Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar za dugo pamćenje. Bačka Palanka 2012.  (Pročitano 4345 puta)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Februar za dugo pamćenje. Bačka Palanka 2012.
« poslato: 16. Februar 2012. u 12:56 »
Daleka beše ta 1929., nešto manje dalja ta 1956.Pričali su naši stari o zimama u njihova vremena, pričali su ali teško nam je bilo da im verujemo. Teško, jer zime odavno više ne liče na ono što su nekada bile.

Ipak došao je i taj februar 2012., sve priče naših najstarijih od sada imaju smisao, sada znamo kako je bilo povremeno nekada kada na vrata zakuca najhladnije godišnje doba. Februar ove godine osvetlao je obraz najhladnijeg godišnjeg doba, koje mnogi od nas vole. Sećanja na detinjstvo i igrarije koje smo proživeli uživajući i u 5cm snega, zanavek će uz zimu buditi lepa osećanja.

Zima 2011/2012 počela je kao i nekoliko prethodnih, blago, uz povremene mrazeve i upade frontova sa severozapada, koji su samo južnoj Srbiji povremeno donosili snežne padavine. Razočarenje, barem za nas snegoljupce iz Vojvodine svakim danom bivalo je sve veće. Dećembar, potom i januar prošli su bez više od 2cm snega u većem delu Vojvodine.

Ipak kada smo najmanje očekivali, i kada je počelo da se priželjkuje proleće, kreće šou u pravom smislu te reči.

Krajem januara, dolaze naznake da bi uskoro sinoptička situacija mogla da se promeni. Polako ali sigurno dolazi do Stratworming-a, a ovo ubrzo uslovljava cepanje polarnog jezrga i pucanje do tada neverovatno stabilnog polarnog vortexa.

Iz Sibira jak anticiklon napreduje ka centralnoj Evropi donoseći sa sobom neverovatno hladan vazduh. AC se pozicionira oko Baltičkog mora, a hladan vazduh kreće ka Balkanu.








Hladnoća upada u oblast iznad toplog Sredozemnog mora i naravno formira se ciklon koji već od 02.02. počinje da utiče na vreme u Srbiji.







Snežne padavine u Vojvodini počinju rano ujutru u petak 03.02. U početku to je slabiji sneg ali tokom dana on pojačava. Duvao je i umeren NI vetar. Kako je bilo jako hladno snežni pokrivač povećavao se velikom brzinom. U subotu popodne mnoge stanice mere preko 30cm pokrivača.
Padavine slabe u subotu naveče i dolazi do kratkotrajnog prestanka padavina. Ipak već u nedelju popodne ponovo počinje sneg, jer se ciklon koji je tokom petka onosio padavine produbio ulaskom u Jonsko more, povukao dosta vlage. Snežni pokrivač je porastao još za 15-ak cm, međutim usled prirodnog sleganja pokrivač u Vojvodini nije bio viši od 35cm, dok je u brdsko planinskim mestima sa lakoćom prelazio i čitav metar..

Usledila je nova kratka pauza od padavina, a već u utorak formirao se još jedan ciklon, nešto plići i slabiji iznad Tirenskog mora. On donosi još koji cm tokom utorka, a krajem dana dolazi do delimičnog razvedravanja. Obzirom na veoma hladan vazduh iznad, očekivano usledio je jak mraz tu noć na sredu, a neka mesta merila su nešto više od -20C.



Sreda donosi prestnak padavina i razvedravanje u celoj zemlji tokom dana, a onda noć na četvrtak i najjači mraz u poslednih 20-tak godina u Vojvodini. Novi Sad je to jutro merio -28,7C, što je jedan od najnižih minimuma od početka merenja..

Ovako je to video GFS, bilo je ipak zeru blaže, a najhladnije u Vojvodini.



Celodnevne temperature ispod -10C počele su da lede reke, Savom i Dunavom počele su da plutaju sante leda, a ledohod  narednih dana bivao je sve gušći.

Usledio je još jedan ciklon za vikend, i još jedan obilniji sneg,a evo i visina snega svakako za dugo dugo pamćenje.



Od 15-og temperature se polako vraćaju u normalu za to doba godine, a ova karta odstupanja t sve govori..



Sledi nastavak sa fotografijama.
« Poslednja izmena: 16. Februar 2012. u 13:59 freeze »

Van mreže rade

  • AMS Beograd-Karaburma
  • ***
  • Poruke: 2.188
  • Lokacija: Beograd-Karaburma, 102m n.v.
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Februar za dugo pamćenje. Bačka Palanka 2012.
« Odgovor #1 poslato: 16. Februar 2012. u 13:16 »
Freeze cestitke na prikazu vremenskih desavanja "februarske zime 2012"  :super:, koja je kako sam kazes za pamcenje. Stvarno je vrlo retko za nase podneblje da sneg pada na temperaturama od -10C i to u kolicini od oko pola metra. Osim toga oboreni su i dosadasnji rekordi u visini snega na nekoliko stanica u Srbiji.



Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Februar za dugo pamćenje. Bačka Palanka 2012.
« Odgovor #2 poslato: 16. Februar 2012. u 15:12 »
Lepo si ovo prikazao "freeze", fina analiza, lako razumljiva.
Ako na aktuelnom poslu ne budeš zadovoljan, mogao bi da pređeš u "meteo-biznis"  ;) :D

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Februar za dugo pamćenje. Bačka Palanka 2012.
« Odgovor #3 poslato: 16. Februar 2012. u 18:51 »
Hvala Rade i Profo. Ovakav događaj svakako zaslužuje i bolju i detaljniju analizu i reportažu. Dešava se kažu jednom u 20-25god.

Profi, čuvaj mi mesto! :D


Kao što sam i obećao evo i sličica.

Počinjem sa zavejanim dvorištem i komšilukom nakon prvog ciklona, koji je doneo najobilnije padavine.







Potom lokalno jezero i okoliš obojen bojama zime.



















Uskoro i drugi deo. Uživajte! ;)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Februar za dugo pamćenje. Bačka Palanka 2012.
« Odgovor #4 poslato: 18. Februar 2012. u 10:41 »
još malo idile.









Nakon drugog ciklona.





Centar grada-Dan posle sutra.





Poneka posledica..



Dunav posle prvog ciklona.





Dunav nakon jakih mrazeva 11.02.2012.






Barem na kratko, hladni talas u februaru ove godine, podsetio nas je kakve zime mogu da budu, i šta se sa sobom mogu da donesu. Rekordno niske temperature, visine snežnog pokrivača, ali i velike poteškoće u sabraćaju, zavejana sela, odsečena od sveta, smrtni slučajevi usled hladnoće, posledice su koje je ovaj tronedeljni talas intenzivne hladnoće doneo, kako većem delu istočne Evrope, tako i Balkanu, te Srbiji, i koje će se još dugo pamtiti.

Priroda je još jednom dokazala svojom nepredvidljivošću da i dalje upravlja čovekom, i da će uvek tako biti.
« Poslednja izmena: 18. Februar 2012. u 10:53 freeze »

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Februar za dugo pamćenje. Bačka Palanka 2012.
« Odgovor #5 poslato: 19. Februar 2012. u 09:07 »
Lepe slike i dobra reportaža!



:first: