWHxQf4TFM4blZNV0lKc00/view


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 17.5mm
Miljakovac - 19.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže dugokontov

  • Poruke: 2
Odg: Senzori meteoroloških veličina
« Odgovor #2 poslato: 22. Maj 2020. u 21:27 »
Pozdrav Miloše! Ne zamjerim na kasnom odogovoru, srećom imam još nekoliko dana za izradu. Zahvaljujem se na dodatnoj informaciji, a posebno literaturi, koja je, koliko vidim, baš ono što mi treba.  :smartass:

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.402
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Senzori meteoroloških veličina
« Odgovor #3 poslato: 22. Maj 2020. u 23:11 »
Nema na čemu, drago mi je ako sam bio od pomoći.  :tu:


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 17.5mm
Miljakovac - 19.3mm
prosek - 51.5mm