Meteorološki Forum

Razno => Pričaonica => Temu započeo: zec 24. Februar 2013. u 17:05

Naslov: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 24. Februar 2013. u 17:05
Što sa teretanom?
Najbolje je neki sport koji angažuje sve delove tela,poput boksa,odbojke itd.,ja treniram tenis i u teretanu nisam kročio godinu dana,išao sam samo da ojačam jednu grupu mišića i to je to.Dizanje tegova može samo da šteti...
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 24. Februar 2013. u 17:25
Nije tema za to ali.. Nisi u pravu Zec ni malcice. Svaki profesionalni sportista mora da ide u teretanu, barem u ozbiljnim sportovima u ozbiljnim ligama. Teretana ne moze nimalo da steti, ako radis stvarni pravilno. Ako si retard pa radis nepravilno stetice ti i voznja biciklom a ne mrtvo dizanje itd.
Ja sam redovan u teretanu od 14. godine, sto je bilo u sklopu vaterpola, ne svojom voljom.
Sad idem svojom voljom da zagrijem misice pred gimnasticke treninge, kao i da odredjenim tegovima rastegnem tetive.

Uglavnom, pijte vodu, voda je esencija. Sokova sto manje, to je talozenje secera u organizmu, od kojeg nastaje salo. Sve to vuce ostale stvari i postaje se nezdrav sa 20 godina.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 24. Februar 2013. u 17:54
Ne moze da steti naravno,jos ako se rade prirodne vezbe(sklekovi,zgibovi,propadanja itd) a naj bolji sport za razvijanje je naravno posle vaterpola,Tenis, ja ga cesto igram  :super: sve grupe misica se korise i cesto dodje do upale ako se previse isforsiras na tenisu(dosta zahtevan sport) relativno dosta treniram al uglavnom ove prirodne vezbe al na ishranu i pice bas mnogo i neobracam paznju.mada rezultati su uvek tu jer godinama treniram a i bavim se raznoraznim sportovima ehheh
samo prirodno i bez kljukanja hemijom  ;)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 24. Februar 2013. u 17:57
Nisam se dobro izrazio.Hteo sam da kažem da ne može odmah da se krene sa teretanom.Imam drugove koji su tako odmah krenuli u teretanu,kao nabacili neke mišiće,a kilavi ko babe,to nisu pravi mišići!.Šta se zapravo desilo.
Da bi se neko tkivo ili organ uvećalo potrebno je da postoji neki uzrok da bi to tkivo ili organ hipertrofisalo.Najzdravija hipertrofija po organizam je ona koja je praćena i povećanjem funkcije tog dela tkiva ili organa.Hipertrofija mišića se vrši tako što se same ćelije ne dele,već isključivo uvećavaju.To je patološka hipertrofija koja je uzrokovana nekim etiološkim faktorom,u slučaju mišića-napor.A kod njih se desila lažna hipertrofija,jer nisu bili u kondiciji,tj došlo je do povećanja mišića koje se vršilo isključivo na račun bujanja intersticijalnog tkiva,pri čemu je došlo do smanjenja funkcionalnog dela-parenhima.Došlo je do nagomilavanja masti pri čemu su atrofirala mišićna vlakna.Pri tome mišić ne samo što ne povećava svoje funkcije,nego ih i smanjuje.Naravno,kada se baviš nekim sportom aktivnjije potrebno je s'vremena na vreme jačati odredjenu grupu mišića u teretani-ja sam npr. jačao ledja,3 meseca ,a u isto vreme radio vežbe koje radim i normalno na treningu.
Hteo sam da kažem da fanatici koji dizu tegove mogu imati teške srčane probleme.Zbog napora dolazi do uvećanja srca koje je do izvesnog stepena praćeno povećavanjem funkcije,ali ubrzo zatim dolazi do poremećaja ishrane srčanog mišića,tahikardije,hipertenzije,impotencije,pa čak i infarkta.Nije zdravo nikako dizati toliko tegove,raditi neke bolesne vežbe,to sam hteo da kažem!Moji rade u zdravstvu,tako da me bez prestanka uče šta je dobro,a šta ne.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Zika 24. Februar 2013. u 18:08
 ^^ ^^

Ti si zec bas sveznalice hehe  :first:

Rekao sam tek tako generalno da planiram da krenem vezbe i teretanu... naravno da cu se raspitati oko svega pre nego sto pocnem  :super:

Da ne budem bas potpuno u offtopicu, da pitam nesto, je l neko od vas ranije pio cuveni "tut-gut" ? http://vukajlija.com/tut-gut/140567
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 24. Februar 2013. u 18:13
Ajde, ovako javno mogu da kazem da sam visok strucnjak za sport, nutriciju i vjezbe, tako da ako bilo kome treba neka pomoc moze da mi se obrati.. bilo u vezi teretane, a pogotovu vjezbi na otvorenom (zgibovi, propadanja it) i gimnastika naravno.

Tako da slobodno, kome treba neki savjet, slobodno pitajte  ;)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 24. Februar 2013. u 18:40
Drago mi je da na ovom forumu ima  dosta sportista  :super: 
iako smo sa pica dosta presli u off sa sportom,al izdvojio bih jedno: najvise zavisi od gena i to ko kakve fizicke predispozicije ima..masa ljudi ide u teretanu a ne dobijaju mnogo efekata od toga dok je nekom dovoljno malo vezbi i truda a rezultati se brzo pokazu. (naravno ovo se odnosi na sve koji ne koriste hemiju-jer to ne bih komentarisao  :)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 24. Februar 2013. u 18:50
Ishrana je kljuc kod treninga. I sto se tice izgleda (koga to zanima i sto se tice uspjeha i napretka u tezinama, izdrzljivosti itd).

Genetika ima uticaja, ali ne bas nesto mnogo. Jedino za neke finese kod izgleda.

Ali ono sto je najbitnije je u mozgu. Mozak je centar sve, regulator svega. Ako ti poslije treninga nisi mrtav umoran i prezadovoljan treningom, napretka nece biti ili on nece biti  tako dobar.

Hemiju, odnosnno steroide uzimaju retardirani ljudi. Mislim, nije da ne cijenim neke legende bodybuildinga ali opet, to nije dobro, ma koliko oni to opravdavali.
Ali suplemente itekako  podrzavam. Zna se koje. Whey protein, creatin i ako nekome treba neki preworkout suplement (kofein, dekstroza, beta alanin itd). To nista nije stetno, a mnogi i to smatraju hemijom
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 24. Februar 2013. u 18:55
Sve zavisi od hormona,najviše od testosterona.U semeniku i semenim kanalićima se nalaze tri tipa ćelija,jedan od ta tri tipa su Lejdigove ćelije koje produkuju testosteron kada u pubertetu prednji režanj hipofize adenohipofiza počinje produkcije gonototropina FSH i LH koji stimulišu semene kanaliće u kojima počinje spermatogeneza,a ujedno se znatno povećava lučenje testosterona koji počinje da deluje na mišićnu masu jače,ili slabije.Pa zato može neko ko se uopšte ne bavi sportom da ima mišiće koji su dobro definisani,a neko ko nema "dovoljno" tog hormona da bude mlakonja.Naravno na mišićnu masu utiče i hormon rasta somatotropin,ali znatno manje.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 24. Februar 2013. u 19:00
Zato treba podsticati testosteron mastima.. iz holesterola dolazi testosteron, sve je to jedan komplikovan proces
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 24. Februar 2013. u 19:07
sto se tice proteina ok je,narocito za one koji hranom ne mogu da dodju do mase,al vec kreatin ne bih opravdavao,jer kreatinom se unosi voda u misice i samim prestankom uzimanja to sve brzo ode,tj da se tako izrazim 'ispisas'  dosta njih koji imaju problemam sa tezinom koriste amino kiseline za skidanje masti i sala,i opravdavaju ga zdravim al ni u to nisam siguran,sem proteina u koje sam siguran da su ok...  ;) al ni njih nisam koristio jer imam dovoljno mase. 
ima i jedan totalno prirodan stimulans za jako dobre rezultate al ja ne mogu bas da je pijem- Surutka
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 24. Februar 2013. u 20:22
Sa hormonima se nikako ne sme igrati da bi se povećala mišićna masa,niti sa bilo kojim drugim lekovima,jer svaki lek ima svoje štetno dejstvo!Istina je da testosteron prouzrokuje pozitivan bilans azota tj potpomaže sintezu belančevina iz aminokiselina,ali hormonska terapija testosteronom ili sintetskim zamenama koje se mogu unositi oralno se koristi isključivo kod hipogonodizma kod muškaraca,kod žena u terapiji karcinoma dojke.Pa čak i tada može nastati karcinom prostate,a ne kada neko ima normalan nivo hormona,pa uzima testosteron samo da bi povećao mišićnu masu,tada efekti mogu biti kobni!Kakvog te je majka rodila,takav si,takve su ti mogućnosti,tj radi na sebi prirodnim putem,a ne da remetiš funkciju organizma tako što ćeš pametovati.
Nikada u životu nisam uzeo u usta ništa od tiih "preparata za bolje efekte u sportu" u životu,niti ću.Ja jedem sve,i slatkiše,slano,masno znači sve,pa mi ništa ne fali.Kada treniram maksimalno se usresredim na vežbe.Vikendom i trčim svakog jutra u 6:00h do 7:00h na obližnjem fudbalskom terenu,radim na sebi prirodnim putem i to je najbolje za moje zdravlje,priznajem,bio sam asmatičar do 14. godine,tada sam uveliko trenirao tenis,trčao maratone i osvajao one RTS-ove diplome,pa sam uspeo da pobedim bolest  jedino sportom,a napade sam kontrolisao salbutamolom i ventolinom.Jednom sam imao takav napad da su mi dali adrenalin,to mi je najgora noć bila u životu.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 24. Februar 2013. u 21:12
Ti si dijete jos, a interesevanja ce te, vjerujem odnjeti daleko od toga.
O unosenju steroida, ne treba trositi previse rijeci.. to je glupost i potencijalno samoubistvo.
A sad preparati. Preparati je cudna rijec.. ako mislis na whey protein itd.. to nisu preparati, to je hrana, koncentrat.

Zamisli imas 130 kg, powerlifter si, dnevno treniras 6 sati, potrosis 10 hiljada kalorija na dan. Takav covjek da bi unio dovoljnu kolicinu proteina mora da pojede 2 kg mesa u jednom takvom danu. To je smrt. Stalno jesti kilo ili vise mesa na dan ce dovest do raspada digestivnog trakta i hemoroidi su pjesma sto te moze snac. Za to postoji whey protein.
Popijes 4-6 mjerica whey proteina, sto je oko 150-200 grama proteina i uz normalne obroke si namirio dnevnu potrebu, a nisi unistio analni otvor.  Inace whey je surutka.. znaci susena surutka, konentrat.. Mnogo surutke je potrebno zato je to prilicno skupo..

Ali ako imas 70 kila i treniras radi raznonode, naravno da ti ne treba ni protein, ni kreatin ni nista...
Opet ti kazem.. svako moze i treba da radi ono sto zeli. Ja imam periode kad jedem i slatko i popijem i sok i alkohol cak, ali zato ima perioda kad cikliram dane bez ugljenih hidrata ili ih jako smanjim itd.. Ja sam sebe pronasao u nekom dijelu treniranja i da bi ostvario to sto volim ja to moram da radim.. jbg  :)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: danijel 24. Februar 2013. u 21:13
Evo da se i ja oglasim hehe,protein,amino kiseline,puno piletine,jogurta,povrca,tunjevine,5 x nedeljno trening,uvece kardio i da te Bog vidi....:) Bez testosterona...http://www.facebook.com/kojicdaniel  (http://www.dodaj.rs/f/2z/jE/31QwoyFR/172661190499194883052846.jpg) (http://www.dodaj.rs/f/i/nk/4hWR7zYu/176799190494122756231252.jpg) (http://www.dodaj.rs/f/3v/h3/B23V0VF/197504131134079937144111.jpg) (http://www.dodaj.rs/f/3U/Wm/1JFcr2LY/225236136521106609495475.jpg) (http://www.dodaj.rs/f/A/VO/1tmvpVF5/229151136520182586341740.jpg) (http://www.dodaj.rs/f/1y/Du/4LG2fN5n/255990180390398068911880.jpg) (http://www.dodaj.rs/f/2A/KV/1WRq2D5Q/251389249279849507511350.jpg) (http://www.dodaj.rs/f/F/mQ/2qxI5lWB/298243149935453959777962.jpg)  :first:(http://www.dodaj.rs/f/33/8B/4zqeyQcc/298573149935469960128561.jpg)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: dikile 24. Februar 2013. u 22:20
Evo meni treba savet. Planiram da krenem u teretanu zato sto imam problem ne mogu da se ugojim. Da li koristiti whey proteine. Moj problem je taj sto imam ubrzni metabolizam. Pokusavao sam ja i sa posebnim rezimom ishrane (belo meso, riba, testenine, mlecni proizvodi itd) i nista. Onda sam okrenuo na onu nezdravu (grickalice, masnu hranu, puno gaziranog i slatkog) i opet nista. Vezbama u kucnoj varijanti ali o gojenju nema ni reci.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 24. Februar 2013. u 23:37
Nema gojenja nezdravom hranom. Nije poenta ugojiti se tako sto ces dobiti masne naslage, poenta je dobiti zdravu masu... Ja ti mogu dati predlog ishrane u toku jednog dana da probas, pa ono ako ide super, ako ne ide, treba da odes do nutricioniste.
Nemoj whey, nema potrebe, nisi u dubokom treningu, niti ces, sve da sad krenes veoma dobro i jako uskoro bit na tom nivou da ti trebaju proteinski dodaci.
Ovako.. Dorucak bi trebao da ti bude ovas. Prave ovasove ljuspice uz mlijeko. Uz to pojedi 2 kuvana jaja.
Da ne idemo odma na rucak, predlozio bi ti svaki dan oko 60 grama nekih orasastih plodova.. po mogucnosti badem ili orah. Ja pojedem i vise, ali to su tzv gole kalorije.. imaju izuzetno mnogo kalorija, oko 650 na 100 grama, ali to su 52% masti, i to uglavnom esencijalne, te su izuzetno dobre za podizanje odredjenih hormona u tijelu. To je najbolje nesto sto postoji.
2. veci obrok prije treninga, nazovimo ga rucak, neka bude neko meso uz povrce.. hleb je ok, al ne previse.. bilo bi super da jedes i sir. znaci oko 150 grama mesa ili ribe, ali ajde neka bude 150 grama piletine uz neke salate, variva itd.
Nakon toga pojedes nesto voca, ne previse, jer i to je secer, iako prost, secer je i nije toliko potreban.
Sad ide trening. Za performanse na trening bi ti preporucio da kupis dekstrozu, to je prost secer l-glukoza, koji je vec u fazi za koriscenje.  Znaci nase tijelo svaki secer mora svesti do tog oblika za upotrebu i na to trosi kalorije na varenje a ovo ide bez varenja direktno u krv i daje energiju. Imas ga u zdravoj hrani, 200 dinara kilo ili manje... to prije treninga razmutis u casu, 2 kasike s vodom i popijes.. moze i posle treninga da te oporavi brze.
Za veceru, ako si jeo meso za rucak jedi npr tunjevinu sa rizom (po mogucnosti inregralna) i mladi sir.

Kao sto vidis, mnogi bi rekli da je ovo dijetalna hrana, ali svaka hrana treba da bude takva kad si u treningu, sve je u onosu kalorija koje unosis. Kad oces da se gojis, obrci neka budu obilniji, kad oces da mrsas manji i to je to.

Ako oces da dobijes salo, a nadam se da neces.. dobro se istrci i onda pojedi kutiju slatkisa.. garantujem ti dobar slauf oko stomaka jer tijelo najbrze talozi secere nakon kardia  ;)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: danijel 24. Februar 2013. u 23:45
Nema gojenja nezdravom hranom. Nije poenta ugojiti se tako sto ces dobiti masne naslage, poenta je dobiti zdravu masu... Ja ti mogu dati predlog ishrane u toku jednog dana da probas, pa ono ako ide super, ako ne ide, treba da odes do nutricioniste.
Nemoj whey, nema potrebe, nisi u dubokom treningu, niti ces, sve da sad krenes veoma dobro i jako uskoro bit na tom nivou da ti trebaju proteinski dodaci.
Ovako.. Dorucak bi trebao da ti bude ovas. Prave ovasove ljuspice uz mlijeko. Uz to pojedi 2 kuvana jaja.
Da ne idemo odma na rucak, predlozio bi ti svaki dan oko 60 grama nekih orasastih plodova.. po mogucnosti badem ili orah. Ja pojedem i vise, ali to su tzv gole kalorije.. imaju izuzetno mnogo kalorija, oko 650 na 100 grama, ali to su 52% masti, i to uglavnom esencijalne, te su izuzetno dobre za podizanje odredjenih hormona u tijelu. To je najbolje nesto sto postoji.
2. veci obrok prije treninga, nazovimo ga rucak, neka bude neko meso uz povrce.. hleb je ok, al ne previse.. bilo bi super da jedes i sir. znaci oko 150 grama mesa ili ribe, ali ajde neka bude 150 grama piletine uz neke salate, variva itd.
Nakon toga pojedes nesto voca, ne previse, jer i to je secer, iako prost, secer je i nije toliko potreban.
Sad ide trening. Za performanse na trening bi ti preporucio da kupis dekstrozu, to je prost secer l-glukoza, koji je vec u fazi za koriscenje.  Znaci nase tijelo svaki secer mora svesti do tog oblika za upotrebu i na to trosi kalorije na varenje a ovo ide bez varenja direktno u krv i daje energiju. Imas ga u zdravoj hrani, 200 dinara kilo ili manje... to prije treninga razmutis u casu, 2 kasike s vodom i popijes.. moze i posle treninga da te oporavi brze.
Za veceru, ako si jeo meso za rucak jedi npr tunjevinu sa rizom (po mogucnosti inregralna) i mladi sir.

Kao sto vidis, mnogi bi rekli da je ovo dijetalna hrana, ali svaka hrana treba da bude takva kad si u treningu, sve je u onosu kalorija koje unosis. Kad oces da se gojis, obrci neka budu obilniji, kad oces da mrsas manji i to je to.

Ako oces da dobijes salo, a nadam se da neces.. dobro se istrci i onda pojedi kutiju slatkisa.. garantujem ti dobar slauf oko stomaka jer tijelo najbrze talozi secere nakon kardia  ;)
Fraka sve objasnio,bravo care ne moram ja hehe,ishrana je kljuc svega i naravno,um volja,i rad sve ostalo dolazi vremenom...;)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: dikile 24. Februar 2013. u 23:46
Hvala Fraka na savetima. Probacu ovakav rezim ishrane pa cemo videti kakvi su rezultati.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 25. Februar 2013. u 00:04
Volja je cudo. Kada se krece od nule. najteze je, jer ljudi odrade 5 treninga, pogledaju se u ogledalo, ne vide nikakvu razliku i onda odustanu.. ne treba se gledati.. odradi to kao da je posao, kao da je zabava, kao da je bilo kakva dnevna rutina.. Udjes u ritam i rezultati moraju doci. Covjekovom umu tijelo uvjek djeluje isto, dok ne dodje do drasticnih promjena... ja i sad kad se pogledam vidim sebe istog kao prije 5 godina.. a onda pogledam neke slike i shvatim da sam kao fizicki radnik haha
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 25. Februar 2013. u 01:24
Bas tako  :D volja je cudo...narocito je tesko na samom pocetku kad neko nemoze 10,20 sklekova da uradi,losa ishrana,nema rezultata itd,vecina odustane na samom pocetku,al kad nekom udje trening u krv onda je to vec neka druga prica,.. 3 dana vezbe,pa jedan dan odmora,+ dosta spavanja..
e sad neko zeli definiciju i sportski izgled,neki masu.. te dve stvari treba odvojiti jednu od druge kao i rezim ishrane,nacin vezbanja itd  ;)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 25. Februar 2013. u 01:41
Neko trenira iskljucivo zbog snage takodje  ;) Ja licno ne marim previse, naravno stalo mi je kako izgledam, ali treninzi mi nisu bazirani na oblikovanje tijela, vec na jacanje, prije svega tetiva i zglobova za neke pozicije gimnasticke koje su mi postale smisao gotovo svega, vec odavno  :D
Sve te posledice u vidu izgleda mogu da budu samo beneficirani radni staz  :D

Ovaj lik je nedje kao ja sto se tice fizicke gradje.. mozda nizi par cm. A ovo sto radi mi je cilj.. dobar dio ovoga vec mogu.. bice valjda i jos ponesto..

http://www.youtube.com/watch?v=S0pSj1I0nCA
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 25. Februar 2013. u 14:26
Svaka cast   i da pola uradis od ovoga,fenomenano je  :super:  Ja nemam bas sve te uslove  da pocnem sa tim ruskim zgibovima itd  :D  povredio sam bio lakat na fudbalu,i vec dugo vucem tu povredu (2 godine) tako da sam mogao da uradim moj licni rekord od 136 sklekova u jednoj seriji,a sad do 60,70 maksimalno jer me  ta tetiva zeza.. od svih vezbi samo mi trbusnjaci tesko padaju da ih radim hehehehe
Da sam nastavio sa kosarkom verovatno bih bio jos veci mada mi ovih 1,90cm odgovara jer mogu i drugim sportovima da se bavim.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: danijel 25. Februar 2013. u 17:42
Evo zahvljujuci mom velikom prijatelju Arnold Wien,izasao je najzad moj snimak i na Youtube,osvajanje Becke teretane Mc fit...;)))))) http://www.youtube.com/watch?v=g8n6kpb7o-E  :jupi:
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: ivkeBgd 25. Februar 2013. u 20:06
Volja je cudo. Kada se krece od nule. najteze je, jer ljudi odrade 5 treninga, pogledaju se u ogledalo, ne vide nikakvu razliku i onda odustanu.. ne treba se gledati.. odradi to kao da je posao, kao da je zabava,

Teško je reći sebi i shvatiti ti kao neku zabavu,ja sam recimo prirodno građen jako mršavo sa uskim ramenima,posle 2 g treniranja u teretani uspeo sam koliko -toliko da uredim sebe,ali posle toga ja sam još dodatno 1g i po dana trenirao bez ikakvih promena,moje telo kao da je došlo do određene tačke i reklo mi to ti je to dalje ne možeš,iako jedem proteinsku hranu-JEDNOSTAVNO EFEKTA NEMA.I onda ti tako dođe neki klinac u teretani i posle 3-5 meseci dečko se razbije i nabaci takav izgled da ga ne pšrepoznaš.Kako onda sebi reći da je to zabava?? Ne treniram već par meseci jer sam prosto izgubio volju.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: danijel 25. Februar 2013. u 20:14
Teško je reći sebi i shvatiti ti kao neku zabavu,ja sam recimo prirodno građen jako mršavo sa uskim ramenima,posle 2 g treniranja u teretani uspeo sam koliko -toliko da uredim sebe,ali posle toga ja sam još dodatno 1g i po dana trenirao bez ikakvih promena,moje telo kao da je došlo do određene tačke i reklo mi to ti je to dalje ne možeš,iako jedem proteinsku hranu-JEDNOSTAVNO EFEKTA NEMA.I onda ti tako dođe neki klinac u teretani i posle 3-5 meseci dečko se razbije i nabaci takav izgled da ga ne pšrepoznaš.Kako onda sebi reći da je to zabava?? Ne treniram već par meseci jer sam prosto izgubio volju.
   Prijatelju mora da ima efekta,samo sto trening u teretani mora da ti postane zabavan i redovan deo zivota,a za sve pa recimo potreban je niz godina treniranja,kontinuitet daje kvalitet,usput menjas sistem treninga,iznadjujes svoj misic,ne sme da bude monotono da bi on mogao da raste...Sto se tice klinaca sto se napucaju,to su sezonci preko leta,malo odrade grudi i biceps i onda ih nema do sledeceg leta,takvi indijanci ne treba da te brinu,nego motivacija da ti lepo poraste i da znas da sve mora da traje dugo godina da bi se doslo do odredjenog stadijuma uspeha,ishrana i da te Bog vidi,imas moju podrsku...:)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 25. Februar 2013. u 21:18
Radis za sebe,pusti druge kako izgledaju.. treba sad da vidim par bodibildera pa da prestanem da treniram  ;) jok bre
Dobra i zdrava ishrana + rekreativno sport + povremen fizicki rad + dobri kvalitetni treninzi (svaki dan odredjenu grupu misica radis) i dobar san  :super:
Rezultati moraju da dodju  ;) cak i bez teretane  ;) jos bih i dodao bokserski dzak,ja ga imam vec godinu dana i odlican je za dosta stvari  :D
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Ljubiša 26. Februar 2013. u 09:19
Evo jedne priče o momku iz mog kraja. Imao sam priliku da ga upoznam. Nikola je u Austriji postao svetski prvak u bodiblidingu za juniore u kategoriji "performans", posle nepunih godinu dana od ulaska u "svet bodibildera".
Anegdota sa putovanja u Austriju ...
Citat
Dok je putovao na svetski šampionat, Nikola je zbog svojih navika izazvao opšte zaprepašćenje svih saputnika.
- Mnogi ne znaju da takmičari drže određene dijete i po 14 nedelja. U tom periodu jedu samo pirinač i pileća prsa, a 24 sata pred sam dan takmišenja ne piju tečnost. Tako telo nema masnoća i isušena je koža, pa su mišići izraženiji. Ja jedem sve i pijem vodu. Na dan takmičenja jedem jaja i slaninu, a pijem i tečnost. Kad su ostali takmičari videli kako se hranim, bili su zapanjeni. Nikad nisam držao nikakvu dijetu, niti bih se ikada odrekao mamine kuhinje i domaće kobasice. Možda je u domaćoj hrani ključ mog uspeha – smeje se naš šampion.
Samo prirodno ...
Citat
Nikola je završio Srednju ugostiteljsku školu. Živi kod roditelja i ne radi. Pošto porodica živi od poljoprivrede, on pomaže u obavljanju svih poslova na imanju. Kada je vreme kosidbe, radi na utovaru i istovaru bala sena. Dnevno rukama prenese 1.000 bala, čija se težina kreće od 20 do 25 kilograma. U šali kaže da je to dobra vežba za leđa, ali i odličan džeparac kad dođu zimski dani.
Pošto u selu ne postoji teretana, Nikola i njegov otac su je napravili ...
http://www.youtube.com/watch?v=pvsbnb-YJ3o
Ostatak priče ...
http://www.smedia.rs/spress/vest/1239/Ljudi-oko-nas-Svetski-juniorski-prvak-u-bodibildingu-Bodibilding-Licki-viseboj-Svetski-prvak-u-bodibildingu-Ne-odricem-se-jaja-i-slanine-VIDEO.html (http://www.smedia.rs/spress/vest/1239/Ljudi-oko-nas-Svetski-juniorski-prvak-u-bodibildingu-Bodibilding-Licki-viseboj-Svetski-prvak-u-bodibildingu-Ne-odricem-se-jaja-i-slanine-VIDEO.html)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 26. Februar 2013. u 14:22
Koji kralj ovaj Nikola,sad cujem za njega  :D Genetika je cudoo  ;) dao je svim bodibilderima domaci zadatak  ;) Bravo kralju  :super:
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Aleksa 26. Februar 2013. u 17:51
Ovo za bale je ziva istina :D Nema bolje teretane nego kada bacas balu od 25 i vise kilograma na 4-5m visine. Govorim iz licnog iskustva.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Ljubiša 27. Februar 2013. u 19:49
Koji kralj ovaj Nikola,sad cujem za njega  :D Genetika je cudoo  ;) dao je svim bodibilderima domaci zadatak  ;) Bravo kralju  :super:
Totalno ok dečko. Ja sam umirao od smeha kada mi je pričao za sendvič i vodu. Gledali ga kao da je pao sa Marsa! :D
Ovo za bale je ziva istina :D Nema bolje teretane nego kada bacas balu od 25 i vise kilograma na 4-5m visine. Govorim iz licnog iskustva.
Njegovo selo je poznato po "kockicama", tako da je sa te strane imao (ima) dobar trening kada je sezona.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 03. Mart 2013. u 23:10
Za 3 godine,posle trudnoće dovela je svoje telo do savršenstva.

(http://s4.postimage.org/6hh5vmfv1/65570_435906513157347_1428631927_n.jpg)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Fraka 04. Mart 2013. u 01:31
Svaka joj cast...  :first:

Sa druge strane ja sam od 19:30 dobio 4 stepena tako da sam na 40.4  :-[
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 04. Mart 2013. u 01:34
Misliš na povišenu temperaturu ili?
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: danijel 22. Mart 2013. u 14:02
Maestro alfa i omega bodibildinga http://www.youtube.com/watch?v=aiqIuNUQ9Sk  :jupi:
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: bladerunner 19. Maj 2013. u 14:09
Prijatelji forumasi skoro sam napravio video o trbusnjacima (vieo sadrzi: anatomiju i funkciju trbusnih misica, generalna pravila pri izvodjenju trbušnjaka i na kraju vežbe - od pocetnog do najnaprednijeg nivoa). Video je uradjen pomocu profi programa za vizuelne efekte After effects i montazu Premiere. Zanima me sta mislite! Hvala puno i veliki pozdrav!
Link: http://www.youtube.com/watch?v=VSFIzShfKBk
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: avalamilan 08. Jun 2013. u 11:26
Treniram biciklizam, plivanje, teretanu uz jogu i malo trcanja. Svakodnevno predjem u proseku oko 50km biciklom potom malo istezanja preko joge i vezbe brzine kroz kucnu  teretanu.Snagu sticem zimi preko trcanja po mogucstvu na visoj nv. (planini).Izbegavam industrijsku hranu, suplemente, bilo kakve tablete i hemiju.Hranim se najvise sirovom presnom hranom tj. organsko povrce i voce, proteine i masne kiseline uzimam preko orasastih plodova (bademovo mleko isl) uz jedan kuvani obrok dnevno i 5-6 manjih ranije opisanih.Imam 50god. visina 182cm, tezak 75kg, masnoca oko 10%, u kondiciji i formi oko 2meseca u god.Imam ok rezultata u smislu rezultata na trkama i testovima.
http://wm51.inbox.com/thumbs/13a_16b5ee_817afd4_oJ.jpg.thumb (http://wm51.inbox.com/thumbs/13a_16b5ee_817afd4_oJ.jpg.thumb)
http://wm51.inbox.com/thumbs/13d_16b5eb_35b277b6_oJ.jpg.thumb (http://wm51.inbox.com/thumbs/13d_16b5eb_35b277b6_oJ.jpg.thumb)
Protivnik sam lose ishrane i brzih rezultata preko hemije, vise za zdravu prirodni ishranu gde se ima isti izgled i zdravlje od 25-75god.;
(http://wm51.inbox.com/thumbs/13e_16b5ea_3c67cf54_oJ.jpg.thumb)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: astrogule 08. Jun 2013. u 15:04
Svaka cast, vidjam te na Adi kod Sunset-a, imas odlican bajs. :) Vidi se da si ozbiljan sportista, a po ishrani smo slicni. Jos jedan dokaz da nije potrebno meso za proteine buduci da su mnogi po tom pitanju procitali izvestaje iz jeftinih novina ili culi iz bangavih prica u terani.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: avalamilan 08. Jun 2013. u 18:49
 Hvala Astrogule javi se kad si na Adi kod Sunseta, svratim tamo na plivanje, sangejzing, suncanje, skupi se tu i drustvo koje uglavnom zivi zdravim nacinom zivota (poneko uzima meso itd).Meso iz prodavnice ne treba ni probati jer je jako stetno zbog obilja hormona , antibiotika, konzervansa itd.Probavni sistem coveka nije predvidjen za meso vec vegansku hranu tako da dolazi do truljenja i stvaranja otrova koji izazivaju bolesti isl.Nisam bas ozbiljan sportista ali svakodnevno izdvojim par sati na sport i pobornik sam zdravog nacina zivota i  prirode ( otud i kritike na temi hemijski tragovi jer sangejzing i voda na Adi nije bas kako treba ove god). Kucna teretana;http://wm51.inbox.com/thumbs/13c_16b5ec_4cd729_oJ.jpg.thumb (http://wm51.inbox.com/thumbs/13c_16b5ec_4cd729_oJ.jpg.thumb)
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 08. Jun 2013. u 22:10
Meso iz prodavnice ne treba ni probati jer je jako stetno zbog obilja hormona , antibiotika, konzervansa itd. Probavni sistem coveka nije predvidjen za meso vec vegansku hranu tako da dolazi do truljenja i stvaranja otrova koji izazivaju bolesti isl.

Ја једем месо из продавнице и није ми ништа. :)

Са овим болдованим се уопште не слажем.

Као прво, желудца се разликује код нас и биљоједа.
Код биљоједа је желудац подељен у четири дела: бураг, у који се смешта велика количина несажвакане биљне хране, коју животиња прежива, односно накнадно враћа у уста и жваће, капуља или мрежавац, литонија или лисавац са листоликим преградама за гњечење хране и на крају сириште или желудац у ужем смислу, у коме се налазе жлезде које луче ензиме.

Док је код нас желудац простије грађе. Састоји се из кардијалног дела, пилоричног и две кривине. Покривен је жлезданим епителом и у њему се лучи желудачни сок, најбитнији су HCl и пепсин.

Црево се код нас и биљоједа такође разликује, по дужини наравно, због дужине варења хране.

Што се тиче самог меса, оно је веома битно у исхрани, јер садржи вредне амино-киселине, гвожђе, калијум, натријум, калцијум, фосфор и неке витамине. Без обзира што се месо може покварити и бити место развоја паразита оно је веома важно у нашој исхрани. Поготово је здраво месо рибе, јер засити (али нешто мање него код меса сисара и птица), краће се задржава у желуцу, има исту вредност као месо топлокрвних животиња, а неке врсте и већу, јер садрже више минералних материја и витамина.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zaraza 09. Jun 2013. u 01:05
Dodao bih da se nas probavni sistem razlikuje i od mesojeda.
Drugim recima, covek je svastojed i osnovna zdrave ishrane je jesti sve, ali, normalno, umereno. Sto bi Bata Stojkovic rekao: "Danas, zeleno, sutra zeleno, prekosutra zuto..."....

A ako smo biljojedi, sta ce nam ocnjaci :)

Takodje bih dodao da je u principu bezbednije jesti meso iz prodavnice, nego meso "od seljaka". U prodavnicama postoji bar neki vid kontrole i poreklo tih proizvoda (ne samo mesa, nego i povrca) moze da se prati bar donekle. Sa druge strane na pijacama ne postoji skoro nikakva kontrola kada je u pitanju tretiranje proizvoda pesticidima, antibioticima itd....Jedino resenje je proizvoditi sam ili naci nekoga ko proizvodi "eko" hranu, ili kako je vec sad zovu i ko ima dokaz da to proizvodi na taj nacin...Nazalost ni jedno ni drugo ne moze da priusti mnogo ljudi, pre svega zbog vremena koje iziskuje takva akcija.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: avalamilan 09. Jun 2013. u 11:29
  Covek po svojoj anatomiji jednostavno nije stigao da evoluira na sadasnji nacin ishrane koji mu se propagira.Isti je kao i pre vise hiljada god. kada nije bilo mesara, super marketa isl.Jeo je hranu iz svog okruzenja najvise presno samoniklo jestivo bilje, semenke i u retkim prilikama meso divljaci.Upravo tako i izgleda njegov probavni sistem nepromenjen ili pokusaj objasnjenja kroz jedan citat jednog clana foruma o zdravoj ishrani;"Goran Stanković
ČOVEK JE PO SVOJOJ ANATOMIJI BILJOJED

Da li je čovek biljojed, mesojed ili svaštojed? Na ovo često postavljeno pitanje svako će dati odgovor prema svom ubeđenju, navikama ili načinu života. Ali, hajde da pogledamo građu čovekovog organizma i da, u skladu sa tim, odgovorimo na ovo pitanje. Bavićemo se sistemom organa za varenje.

KRETANJE VILICE I OBLIK ZUBA

Varenje hrane kod čoveka počinje u ustima. U ustima se dešava usitnjavanje i mešanje hrane sa pljuvačkom kako bi se formirao zalogaj, koji može lako da se proguta. U ustima se započinje i varenje ugljenih hidrata.
Kretanje vilice i oblik zuba omogućava usitnjavanje hrane u ustima. Čovek može da pomera vilicu u tri pravca: gore-dole, levo-desno i napred-nazad, što je veoma važno za žvakanje. Kada bi čovek mogao da pomera vilicu samo u jednom pravcu, žvakanje bi bilo nemoguće. Naši zubi: sekutići (1 i 2), očnjaci (3), pretkutnjaci (4 i 5) i kutnjaci (6, 7 i 8 ) su takvi da hranu mogu dobro da usitne i samelju kako bi se, uz pomoć pljuvačke, napravila kaša.

Sekutići su oštri kako bi sitnili hranu, očnjaci zašiljeni kako bi odvajali tvrđe delove hrane, a pretkutnjaci i kutnjaci imaju veliku, široku i pljosnatu gornju površinu kako bi hranu mleli. Kada su vilice spojene, pretkutnjaci i kutnjaci gornje vilice naležu na pretkutnjake i kutnjake donje vilice i samim tim drobe hranu. Ovakav mehanizam usitnjavanja i mlevenja hrane je karakterističan za biljojede, a ne za mesojede. Mesojedi imaju sitne i zašiljene sekutiće koji služe za hvatanje žrtve i sitnjenje mesa, izdužene i zašiljene očnjake koji služe za ranjavanje i ubijanje žrtve.

Njihovi kutnjaci su takođe zašiljeni i kada životinje zatvaraju čeljust, oni klize jedni preko drugih čime se stvara mehanizam za odvajanje mesa od kostiju. Zubi mesojeda su retki kako ne bi ostajali komadići mesa između njih. Vilice mesojeda se najčešće pomeraju samo u jednom pravcu i to gore-dole. Mesojedi ne žvaću i ne mešaju pljuvačku sa hranom u tolikoj meri kao biljojedi, već otrgnute komade mesa samo gutaju. Sa druge strane, biljojedi i žvaću i mešaju hranu sa pljuvačkom.

HEMIJSKI SASTAV PLJUVAČKE

Hemijski sastav pljuvačke dodatno potvrđuje činjenicu da kod čoveka ugljeni hidrati počinju da se vare u ustima, za razliku od proteina čije varenje počinje u želucu. Pljuvačka mesojeda je kisela, tj. ima malu pH vrednost (1-2), i takva pljuvačka je pogodna za varenje proteina. Za razliku od mesojeda, kod biljojeda i kod čoveka pljuvačka ima veliku pH vrednost (bazna/alkalna je), što je neophodno za bolje varenje ugljenih hidrata.

ZELUDAČNA KISELINA

Hrana iz usta kroz jednjak dolazi u želudac. U želucu je hrana podvrgnuta želudačnom soku čiji su glavni sastojci želudačna (hlorovodonična) kiselina, sluz koja oblaže želudac kako ga ne bi oštetila želudačna kiselina, i fermenti (enzimi). Želudačna kiselina je 10 puta slabija kod ljudi nego kod životinja-mesojeda. Mesojedi, zahvaljujući tako jakoj želudačnoj kiselini, neutrališu toksine u želucu koji nastaju raspadanjem mesa. Iz želuca, hrana ide u creva, prvo u tanko, a nesvareni ostatak prolazi u debelo crevo.

DUŽINA CREVA

Tanko crevo kod čoveka je dugačko 6-7 m, a debelo crevo 1,5-2 m. Creva čoveka su značajno duža od creva mesojeda, mada i kraća od creva biljojeda. Creva mesojeda moraju da budu kratka kako bi raspadnuto meso brzo prošlo kroz njih. Ako bi se raspadnuto meso dugo zadržalo u crevima, došlo bi do dodatnog stvaranja toksina. Ti toksini bi doveli do nastajanja tumora u crevima mesojeda. Zbog dužine creva biljojeda, hrana kroz njih prolazi i do tri dana. Ako bi se životinja koja je biljojed (npr. krave, ovce, slonovi, žirafe i dr.) hranila mesom, uginula bi usled trovanja.

Čovek, zahvaljujući tome što nema tako dugačka creva kao biljojed, neće se otrovati ako povremeno pojede meso. Ali, s obzirom na dužinu, čovekovim crevima više odgovara biljna hrana.

MI SMO U OSNOVI BILJOJEDI

Da li je čovek biljojed, mesojed ili svaštojed? Naš sistem za varenje jasno daje odgovor na postavljeno pitanje. Po anatomiji i fiziologiji sistema za varenje, mi smo u osnovi biljojedi. Meso možemo da varimo, ali ono ne treba da bude naša osnovna hrana, jer ceo sistem funkcioniše kao sistem biljojeda." 
  Meso da ali u retkim prilikama a ne svakodnevno i to sumnjivog kvaliteta.


Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: ciklon 09. Jun 2013. u 12:05
Mogao bih ovde da pisem svasta ali nemam snage za to. Iako sam diplomirani trener sporta izgubio sam volju da objasnjavam i da se bespotrebno "raspravljam" sa ljudima koji znaju "sve" o treningu jer su to procitali na nekom BB forumu. Ali...
Kao neko ko se bavi medjunarodnim transportom robe recicu vam jednu veoma bitnu stvar.
Iz jedne nama susedne drzave sam prevozio piletinu u hladnjaci za jedan veliki lanac supermarketa koji posluje u Srbiji.
Piletina je poreklom iz Juzne Amerike (?!) a od nalogodavca sam dobio uputstvo da vozilo granicu prelazi u poslepodnevnim casovima. Bilo mi je to cudno dok mi vozac koji inace vozi taj kamion nije objasnio da je takva direktiva iz razloga sto poslepodne na carini nema fitopatolaga koji pregleda robu i uzima uzorak, tako da meso nesmetano prolazi granicu a kasnije  nesmetano zavrsava u nasim stomacima...
Sve to savrseno funkcionise na visem nivou.
Imam jos dosta primera ali cu se zadrzati na ovome. To sto su nam marketi sredjeni i cisti ne znaci da se u njima odvijaju "cisti" poslovi...
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: Aleksa 09. Jun 2013. u 12:14
Govedino i svinjetinu uvozimo iz Brazila,a nase svinje nece niko da kupi jer `nisu kvalitetne`.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: avalamilan 09. Jun 2013. u 12:42
 Re Ciklon; hvala za ovaj info! Pre vise god. sam svakodnevno jeo pilece belo onako po upustvima o ishrani sportista u raznim forumima na tu temu. U isti cas imao razne zdrastvene probleme. Odbacivanjem ishrane mesom i prelazak na druge izvore proteina i masnih kiselina problemi su postepeno nestali, steklo zdravlje i rezultati poboljsali.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: risbo gr 09. Jun 2013. u 15:59
A sta reci onda za ljude sa sela,planina  :D dal oni paze sta jedu,koju hranu koriste, itd itd? - Pa ipak zive po 80,90 god..  ;)
 Ne kazem da je zdravo sve sto kupujemo po prodavnicama,ali pravila uopste nema,sve zavisi kakav nam je organizam i kako apsorbuje hranu.
Ja iskreno jedem sve sto mi se jede u datom trenutku  :D,dal to bila masna i ne zdrava hrana ili povrce,voce,bukvalno skoro i da ne obracam paznju na to...
Treniram onoliko koliko mislim da treba,( al ne idem u teretanu) sve radim iskljucivo kod kuce,a rezultat svega je kad me neko ne vidi neko duze vreme i pita u koju teretanu idem  ;) tenis,mali fudbal,basket redovno,jedini porok su cigarete  :-\
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: zec 09. Jun 2013. u 17:13
Човек који је покушао да направи разлику између дигестивног система  човека и животиња које су месождери је то урадио на крајње штур начин. Он овде пише и даје објашњења која би могла да да особа која нема никакве додире са анатомијом и физиологијом. Дакле, он овде упоређује дигестивни систем  биљоједа (ту сврстава и човека) и месождера, док избегава упоредбу дигестивног система човека и биљоједа, како би што лакше продао причу, из разлога што је противник хране у облику меса. Која је разлика? Основне сам написао у претходном посту, тако да заиста немам времена да улазим у дубљу расправу.

Није све тако једноставно како неки људи мисле, па шире овакве ствари по Интернету.

Закључак је да човек у основи није биљојед из главног аспекта филогенетског развоја сисара.
Још у периоду пре око 70 милиона година, када су постојале одређене врсте сисара, судећи по зубима, већина сисара се хранило и животињском и биљном храном, међутим од тада се развијала тенденција ка биљној, односно животињској храни. Када су у питању наши преци, најстарији примати, они су такође имали разноврсну исхрану, а не искључиво биљну, стога не постоји ниједна од тенденција ка биљној или животињској исхрани, већ је одговор између та два.

На крају крајева нико неће умрети ако једе месо, ако је оно исправно. Наш, сопствени, избор је да ли ћемо бити вегетаријанци или не.
Naslov: Odg: Trening, teretana, uopšteno o vežbanju
Poruka od: avalamilan 09. Jun 2013. u 21:42
Ne znam sta je tu cudno ako su pokazatelji takvi; mesojed kratko tanko srevo i obrnuto, covek po duzini creva blizi biljojedu ali posto je crevo malo krace od pravog bilojeda onda se lako da zakljuciti da: ponekad jede meso?