Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2017.  (Pročitano 19909 puta)

Van mreže Dejo

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 6.731
  • Starost: 37
  • Lokacija: Subotica
    • Sumeteo
Maj 2017.
« poslato: 05. Jun 2017. u 08:55 »
Maj 2017. godine na teritoriji Srbije obeležili su uobičajeni temperaturni uslovi za ovaj mesec. Srednje  dnevne temperature  vazduha  su se kretale u intervalu od 8°C u višim predelima na jugozapadu i jugoistoku zemlje do 18°S u Vojvodini, Posavini,  delu  Šumadije,  Pomoravlja  i Negotinskoj Krajini. Odstupanje srednjih dnevnih temperatura u  odnosu  na  višegodišnji prosek bila su neznatna, od  -0.2°C na severu Bačke i Banata, Timočkoj i Negotinskoj Krajini do 1.0°C u na zapadu zemlje.



Tokom maja padavine su bile skoro svakodnevna pojava. Sredinom prve i treće dekade zabeležene su  obilne  padavine  koje  su  pratile  vremenske nepogode  sa  gradom.  U  pojedinim  proizvodnim područjima zabeležena je šteta na voću, povrću i jarim poljoprivrednim  kulturama. Ukupna količina padavina tokom maja je u rasponu od 25
mm (sever Bačke i Banata) do čak 200 mm (okolina Ivanjice).

Procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu  na  prosek  najveći  je  u  zapadnim, centralnim,  istočnim  i  jugoistočnim  delovima zemlje (200%), dok je na jugozapadu i severoistoku između 75-125% dospelih padavina.



Na osnovu Z-indeksa suše/vlage na  severu  Bačke  i  Banata registrovani  su  umereni  do  ekstremno  sušni uslovi.  U  ostalim  delovima  zemlje  bili  su normalni do umereno vlažni uslovi.



izvor: RHMZ Srbije