Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Otvaranje konvektivne sezone u Mladenovcu i Beogradu 14. april 2016.  (Pročitano 1114 puta)

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Vrlo brzo smo zagazili u leto sa visokim temperaturama, dok je istovremeno zapadno od nas danima bilo nestabilno. Napokon su se mlazna struja i nestabilnost izmestili istočnije, što je rezultovalo visokim, za ovo doba godine, parametrom koji obuhvata CAPE i smicanje:





Već od ranog jutra su počeli razvoji na zapadu Srbije, a ja sam odlučio da se brzo spremim i odem u Mladenovac kako bih dočekao neki, eventualno, organizovaniji razvoj.

Dok sam putovao, na radaru se pojavio jači razvoj u tom trenutku:




Jedna slika iz autobusa i radar u tom trenutku. Formirao se wall cloud:





Stižem u Mladenovac, i brzo ulazim u gradski prevoz da bih otišao na neku čistinu, ali oblaku se žuri i iz minuta u minut se definisala elevated superćelija uz čestu grmljavinu. Ja pravim slike iz autobusa.
Formacije i radar u tim trenucima:







I dalje se vozim, izlazim iz autobusa i trčim na neku čistinu. Oblak prolazi nekoliko km severnije uz jaku i čestu grmljavinu, vrlo jak vetar.









Posle toga sam se nadao da će se još nešto formirati, ali čekanje dva-tri sata na kiši i udaljenoj grmljavini se nije isplatilo. Vraćam se za Beograd, pa me i tu dočekuje akcija. Pošto sam okrenut ka istoku, a nemoguće je popeti se na krov ili naći čistinu, šelf sam slikao tek kada je prelazio preko mene. Kiša je bila poprilično kilava, nošena umerenim vetrom:







Za kraj slika gde je sve grmelo na Balkanu: